Στις 25 Ιουνίου/7 Ιουλίου, του 1807 στο Τιλσίτ υπογράφηκε μεταξύ των πληρεξούσιων αντιπροσώπων των Αυτοκρατόρων Ναπολέοντα Α΄ της Γαλλίας και του Τσάρου Αλέξανδρου Α΄ της Ρωσίας η Γαλλο-Ρωσική συνθήκη του Τιλσίτ με την οποία καταργείτο το πρώτο Ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος της Επτανήσου, το Δημιούργημα των Υψηλαντών και των Καποδίστρια.
Εκ μέρους του Ναπολέοντα υπέγραψε ο Ταλλεϋράνδος, και από την ρωσική πλευρά οι Πρίγκιπες Αλέξανδρος Κουνάκιν και ο Ντμήτρη Λομπάνοφ-Ροστόβσκυ.
Η συμφωνία υπήρξε βλαπτική και για τους Σέρβους.
Η Γαλλο-Ρωσική συνθήκη του Τιλσίτ είχε δυο μυστικά άρθρα.
Σύμφωνα με το πρώτο, η Βεσσαραβία, η Μολδαβία, η Βλαχία και η βόρεια Βουλγαρία, θα περιέρχονταν στη Ρωσία. Η Βοσνία και η Σερβία και οι περιοχές μέχρι και τη Θεσσαλονίκη θα περιέρχονταν στην Αυστρία.
Η δε Αλβανία, η Θεσσαλία, η Πελοπόννησος και Κρήτη στη Γαλλία.
Το δεύτερο άρθρο όριζε:
"Η Α.Μ. ο αυτοκράτωρ Ναπολέων... ως απόλυτος κτήτωρ και κυρίαρχος θα κατέχει τας επτά Ιονίους Νήσους".
Η Επτάνησος ήταν ανεξάρτητο και αναγνωρισμένο διεθνώς Κράτος.
Με την υπογραφή στις 23 Μαΐου 1802 της Συνθήκης της
Αμιένης, η Επτάνησος Πολιτεία αναγνωρίστηκε από την Γαλλία , την Βαταβική Δημοκρατία, (Ολλανδία), και τους Βασιλείς της Αγγλίας και Ισπανίας, σύμφωνα με τη Σύμβαση Κωνσταντινούπολης (1800).
Η παραχώρηση των Επτά Νήσων από τον Τσάρο στον Ναπολέοντα, δεν θα ήταν εφικτή, εάν η Επτάνησος Πολιτεία δεν είχε κηρύξει τον Πόλεμο στη Γαλλία.
Και η ρπάξη εσχάτης προδοσίας ηταν η απόφαση της Γερουσίας να κηρύξει τον Πόλεμο στην Γαλλία, αλλά όχι στην Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό άλλωστε παραιτήθηκε ο Καποδίστριας.
ΒΕΡΟΛΙΝΟΝ_7 Ιουλιου (Πρ.Στεφανι)__Κατ 'ειδησεις εκ του μετωπου σφαγαι εσημειωθησαν οχι μονον εις το Λβωφ(Λεοπολ),εις το Ντουμπνο και εις πλειστας ουκρανικας πολεις,αλλα και εις αυτην την Λευκην Ρωσιαν,οπως και εις τα βαλτικα κρατη.Πληροφοριαι αναφερουν οτι τουλαχιστον 20 χιλιαδες προσωπα εσφαγησαν μεταξυ 23ης και 30ης Ιουνιου.Δεκαδες χιλιαδων αλλων προσωπων,ιδιως φοιτηται,καθηγηται και ιερεις μετεφερθησαν οπισθεν της γραμμης Σταλιν δια να κατασκευασουν βοηθητικας οχυρωσεις.Εις τον τομεα του Ντουναμπουργκ αμαξοστοιχια πληρης τροφιμων υπεστη επιθεσιν εκ μερους των μπολσεβικων,κρυπτομενων εις δασος,οι οποιοι απεπειραθησαν να την ληστευσουν.Οι συνοδευοντες την αμαξοστοιχιαν συνεπλακησαν μετα των μπολσεβικων και κατωρθωσαν να συλλαβουν μερικους,ενω οι υπολοιποι διεφυγον απρακτοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΤΟΚΧΟΛΜΗ,7.(Πρακτ.Στεφανι)_Κατα πληροφοριας εκ Λονδινου αι αγγλικαι εφημεριδες εκφραζουν σημερον φοβους δια την τυχη του Λενινγκραντ και του σοβιετικου στολου,μετα την καταληψιν του Ντουναμπουργκ.Ο σοβιετικος στολος γραφει η "Νταιηλυ Εξπρες" θα αναζητηση σωτηριαν καταφευγων εις σουηδικον λιμενα.
ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΝ,7 Ιουλιου. (Πρακτ. Στεφανι)__Ο ραδιοφωνικος σταθμος και ολοκληρος ο τυπος εξαιρουν την σημασιαν του γεγονοτος οτι αι ιταλικαι μεραρχιαι,αιτινες θα μεταβουν δια να πολεμησουν εις το ανατολικον μετωπον θα ευρισκωνται μετ'ολιγες ημερας εις την Ρουμανιαν.Η εφημερις "Κουρεντουλ" ευχεται το "καλως ηλθες" με λατινικην εγκαρδιοτητα εις τους Ιταλους στρατιωτας,εις τους οποιους ανηκει η τιμη οτι υπηρξαν οι πρωτοι οιτινες ηγωνισθησαν εναντιον του μπολσεβικισμου.
Η εφημερις "Τιμπουλ" εξαιρει οτι η αντιμπολσεβικικη σταυροφορια συμπληρουται δια της συμμετοχης των πλεον μαχιμων στρατιωτων της Ευρωπης εναντιον του κομμουνισμου,ητοι των Ιταλων στρατιωτων,αιτινες ενικησαν τας ερυθρας ορδας εις την Ισπανιαν.
ΒΕΡΟΛΙΝΟΝ,7 (Α.Π)_Το ημιεπισημον γερμανικον πρακτορειον πληροφορειται εξ Αμστερνταμ οτι,καθ'α μεταδιδει το πρακτορειον Ρωϋτερ,ο εν Ουασινγκτων πρεσβευτης της Αγγλιας λορδος Χαλιφαξ, θα μεταβη προσεχως εις το Λονδινον δια να υποβαλη εις τον Τσωρτσιλ εκθεσιν περι της δρασεως του.Το Ρωϋτερ προσθετει οτι εν Ουασινγκτων εκφραζονται αμφιβολιας εαν ο λορδος Χαλιφαξ θα επιστρεψη εις την θεσιν του ή θα παραμεινη εν Αγγλια δια να αναλαβη τα καθηκοντα του ως μελος του πολεμικου συμβουλιου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΥΑΣΙΝΓΚΤΩΝ,7 (Πρ.Στεφανι)__Εξ αξιοπιστου πηγης μεταδιδεται η πληροφορια οτι ο λορδος Χαλιφαξ θα αναχωρηση αεροπορικως δια την Αγγλιαν εντος ολιγων ημερων.Οι περι την βρετανικην πρεσβειαν κυκλοι αφηνουν να υπονοηθη οτι ο λορδος Χαλιφαξ εζητησεν ο ιδιος να μεταβη εις Λονδινον δια να εκθεση εις την αγγλικην κυβερνησιν την κακην εντυπωσιν,ητις προεκληθη εις τας Ηνωμενας Πολιτειας εκ της απροσδοκητου αγγλομπολσεβικικης συμμαχιας.Ευρυτατα στρωματα της βορειοαμερικανικης κοινης γνωμης τρεφουν βαθεως αντικομμουνιστικα αισθηματα και δεν ειναι δυνατον να χωνευσουν την παραδοξον ενωσιν της πατροπαραδοτου αγγλικης συντηρητικοτητος με τον ρωσικον μπολσεβικισμον.Δια της συμμαχιας αυτης η Αγγλια εχασε μεγα εδαφος εις τας Ηνωμενας Πολιτειας.Ακομη και εις τους πλουτοκρατικους κυκλους της Γουωλ Στρητ αι γνωμαι εχουν διχασθη.Κυκλοι μεγαλης οντοτητος θεωρουν την εγκαταστασιν του Τσωρτσιλ παρα το πλευρον του Σταλιν ως μεγιστον στρατηγικον και ψυχολογικον σφαλμα.Θα ητο περισσοτερον διπλωματικον να εγενετο αποδεκτος ο νεος συμμαχος της Αγγλιας χωρις να διατυμπανισθη η συμμαχια αυτη.Προφανως και ο λορδος Χαλιφαξ συμμεριζεται την γνωμην αυτην.Κυκλοι της Ουασινγκτωνος εξ αλλου κρινουν οτι το σφαλμα τουτο της Αγγλιας εινε τοσον σοβαρον που χρηζει επανορθωσεως.Κατα την γνωμην των εν λογω κυκλων η Αγγλια οφειλει να εγκαταλειψη τους ανθρωπους του Κρεμλινου, μοιραιως καταδικασμενους εκ της ιδιας των στρατιωτικης χρεωκοπιας.Οι ανθρωποι ουτοι θα προσθεσουν εντος ολιγου εν ακομη βαρος εις του ωμους της γηραιας Αγγλιας. Εν παση περιπτωσει η κοινη γνωμη των Ηνωμενων Πολιτειων,συμπεριλαμβανομενων και των πλεον αγγλοφιλων κυκλων,εκφραζει την γνωμην οτι η ϋαινα της Μοσχας πρεπει να απομονωθη αυστηρως εκ των λοιπων σαρκοβορων,των οποιων την υπερασπισιν ανελαβεν ο βασιλευς της συνομοταξιας,βρετανικος λεων.Και εις αυτην την ζουγκλαν αι ϋαιναι ζουν μακραν των αλλων αρπακτικων,τα οποια μαλιστα τας αποφευγουν επιμονως.Ο λορδος Χαλιφαξ συνεπως ευρισκεται ουτως ειπειν ενωπιον αληθους ψυχολογικης κρισεως του λαου των Ηνωμενων Πολιτειων και εινε λογικον να αισθανεται την αναγκην να ομιληση εκ του συνεγγυς μετα των φιλων του της βρετανικης ολιγαρχιας,οι οποιοι τρεφουν προς αυτον μεγαλυτεραν εμπιστοσυνην,παρ'οσην προς τον Τσωρτσιλ.