19/3/18

Η δημοκρατία και οι Φυσικοί Νόμοι

Άπαντες έχουν το δικαίωμα να εκφέρουν τη γνώμη τους, αυτό άλλωστε είναι νόμος της δημοκρατίας .
Όλες οι γνώμες ωστόσο, υπόκεινται στον φυσικό διαφορισμό.
Οι φυσικώς ευφυείς και οι φυσικώς βλάκες, έχουν διαφορετικές γνώμες. Αυτό είναι νόμος της φύσεως.

Πολλές φορές ακούμε «γνώμες » των οποίων η λογική βάση θα πρέπει να αναζητηθεί στο ζωικό βασίλειο. Είναι οι γνώμες που παράγονται με αντανακλαστικό τρόπο. Όπως τα ζώα δηλαδή, αντιδρούν στα ερεθίσματα, έτσι ακριβώς, ορισμένοι κρίνουν μόνο με ό,τι βλέπουν, διαβάζουν και ακούν, χωρίς να κρίνουν και κυρίως χωρίς να κατανοούν τι είναι αυτό που μου τούς προμηθεύουν οι αισθήσεις τους.

Το φαινόμενο αυτό, που το συναντάμε συχνά στον κάθ’ ημέρα βίο μας, γίνεται ιδιαίτερα ενοχλητικό όταν πρόκειται για ζητήματα των οποίων αντιμετώπιση επιβάλλει τη χρήση το χαρίσματος της Κρίσεως.

Σκοπός μου, δεν είναι να μαλώσω με το αδικημένους από τη φύση αλλά να προειδοποιήσω αυτούς που μπορεί να επηρεαστούν και να παρασυρθούν από τη γνώμη των «αδικημένων» ιδίως στις περιπτώσεις που οι «αδικημένοι» εμφανίζονται ως οι «σοφοί», «ειδικοί», «πτυχιούχοι» «εμπειρογνώμονες» , μυαλοπώληδες κλπ.

Σπύρος Χατζάρας

3 σχόλια:

  1. Περαστικά. Και προσοχή γιατί ξανακυλάς. Φέτος αρρωστήσανε άνθρωποι που είχαν να αρρωστήσουν χρόνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον το "ξανακυλάς" δεν είναι το κατάλληλο ρήμα φίλε. Αυτό το λέμε για τοξικομανείς, για αλκοολικούς κλπ.

      Διαγραφή
  2. Δεν μας δίνεις και ένα παράδειγμα κύριε Χατζάρα; Ποιοί είναι αυτοί οι αδικημένοι από τη φύση, που εμφανίζονται ως "πτυχιούχοι" και "εμπειρογνώμονες";

    ΑπάντησηΔιαγραφή