Μια αλησμόνητη τραγική στιγμή . Στη Σαϊγκόν ,το «τραμ το τελευταίο», έφευγε από την ταράτσα της πρεσβείας του Κράτους Δικαίου, και ο φωτογράφος του πρακτορείου, ως ουδέτερος παρατηρητής τράβηξε την φωτογραφία .
Όλοι οι δευτεροκλασάτοι έμειναν πίσω. Οι «άλλοι», είχαν ήδη μεταφερθεί, με τις βαλίτσες και τα χρυσαφικά τους. Όπως η ελληνική Ψωρο-ελίτ, που έφυγε με το «Κορινθία» για την Αίγυπτο μετά την κηδεία του Κορυζή.
Σκηνές σαν αυτή της Σαϊγκόν υπήρξαν στην Πάχη κατά την φόρτωση στα αντιτορπιλικά «Πάνθηρ» και «Ιέραξ» της «βασιλόφρονος» και αργυρώνητης Ψωρο-ελίτ , των Αθηνών, συν γυναιξί και τέκνοις με τις πενθερές, τις κουβερνάντες, και τα μπαούλα τους.
Ο Αναξ , ο Τσουδερός, (ο μπαμπάς της Βιργινίας Τσουδερού) και ο Αγγλος Πρέσβης είχαν ήδη φύγει αεροπορικώς.
Οι Έλληνες πληροφοριοδότες, οι μαυραγορίτες οι κομμουνιστές και οι πουτάνες που δούλευαν για τη SoE, ετοιμαζόντουσαν για την «αντίσταση», με επικεφαλής τον σύντροφο Πλουμπίδη.
Το ίδιο και στην Σαιγκόν. Οι πράκτορες των αμερικανών είχαν ηδη ξεχυθεί στους δρόμους και περίμεναν τους απελευθερωτές κομμουνιστές.
Στις 29 Απριλίου 1945 ο Αμερικανικός Στρατός, η 42η Μεραρχία πεζικού του 7ου Σώματος, έφθασε στο Νταχάου και απελευθέρωσε τους 30.000 έγκλειστους στο στρατόπεδο. Με αίτημα των Άγγλων αναζήτησαν και βρήκαν τον Νίκο Ζαχαριάδη. Ο Ζαχαριάδης όμως, δεν ήταν στο στρατόπεδο αλλά στο Μόναχο.
Οι Γερμανοί τον είχαν πάρει μαζί άλλους Γερμανούς κομμουνιστές και τον είχαν στο Μόναχο μαζί με Έλληνες αιχμάλωτους που έμεναν σ' ένα σχολείο, και καθάριζαν τα ερείπια απ' τους βομβαρδισμούς .
Από την απελευθέρωση του Νταχάου, μέχρι την άφιξη του Ζαχαριάδη στην Αθήνα πέρασαν 30 «σκοτεινές» ημέρες, στις οποίες ο Ζαχαριάδης έκανε διαπραγματεύσεις με τους Άγγλους. Στο Νταχάου απελευθερώθηκαν και
2 Έλληνες Ιερείς, μαζί με τους άλλους 1240 ιερωμένους.
Όλα τα γεγονότα της 29ης Απριλίου θα τα βρείτε εδώ
http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2018/04/29.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου