3/6/18

3 Ιουνίου 1941 : Η Μάχη της Κρήτης και η κατασροφή της Καντάνου

Η παράδοση των τελευταίων θυλάκων αντίστασης στην Κρήτη έγινε την 1η Ιουνίου 1941 και αμεσως άρχισαν τα αντίποινα κατά του πληθυσμού που αντιστάθηκε γιατί δεν τους κάλυπτε ούτε η Σύμβαση της Χάγης, ούτε η σύμβαση της Γενεύης.
Στις 2 Ιουνίου 1941,οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους άνδρες στο χωριό Κοντομαρί των Χανίων, ως αντίποινα για τη «σφαγή Γερμανών αλεξιπτωτιστών, των οποίων τα πτώματα βρεθήκαν σε αποσύνθεση κοντά στο χωριό» .
Το επόμενο χωριό στις 3 Ιουνίου ήταν η Κάντανος. Οι κάτοικοι έδωσαν μάχη με τους γερμανούς, που στις 3 Ιουνίου 1941, εκτέλεσαν 180 έκαψαν και ισοπέδωσαν το χωριό.
Οι Γερμανοί άφησαν τρείς επιγραφές στην Κάντανο, μοναδικά ιστορικά μνημεία σε όλη την Ευρώπη. Στις δύο πινακίδες που τοποθέτησαν στις εισόδους της Καντάνου από τα Χανιά και από τη Παλαιόχωρα, έγραψαν:
«Δια την κτηνώδη δολοφονίαν Γερμανών αλεξιπτωτιστών, αλπινιστών και του μηχανικού από άνδρας, γυναίκας και παιδιά και παπάδες μαζύ και διότι ετόλμησαν να αντισταθούν κατά του μεγάλου Ράιχ κατεστράφη την 3-6-1941 
η Κάνδανος εκ θεμελίων, δια να μην επαναοικοδομηθεί πλέον ποτέ».
Η δεύτερη αναφέρει : «ως αντίποινων των από οπλισμένων ανδρών και γυναικών εκ των όπισθεν δολοφονηθέντων Γερμανών στρατιωτών κατεστράφη η Κάνδανος».
Το 1943 έβαλαν και τρίτη μαρμάρινη πλάκα που αναφέρει: «Εδώ υπήρχε η Κάνδανος. Κατεστράφη προς εξιλασμόν της δολοφονίας 25 Γερμανών στρατιωτικών».
Σύμφωνα με τον διοικητή των γερμανών αλεξιπτωτιστών Κουρτ Στούντεντ, που διέταξε τις εκτελέσεις στο Κοντομαρί και την καταστροφή της Κανδάνου, οι απώλειες του σώματος στη μάχη της Κρήτης ήταν «περί τις 4000».
Στο Γερμανικό νεκροταφείο του Μάλεμε βρίσκονται οι τάφοι 4.465 αλεξιπτωτιστών και στρατιωτών της 5ης Ορεινής Μεραρχίας από τη μάχη της Κρήτης. Υπήρχαν και 1.995 αγνοούμενοι. (Που εξακολουθούν να αγνοούνται).
Όλα τα γεγονότα της 3ης Ιουνίου μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ https://ta-mavra-nea.blogspot.com

14 σχόλια:

  1. Έργο των Άγγλων με εκτελεστές του Γερμανούς η κατάληψη της Κρήτης.
    Ανάμεσα στις άλλες πουστιές τους είναι ότι ενώ ήξεραν ότι κατέβασαν οι Γερμανοί 400 αεροπλάνα από την Πολωνία και είχαν υποκλέψει όλα τα σχέδια τα αεροδρόμια της Κρήτης ήταν άδεια από τα δικά τους αεροπλάνα.
    Και αφού δεν ήθελαν να φέρουν δικά τους αεροπλάνα γιατί δεν κατέστρεψαν τα τρία όλα και όλα αεροδρόμια της Κρήτης.
    Χωρίς τα αεροδρόμια όπως και τα καύσιμα που έκανε η αυτοκρατορία της Πουστιάς ρεγάλο στους Ναζί το νησί δεν έπεφτε
    Όταν ρώτησαν τον Μαρκεζίνη τί συμπέρασμα έβγαλε από την ιστορία που έγραψε είπε ότι η κατάρα του Έθνους είναι οι Άγγλοι και κανένας άλλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είπε ο Μαρκεζίνης; Για αυτό τον γιό του τον έκανε "σερ" η βασίλισσα Ελισάβετ;

      Διαγραφή
  2. Απορώ πως δεν έχει βγει ακόμη ο γνωστός Χρυσαυγίτης, να μας πει ότι καλά κάνανε οι Γερμανοί στους Κρητικούς, γιατί τολμήσανε να αντισταθούν στο Γ´ Ράιχ...

    Οι σχεδόν 5.000 νεκροί Γερμανοί αλεξιπτωτιστές απέδειξαν ότι ή οι Έλληνες ξέρουν να αμύνονται του Πατρίου εδάφους, ή το Ράιχ ήτανε λίγο Γάμα τα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Βρετανοι δεν απετυχαν μονο στην Βαλκανικη-μεχρι τα τελη Απριλιου ολοκληρη η Ελλαδα ειχε καταληφθη-πλην της Κρητης-αλλα και στην Λιβυη.Στις 31 Μαρτιου,ενας νεος τυπος στρατηγου,τον οποιον οι Βρετανοι δεν ειχαν προηγουμενως συναντησει στην βορειοαφρικανικη ερημο,ο Ρομμελ,με την γερμανικη του τεθωρακισμενη μεραρχια και τις δυο ιταλικες(μια τεθωρακισμενη και μια μηχανοκινητη),επιτεθηκε αιφνιδιαστκα στην Κυρηναϊκη και μεσα σε 12 μερες ανακατελαβε την επαρχια,περικυκλωσε το Τομπρουκ και εφτασε στην Μπαρντια,σε αποσταση λιγων χλμ απο τα Αιγυπτιακα συνορα.Ολοκληρη η βρετανικη θεση στην Αιγυπτο και το Σουεζ απειλειτο και παλι.Πραγματι,με τους Γερμανους και τους Ιταλους στην Ελλαδα,η στηριξη των Βρετανων στην ανατολικη Μεσογειο διετρεχε σοβαρο κινδυνο.
    Μια αλλη ανοιξη,το δευτερο ετος του πολεμου,εφερε νεες καταπληκτικες γερμανικες νικες και η μοιρα της Βρετανιας,η οποια πολεμουσε πλεον μονη,δεχομενη πληγματα απο τους νυχτερ
    ινους βομβαρδισμους της Λουφτβαφφε στη χωρα της,με τις περαν των θαλασσων δυναμεις να εκδιωκωνται απο την Ελλαδα και την Κυρηναϊκη,φαινοταν πλεον σκοτεινη και απελπιστικη παρα ποτε.Το γοητρο της,τοσο σημαντικο σε μια παλη περι ζωης ή θανατου,οπου η προπαγανδα ειναι τοσο ισχυρο οπλο-ιδιαιτερως για τον επηρεασμο των ΗΠΑ και της Ρωσιας-ειχε καταπεσει στο ναδιρ.

    Ο Χιτλερ δεν αργησε να επωφεληθη τουτου,σε εναν επινικειο λογο προς το Ραϊχσταχ την 4ην Μαϊου.Αυτος συνιστατο κυριως εκ μιας σαρκαστικης επιθεσως κατα του Τσωρτσιλ,ως προκαλεσαντος (μαζι με τους Εβραιους) τον πολεμο και ως του ανθρωπου που απειργαζετο την απωλεια αυτου.
    "Ειναι ο πλεον αιμοβορος ερασιτεχης στρατηγικος της Ιστοριας[...]Επι 5 και πλεον ετη ο ανθρωπος αυτος περιηρχετο την Ευρωπη ως παραφρρων,αναζητωντας κατι το οποιο θα ηδυνατο να πυρπολησει[...]Ως στρατιωτης ειναι κακος πολιτικος και ως πολιτικος ειναι κακος στρατιωτης[...]Το χαρισμα που κατεχει ο κ. Τσωρτσλ ειναι το χαρισμα να ψευδεται αδιστακτως με μια ευλαβη εκφραση στο προσωπο του και να διαστρεφει την αληθεια μεχρις οτου επαισχυντες ηττες γινουν ενδοξες νικες.Ο Τσωρτσιλ,ενας απο τους πλεον απελπιστικους ερασιτεχνες της στρατηγικης,κανονισε ετσι τα πραγματα(σε Γιουγκοσλαβια και Ελλαδα),ωστε να χασει 2 θεατρα πολεμου με ενα μονο κτυπημα.Σε οποιαδηποτε αλλη χωρα θα ειχε παραπεμφθη στο στρατοδικειο[...]Η αφυσικη νοοτροπια του δυναται να εξηγηθει ως συμπτωμα ειτε καποιας παραλυτικης νοσου ειτε των παρακρουσεων ενος μεθυσου..."

    Την ιδια μερα που Ο Χιτλερ ωμιλει στο Ραιχσταχ,ο Τσωρτσιλ γραφει στον Ρουζβελτ περι των σοβαρων συνεπειων που θα προκυψουν απο μια ενδεχομενη απωλεια της Αιγυπτου και της Μεσης Ανατολης και τον παρακαλει να εξελθει στον πολεμο.
    Η επιστολη τελειωνει με αυτες τις λεξεις:
    "Σας εξορκιζω κυριε Προεδρε να μην υποτιμησετε την σοβαροτητα των συνεπειων,οι οποιες δυναται να προκυψουν απο μια καταρρευση της Μεσης Ανατολης".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η μαχη στην Κρητη διεξηχθη απο πλευρας αμυνομενων απο τις Κοινοπολιτειακες δυναμεις-6η Αυστραλιανη Μεραρχια και 2η Νεοζηλανδικη Μεραρχια.Συνολο δυναμεων την 1 Μαϊου 1941 31.266 ανδρες.
    Η δυναμη του πτεραρχου Κουρτ Στουντεντ-7η Αερομεταφερομενη Μεραρχια και 5η Ορεινη Μεραρχια-ηταν 22.750 ανδρες.

    Διοικητης των συμμαχικων δυναμεων τοποθετηθηκε ο Νεοζηλανδος στρατηγος Μπερναντ Φραϋμπεργκ.Αν και υπαγοταν επιχειρησιακα στον Ουέϊβελ,διοικητικα ανηκε στο κοινο επιτελειο Αυστραλιας-Νεας Ζηλανδιας.Η τοποθετηση του στην Κρητη ηταν αποτελεσμα των πολιτικων πιεσεων των δυο χωρων προς το Λονδινο.Υπηρχε μεγαλη δυσφορια για τον τροπο που οι Βρετανοι χρησημοποιουσαν τις δυναμεις τους και υπηρχαν φωνες που ελεγαν να τις επαναφερουν "οικαδε"(η ενταση με την Ιαπωνια ειχε κορυφωθει εκεινη την εποχη).Το σχεδιο αμυνης της Κρητης λοιπον ηταν του Φραϋμπεργκ και οχι του Αυτοκρατορικου Επιτελειου ουτε του στρατηγειου Μεσης Ανατολης.Ο Ουεϊβελ μη δυναμενος να πραξει διαφορετικα απλως το ενεκρινε τυπικα.Ηταν ενα σχεδιο που προεβλεπε αμυνα επι των ακτων,διοτι εκτιμουσε οτι οι Γερμανοι θα επιχειρησουν αποβαση.

    Απο την αλλη πλευρα,το γερμανικο σχεδιο το επεξεργαστηκε ο Στουντέντ με το επιτελειο του.Δεν ηταν σχεδιο του Γενικου Επιτελειου ουτε της ΑΔΕΔ.
    Η μαχη της Κρητης ηταν ενα ελασσονος σημασιας γεγονος μεσα στη τεραστια κλιμακα του ΒΠΠ και γιαυτο οι ανωτερες διοικησεις και των δυο πλευρων δεν απασχοληθηκαν σχεδον καθολου,δινοντας την πρωτοβουλια της σχεδιασης και εκτελεσης των επιχειρησεων σε κατωτερα κλιμακια.



    Οι απωλειες των Γερμανων προηλθαν κατα 80% απο την αμυνα των Κοινοπολιτειακων.Μεσα σ'αυτες ειναι και οι απροβλεπτες απωλειες,οπως πτωση αριθμου ανεμοπλανων πανω απο την Αιγινα εξαιτιας αποκολλησης των σχοινιων τους,σκοτωνοντας ολους οσους επεβαιναν(μεταξυ αυτων ηταν και ο διοικητης της 7ης Αερομεταφερομενης,αντιστρατηγος Βιλχελμ Σουσμαν).Αλλες απωλειες υπηρξαν οταν πανω απο την Κρητη ο ανεμος παρεσυρε πολλα ανεμοπλανα συντριβοντας τα στις κορυφογραμμες νοτια και δυτικα του Μαλαμε,(το I ταγμα της 7ης ΑΕΜ,καταστραφηκε σχεδον εξολοκληρου απο αυτον τον λογο).
    Οι αγνοουμενοι(1.995 που τους προσθετουμε με τους 1.990 νεκρους),κατα το πλειστον ανηκουν στην 5η Ορεινη,οταν τα καϊκια στα οποια ειχαν επιβιβαστει βυθιστηκαν απο το βρετανικο ναυτικο.

    Οι απωλειες των Συμμαχων ηταν 1.742 νεκροι,1.737 τραυματιες και 11.893 αιχμαλωτοι.Οι απωλειες του Βασιλικου Βρετανικου Ναυτικου,και των ΠΝ Αυστραλιας και ΝΖ ηταν 1.828 νεκροι.Οι Ελληνικες απωλειες καταγραφουν...336 νεκρους(44 Ευελπιδες)!
    Αυτο τα λεει ολα.
    Το γεγονος ειναι οτι οι Γερμανοι κατελαβαν την Κρητη σε 10 μερες.
    Επισεις αποδειχτηκε οτι η χρησιμοποιηση αλεξιπτωτιστων σε μεγαλο σχηματισμο (επιπεδου μεραρχιας) εμπεριεχει τον κινδυνο της καταστροφης του.Η χρηση μικρων ευελικτων μοναδων ειναι τακτικα πιο χρησιμη.Οι Γερμανοι το εμπεδωσαν το μαθημα,οχι ομως και οι αντιπαλοι τους,οπως απεδειξαν οι μετεπειτα καταστροφες των Ρωσων στη Βιασμα και των Αγγλων στο Αρνεμ.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πες του ΠΟΙΑ εισαι και θα βγει ο 'γνωστος' Χρυσαυγιτης να σου μιλησει.
    Γιατι λοιπον ανησυχεις......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να μιλήσουμε, πρέπει να προηγηθεί πρώτα ρητή και κατηγορηματική αποκήρυξη του Ναζισμού και του Σιωνισμού...

      Διαγραφή
  6. Για να κάνεις αεραπόβαση δεκάδων χιλιάδων εκτός από εκατοντάδες αεροπλάνα θέλεις και τόνους καυσίμων που τα βρήκαν οι Γερμανοί να μας εξηγήσεις και όχι τα νούμερα που είναι στάχτη στα μάτια των αφελών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το 1941 Γερμανοι ειχαν επαρκεια καυσιμων αρκετη για να αναλαμβανουν στρατιωτικες επιχειρησεις,οχι μονο τυπου "Ερμης", αλλα και σε γιγαντιαια κλιμακα (Μπαρμπαροσσα).Κατ'αρχας υπηρχε το στρατηγικο αποθεμα,που δημιουργηθηκε τον Σεπτεμβριο του 1939.Επισεις υπηρχαν οι εισαγωγες απο το εξωτερικο,με κυριωτερους προμηθευτες τις ΕΣΣΔ,Standard Oil,Davis Oil/Shell.
    Αλλα ο μεγαλυτερος προμηθευτης καυσιμων για το Ραϊχ ηταν η Ρουμανια,οι πετρελαιοπηγες της οποιας το 1940 παρηγαγαν 8.173.820 τονους αργου πετρελαιου.Οι Γερμανοι ειχαν τον ελεγχο τους απο τον Σεπτεμβριο του 1940 (Συμφωνια της Βιεννης-
    deltio11.blogspot.com/2017/02/blog-post_996.html)

    Τα προβληματα για τους Γερμανους με τα καυσιμα,ξεκινησαν πρωτα απο την καταναλωση των 2/3 του στρατηγικου αποθεματος στη Ρωσια (υπομνημα με ημερομηνια 16 Φεβρουραριου 1942 του αρχηγου του Οικονομικου Κλαδου της ΑΔΕΔ,στρατηγου Γκεοργκ Τομας,προς το Γενικο Επιτελειο).
    Τα πραγματα χειροτερεψαν μετα Αυγουστο του 1943,υστερα απο τους αμερικανικους βομβαρδισμους των πετρελαιοπηγων του Πλοεστι:η παραγωγη του ρουμανικου πετρελαιου μειωθηκε στους
    5.273.432 τονους ετησιως,δλδ στο 45% του επιπεδου του 1940,ενω μεχρι τον Αυγουστο του 1944 η παραγωγη ειχε μειωθει στους 3.525.000 τονους.
    Η απωλεια των ρουμανικων πετρελαιοπηγων-συνεπεια της ρωσικης προελασης-ηταν το τελειωτικο πληγμα.Οι Γερμανοι ειχαν απομεινει με 1.600.000 τονους συνθετικης βενζινης και με οτι καυσιμα δεσμευσαν απο τις κατεχομενες χωρες,που δεν αντιπροσωπευαν παρα ενα ελαχιστο κλασμα των αναγκων της Βερμαχτ,η οποια το καλοκαιρι του 1944 πολεμουσε σε τρια μετωπα (Ανατολικο-ΝοτιοΑνατολικο,Δυτικο,Ιταλικο).
    Του λοιπου θα χρησιμοποιηθει εκτεταμενα ο παναρχαιος παλιος καλος φιλος του ανθρωπου:το αλογο (με το καρο) και φυσικα το ποδηλατο.

    Οι αριθμοι προερχονται απο το βιβλιο OIL AND WAR των R.Goralski & R.Freeburg,εκδοσεις William Morrow,1987

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορούσαν να μεταφέρουν τόσα πολλά καύσιμα σε τόσο λίγο χρόνο σιδηροδρομικώς.
      Με τα μέσα της εποχής και με τις καταστροφές που είχαν γίνει στα δίκτυα όλων των ειδών ο μόνος τρόπος να μεταφέρουν καύσιμα ήταν δια θαλάσσης
      Αυτό ήταν αδύνατο για τους ίδιους λόγους που δεν έγινε η απόβαση στη Κρήτη.
      Συνεπώς το ερώτημα παραμένει

      Διαγραφή
  8. @ ανωνυμην κυρια της Δευ Ιουν 04, 03:46:00 μ.μ.
    -Ναζισμού και του Σιωνισμού...-
    Μόνο;

    Εδώ κομμουνάκι για σένανε μπορώ .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Κυρ Ιουν 03, 11:36:00 μ.μ.

    -Οι Γερμανοί ήταν οι κακοί.
    -Οι Αμερικανοί και οι Άγγλοι ήταν οι καλοί.

    Ό,τι θέλει η Συναγωγή και η Στοά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 1) Η γραμμη εφοδιασμου ξεκινουσε απο την Βουλγαρια.Αρα η αποσταση δεν παιζει κανενα ρολο.Θα καταλαμβαναν την Ελλαδα-και την Κρητη-ουτως ή αλλως.
    2) Αν και οι Βρετανοι στην υποχωρηση τους ανατιναξαν μερικες γεφυρες-στον Σπερχειο και στον Ισθμο-δεν κατεστρεψαν τους οδικους αξονες ουτε την σιδηροδρομικη γραμμη.Και παρα τους γερμανικους βομβαρδισμους,οι υποδομες της χωρας παρεμειναν σχετικα αθικτες.
    3) Το οτι στην υποχωρηση τους οι Βρετανοι παρατησαν εξοπλισμο,δεν αποτελει κανα μυστηριο του Συμπαντος.Δεν εγκατελειψαν την Ελλαδα απλα.Το εβαλαν στα ποδια.
    Το γερμανικο περιοδικο "Συνθημα",στο 1ό τευχος(Ιουλιος 1941) κανει εκτενες αφιερωμα στην εκστρατεια των Βαλκανιων.Στην ενοτητα για την Ελλαδα,γραφει μεταξυ αλλων:
    " Μολις απεκαλυφθει η σχεδιαζομενη φυγη των Βρετανων,εστραφησαν εντονοι επιθεσεις-διεξαγωμενοι δι'ολης της ημερας και της νυκτος απο σχηματισμους Στουκα και μαχητικων αεροπλανων-εναντιον της εχθρικης ναυσιπλοϊας μεταφορων και εμποριου.Δεν θα εξακριβωθει βεβαιως ποτε ο ακριβης αριθμος του στρατου τον οποιον απωλεσεν η Αγγλια συνεπεια αυτων των επιθεσεων.Οι ελληνικοι λιμενες μετεβληθησαν εις πραγματικα νεκροταφεια πλοιων.Επι εβδομαδας ολοκληρους εξεβραζοντο εις τας ελληνικας ακτας συντριμματα βυθισθεντων πλοιων.Πλειστοι Ελληνες πλοιαρχοι εξηναγκασθησαν-υπο την απειλην του περιστροφου-να παραδωσουν τα πλοια των εις τους Βρετανους,να ταξιδευσουν δια λογαριασμον της Αγγλιας και να πληρωσουν τουτο κατοπιν με την ζωην των.Η αεροπορια εβυθισεν εν συνολω 75 πλοια ολικου εκτοπισματος 400.000 τοννων ανηκοντα εις τον βρετανικον "στολον της φυγης" και επροξενησε ζημιας εις 147 πλοια ολικου εκτοπισματος περιπου 700.000 τοννων.
    Ο αριθμος των Βρετανων αιχμαλωτων ανηλθεν εις 11.000 αξιωματικους υπαξιωματικους και οπλιτας.Οι Ελληνες αιχμαλωτοι αφεθησαν ελευθεροι να μεταβουν εις τας πατριδας τους,ληφθεισης υπ'οψιν της γενναιας και πραγματικης στρατιωτικης στασεως την οποιαν ετηρησαν.
    Τα λαφυρα της εκστρατειας αυτης ανερχονται,συμφωνως προς τας μη συμπληρωθεισας εισετι καταμετρησεις,εις 1500 τηλεβολα,χιλιαδας οπλοπολυβολων,ανω των 60.000 τυφεκιων,επισεις δε εκατονταδσς τεθωρακισμενων και μη αυτοκινητων.Εις χειρας του νικητου περιηλθον εκτος τουτου,μεγαλαι προμηθειαι τροφιμων και καυσιμου υλης ως και τεραστιαι παρακατηθηκαι πολεμοφοδιων δι'ολα τα ειδη των οπλων".

    Σημειωση:Στο τευχος του "Signal",Ιουλιου 1941,η Ελλαδα εχει την " τιμητικη της" σ'αυτο.Ειναι αφιερωμενο στη μαχη της Κρητης,γεγονος που δειχνει οτι το γερμανικο κοινο ηθελε να μαθει περισσοτερες λεπτομεριες για την επιχειρηση αυτη.Παρ'ολο που εχει ξεκινησει η επιχειρηση Μπαρμπαροσσα και η εισβολη βρισκεται σε πληρη εξελιξη,η γερμανικη προπαγανδα επαιρεται για την πρωτη αεροναυτικη εισβολη στην ιστορια και παρουσιαζει με αναλυτικο τροπο,τις τακτικες μαχης των αλεξιπτωτιστων.Με πολλες φωτογραφιες και σχεδιαγραμματα,δινει ζωντανη απεικονιση της μαχης,χωρις να κρυβει τις δυσκολιες που αντιμετωπισαν οι αλεξιπτωτιστες και την σκληροτητα των μαχων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χατζάρα, έχω παρατηρήσει ότι όλοι οι νοσταλγοί του Χίτλερ προσπαθούν να τον αγιοποιήσουν. Λένε ότι οι Εβραίοι τον βάλανε στον πόλεμο με το ζόρι. Ας υποθέσουμε ότι είναι έτσι. Στην Ρωσία ποιός τον ανάγκασε να επιτεθεί; Και μάλιστα μετά την υπογραφή συμφώνου μη επίθεσης!

    Δεν έχω καταλήξει ακόμη αν ήταν αληθινός και τελείως άσχετος από στρατηγική, είτε ήταν εξ αρχής πιόνι των Σιωνιστών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή