Ο Μαρξ δεν τόγραψε. Ο Μάρξ δεν το είπε. Το έγραψε όμως
ο Μπεχτ στο Βίο του Γαλιλαίου.
«Αν είχα αντισταθεί , θα μπορούσαν οι φυσικοί επιστήμονες να φτάσουν σε κάτι ανάλογο με τον όρκο του Ιπποκράτη. Στη δέσμευση να χρησιμοποιούν τη γνώση τους μονάχα για το καλό της ανθρωπότητας! Όταν επιστήμονες τρομοκρατημένοι από ιδιοτελείς δυνάμεις αρκούνται να συγκεντρώνουν γνώσεις χάριν της γνώσεως, μπορεί η επιστήμη να ανακαλύψει με τον καιρό όλα όσα είναι δυνατόν να ανακαλυφθούν. Αλλά το χάσμα ανάμεσα στους επιστήμονες και την κοινωνία θα είναι τόσο μεγάλο, που κάθε δικός σας αλαλαγμός χαράς και θριάμβου για μια καινούρια κατάκτηση θα ξεσηκώνει παγκόσμια βογκητά δυστυχίας και φρίκης. Όπως έχουν τώρα τα πράγματα , το πολύ - πολύ που μπορεί κανείς να ελπίζει, είναι μια γενιά εφευρετικών επιστημονικών νάνων, που θα είναι πρόθυμοι να εκμισθώνονται για τα πάντα».
Άκουγα τον μακαρίτη τον Βόκοβιτς που το έλεγε στο Εθνικό, και μου εκλανε τεράστια εντύπωση. Το έμαθα και με αυτό τον μονόλογο έδωσα εξετάσεις το 1974 στο Εθνικό.
Το θυμήθηκα τώρα, που οι πρόθυμοι επιστήμονες εξηγούν «τι πήγε στραβά και κάηκε ο κόσμος».
Ο ένας ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος εξέφρασε την πεποίθηση πως «το Μάτι έχει ένα πολεοδομικό σχέδιο που λειτουργεί ως παγίδα», και «συνέβαλαν το ακραίο καιρικό φαινόμενο», «οι ριπές του αέρα», «η ταχύτητα της φωτιάς», «το δάσος το οποίο δεν είχε καθαριστεί», και η «μορφολογία του εδάφους».
Ο έτερος Καππαδόκης ο Δρ. Γαβριήλ των Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων γνωμάτευσε ότι «επικράτησαν ακραίες συνθήκες από πλευράς ανέμων» και «Επιπλέον, εκεί που έφτανε η φωτιά, σε Νέο Βουτζά, Μάτι κλπ, υπάρχουν κατά βάση φτωχά σπίτια, φτιαγμένα από φθηνά οικοδομικά υλικά, που εύκολα φλέγονται, οπότε δεν μπορούν να προστατευτούν» .
Όπως το είπε ο Μπρεχτ. Επιστημονικοί Νάνοι, «Διάου» πρόθυμοι να μισθωθούν για τα πάντα».
Έβλεπα τον Χάνο που έσπευσε επιτόπου, κατόπιν πυρκαγιάς, και μου πέρασε από το μυαλό το τραγουδάκι που έλεγαν στον Φωκά οι Βένετοι.
«Πάλιν τον καύκον έπιας, πάλιν τον νουν απώλεσας» ♫♫♫♫
Είχε μαζί του και τον Άλκη, τον Ροταριανό Οινοχόο...
ΑπάντησηΔιαγραφή