Άρχισε η υποχώρηση από την Βόρειο Ήπειρο. Ενώ ο Κορυζής που είχε ακόμα 4 ημέρες ζωής, επέμενε για την Κύπρο, η SoE ίδρυσε το ΑΚΕΛ που καλούσε τους Κυπρίους να πολεμήσουν στο πλευρό των Άγγλων κατακτητών Η διάλυση της ΧΧ μεραρχίας στην Κλεισούρα της Καστοριάς.
Κατελήφθη η Κοζάνη από τους Γερμανούς.
Η 14η Απριλίου 1941 ήταν Μεγάλη Δευτέρα. Η 20η Μεραρχία υπό τις διαταγές του βρετανού στρατηγού Γουίλσον που είχε υποχωρήσει στην γραμμή του Βίστριτσα, (και όχι Αλιάκμονα), προσπάθησε τρέχοντας να καταλάβει θέσεις και να κρατήσει στο στενό, με το μισό της δύναμης της και χωρίς πυρομαχικά που είχαν μείνει στην Πτολεμαΐδα.
Ο συνταγματάρχης Παναγιώτης Δέδες, πρώην διοικητής της 21ου Συντάγματος, που δεν έτρεχε γρήγορα, και ο οποίος είχε οριστεί τις πρώτες πρωινές ώρες της 14ης Απριλίου, από την «Ελληνική Διοίκηση», αρχηγός των επιχειρήσεων στο πέρασμα της Κλεισούρας ,δεν μπόρεσε να φθάσει εγκαίρως και τη διοίκηση ανέλαβε ο αντισυνταγματάρχης Βασίλης Μαντζουράνης του 80ου Συντάγματος.
Έως το απόγευμα της 14ης Απριλίου, η κωμόπολη της Κλεισούρας και οι γύρω ορεινές περιοχές είχαν καταληφθεί και ο δρόμος προς Καστοριά ήταν ανοιχτός.
Ο Γουίλσον είχε διατάξει την βρετανική 1η Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων, που βρίσκονταν τότε κοντά στο Άργος Ορεστικό, να αντεπιτεθεί αλλά η ταξιαρχία δεν υπάκουσε.
Οι Γερμανοί συνέλαβαν 1600 αιχμαλώτους.
Οι νεκροί της 14ης Απριλίου ποτέ δεν μετρήθηκαν.
Την 13η είχαν σκοτωθεί 50. Μαζί τους και ο ταγματάρχης Ιωάννης Παπαρρόδου που έπεσε ηρωικά τις απογευματινές ώρες της 13ης Απριλίου 1941.
Οι γερμανικές απώλειες ήταν ένας αξιωματικός και επτά οπλίτες νεκροί και 17 τραυματίες.
Ότι απέμεινε από την 20η Μεραρχία ενσωματώθηκε στο 35ο Σύνταγμα που είχε τοποθετηθεί στην στενωπό της Βλάστης.
Την ίδια ημέρα οι Γερμανοί μπήκαν στην Κοζάνη και η Λουφτβάφε βομβάρδισε την Αθήνα, τα Ιωάννινα και την Πρέβεζα
.Οι Ιταλοί ανακοίνωσαν ψευδώς την ανακατάληψη της Κορυτσάς.
Τα γεγονότα της 14ης Απριλίου που άρχισε η σύμπτυξη, στην Βόρειο Ήπειρο από το ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 3ου Τάγματος του 29ου Σ.Π.
14 Απριλίου 1941.Καιρικαί Συνθήκαι: Αίθριος
Ηθικόν ανδρών: Ακμαίον
Γεγονότα της ημέρας.Ώραν 6ην πρωϊνήν εκδήλωσις επιθετικής εχθρικής ενεργείας κατά τοποθεσίας μας κάτωθι υψ. 800. Η επίθεσις κατελύθη και απεκρούσθη υπό του 9ου και 10ου Λόχου δι΄ εύτοχων πυρών πολυβόλων ολμιδίων και χειροβομβίδων. Εν συνεχεία εξεδηλώθη επίθεσις εχθρική κατά του δεξιού Κ.Α. υψοδ. 802 ήτις και εσημείωσε επιτυχίαν τινάν.. προς φράξιν του ρήγματος επί του δεξιού κέντρου εζητήθη η επέμβασις του 11ου Λόχου, όστις άλλωστε αυθορμήτως έσπευσε προς το σημείο τούτο επί τη όψιν των υποχωρούντων τμημάτων από ύψ. 802. Είχε άλλωστε ο Λόχος μεταξύ των εντολών του και την ενίσχυσιν του σημείου εκείνου (Κ.Α. 802) δι΄ ενός ουλαμού. Ούτως το ρήγμα του δεξιού Κ.Α. εφράχθη, το δε ημέτερον Κ.Α. παρέσχε επί ωφελειά τούτου προοριζόμενα πυρά ευστόχως. Εσυνεχίσθη μέχρι των απογευματινών ωρών η ανταλλαγή πυρών πολυβόλων και όλμων και κατόπιν της υπ αρθ…. Διαταγής του Συν/τος την 21.15 ώραν το Τάγμα εγκαταλείψαν δια την διατήρησιν της φυσιογνωμίας του μετώπου μιάν διμοιρίαν, συνεπτύχθη και σχηματησθέν εις πορείας ήχθη Β.χωρίου Το….. εγκατασταθέν εν προφυλακαίς. Ένθα και αφίχθη η διμοιρία του 11ου Λόχου εκ του υψ. 800 ως και η διμοιρία ετέρα του 11ου αφεθείσα εν επαφή μετά του εχθρού υπό του Ι Τάγματος.
Απώλειαι: Αξ/κοί τραυματίαι: ο Ανθ/γός του 9ου Λόχου Λογοθέτης Αριστείδης. Οπλίται: Νεκροί 5 Τραυματίαι 35
Στις 21.25 ο πρέσβης της Ελλάδας στο Λονδίνο τηλεγράφησε στον Κοριζή την απάντηση του Λονδίνου για την Κύπρο.
«Είδον προ ολίγου κ. Ηντεν, εις ον ανακοίνωσα απογοήτευσιν ην προεκάλεσεν απάντησις αυτού και απόφασιν Α.Μ. Βασιλέως μεταβή εν ανάγκη νήσον Ελλάδος, και παρεκάλεσα επιμόνως όπως αναθεωρηθή απόφασις Κυβερνήσεως και γίνη δεκτή πρότασις ήμών. Κύριος Ήντεν μοι απήντησεν ότι ελυπείτο ότι απάντησις αυτού δεν εκρίθη ικανοποιητική και, αναφερόμενος εις δύο συνομιλίας ας έσχε μεθ' ημών, μοι ειπεν ότι είχεν ήδη παραστήσει υμίν δυσχερείας αποδοχής προτάσεως ημών .
Μοι προσέθηκεν ότι τίθεται εις λίαν στενόχωρον θέσιν, διότι επιθυμία του ήτο πράξη πάν δυνατόν υπέρ ημών, και εθεώρει απόφασιν Α.Μ. Βασιλέως λίαν παρακεκινδυνευμένην. Επέμεινα ότι έδει να αναλογισθή κρίσιμον συνθηκών και εξεύρη τρόπον ικανοποιήσεως ημών. Κύριος Ήντεν μοι ειπεν ότι δεν έβλεπεν ουδέν εμπόδιον εις άσκησιν δικαιωμάτων Α.Μ. Βασιλέως κατά ενδεχομένη, έν Κύπρω παραμονήν αυτού υφ' ας συνθήκας και οι ενταύθα διαμένοντες ξένοι αρχηγοί κρατών. Επέμεινα εκ νέου ότι από απόψεως γοήτρου εις τας παρούσας στιγμάς ενεδεικνύετο μία χειρονομία έκ μέρους Κυβερνήσεώς του. Κύριος Ήντεν προφανώς στενοχωρημένος μοι ειπεν ότι δεν ήδύνατο μοί δώση απάντησιν πριν ή συνεννοηθή μετά Υπουργικοΰ Συμβουλίου, όπερ θά συνήρχετο εσπέραν ταύτην και προ τού όποιου θά έφερε το ζήτημα. Αλλά μοί έτόνισεν ότι δεν έπρεπε να τρέφω αισιοδοξίαν, διότι τό ζήτημα ήτο λίαν πολύπλοκον και δυσχερές.
\Καθ' όσον άφορα εις μεταφοράν στρατού άγυμνάστων έν Πελοποννήσω, εις ήν αποδίδει σπουδαιότητα, είσηγήθη, έάν δεν θά ήτο σκόπιμον νά γίνη μεταφορά εις Κρήτην και κατόπιν έκείθεν εις Κύπρον, τοιαύτην δε εισήγησιν διεβίβασε και διά Πρεσβευτοΰ Αγγλίας».
Ωστόσο στη Λευκωσία ιδρύθηκε από τους Άγγλους και την Ιντέλιζνες Σέρβις με μπροστινούς δοσίλογους προοδευτικούς αστούς πολιτικούς και κομμουνιστές, το Πρακτορείο, Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ), που καλούσε τους Κυπρίους να πολεμήσουν στο πλευρό των Άγγλων κατακτητών.
Η αποκάλυψη του διαλόγου Κοριζή Λονδίνου για την Κύπρο και η ίδυση του ΑΚΕΛ στις 14 Απριλίου 1941 αποδεικνύουν 1000% ποιος και γιατί ίδρυσε το ΑΚΕΛ.
Ο νεαρός Βασιλιάς της πρώην Γιουγκοσλαβίας, Πέτρος δραπέτευσε με αεροπλάνο από το Νικσιτς του Μαυροβουνίου και αφού προσγειώθηκε για ανεφοδιασμό στο αεροδρόμιο της Παραμυθιάς, το βράδυ προσγειώθηκε στο Τατόι. Βρετανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τη δεύτερη αεροπορική επιδρομή κατά της Σόφιας χωρίς να υπάρξουν απώλειες.
Ο Τσώρτσιλ έδωσε στο υπουργικόΣυμβούλιο που ανακοίνωσε ο Ήντεν στον Σιμόπουλο, μυστική διαταγή για να μην αναφέρονται οι απώλειες του Βρετανικού Ναυτικού για να προστατευθεί το ηθικό του πληθυσμού.
Η Ελλαδα εν αντιθεση με την, π.χ. Τουρκια δεν ειναι σε θεση να διαπραγματευεται. Ουδεποτε εδωσε για να παρει εστω και εκ μειονεκτικης θεσης. Η Ελλαδα ειναι η χωρα των επεισοδιων Πατσιφικο του ναυτικου αποκλεισμου των Γαλλων των Αγγλικων δανειων. Και μιας καταστασης οπου ομοιαζει με την μεταχειριση που ειχαν σε παρελθοντες αιωνες τριτοκοσμικες χωρες οπου μονο τις εκμεταλευονταν. Δωστε δηλαδη οτι εχετε και δεν εχετε απο ορυκτο πλουτο και προιοντα μεχρι την εργασια - σκλαβια σας και αν χρειαστει το αιμα σας και την ζωη σας. Χρειζομαστε ομως πανω απ' ολα την αγαπη σας. Αυτη ειναι η ειδοποιος διαφορα της Αγγλικης κηδεμονιας απο αλλες , Ρωσικη , Γερμανικη κ.τ.λ. Και για αυτο σε ολο τον 20ο αιωνα η ''πτωχη Ελλας'' κατατρωγετο απο πολιτικη ασταθεια συνεχεις εναλαγες κυβερνησεων πολιτικα παθη διχονοια και κερασακι ο εμφυλιος. Και το συνεπακολουθο μισος δεκαετιων που καθορισαν την οπισθο-πορεια της χωρας σε ολα τα επιπεδα. Καθηλωνοντας τα πολιτικα αντανακλαστικα 50 + χρονια πισω. Ολα αυτα ομως δεν εγιναν τυχαια καποιος τα οργανωνε με περιση σπουδη και συνεπεια και μακροχρονια στοχευση. Ποιος ηταν αυτος ; Αυτος που το 1947 παρεδωσε το οικοπεδο (κατι σαν την γνωστη σε ολους μεταβιβαση) στους Αμερικανους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο καταπληκτικο ειναι οτι το φουκαρα το Ελληνα ειναι τοσο πλανημενο ωστε το Αγγλο το αγαπαει, το εχει σε σεβας και υποληψη. Οπως ακριβως και ολοι οι τριτοκοσμικοι ημιαγριοι που εβλεπαν τους αφεντες Αγγλους ως θεανθρωπους οπου αγογγυστα και νομοτελειακα και εντελως φυσιολογικα επρεπε απλα και μονο να υπηρετουν. Την ιδια ανεξηγητη παραλογη αγαπη εχουμε για τους Ιταλους οπου μας εφτιαξαν μαγκες σε ολες τις χρονικες περιοδους της ''αδερφικης'' συνυπαρξης μας. Αρχαιοτητα ; Βυζαντιο ; Μικρασιατικη καταστροφη (το τοτε βετο μη επεκτασης) Βορειοηπειρωτικο ; Κατοχη, πριγκηπατο επτανησου ; Εξοπλισμος του ΕΛΛΑΣ ; Βιος και πολιτεια οι Φρατελοι . . .
Ποσο ευκολο ειναι τελικα εναν λαο να τον κανεις τοσο μαλακα ; Ποσο ευκολο ειναι να μεταστρεψεις τον ποθο των Κυπριων για ενωση με τον εθνικο κορμο σε μισελληνισμο και αντιπαθεια ; Πως απο τις μαχητικες & θανατηφορες διαδηλωσεις για την ενωση, εως και την αποθεωση του Γριβα καταντησαμε μεταπολιτευτικα να αλληλοκαταριωμαστε; Πως μια χουφτα Κυπριοι (οσοι ειναι και οι Κρητικοι) διεμορφωσαν αντιληψη αυτονομου και ξεχωριστου εθνους οπου ολα τα προηγουμενα ωφειλονταν σε κακη επιροη της Ελλαδος; !!! Αγγλικο νομικο συστημα , Αγγλικες πινακιδες και μια σημαια σκετο καλαμπουρι που θυμιζει τρινιδαντ εντ τομπακο...
Υπαρχει και κατι ομως ιδιαιτερα αξιοσημειωτο και στις δυο περιπτωσεις Ελλαδος και Κυπρου. Ο ρολος των κομμουνιστικων κομματων τους. Εντελως συμπτωματικα και στις δυο περιπτωσεις εξυπηρετουσαν αμεσα τις Αγγλικες επιδιωξεις. Το ΑΚΕΛ πληρωσε βαρυ φορο αιματος απο την ΕΟΚΑ του Γριβα γιατι τους σκοτωνε σαν τα σκυλια μες τα σπιτια τους. Επειδη ηταν ολοι πρακτορια και υπονομευτες του αγωνα της ΕΟΚΑ. (Βλεπε -Χαιντς Ριχτερ-. Η ιστορια της Κυπρου)
Για να μην πολυλογουμε οσο πρακτορας ηταν ο Γεωργιος β' αλλο τοσο ηταν και ο Ζαχαριαδης και οι συντροφοι του. Μυριαδες βεβαια και οι αφελεις ιδεολογοι που πηγαιναν για το ''ονορε'' η οι περισσοτεροι απο αγνη παρθενα μαλακια . . . Ειναι ντροπη για την ανθρωπινη αξιοπρεπεια μετα απο δεκαετιες η και αιωνες (κατα περιπτωσεις) οι ανθρωποι να μιλουν ακομα σαν αγραμματοι λοβοτετμημενοι κουμμουνιστες η σαν βασιλοφρονες εθνικιστες του προηγουμενου αιωνα. Ποιο συστημα ειναι αυτο που δεν αφηνει τους ανθρωπους να μαθουν την ιστορια τους ακομα και μετα απο 200 χρονια ; (Βλεπε φακελο Καποδιστρια) Που ειναι ο διαφωτισμος και η Γαλλικη επαναστα; Τα ιδανικα της δημοκρατιας η ελευθερια των λαγων και τοοοοση καλοσυνη ισοτης και αδελφοτης ; Η ελευθερια της εκφρασης στα ζυμωτηρια σκεψεως τα πανεπιστημια ; Η αναδειξη των ιστορικων στοιχειων και τεκμηριων ; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ; Ποση παραμυθα αντεχει το φουκαρα ;