22/7/19

Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες. 22 Ιουλίου 1974 η δραματική άφιξη των Νοράτλας στην Λευκωσία.

22 Ιουλίου 1974. Στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας άρχισαν να φθάνουν «τα πορτοκάλια» Νοράτλας. Πρώτο .προσγειώθηκε το «ΝΙΚΗ 2» στις 01:52 και ακολουθησε το «ΝΙΚΗ 1» που ακούμπησε στο διάδρομο της στις 01:55.
 Τα έντονα αντιαεροπορικά πυρά, χτύπησαν το «ΝΙΚΗ 4» το οποίο βρισκόταν στο στάδιο προσγείωσης, άρπαξε φωτιά και συντριβεί 3 χιλιόμετρα πριν τον διάδρομο . Το «ΝΙΚΗ 6», εβλήθη σε πολλαπλά σημεία της ατράκτου και σχεδόν χωρίς μηχανές και χάρη στις προσπάθειες των πιλότων να κατάφερε να προσγειωθεί. Το «ΝΙΚΗ 7» προσγειώθηκε στις 02:18. 
Μετά, το «ΝΙΚΗ 7» προσγειώθηκε το «ΝΙΚΗ 3», το οποίο καθυστέρησε λόγω βλάβης στον έναν κινητήρα . 
Τελευταίο προσγειώθηκε το «ΝΙΚΗ 15» του επισμηναγού Ευάγγελου Πετρουλάκη, το οποίο και είχε απογειωθεί από την Σούδα με καθυστέρηση και παρά τις εντολές να μην εκτελέσει την αποστολή. 
Το «ΝΙΚΗ-15» απογειώθηκε από τη Λευκωσία στις 04:02 και επέστρεψε στη Σούδα στις 07:40. 

Το ΝΙΚΗ-3 που είχε βλάβη στον έναν κινητήρα, το ΝΙΚΗ-6 που είχε βληθεί και στους 2 κινητήρες και το ΝΙΚΗ-12 που δεν επαρκούσαν τα καύσιμα για την επιστροφή καταστράφηκαν από τις φίλιες δυνάμεις στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Το λάθος της αεράμυνας κόστισε τη ζωή σε 4 αεροπόρους και 29 καταδρομείς από το «ΝΙΚΗ-4» από το οποίο διεσώθηκε ένας καταδρομέας, καθώς και τον θάνατο 2 καταδρομέων από το «ΝΙΚΗ 6». 
Από την δύναμη των 318 ανδρών της Α'Μοίρας καταδρομών οι 278 παρέμειναν στην Κύπρο και πολέμησαν.
 Οι νεκροί των Νίκη-4 και Νίκη -6 ήσαν. Επισμηναγός Παναγόπουλος Βασίλειος Επισμηναγός Συμεωνίδης ΣτέργιοςΕπισμηνίας Άνθιμος Ηλίας , Ανθυποσμηναγός Δάβαρης Γεώργιος. Καταδρομείς: ΔΕΑ Τσαμκιράνης Δημήτριος ,Λοχίας Καβροχωριανός Νικόλαος, Λοχίας Τzιλιβάκης Στέφανος, ΔεκανέαςΤσάκωνας Ευάγγελος ,Δεκανέας (Χριστόπουλος Αθανάσιος ,Κ/Δ Αναστασόπουλος Ανδρέας ,Κ/Δ Γιαννακάκης Κοσμάς ,Κ/Δ Γιαννάκος Στέφανος ,Κ/Δ Γιαννόπουλος Παναγιώτης ,Κ/Δ Δαλαμάγκας Ηλίας ,Κ/Δ Ζησιμόπουλος Αντώνιος ,Κ/Δ Κασιμάκης Σωτήριος ,Κ/Δ Κατέρος Κωνσταντίνος ,Κ/Δ Κουρούνης Σωτήριος ,Κ/Δ Λίγδης Χρήστος Κ/Δ Δοϊτσίδης Χριστόδουλος ,Κ/Δ Μανιάτης Σπυρίδων ,Κ/Δ Μονιάς Αιμίλιος, Κ/Δ Μπαρώτας Κωνσταντίνος ,Κ/Δ Νάκος Γεώργιος Κ/Δ Πρινιανάκης Στυλιανός, Κ/Δ Σιορώκος Δημήτριος ,Κ/Δ Σκιαδαρέσης Νικόλαος Κ/Δ Τζούρας Σωτήριος ,Κ/Δ Τούλης Ηλίας ,Κ/Δ Χατζόπουλος Χρήστος, Κ/Δ Νόμπελης Σπυρίδων ,Κ/Δ Οικονομάκης Κωνσταντίνος.
Εκείνη την ώρα, που έφθαναν τα "πορτοκάλια" στην Λευκωσία,   η αμερικανική πρεσβεία έψαχνε μάταια τον Ανδρουτσόπουλο και τον Κυπραίο. Το  πραξικόπημα των στρατηγών είχε ήδη συντελεστεί. Οι άνθρωποι του Ιωαννίδη είχαν εκδιωχτεί και ανέλαβαν οι στρατηγοί. 
Υπουργός Εξωτερικών,  ήταν πλέον  ο πράκτωρ Αραπάκης , της Στοάς Προμηθεύς, που συμφώνησε με τους Αμερικανούς για την έναρξη της εκεχειρίας στις 16.00. 
Το πρωί της 22ας Ιουλίου, οι Τούρκοι από το προγεφύρωμα στο Πέντε Μίλι, κινήθηκαν προς την Κερύνεια. , η οποία βομβαρδιζόταν συνεχώς από θάλασσα και από ξηρά. Αφού κατέλαβαν τα γύρω χωριά λίγο μετά το μεσημέρι διεισέδυσαν στην Κερύνεια .

Η τραγικότητα των στιγμών ήταν απερίγραπτη. Μεμονωμένες ομάδες εθνοφρουρών μάχονταν απεγνωσμένα, χωρίς να αναμένουν από πουθενά ενίσχυση. Οι κάτοικοι (κυρίως γυναικόπαιδα) κατέφυγαν στην προστασία της ειρηνευτικής δύναμης των Ην. Εθνών, στο ξενοδοχείο «Ντομ» και στα χωριά Πέλλαπαϊς και Άγ. Επίκτητος. Η ανακωχή στις 1600, βρήκε τους Τούρκους να ελέγχουν το προγεφύρωμα Πέντε Μίλι - Γλυκιώτισσας, μέσω Τέμπλους προς τον Άγ. Ιλαρίωνα ,το θύλακά τους στη Λευκωσία, και την Κερύνεια με μια έκταση 7 χλμ. στα δυτικά της και 3-4 χλμ. στα ανατολικά της. Κι ενώ ήδη από τις 4 το απόγευμα ίσχυε επίσημα η ανακωχή, οι Τούρκοι συνέχιζαν τις επιθέσεις. 

2 σχόλια:

  1. Για τα ισραηλινα υποβρυχια που ολο βρισκονταν ολως τυχαιως στα νερα της Κυπρου υηποβοηθοντας τους Τουρκαλαδες δεν αναφερεται κανεις.
    Αυτα τουλαχιστον ταγραφε ο Σ. Καλενετριδης στο δικο του μπλογκ πριν μερικα χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μόνο υποβρύχιο που είχαν τότε οι Οβραιοι (Ναυτικοτεροι του Σαρωνος- αρχαιοελληνικη έκφραση για τους άσχετους με την ναυτοσύνη) βρισκόταν στον πάτο .... κυριολεκτικά του Κρητικού πελάγους.....αυτά....για να μην κυνηγάμε πάντοτε μάγισσες.Κατα τ αλλά συμφωνούμε με τον Σπύρο για το "οπερέτα"!!!!

      Διαγραφή