Η μάχη στον Μαραθώνα (490 π.Χ.) και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 πΧ) έγιναν τις ημέρες του Βοηδρομιώνα.
Ο μήνας Βοηδρομίων ονομάστηκε έτσι λόγω της γιορτής των Βοηδρομίων, προς τιμήν του Βοηδρομίου ή Βοηθόου Απόλλωνα, ο οποίος «έτρεχε με βοή» σε βοήθεια αυτών που ζητούσαν τη συνδρομή του, ιδιαίτερα ως βοηθός και σύμμαχος στον πόλεμο: «Βοηδρομείν γάρ το βοηθείν ωνομάζετο».
Η γιορτή των Βοηδρομίων, κατά τον Πλούταρχο , ετελείτο στη μνήμη της νίκης του Θησέα εναντίον των Αμαζόνων και προς τιμήν του Βοηθόου Απόλλωνα που τον βοήθησε.
Οι Αθηναίοι την παραμονή της γιορτής έκαναν θυσίες προς τιμήν της αδελφής του Απόλλωνα, θεάς της άγρας (κυνηγιού), της Αρτέμιδος της Αγροτέρας. Κάθε χρόνο, στο χωριό Άγρα ή Άγρες πέρα από το Ιλισό, οι Αθηναίοι τελούσαν εκεί γιορτή στον ναό της Αγροτέρας Άρτεμης προς τιμήν της θεάς, και ο «άρχων-πολέμαρχος» πρόσφερε ως θυσία 500 κατσίκες. Η γιορτή αυτή ξεκίνησε μετά τη μάχη του Μαραθώνα, όταν οι Αθηναίοι επετέθησαν «με βοή» και «δρομαίως»
Η σύγχρονη ημερομηνία που αντιστοιχεί στη ναυμαχία της Σαλαμίνας αμφισβητείται. Το ενωρίτερο είναι η 22α Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με άλλες πηγές είναι η 23η, και η 24η . Ακόμα και η 25η. Αλλες πηγές αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκε στις 28 ή 29 Σεπτεμβρίου (21-22 Βοηδρομιώνος) του 480 π.Χ.
Οι Γερμανοί Ιστορικοί έχουν συμφωνήσει (κατά πλειοψηφία) στην 28η Σεπτεμβρίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου