Στις 20 Σεπτεμβρίου 1942, στην Κατεχόμενη Αθήνα, η ΠΕΑΝ, (Πανελλήνια Ένωση Αγωνιζομένων Νέων), ανατίναξε τα γραφεία της ΕΣΠΟ , (Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση) στη διασταύρωση της οδού Πατησίων με τη Γλάδστωνος. Η ανατίναξη έγινε στις 12 το μεσημέρι. Σκοτώθηκαν πολλά μέλη της ΕΣΠΟ, μεταξύ τους και ο αρχηγός της, Στεροδήμος.
Η καταστροφή υπήρξε ολοκληρωτική.
Η βόμβα, δέκα οκάδες δυναμίτιδα, μεταφέρθηκε από το σπίτι της Ιουλίας Μπίμπα στο Κουκάκι ώς την πλατεία Κάνιγγος, από την ίδια και τον Μυτιληναίο, σε μια πάνινη τσάντα για ψώνια, σκεπασμένη με χόρτα.
Στην επιχείρηση μετείχαν οι Περρίκος, Μυτιληναίος, Μπίμπα, Μούρτος, και οι φοιτητές Μιχαηλίδης (Χημείας), Σπύρος Γαλάτης (Νομικής), Νίκος Λάζαρης (Νομικής), Σπύρος Στανωτάς (ΑΣΟΕΕ).
Ο Κώστας Περρίκος εξασφάλισε εκρηκτικές ύλες από έργα οδοποιίας.
(Η πηγή των εκρηκτικών δεν ήταν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, με τις οποίες η ΠΕΑΝ δεν διατηρούσε επαφή).
Η ενέργεια της ΠΕΑΝ προκάλεσε μείζονα πολιτικά και κοινωνικά αποτελέσματα στην Ελλάδα της Κατοχής. Το ηθικό του χειμαζόμενου λαού τονώθηκε.
Οι συμμαχικοί ραδιοσταθμοί ύμνησαν την επιχείρηση, που άλλωστε αποτελούσε το μεγαλύτερο έως τότε σαμποτάζ σε πόλη της κατεχόμενης Ευρώπης.
Μόνη παραφωνία, η αποκήρυξη του σαμποτάζ από το ΕΑΜ, που το χαρακτήρισε ως «προβοκάτσια της Γκεστάπο», ενώ αποκάλεσε την ΠΕΑΝ «αντεθνική οργάνωση».
Οι Κομμουνιστές που ανησυχούσαν φρόντισαν στην συνέχεια να καταδοθεί η ΠΕΑΝ και ο Κώστας Περρίκος στους Γερμανούς.
Για την ΕΣΠΟ τί πιστεύεις Χατζαρα;
ΑπάντησηΔιαγραφήκοιτα χαρες ο χειμαζόμενος!!! ελληνικος λαος!!! ε!!! ρε ουυυυσττττττττ καλα σας κανουν κ να σας κανουν ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΛΕΜΕ!!! χαχχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΧατζάρα, σκοτώθηκαν κάποιοι Γερμανόφιλοι Έλληνες κι αυτό το λες αντιστασιακή ενέργεια; Σα να έβαλε βόμβα κάποιος στα γραφεία της τότε «Χρυσής Αυγής»...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Ο Αντώνης Μυτιληναίος διέφυγε στη Μέση Ανατολή, ο Νίκος Λάζαρης δραπέτευσε, διέφυγε στο βουνό, κατετάγη στον ΕΔΕΣ και τον εκτέλεσε ο ΕΛΑΣ στα Δεκεμβριανά, ενώ οι άλλοι δικάζονται παραμονή πρωτοχρονιάς του 1943 στο Γερμανικό Στρατοδικείο στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός»"
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://infognomonpolitics.blogspot.com/2018/09/1942.html