18/11/19

Η 18η Νοεμβρίου στην Ιστορία




1095.  Άρχισε  η σύνοδος του Κλερμόν που συγκάλεσε ο Πάπας Ουρβανός Β΄ και η οποία αποφάσισε την Α΄ Σταυροφορία στους Αγίους Τόπους.


1202. Οι  Σταυροφόροι υπό τις εντολές του χορηγού, Δόγη της Βενετίας Ερρίκου Δάνδολου κατέλαβαν, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν το Ζάνταρ. (Τότε Ζάρα)

.

1210. Ο  Πάπας Ιννοκέντιος Γ΄ αφόρισε  τον αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας  Όθωνα Δ

1282. Ο Πάπας Μαρτίνος Δ΄ αφόρισε
τον βασιλιά της Αραγώνας και της Σικελίας Πέτρο Γ λόγω της υποστήριξής του στον Σικελικό Εσπερινό.
Ο Πέτρος που είχε στεφτεί βασιλιάς στη Σαραγόσα, στην τελετή ανακοίνωσε ότι αποποιείται τη φεουδαλική υποτέλεια προς τον Πάπα, την οποία ο πατέρας του είχε δεχθεί.
Ο Πέτρος νυμφεύτηκε την Κωνσταντία Χοενστάουφεν διεκδικήτρια τοθ θρόνου της Σικελίας.
Προηγουμένως είχε αρραβωνιασθεί την Ευδοξία Βατάτζη, κόρη του Θεοδώρου Α' τους Αυτοκράτορα των Ρωμαίων, αλλά
όταν το 1258 απεβίωσε ο Θεόδωρος,
ο Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος, χάλασε το συνοικέσιο και πάντρεψε την Ευδοξία και την αδελφή της με μικροευγενείς , ώστε να είναι ακίνδυνοι στις φιλοδοξίες του.

1302. Ο Πάπας Βονιφάτιος Η΄ εξέδωσε την Παπική Βούλα «Unam sanctam» , σύμφωνα με την οποία, ο εκάστοτε Πάπας είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του Χριστού επί της Γης.

1583. Οι Ιησουίτες με επικεφαλής τον Ιούλιο Μαντσινέλλι εγκαταστάθηκαν στο Γαλατά και με την υποστήριξη των πρεσβευτών της Γαλλίας και της Βενετίας, πήραν την λατινική εκκλησία , του Saint Benoit.

1601. Έξοδος των Πολιορκημένων Τούρκων υπό τον Τιργιακί Χατζή Μεχμέτ Πασά από το φρούριο της Κανίζα στην Ουγγαρία, κατέληξε σε περιφανή νίκη τους επί του στρατού των Αψβούργων, που αιφνιδιάστηκαν.

1738. Με την υπογραφή της ειρήνης της Βιέννης, ανάμεσα στην Αυστρία και στη Γαλλία τελείωσε ο πόλεμος της πολωνικής διαδοχής. Ο Αύγουστος Γ αναγνωρίστηκε ως βασιλιάς της Πολωνίας και ο υποψηφιος της Γαλλίας, Γάλλος Στανισλάς έλαβε το Δουκάτο της Λωρραίνης που μετά το θάνατό του επέστρεφε στη Γαλλία.

1739 . Η Οθωμανική Αυτοκρατορία με τη Συνθήκη του Βελιγραδίου, ανέκτησε μετά από 21 χρόνια το Βελιγράδι .

1803. Η μάχη του Βερτιέρ στην Αιτή που κατέληξε σε αποφασιστική νίκη των επαναστατών μαύρων κατά των γαλλικών κυβερνητικών δυνάμεων.

1822. Οι Κρήτες οπλαρχηγοί απέκρουσαν την απόπειρα των Τούρκων υπό των Χασάν Πασά να καταλάβουν το Οροπέδιο του Λασιθίου. 

1823. 18/30 Νοεμβρίου .Ο Κίτσος Τζαβέλλας, έλυσε την πολιορκία του Αιτωλικού, αφού, επί κεφαλής 300 ανδρών, έστησε ενέδρα στη θέση Σκαλί, στο δρόμο από το Αιτωλικό για το Μεσολόγγι, και σκότωσε 350 Τούρκους που αποτελούσαν τήν εμπροσθοφυλακών του Μουσταή πασσά .Οι Τούρκοι έλυσαν την πολιορκία κι αποσύρθηκαν στον Ασπροποτάμο. Οι Έλληνες, επέστρεψαν στο Μεσολόγγι, «φέροντες 130 κεφαλάς, 195 τυφέκια, 160 πιστόλια, διάφορα άλλα όπλα και πολλά ενδύματα»
.
1826. Άρχισε  η πολυήμερη μάχη της Αράχωβας.

1863. Ο βασιλιάς της Δανίας Χριστιανός Θ΄  υπέγραψε το σύνταγμα του Νοεμβρίου με το οποίο το Σλέσβιχ έγινε τμήμα της Δανίας κατά παράβαση του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου και η  Γερμανική Συνομοσπονδία αποφάσισε να κηρύξει  τον πόλεμο στη Δανία.

1876. Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία ανέλαβαν τη διαχείριση του χρέους της Αίγυπτου, η οποία κήρυξε πτώχευση.

1905. Υπεγράφη συνθήκη Ιαπωνίας- Κορέας, σύμφωνα με την οποία η Κορέα δεν είχε δικαίωμα να ασκεί τη δική της εξωτερική πολιτική.

1912 . Εκδηλώθηκε επιδημία χολέρας στην Κωνσταντινούπολη. Οι Βούλγαροι νίκησαν τους Τούρκους στη μάχη των Μερών, (Τσαλτάτζα), 65 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη, και κατέλαβαν την πόλη. Την ίδια μέρα έληξε η νικηφόρα για τους Σέρβους μάχη του Μοναστηρίου.

1914. Στο ανατολικό μέτωπο, τα γερμανικά στρατεύματα διέσπασαν τις ρωσικές γραμμές στην περιοχή του Κούτνο. Η γαλλική κυβέρνηση επέστρεψε στο Παρίσι. Έληξε  η πρώτη μάχη του Υπρ. 

1916. Την 5/18 Νοεμβρίου έληξε η μάχη του Σομ, η οποία είχε αρχίσει την 1η Ιουλίου 1916. 18 Νοεμβρίου/1 Δεκεμβρίου. Οι Ελληνικοί Εσπερινοί .Ο Γάλλος αντιναύαρχος Λουί Νταρτίζ ντε Φουρνέ αποβιβάστηκε στον Πειραιά επικεφαλής γαλλο-βρετανικού εκστρατευτικού σώματος δυνάμεως 3.000 ανδρών, τους οποίους αντιμετώπισαν οι Επίστρατοί του Ιωάννη Μεταξά. Ταυτοχρόνως, τα ευρισκόμενα στο Φάληρον αγγλικά καί γαλλικά πολεμικά βομβάρδιζαν τις συνοικίες των Αθηνών. Μετά από μια ολόκληρη ημέρα οδομαχιών, συμφωνήθηκε ανακωχή. Οι αγγλογάλλοι είχαν 195 νεκρούς και περί τους 200 τραυματίες .
Οι Επίστρατοι είχαν 30 νεκρούς και 52 τραυματίες. Την αποχώρηση των «συμμάχων» ακολούθησε, τριήμερο επιθέσεων κατά των αγγλόφιλων βενιζελικών της Αθήνας. Οι αγγλογάλλοι προχώρησαν στον ναυτικό αποκλεισμό των ελληνικών παραλίων, προκαλώντας λιμό στην Πελοπόννησο.

1917. Στη Μόσχα, στις 5/18 Νοεμβρίου ,μετά από κλήρωση, ανεδείχθη Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών ο Μητροπολίτης Τύχων.


1918. Το λετονικό Λαϊκό Συμβούλιο ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Λετονίας από τη Σοβιετική Ρωσία.  Στο Ομσκ στασίασε η φρουρά των Κοζάκων συνέλαβε τους εκπροσώπους της Προσωρινής Κυβέρνησης και αναγνώρισε ως αρχηγό του Ρωσικού Κράτους. το ναύαρχο Κολτσάκ, Την ίδια ημέρα τα γερμανικά στρατευμάτων εκκένωσαν τη Γαλλία. και το Βέλγιο. Ο Βελγικός στρατός εισήλθε στις Βρυξέλλες και την Αμβέρσα. 

1922 . Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας εξέλεξε ως Χαλίφη, τον εξάδελφό του απομακρυθέντος Σουλτάνου Μωάμεθ ΣΤ, Αμπντούλ Μετζίτ Β΄, ο οποίος αρνήθηκε τον τίτλο του Σουλτάνου. 

1923 . Μετά το πραξικόπημα της 9ης του Ιουνίου, που ανέτρεψε την κυβέρνηση της Αγροτικής Εθνικής Ένωσης του Αλεξάνταρ Σταμπολίνσκι ,οι διοργανωτές του, από τη «Στρατιωτική Ένωση» και της «Λαϊκή Συμμαχία», δημιούργησαν την «Δημοκρατική Συμμαχία», η οποία στις εκλογές της 18ης Νοεμβρίου 1923, κέρδισε 200 από τις 247 έδρες. Η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν 86,2%.

1926. Ο Ιρλανδός Τζορτζ Μπέρναρντ Σο αρνείται να παραλάβει το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας με τη δήλωση: «Μπορώ να συγχωρήσω τον Άλφρεντ Νομπέλ για την εφεύρεση του δυναμίτη αλλά μόνο ένα ανθρώπινο τέρας θα μπορούσε να εφεύρει τα Βραβεία Νόμπελ»!

1937. Η σφαγή των Αλάουιτών και των Κούρδων στην Επαρχία Ντερσίμ. 12000 νεκροί και 13000 εκτοπισμένοι. Στο Ντέρσιμ δεν υπήρξε εξέγερση. Εφαρμόστηκε μια συστηματική και σχεδιασμένη σφαγή, που την σχεδίασε προσωπικά ο Ατατούρκ.

1936.  Η  Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ και η Ιταλία του Μπενίτο Μουσολίνι αναγνώρισαν τη κυβέρνηση του  στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο.



1938. Ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς αναχώρησε για την Τουρκία, προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του Κεμάλ Ατατούρκ.
1939. Στη Γερμανία, το Ράιχ επέβαλε 10ωρη καθημερινή εργασία.
1940 . Ο Αδόλφος Χίτλερ δέχτηκε στο Μπέργκχοφ τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Γκαλεάτσο Τσιάνο προκειμένου να συζητήσουν την Ιταλική εισβολή στην Ελλάδα. Ο Χίτλερ είπε στον Τσιάνο ότι η Ιταλία δεν έπρεπε να εκτρέψει τις δυνάμεις της από τη Βόρεια Αφρική, που είχε υψηλή στρατηγική προτεραιότητα, στην Ελλάδα, τον κατηγόρησε επειδή έδωσαν ευκαιρία για στους Βρετανούς να μπουν στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν μια αεροπορική βάση στην Αθήνα, από την οποία βρίσκονταν σε απόσταση βολής οι πολύτιμες πετρελαιοπηγές της Ρουμανίας, και του τόνισε ότι η Ιταλία θα έπρεπε να βρει μόνη της διέξοδο από το φιάσκο, κλείνοντας ακόμη και ειρήνη με τους Έλληνες, και ότι η Γερμανία δεν θα έκανε τίποτα για να διασώσει την εικόνα του Μουσολίνι. Ο Χίτλερ είχε υπόψη του την Έκθεση του Γερμανού Πρέσβη στην Αθήνα πρίγκιπας Φον Έρμπαχ που διαβιβάστηκε στο Βερολίνο στις 15 Νοεμβρίου 1940, με την οποία ευθέως κατηγορούσε την Ιταλία ότι με την επίθεση της κατά της Ελλάδος εξυπηρετούσε τα σχέδια των Άγγλων, και αναγνώριζε και τα ιστορικά δίκαια της Ελλάδος στην Βόρειο Ήπειρο. Στο Μέτωπο Μόραβα-Ιβάν το πυροβολικό του αποσπάσµατος Μπεγέτη, από τις πρωινές ώρες της 18ης Νοεµβρίου βομβάρδιζε την οδό Ερσέκα – Κορυτσά καθώς και τους στρατώνες και το αεροδρόµιο της Κορυτσάς. Από τη στιγµή που τα περίχωρα της Κορυτσάς και η οδός προς την Ερσέκα τέθηκαν υπό τα πυρά του ελληνικού πυροβολικού, οι ιταλικές δυνάµεις άρχισαν να αποσύρονται από την περιοχή σταδιακά. Παράλληλα, ο Παπάγος έστειλε τον δικό του Αντιστράτηγο Γεώργιο Κοσµά για να αναλάβει τη διοίκηση του αριστερού της διατάξεως του Γ΄ Σώματος στο οποίο ενεργούσαν οι Μεραρχίες X και XI .
Η Ιταλική αεροπορία βομβάρδισε την Πρέβεζα.

1943 .Τετρακόσια σαράντα αεροσκάφη της ΡΑΦ βομβάρδισαν το Βερολίνο χωρίς όμως να προκαλέσουν εκτεταμένες καταστροφές. Σκοτώθηκαν 131 άμαχοι.
Η ΡΑΦ έχασε εννέα αεροσκάφη και 53 μέλη πληρωμάτων.

1945. Στη Βουλγαρία έγιναν εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Το Πατριωτικό Μέτωπο, στο οποίο μετείχαν, το Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας, η Βουλγαρική Αγροτική Εθνική Ένωση, το Ζβενό, το Βουλγαρικό Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό κόμμα και το Ριζοσπαστικό Δημοκρατικό κόμμα , πήρε 3,005,983 ψήφους η το 88.1% και κέρδισε τις 275 από τις 276 έδρες. Οι 94 ήσαν Κομμουνιστές.
Οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης πήραν 404,482 ψήφους και εκλέχτηκε ένας, ενώ Υπήρχαν 455,000 Άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια. Την ίδια ημέρα ξεκίνησε η κρίση του Αζερμπαϊτζάν με την εξέγερση που οργανώθηκε από τους κομμουνιστές, ενώ στην Πορτογαλία το κόμμα «Εθνική Ένωση» του Σαλαζάρ κέρδισε και τις 120 έδρες της Βουλής.


1955. Η ΕΟΚΑ κήρυξε την κύρια εξόρμηση με τον κωδικό «Προς τη Νίκη», που περιλάμβανε ενέδρες και ένοπλες επιθέσεις εναντίον των αγγλικών αποικιακών στρατευμάτων.
Στο Μιτσερό, επίθεση από 13 άνδρες της αντάρτικης ομάδας Πιτσιλιάς υπό τον Ρένο Κυριακίδη. Ακολούθησε μάχη επί 15 λεπτά με νεκρούς και τραυματίες Άγγλους στρατιώτες. Τραυματίστηκε ελαφρά ο Ρένος Κυριακίδης.

1958. Στην Κύπρο, οι άγγλοι σκότωσαν τον αγρότη Γιακουμή Αναστάση στο χωριό Χάρκεια, καί το Χριστόδουλο Καννάουρο στην Κυπερούντα.

1960 . Κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων νομοσχέδιο για την ασφάλιση των αγροτών, που προέβλεπε παροχή σύνταξης γήρατος από την 1η Ιουλίου του 1962 για τους άνω των 65 ετών αγρότες, και την υποχρεωτική ασφάλιση από την 1η Ιανουαρίου του 1961 της γεωργικής παραγωγής από χαλάζι και παγετό.

1961 . Ο πρόεδρος Κέννεντυ διέταξε την αποστολή 18.000 στρατιωτικών σύμβουλων στο Νότιο Βιετνάμ.

1964 . Έκρηξη νάρκης κατά τον επίσημο εορτασμός στον Γοργοπόταμο για την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας το 1942, προκάλεσε τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό 45.

1967 .Στις 18 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί, ο Γρίβας αναχώρησε από το αεροδρόμιο Λευκωσίας με προορισμό την Αθήνα, με εισιτήριο μονής διαδρομής. Τουρκικά μαχητικά έκαναν χαμηλές υπερπτήσεις πάνω από την Κύπρο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο , η κυβέρνηση των Εργατικών υποτίμησε τη στερλίνα κατά 14% και το βασικό επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας πήγε στο 8% .

1976. Μεταπολίτευση στην Ισπανία, έπειτα από 37 χρόνια δικτατορίας των Φρακινστών.

1977. Ο Ανουάρ Σαντάτ επισκεφθηκε το Ισραήλ και μίλησε στην Κνεσέτ.

1978. Ομαδική αυτοκτονία από τους πιστούς της αίρεσης του Αμερικανού πάστορα Τζιμς Τζόουνς, στη Τζόουνστάουν στη ζούγκλα της Γουιάνα. Ανάμεσα στους 913 νεκρούς είναι και 276 παιδιά. Λίγες ώρες αργότερα μέλη της αίρεσης δολοφονούν το μέλος του κογκρέσου Λίο Τζέι Ράιαν.

1983.Υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας με 13 ψήφους υπέρ, μίαν εναντίον από το Πακιστάν και με αποχή της Ιορδανίας το Ψήφισμα 541/1983 , που αποδοκίμασε τη Διακήρυξη των τουρκοκυπριακών αρχών για την απόσχιση τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας με την δημιουργία της ΤΔΒΚ και Θεωρεί την πιο πάνω διακήρυξη ως νομικά άκυρη και ζητά την ανάκληση της. Το Συμβούλιο ζήτησε την επείγουσα και αποτελεσματική εφαρμογή των ψηφισμάτων 365 (1974) και 367 (1975).

1989. Η αντιπολίτευση της Βουλγαρίας πραγματοποίησε το πρώτο μαζικό συλλαλητήριο της στην πλατεία του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι.


1990 Στη Ρουμανία, το Κομμουνιστικό Κόμμα μετονομάστηκε σε Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα. Οι πρώτες γενικές εκλογές στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Ο Πρόεδρος της Προεδρίας έγινε ο Αλίγα Ιζετμπέκοβιτς, που επικράτησε του Φίκερτ Άμπντιτς. Πρόεδρος της Βουλής ε έγινε ο Μομτσίλο Κράισνικ του SDS, και Πρωθυπουργός από την Κροατική HDZ. Αυτός ο συνασπισμός επέζησε μέχρι τον Απρίλιο του 1992.
 

1991.  Μετα από 87 ημέρες πολιορκίας κατελήφθη το Βούκοβαρ από τον JNA και τον Άρκάν. Ο Μάτε Μπόμπαν ανακήρυξε Κροατικό κράτος στη δυτική Ερζεγοβίνη. Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ υιοθέτησε σύνταγμα, και η πρώην Γιουγκοσλαβική δημοκρατία έγινε ανεξάρτητο κράτος στα υφιστάμενα διοικητικά όρια. Από τα 120 μέλη της Βουλής ψήφισαν υπέρ τα 92.

2003.Το Δικαστήριο της Χάγης παρουσίασε το κατηγορητήριο εναντίον του πρώην ηγέτη της Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινα Μίλαν Μπάμπιτς.

2004.Η Ρωσία επικύρωσε επίσημα το Πρωτόκολλο του Κιότο. Ο Πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους υπέγραψε το νόμο για την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου