4/1/20

Η 4η Ιανουαρίου στην Ιστορία

1490. Η Δούκισσα της Βρετάνης και βασίλισσα της Γαλλίας Άννα , ανακοίνωσε ότι όλοι όσοι πάνε στο στρατόπεδο του βασιλιά της Γαλλίας Κάρολου Η΄ του Ευγενικού θα ήσαν ένοχοι για εσχάτη προδοσία.


1494. Στην Τσετίνιε, στο τυπογραφείο που είχε εγκαταστήσει ο Τζουράντ Τσερνόγιεβιτς τυπώθηκε στα Κυριλλικά η Οκτώηχος. 

1642. Ο βασιλιάς της Αγγλίας Κάρολος Α εισέβαλε με 400 ενόπλους στη Βουλή των Κοινοτήτων για να συλλάβουν τα μέλη του Κοινοβουλίου.


1717. Η Ολλανδική Δημοκρατία, το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και η Γαλλία υπέγραψαν στη Χάγη την Τριπλή Συμμαχία, κατά της Ισπανίας, με την οποία αναγνωρίστηκε ο Φίλιππος Β΄, δούκας της Ορλεάνης, ως αντιβασιλιάς της Γαλλίας την εποχή του ανήλικου Λουδοβίκος ΙΕ΄.

1762. Στο πλαίσιο του Επταετούς Πολέμου η Βρετανία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Ισπανίας και του Βασίλειου της Νάπολης.


1798 .Ο Κωνσταντίνος Χαντζερής έφθασε στο Βουκουρέστι, ως ο νέος ηγεμών της Βλαχίας.

1802. Ο Γάμος του Λουδοβίκου Βοναπάρτη με την κόρη της Ζοζεφιν ντε Μπωχαρνέ Ορτάνς.

1878. Κατά το Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877-1878 ο ρωσικός στρατός απελευθέρωσε τη Σόφια από τον οθωμανικό ζυγό που κράτησε πέντε αιώνες.

1884. Ιδρύθηκε στο Λονδίνο η Φαβιανή Εταιρία.

1885 . Το Επεισόδιο Νίκολσον. Όργανο της τάξης χειροδίκησε εναντίον του βρετανού επιτετραμμένου στην Αθήνα, Άρθουρ Νίκολσον, και προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο, και με αφορμή το Επεισόδιο Νίκολσον, έπεσε η κυβέρνηση Τρικούπη. Η βασική αιτία της πρωτοφανούς ήττας του στις εκλογές που ακολούθησαν ήταν η λαϊκή δυσαρέσκεια, λόγω της ακρίβειας και της υψηλής φορολογίας

1887. Έγιναν νέες εκλογές ένα χρόνο μετά την συντριβή του αγγλικού νεωτεριστικού κόμματος. Ο Χαρίλαος Τρικούπης διενήργησε και κέρδισε «πανηγυρικά» τις εκλογές. Το «Νεωτεριστικόν Κόμμα» έβγαλε τις 90 από τις 150 έδρες και κυβέρνησε απρόσκοπτα για τρία χρόνια. Το Εθνικόν Κόμμα του Θόδωρου Δηλιγιάννη εβγαλε μόνο 25 , ενώ 35 βουλευτές θα δηλώσαν ανεξάρτητοι.

1894. Η γαλλική κυβέρνηση επικύρωσε τη γαλλο-ρωσική αμυντική Συμμαχία που πρόσφερε στη Γαλλία ένα σημαντικό στρατιωτικό πλεονέκτημα , σε περίπτωση
1915. Στην μάχη του  Σαρικάμις  στον Καύκασο ο Χαφέζ Χακκί Πασσάς έκανε περιοδεία στην πρώτη γραμμή. Οι Ρώσοι περικύκλωσαν και αιχμαλώτισαν όλη την 28η μεραρχία.
πολέμου με τη Γερμανία, και την τριπλή συμμαχία Γερμανίας Ιταλίας Αυστρίας.

1919. Στις 4 Ιανουαρίου η κυβέρνηση του Φρίντριχ Εμπερτ απέλυσε τον Εμιλ Αϊχορν από τη θέση του διοικητή της Αστυνομίας του Βερολίνου. Ο Άιχορν ήταν βετεράνος σοσιαλδημοκράτης που είχε ηγηθεί της εφόδου στο αρχηγείο της Αστυνομίας και κατόπιν η Εκτελεστική Επιτροπή των Συμβουλίων του Βερολίνου τον είχε διορίσει σε αυτή τη θέση. Με αυτή την αφορμή ξεκίνησε η εξέγερση των Σπαρτακιστών. Την ίδια ημέρα ο Κόκκινος Στρατός κατέλαβε την πόλη της Ρίγας.

1920. Ο ναύαρχος Αλεξάντρ Κολτσάκ ανακοίνωσε την παραίτησή του, δίνοντας τις εξουσίες του στον Άντον Ντένικιν Ντέντκιν και τον έλεγχο των δυνάμεών του γύρω από το Ιρκούτσκ στον Αταμάν Σεμμιόνοφ. 

1924. Ο  Ελευθέριος Βενιζέλος επέστρεψε ύστερα από μακρόχρονη απουσία στην Ελλάδα. 
1926. Ο Θεόδωρος  Πάγκαλος με  Διάταγμα του ανέβαλε  «επ' αόριστον» τις  εκλογές που επρόκειτο να γίνουν στις 10 Ιανουαρίου και«ανακοίνωσε» ότι θα εξακολουθούσε «την διακυβέρνησιν της χώρας διά της συγκεντρώσεως της συντακτικής και νομοθετικής δυνάμεως εις χείρας του». Παραιτήθηκε η τεσσαρακοστή τρίτη κυβέρνηση της Βουλγαρίας με επικεφαλής τον Αντρέι Λουάπτσεφ.
1932. Ο Μαχάτμα Γκάντι και άλλοι ηγέτες του Ινδικού Εθνικού Κογκρέσου συνελήφθησαν από τους βρετανούς.

1933. Ο Φραντς φον Πάπεν συναντήθηκε στο σπίτι του τραπεζίτη Κουρτ Φράιερ φον Σρέντερ στην Κολωνία και συμφώνησαν στο σχηματισμό κυβέρνησης με καγκελάριο το Χίτλερ.



1943. Εκτελέστηκε στο σκοπευτήριο Καισαριανής ο Πολωνός  πράκτορας της SoE , Γεώργιος Ιβάνωφ, μαζί με τους συνεργάτες του, Βασίλη Μαλιόπουλος και Γιάννη Κοντόπουλο, αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού . Ο Ιβάνωφ που προσπάθησε να αποδράσει έπεσε κραυγάζοντας ,  «Ζήτω η Ελλάς! Ζήτω η Πολωνία!».

1944. Άρχισε η μάχη του Μόντε Κασσίνο στην Ιταλία.



1945. Στην Αθήνα, οι νυχτερινές αντεπιθέσεις του ΕΛΑΣ σε Ψυχικό, Τουρκοβούνια, Γηροκομείο, Στρατιωτικό Νοσοκομείο, Προσφυγικές Πολυκατοικίες και Φυλακές Αβέρωφ απέτυχαν. Μεγάλα τμήματα του ΕΛΑΣ απειλούνταν άμεσα με κύκλωση και καταστροφή. Η κατάσταση ήταν εξίσου δραματική στον Πειραιά.Σε σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά  του ΚΚΕ με τη Διοίκηση  ΕΛΑΣ, αποφασίστηκε η εκκένωση του Πειραιά και η σύμπτυξη των δυνάμεων του ΕΛΑΣ στον Ασπρόπυργο. Ο Σταθμός Διοίκησης του Α’ ΣΣ του ΕΛΑΣ μεταφέρθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια.


Αξιολογώντας τις εξελίξεις στα πεδία των μαχών, η ΚΕ του ΕΛΑΣ εξέδωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα διαταγή για γενική σύμπτυξη προς Πεντέλη-Πάρνηθα.

1947. Στην Ιταλία η Κόζα Νόστρα δολοφόνησε το συνδικαλιστή Ακούρσιο Μυράλια
1948. Η διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Βιρμανίας.

1950. Το Ισραήλ δήλωσε την Ιερουσαλήμ για πρωτεύουσα , παραβιάζοντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

1951. Ο στρατός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας με την υποστήριξη Κινεζων εθελοντών κατάλαβαν τη Σεούλ για δεύτερη φορά.

1956.Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση (ΕΡΕ).

1959. Ξέσπασαν ταραχές στην Λεοπολντβιλλ στο βελγικό Κονγκό.



1960. Σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα ο γάλλος συγγραφέας, φιλόσοφος, δημοσιογράφος ηθοποιός και σκηνοθέτης Αλμπέρ  Καμύ (Albert Camus) σε ηλικία 47 ετών .Τιμήθηκε το 1957 με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Χρωστούσε  τη φήμη του στα μυθιστορήματά του ο «Ξένος» και η  «Πανούκλα»,  και στα φιλοσοφικά του δοκίμια «Ο Μύθος του Σίσυφου» και
«Ο επαναστατημένος άνθρωπος». 
Την ίδια ημέρα τέθηκε σε ισχύ η Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών. 



1966.Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Άνω Βόλτα.
1969 . Ανακοινώθηκε η ανέγερση του "τάματος του έθνους" για το Ναό του Σωτήρος, η ανέγερση του οποίου είχε αποφασισθεί και από την
Δ' Εθνοσυνέλευση του Άργους το 1829.

1976. Βόρεια Ιρλανδία. Οι προτεστάντες σκότωσαν έξι Ιρλανδούς καθολικούς στη Βόρεια Ιρλανδία. Ως αντίποινα, την επόμενη μέρα καθολικοί ένοπλοι σκότωσαν δέκα προτεστάντες.

1979. Μετά από πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου, Ζισκαρ ντ Εστέν άρχισε στη Γουαδελούπη συνάντηση για την κρίση στο Ιράν με τον Τζίμι Κάρτερ, το Βρετανό πρωθυπουργό Κάλαχαν, και το γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Σμιτ.

1980. Ο Τζίμι Κάρτερ επέβαλε εμπάργκο σιτηρών και άλλων αγαθών ενάντια στην ΕΣΣΔ.

1989.Το δεύτερο περιστατικό στον Κόλπο της Σύρτης .Αμερικανικά αεροσκάφη στα ανοικτά των λιβυκών ακτών κατέρριψαν δύο MiG-23 της Λιβύης. 


1992. Στο Σπλιτ, οι Κροάτες δημιούργησαν  το στρατόπεδο συγκέντρωσης «Λόρα» στην περιοχή της πρώην ναυτικής βάσης του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Ναυτικού.

1993 .Οι Σέρβοι από τη Σερβική Δημοκρατία και οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι απέρριψαν στην Γενεύη, το ειρηνευτικό σχέδιο Βανς-Όουεν για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

1998. Σφαγές ισλαμιστών στην Αλγερία: Πάνω από 172 άτομα εκτελεστηκαν σε τρία απομακρυσμένα χωριά.

2004. Στη Γεωργία ο πράκτωρ Μιχαήλ Σαακασβίλι από το ενωμένο εθνικό κίνημα κέρδισε στις προεδρικές εκλογές.

2006. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, και τον διαδέχτηκε ο Εχούντ Ολμέρτ αναλαμβάνει το γραφείο.

2014 . Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε την Φαλούτζα στο Ιρακ.

2016 . Η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και το Σουδάν διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν.

2017. Ο σοσιαλδημοκράτης Σορίν Γκριντεάνου ανέλαβε αντί του Λίβιου Ντραγκνέα πρωθυπουργός της Ρουμανίας.

1 σχόλιο:

  1. Το 1969,γραφεις, ανακοινώθηκε η ανέγερση του "Ταματος του Εθνους" για τον Ναό του Σωτήριος! Που'σαι ρε Παπαδόπουλε; Ζήτω η 21η Απριλίου 1967!

    ΑπάντησηΔιαγραφή