Στις 21 Μαρτίου 1957, 18 ημέρες μετα το Ολοκαύτωμα του Γρηγόρη Αυξεντίου ο 18χρονος μαχητής της ΕΟΚΑ Πετράκης Κυπριανού έπεσε μαχόμενος στο χωριό Ορά, της επαρχίας Λάρνακας.
Ο Πετράκης Κυπριανού είχε οριστεί από τον τομεάρχη του υπεύθυνος των χωριών Χοιροκοιτίας, Βάβλας,Οράς, Βαβατσινιάς και εγκαταστάθηκε στην Ορά στις 20 Μαρτίου αφού έμεινε για δυο μέρες στο χωριό Βάβλα.
Στις 21 Μαρτίου, στις τρεις το απόγευμα, το χωριό περικυκλώθηκε από Άγγλους στρατιώτες, που επέβαλαν κατ’ οίκον περιορισμό στο χωριό, και τον αναζητούσαν.
Ο Πετράκης Κυπριανού συνειδητά επέλεξε να πολεμήσει, γνωρίζοντας ότι τούτο σήμαινε βέβαιο θάνατο. Ταμπουρωμένος σ΄ ένα ακατοίκητο σπίτι στο οποίο είχε καταφύγει, πολέμησε για δυόμισι ώρες με ένα κυνηγετικό όπλο και είκοσι επτά φυσίγγια που διέθετε.
Όταν χρησιμοποίησε και το τελευταίο φυσίγγι επιχείρησε έξοδο, προσπαθώντας να σπάσει τον κλοιό των στρατιωτών που τον παραμόνευαν και τον σκότωσαν .
Ήταν ο πρώτος αντάρτης της ΕΟΚΑ που μετουσίωσε σε πράξη το πνεύμα της θυσίας του Αυξεντίου.
Ο Πετράκης Κυπριανού γεννήθηκε στη Λάρνακα στις 29 Ιουνίου 1939 και ηταν παιδί πολύτεκνης οικογένειας . Οι γονείς του Μιχάλης και Άννα Κυπριανού είχαν ακόμη
Τρία κορίτσια τη Χρυσούλα, τη Μάρω, και τη Μαλβίνα και δυο αγόρια . Τον Ευάγγελο και τον Ανδρέα,
Ο Πετράκης Κυπριανού τελείωσε το δημοτικό σχολείο στη Λάρνακα και ήταν μαθητής στην τρίτη τάξη της Αμερικανικής Ακαδημίας Λάρνακας, όταν αποβλήθηκε από το σχολείο με την κατηγορία ότι έριχνε φυλλάδια της ΕΟΚΑ, ότι ύψωνε την ελληνική σημαία και ξεσήκωνε τους συμμαθητές του σε διαδηλώσεις.
Εντάχθηκε από τους πρώτους στις ομάδες κρούσεως της ΕΟΚΑ στη Λάρνακα. Την Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 1956, πήρε μέρος στην εκτέλεση Άγγλου λοχία και αναγνωρίστηκε, αλλά διέφυγε τη σύλληψη και ενώθηκε με τους αντάρτες στην ορεινή περιοχή της Λάρνακας, όπου πήρε μέρος σε πολλές αποστολές και επιθέσεις εναντίον των κατοχικών δυνάμεων.
Στις αρχές Μάρτιο του 1957 προδόθηκε το κρησφύγετό του, μεταξύ Λάγιας και Ακαπνούς, αλλά διέφυγε τη σύλληψη και αφού περιπλανήθηκε μερικές μέρες , κατέληξαν στην Αναφωτίδα. Τότε ο Πετράκης ορίσθηκε ως υπεύθυνος για την περιοχή της Οριάς και προωθήθηκε προς τα εκεί. Θα κατασκεύαζε το δικό του κρησφύγετο και θα δρούσε με τις τοπικές ομάδες των χωριών της περιοχής του.
Ο Πετράκης Κυπριανού τερματοφύλακας στην ομάδα της Αμερικανικής Ακαδημίας σε αγώνα που έδωσε στο English School τον Μάρτιο του 1954.
https://www.efsyn.gr/politiki/boyli/234615_diastayrosan-ta-xifi-toys-gia-asylo-kai-ton-doyreio-ippo-toy-erntogan
ΑπάντησηΔιαγραφήβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισαν ότι η πρόσφατη απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων από το ΕΔΔΑ που είχαν καταθέσει τρεις Σύροι στην Τουρκία δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι επικυρώνει την κυβερνητική απόφαση για αναστολή αιτήσεων ασύλου
πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Γιάννης Χαλκιάς σχετικά με τις τις εκκρεμείς υποθέσεις και τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ που αφορούν στη χώρα μας.
Ο κ. Χαλκιάς αναφέρθηκε στην πρόσφατη υπόθεση ασφαλιστικών μέτρων με αφορμή την ΠΝΠ για το άσυλοτ και εκτίμησε ότι η τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν θα αποβεί σε βάρος της Ελλάδας.
Κατρούγκαλος, αντέτεινε ότι «δεν έχουν αιτιολογία αυτές οι αποφάσεις των ασφαλιστικών μέτρων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά κρίνουν επί της βλάβης».
δεν θα κριθεί η νομιμότητα ή μη νομιμότητα των ελληνικών μέτρων, αλλά το εάν η συγκεκριμένη αιτούσα υπέστη τέτοια βλάβη, η οποία δεν μπορεί να ανορθωθεί μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής, γι' αυτό το δικαστήριο θα επιδιώξει πολύ σύντομο προσδιορισμό της προσφυγής
προβληματικό το μέτρο αναστολής για ένα μήνα του ασύλου, τονίζοντας ότι «είναι αντίθετο στους κανόνες διεθνούς δικαίου» ενώ επικαλέστηκε δηλώσεις εκπροσώπων διεθνών φόρουμ, που όπως είπε, «είναι κατά μιας τέτοιας πρακτικής και τονίζουν ότι και τα σύνορα πρέπει να προστατεύονται, αλλά και το δικαίωμα αίτησης για άσυλο να είναι σεβαστό
Ντόρα Μπακογιάννη, αντέτεινε ότι «υπάρχουν οι αποφάσεις του 2015, μία αφορά τη Σλοβακία και η άλλη την Ιταλία, όπου η προσωρινή αναστολή του δικαιώματος να ζητήσουν άσυλο έχει κριθεί από το Δικαστήριο ως επιτρεπτή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
Κατρούγκαλος , «δεν υπάρχει όμοια περίπτωση γενικευμένης απόφασης συνολικής μη λήψης αιτημάτων ασύλου»
ΑπάντησηΔιαγραφή«η μόνη χώρα που ακολούθησε την Ελλάδα και μάλιστα, δυστυχώς, όχι μια προσωρινή αναστολή, αλλά με γενικευμένη απαγόρευση αιτημάτων ασύλου, είναι η Ουγγαρία του κ. Όρμπαν».
«Δεν μπορείτε να συνδέετε την επιχειρηματολογία μιας χώρας η οποία λέει, ότι για ένα μήνα κάνει αναστολή του δικαιώματος αυτού, ώστε να προετοιμάσει καλύτερα τις διαδικασίες ασύλου με μια χώρα η οποία έχει ευθέως πει, ότι εγώ δεν δέχομαι καμία αίτηση ασύλου. Είναι ντροπή να συνδέετε τη χώρα μας με αυτό», αντέδρασε η κ. Μπακογιάννη.
ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός.
Η απόφαση δεν προβλέπει πουθενά μαζικές επαναπροωθήσεις, ίσα-ίσα να μιλάει για την υλοποίηση της αρχής της μη επαναπροώθησης από τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο της Ευρώπης και πάντα με σεβασμό στη σύμβαση της Γενεύης και πάντοτε, εφόσον έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες που είχαν αυτοί να υποβάλουν ένα αίτημα ασύλου
αυτό σας το λένε δεκάδες άλλες διεθνείς και ευρωπαϊκές οργανώσεις και Επιτροπές Δικαιωμάτων, ότι αυτό παραβιάζει κατάφωρα τη Σύμβαση της Γενεύης. Όμως, δεν θέλετε να το ακούσετε. Μέχρι και η κυρία Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στο ό,τι η φύλαξη των συνόρων πρέπει να πηγαίνει μαζί με το άσυλο