25/4/20

Η 25η Απριλίου στην Ιστορία

1077. Απεβίωσε σε ηλικία 37 ετών και τάφηκε στον καθεδρικό του Βακ, ο βασιλιάς της Ουγγαρίας Γκέζα Α΄ από τον Οίκος των Άρπαντ που ηταν ο πρωτότοκος γιος του Μπέλα Α΄ της Ουγγαρίας . Το Βαπτιστικό του όνομα ήταν Μάγκνους. Επειδή οι δύο γιοί του ήταν ανήλικοι τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Λαδίσλαος Α΄

. 1327. Υπογράφηκε η ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Πίζας και του Βασίλειου της Αραγονίας


1459. Ο εκλέκτορας της Σαξονίας Φρειδερίκος Β΄ και ο αδελφός του , Γουλιέλμος Γ της Θουριγγίας , υπέγραψαν στο Έγκερ της σημερινης Ουγγαρίας την ομώνυμη Συνθήκη με τον βασιλιά της Βοημίας Γεώργιο Ποτέμπραντυ και καθόρισαν τα μεταξύ τους σύνορα που οριζονταν να είναι τα βουνά Όρε και η μέση του ποταμού Έλβα. Το όριο αυτό ισχύει ακόμα καθιστώντας το ένα από τα παλαιότερα υφιστάμενα σύνορα της Ευρώπης.

1607. Κατά τον Ογδοηκονταετή Πόλεμο ο Ολλανδικός στόλος κατέστρεψε τον Ισπανικό που βρισκόταν αγκυροβολημένος στο Γιβραλτάρ.

1626. Κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο οι Προτεστάντες, που τους διοικούσε ο Ερνστ φον Μάνσφελντ προσπάθησαν να καταλάβουν τη Γέφυρα στον Ελβα στο Ντεσσάου για να περάσουν και να επιτεθούν στο αρχηγείο του καθολικού αυτοκρατορικού στρατού στο Μαγδεμβούργο. Ο Βαλενστάιν κράτησε την Γέφυρα και οι Δανοί «προτεστάντες έχασαν 4000 άνδρες.


1707. Ο στρατός του Φιλίππου Ε 'της Ισπανίας νίκησε το στρατό του Καρόλου ΣΤ στη μάχη της Αλμάνσα και το Βασίλειο της Βαλένθια κατακτήθηκε από το Βασίλειο της Καστίλης.


1792 . Στη Γαλλία, ο ληστής Νικολά Ζακ Πελετιέ ήταν ο πρώτος που εκτελέστηκε στη γκιλοτίνα.

1816. O Λόρδος Μπάυρον κατόπιν συμφωνίας με τους διώκτες του εγκατέλειψε το αγγλικό έδαφος.



1821. Μετά την πρώτη εξέγερση των Μενιδατών  υπό τον Μελέτη Βασιλείου, και την αποστολή από τη  Λειβαδιά ως Αρχηγού των όπλων της Αττικής τον Δήμο Αντωνίου ή Αντωνιάδη , οι χριστιανοί που είχαν μαζευτεί στο στρατόπεδο στις Αχαρνές, ξεκίνησαν για την Αθήνα και την νύχτα της 25ης Απριλίου, έφθασαν ήσυχα μεταξύ των πυλών των Αγίων Αποστόλων και  της Μπουμπουνίστρας, και όρμισαν μέσα στην πόλη τουφεκίζοντας και αλαλάζοντας. Οι κάτοικοι Τούρκοι της Αθήνας ήταν τότε περίπου 400 οικογένειες και τους φύλαγαν  60 Αλβανοί.
Σε μάχη έξω από το Άργος σκοτώθηκε ο γιος της Μπουμπουλίνας Ιωάννης Γιάννουζας.

1825. Η Μάχη στο Πετροχώρι Μεσσηνίας .Οι κάτοικοι του χωριού πολέμησαν κατά των Αιγυπτίων του Ιμπραήμ στο πλευρό των μισθοφόρων του Βούλγαρου  Χατζηχρήστου.

1832. Υπογράφηκε στο Λονδίνο το πρωτόκολλο εκλογής του Όθωνα  ως βασιλιά της Ελλάδος από τον λόρδο  Πάλμερστον (Αγγλία) και τους πρίγκιπες Σαρλ-Μωρίς ντε Ταλλεϋράν-Περιγκόρ (Γαλλία) και Κριστόπ φον Λίβεν (Ρωσία) και στάλθηκε για έγκριση στον βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκο.



1859.Η Αίγυπτος έδωσε άδεια για τη διάνοιξη της Διώρυγας του Σουέζ.
. 
1915. 15.000 Αυστραλοί και Νεοζηλανοί στρατιώτες , αποβιβάστηκαν στις ακτές της Καλλίπολης στα Δαρδανέλια, για να καταλάβουν τα Στενά. Ήταν η πρώτη φορά που η νεοσύστατη Αυστραλιανή Αυτοκρατορική Δύναμη, θα έπαιρνε μέρος σε πολεμική επιχείρηση . Οι Τούρκοι, τους περίμεναν και τους αποδεκάτισαν. 2.000 Αυστραλοί βρήκαν τραγικό θάνατο εκείνο το πρωινό.

1916. Ιρλανδία. Η εξέγερση του Πάσχα. Η Βρετανία επέβαλε το στρατιωτικό νόμο.

1919. Η  1η Μεραρχία έλαβε διαταγή  να ετοιμαστεί για μεταφορά της  στην Μικρά Ασία προς κατάληψη της Σμύρνης και της περιοχής της.

1920. Στη Διάσκεψη του Σαν Ρέμο δόθηκε η εντολή από την κοινωνία των Εθνών για τη βρετανική διοίκηση της Μεσοποταμίας, και της Παλαιστίνης, και τη γαλλική διοίκηση στη Συρία και τον Λίβανο.

1926. Ο Ρεζά Χαν στέφτηκε Σάχης της Περσίας, με το όνομα «Παχλεβί».


1941. Η μάχη των Ευζώνων. Μεγάλος αριθμός ενόπλων Βουλγάρων επιτέθηκε στο χωριό. Μετά από πολύωρη μάχη στην οποία σκοτώθηκαν οι Ευζωνίτες Αλέξανδρος Γρηγοριάδης και Συμεών Ιωαννίδης μπήκαν και λεηλάτησαν το χωριό.. Συνελήφθησαν αρκετοί άμαχοι και μεταφέρθηκαν ως όμηροι στη Γευγελή για να εκτελεστούν. Η διάσωσή τους έγινε από το κλιμάκιο της γερμανικής φρουράς που έδρευε στην Αξιούπολη. Οι Εύζωνοι στάθηκαν, οι νέες Θερμοπύλες του έθνους και της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας. Οι Βρετανοί, εγκατέλειψαν τις κανονικές Θερμοπύλες και έστησαν μία οπισθοφυλακή στη Θήβα. Οι Γερμανοί κατέλαβαν την Χαλκίδα και μπήκαν  στην  Αττική. Στην Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας επιβιβάστηκαν στα «Γιούγκερ 52» δυο τάγματα Αλεξιπτωτιστών για την επιχείρηση κατάληψης της διώρυγας της Κορίνθου.  Ο Ρόμμελ κατέλαβε το πέρασμα Χαλφάγια και μπήκε στην Αίγυπτο. 


1944. Ενέδρα του ΕΛΑΣ στη θέση Καρακόλιθος στο δρόμο από τη Λιβαδειά προς την Αράχωβα. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 2 αξιωματικοί. Σε αντίποινα οι Γερμανοί εκτέλεσαν 134. Οι 110 ήταν κρατούμενοι στις φυλακές Λιβαδειάς.

1944 Στις κατεχόμενες από τους κομμουνιστές περιοχές εκτός από την Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη λόγω , την Κρήτη και τα νησιά όπου δεν έφτασε εγκαίρως η εγκύκλιος της ΠΕΕΑ, (πλην Εύβοιας και Λευκάδας έγινε ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη εκλεκτόρων που στις 30 Απριλίου ψήφισαν τους διορισμένους από το ΚΚΕ «Εθνοσύμβουλους ».

25 Απριλίου 1945 . Στο Τοργκάου στον Έλβα, συναντήθηκαν τα αμερικανικά και τα σοβιετικά στρατεύματα ανταποκρίνονται . Στην Ιταλία ο γερμανικός στρατός αποσύρθηκε και παραδόθηκε. Ιταλική Κοινωνική Δημοκρατία διαλύθηκε. Οι Γερμανοί παραδόθηκαν και στη Φιλανδία. Στο Σαν Φρανσίσκο άρχισε
η ιδρυτική Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών με τη συμμετοχή πενήντα Κρατών, μεταξύ των οποίων και η Ελαδίτσα. Οι πέντε ιδρυτές συζητούσαν στο σαλόνι. Η ελαδίτσα έπινε πορτοκαλάδα στο φουαγιέ μαζί με τους άλλους πελάτες.

1957. Ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 6,1 Ρίχτερ με επίκεντρο κοντά στη Ρόδο.


1974 . Στην Πορτογαλία, ο ταγματάρχης Οτέλο Σαράιβα ντε Καρβάλιο, διοικητής του ΚΟΠΚΟΝ, ο συνταγματάρχης Βάσκο Γκονσάλβες, που είχε επαφές με το ΚΚ Πορτογαλίας και οι στρατηγοί Γκόμεζ και Σπίνολα που είχαν σχέσεις με τη Cia, ανέτρεψαν τον Καετάνο και τους στρατηγούς που τον υποστήριζαν. Στις 25 Νοεμβρίου 1975 ακολούθησε το κανονικό πραξικόπημα της Cia και όλα πήραν τον δρόμο τους και ο Οτέλο ντε Καρβάλιο πήρε σύνταξη στρατηγού και πήγε σπίτι του.



1976. Ο σοσιαλιστής Μάριο Σοάρες έγινε  Πρωθυπουργός στην Πορτογαλία

1980. Ανακοινώθηκε το φιάσκο με την επιχείρηση διάσωσης των  Αμερικανών ομήρων στην πρεσβεία της Τεχεράνης. Οκτώ άνδρες έχασαν τη ζωή τους.


1982. Το Ισραήλ ολοκλήρωσε  την απόσυρση των στρατευμάτων του από τη χερσόνησο του Σινά, σύμφωνα με τους όρους της Συμφωνίας του Καμπ Ντέιβιντ, και υψώθηκε η αιγυπτιακή σημαία ύστερα από 15 χρόνια.


1993. Ο Μπόρις Γιέλτσιν εκλέχτηκε Πρόεδρος της Ρωσίας. Ο υπαλλήλος του ΟΤΕ Χρήστος Μαυρίκης και συνεργάτης του «στρατηγού» Γρυλλάκη δήλωσε στις εφημερίδες ότι ο Κ. Μητσοτάκη και η κόρη του Ντ. Μπακογιάννη ήσαν οι ηθικοί αυτουργοί για τις υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων την περίοδο 1989-1991.

1996.Αναγνώριση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας από την Ελλάδα

1999. Την  33η νύχτα των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στην Γιουγκοσλαβία ο κύριος στόχος ήταν τα διυλιστήρια του Νόβι Σάντ, όπου καταρρίφτηκε ένα από τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ. Στο Κόσσοβο από βομβαρδισμό στο Λίπλιαν σκοτώθηκε ένα κοριτσάκι έξι χρονών, από αλβανική οικογένεια. Βομβαρδίστηκε ακόμα το Βάλιεβο. Στο Βελιγράδι χτύπησαν τον Πύργο της Τηλεόρασης στα Άβαλα.
 Στην Ουάσιγκτον ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου η Συμμαχία υιοθέτησε τη νέα στρατηγική αντίληψη για διεξαγωγή (αμυντικών) στρατιωτικών αποστολών πέρα από τα σύνορα της Συμμαχίας και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στρόμπ Τάλμποττ ταξίδεψε στη Μόσχα για να πείσει τον Γιέλτσιν να πιέσει τον Μιλόσεβιτς να αποδεχθεί την ξένη στρατιωτική παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο.
2000. Η  κυβέρνηση Σημίτη έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή με 157 υπέρ έναντι 141 κατά.


2005. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία υπόγραψαν τη συνθήκη σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

2006. Στο Βελιγράδι, το κέντρο τεκμηρίωσης-πληροφόρησης  «Βεριτάς» αποκάλυψε τα ονόματα 715 Σέρβων και πρώην αξιωματικών του  JNA, εναντίον των οποίων είχαν εκδοθεί εντάλματα συλλήψεως από το Γραφείο της Ιντερπόλ του Ζάγκρεμπ για  εγκλήματα πολέμου στην Κροατία.

2010.Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε την βρετανική κυβέρνηση να καταβάλει το ποσό των 400 εκατ. λιρών προς το Ιράν για την μη εκτέλεση του συμβολαίου αγοράς όπλων, σε αντίδραση για την Ιρανική Επανάσταση .

2015.Σεισμός 7,8 ρίχτερ κατέστρεψε το Νεπάλ .Τα θύματα ξεπέρασαν τις 9000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου