Είπαμε χθες για το δείπνο στο σπίτι του Σάϊρους Σουλτζμπέργκερ στο Παρίσι τον Αύγουστο του 1973, στο οποίο παρακάθισαν ο «Κουφός» ο Κίσινγκερ , και ο ΣΙΑακωβος.
Πρώτον: Το δείπνο δεν μας αποκάλυψε κανείς. Το μάθαμε από την δημοσίευση της τηλεφωνικής συνομιλίας Κίσινγκερ –Καραμανλή της 20ης Ιουλίου 1974 όταν αυτή δημοσιοποιήθηκε.
ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ: «Τηλεφώνησα για να σας πω, πρώτα απ’ όλα, ότι θυμάμαι με μεγάλο ενθουσιασμό το δείπνο που είχαμε την περασμένη χρονιά στο σπίτι του Σάιρους Σουλτσμπέργκερ.
Δεύτερον: Ο Κουφός και ο ΣΙΑακωβος δεν είπαν τίποτα σε κανέναν για το δείπνο και τι συζητήθηκε . Ξέρουμε μόνο τον ενθουσιασμό του Κίσινγκερ.
Τρίτον: Ο Μητσοτάκης και ο Πάνος Κόκας γνώριζαν την επιστροφή της Δημοκρατίας στην Ελλάδι όπως μας βεβαίωσε ο Γιώργος Κουρής. Αυτό που γνώριζαν δεν το έμαθαν ούτε από τον Κουφό ούτε από τον ΣΙΑκωβο.
Τέταρτον: Σας είπα χθες, ότι ο Μητσοτάκης και ο Πάνος Κόκας γνωριστήκαν και έγιναν φίλοι, στη οδό Πλουτάρχου 2. Το 1959 ο Μητσοτάκης στα πλαίσια του προγράμματος Foreign Leader Program κλήθηκε , για μερικές εβδομάδες στις ΗΠΑ, όπου πραγματοποίησε επαφές και παρακολούθησε σεμινάρια ώστε να αποτελέσει μέρος του δικτύου Φίλων των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Πέμπτον: Ο Σάϊρους Σουλτζμπέργκερ ο «Κουφός» ο Κίσινγκερ , και ο ΣΙΑακωβος, μπορεί να συναντήθηκαν σαν «Φίλοι των ΗΠΑ», σαν «Amis Reunis», σαν «Philalethes», αλλά ο μεν Σάϊρους Σουλτζμπέργκερ ήταν ο προξενητής και ο ΣΙΑακωβος, μάρτυρας. Ο γάμος αφορούσε τον Κουφό.
Εκτο: Ο Κίσινγκερ οταν είπε «Τηλεφώνησα για να σας πω, πρώτα απ’ όλα, ότι θυμάμαι με μεγάλο ενθουσιασμό το δείπνο που είχαμε την περασμένη χρονιά στο σπίτι του Σάιρους Σουλτσμπέργκερ» δεν έκανε κουτσομπολιό. Δεν έλεγε «θυμάσαι τι πλάκα που κάναμε» . Υπενθύμιζε στον Κουφό τι είχε συμφωνηθεί και τον διαβεβαίωσε ότι εφόσον τηρούσε τις δεσμεύσεις του τότε, «υποστηρίζουμε με σθένος τις προσπάθειές σας. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βοηθήσουμε την κυβέρνησή σας».
Αυτά είναι προφανή στη μαγική εικόνα. Αυτά τα ξέρουμε βλέποντα την «μαγική εικόνα» παρόλο που δεν ξέρουμε τι συμφωνήθηκε. Ξέρουμε όμως πως ότι συμφωνήθηκε τηρήθηκε. Οι αμερικανοί «έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να βοηθήσουν την κυβέρνησή του Κουφού». Επομένως και εκείνος κράτησε το λόγο του.
Σαφή και κατανοητά αυτά, Χατζαρα. Αλλά θέλω να σε ρωτήσω αν συμφωνείς ότι η επιστολή Μακαρίου στην Χούντα Ιωαννιδη-CIA τον Ιούλιο του '74 "βοήθησε" τον όλο σχεδιασμό! Αν ο Μακάριος δεν είχε στείλει εκείνη την επιστολή, πιστεύεις ότι θα χάλαγε ο σχεδιασμός και ότι η Κύπρος θα κέρδιζε ακόμα λίγο χρόνο ελευθερίας; Ίσως τα έχεις ξαναγράψει αλλά αν θέλεις ξαναπές επιγραμματικα την άποψή σου για τις ενδεχόμενες ευθύνες του Μακαρίου και την θέση του στο "κάδρο της συνωμοσίας"!
ΑπάντησηΔιαγραφήδλδ οι 'αμερικανοι' ανεβοκατεβαζαν κυβερνησεις,μιας κ η χουντα ητο 'αμερκ.κινουμενη',πλην των 'πολυτεχνειων'.
ΑπάντησηΔιαγραφήε,τι φταιει η χουντα,κακομοιρα πιονια σε κανονικο προτεκτορατο.
οτι να'ναι.....
ο εθναρχης-κατα καποιους- Παπαδοπουλος,πιονι
ο Μακαριος,πιονι
ο ΣΙωΑννιδης,πιονι
το πολυτεχνειο,πιονια
ο 'Ευταξιας',πιονι
μπλα...μπλα....μπλα...
θεατρο σκιων δλδ.
avdargor
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ 'αμερκ.κινουμενη' χούντα ήταν του Ιωαννίδη, και μάλιστα σκληρή.
Ο Εθνάρχης έκανε επανάσταση και ανατράπηκε λίγο πριν εκλεγεί με την ψήφο του λαού γιατί ΔΕΝ βόλευε την USιών.
Πέθανε φτωχός και φυλακισμένος, η στάση του μου φέρνει στο νου κάτι από Σωκράτη.
Δούλεψε για το καλό της Ελλάδος και του Έλληνα. Αιωνία του η μνήμη!
Σωστός. Σωστότατος.
ΔιαγραφήΚυριε Σπυρο, ο Κουφος ειχε παει και ενα φεγγαρι στο αμερικα στις αρχες τις δεκ. του 50. Νομιζω οτι ειναι γνωστο αυτο. Αυτο που δεν ειναι γνωστο και το ειχε πει σε καποια εκπομπη ο χερι-χερι, ο προεδρος, οτι ειχε παει ενα διαστημα, ειχε χαθει απο Αθηνα, μετα το 45, 46-47? στην αμερικα. Προφανως ηταν η πρωτη φορα, οποτε ολο και κατι κονε θα εγινε εκει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικα μαλλον ειναι σωστο αυτο που εγραφε ο Τραιανου, για τον Μικη Θ@δ@ρακη, οτι ηταν ο αρχηγος του ΚΚ. Γιαυτο λεει οτι τον καλεσαν στην αμερικα τον Μικη, οταν μιλησαν για την επομενη μερα της χουντας=επαναστασης, οπου τεθηκε το διλημα, Καραμανλης Η Τανκς!