15/6/20

Η 15η Ιουνίου στην Ιστορία

923. Έγινε η Μάχη του Σουασόν. Ο βασιλιάς της Γαλλίας Ροβέρτος Α΄ σκοτώθηκε σε Μονομαχία από τον καρολίγγειο βασιλιά Κάρολο Γ΄ ο οποίος όμως στη συνεχεία ηττήθηκε στη μάχη με τους υποστηρικτές του δούκα της Βουργουνδίας Ραούλ, που στέφτηκε στο Σουασόν από τον Βάλτερ, τον αρχιεπίσκοπο του Ρενς, ως Ροδόλφους της Γαλλίας και βασιλιάς των Φράγκων (923 - 936).


1099. Στην Ιερουσαλήμ το Συμβούλιο των Σταυροφόρων αποφάσισε να μην γίνουν άλλες επιθέσεις, για την κατάληψη της Ιερουσαλήμ αν προηγουμένως δεν υπάρξει ανεφοδιασμός και ενίσχυση σε πολιορκητικές μηχανές και σκάλες.


1215. Ο βασιλιάς Ιωάννης ο Ακτήμων της Αγγλίας τοποθέτησε τη σφραγίδα του στη Μάγκνα Κάρτα.


1219. Στις «Βόρειες Σταυροφορίες». Οι Δανοί έχοντας στη Σημαία τους το Σταυρό νίκησαν τους παγανιστές στη μάχη του Λίντανισσε στο σημερινό Ταλίν και ίδρυσαν το Δουκάτο της Εσθονίας.

1246. Ο δευτερότοκος του Δούκα της Αυστρίας και της Στυρίας Λεοπόλδου ΣΤ΄ και της Θεοδώρας Αγγελίνας, Φρειδερίκος B’, ο Καβγατζής, σκοτώθηκε σε ηλικία 36 ετών, στη μάχη που έγινε στις όχθες του ποταμού Λέιθα εναντίον του βασιλιά Μπέλα της Ουγγαρίας. Με τον θάνατό του εξαφανίστηκε και ο οίκος των Μπάμπενμπεργκ. 
Ο Φρειδερίκος έδιωξε την πρώτη του σύζυγο, Σοφία Λασκαρίνα, κόρη του Θεοδώρου Α΄ Αυτοκράτορα της Νίκαιας και δήμευσε την περιουσία της μητέρας του. 

1300.Ο Δάντης Αλιγκέρι εκλέχτηκε ως ένας από τους έξι άρχοντες της Φλωρεντίας. Παρέμεινε στη θέση του  μέχρι τις 15 Αυγούστου του ίδιου έτους. Οι πολιτικές του μεταρρυθμίσεις τον έστειλαν οδήγησαν στην εξορία του από την γενέτειρά του.

1341. Ο Ιωάννης Ε΄ Παλαιολόγος στέφθηκε αυτοκράτορας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας σε ηλικία 9 ετών.

1381. Ο Ριχάρδος Β΄ συνοδευόμενος από τη φρουρά του συναντήθηκε στο Σμίθφιλντ με τον ηγέτη των ξεσηκωμένων αγροτών Γουάιτ Τάιλερ. Λόγω ενός «επεισοδίου» η φρουρά σκότωσε τον Τάιλερ, ενώ ο δήμαρχος του Λονδίνου, με την πολιτοφυλακή που συγκρότησε άρχισε την ανάκτηση του ελέγχου του Λονδίνου. Η εξέγερση είχε επεκταθεί και στην ανατολική Αγγλία όπου το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ δέχθηκε επίθεση και σκοτώθηκαν πολλοί βασιλικοί αξιωματούχοι.

1389 .Στις 15 Ιουνίου με το Ιουλιανό ημερολόγιο έγινε η πολύνεκρη μάχη του Κοσσυφοπεδίου μεταξύ των Σέρβων και των Τούρκων.

1409. Η Σύνοδος της Πίζας που συγκλήθηκε για να βρει λύση στο Σχίσμα με τον Πάπα της Ρώμης και τον Πάπα της Αβινιόν εξέλεξε τον εβδομηντάχρονο Κρητικό Πέτρο Φίλαργο ως τρίτο Πάπα, με το όνομα Αλέξανδρος Ε.

1470. Ο Μωάμεθ ο Πορθητής έφθασε στην Πολιορκία της Χαλκίδας.

1520 . Ο Πάπας Λέων 10ος αφόρισε τον Μάρτιν Λούθερ. 



1656.  Ο Μπερτούτσιο Βαλιέρ εκλέχτηκε ως  ο 102ος Δόγης της Βενετίας.


1754 . Μεγάλης εντάσεως σεισμός  πιθανόν 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τη Ναύπακτο επέφερε τρομακτικές καταστροφές.

1807.  Στις 3 / 15 Ιουνίου , την επομένη της μάχης του Φρίντλαντ, όπου ο ρωσικός στρατός υπό τον Γερμανό στρατηγό Μπένινγκσεν αναγκάσθηκε να υποχωρήσει, ο αυτοκράτορας Αλέξανδρος Α ' διέταξε τον πρίγκιπα Λομπάνοφ-Ροστόφσκυ να μεταβεί στο γαλλικό στρατόπεδο προκειμένου να διαπραγματευτεί την ειρήνη. Ο Ναπολέων  βρίσκονταν στην πόλη Τιλσίτ, έχοντας στρατοπεδεύσει επί της αριστερής όχθης του ποταμού Νιέμαν. Ο Πρίγκιπας Λομπάνοφ μετέφερε στον Ναπολέοντα την επιθυμία του αυτοκράτορα Αλεξάνδρου για προσωπική συνάντηση και σύναψη ειρήνης την οποία ο Ναπολέων έκανε αποδεκτή.
 
1808. Κατά τη διάρκεια του  πολέμου της Ιβηρικής άρχισε η πρώτη πολιορκία   της Σαραγόσα.


1820. Στον απόηχο των γεγονότων του Ιανουαρίου στην Ισπανία, εκδηλώθηκε στο Παλέρμο το Κίνημα των Συνταγματικών κατά της Ξένης κατοχής  που επεκτάθηκε  τον Ιούλιο στην Νάπολη.


1821. Στις 15/27 Ιουνίου έγινε η Μάχη στα Στενά της Ρεντίνας μεταξύ των Δύναμης Μακεδόνων Επαναστατών υπό τον Μητροπολίτης Μαρωνείας Κωνστάντιο με το Σώμα του Μεχμέτ Μπαϊράμ πασά που είχε διαταχθεί να καταστείλει την επανάσταση. Οι Έλληνες ήσαν 1.500 - 2.000. Μπροστά στην συντριπτική υπεροχή των Οθωμανών σε πλήθος και οπλισμό οι ελληνικές δυνάμεις αναγκάσθηκαν να οπισθοχωρήσουν προς τη Βόρεια Χαλκιδική. Αγωνιστές από το ελληνικό σώμα κατόρθωσαν να φτάσουν και να οχυρωθούν στα Στενά της Ποτίδαιας, όπου ανασυντάχθηκαν και επιχείρησαν επιτυχείς αντεπιθέσεις που έκαμψαν τον Μπαϊράμ Πασά. 
Ο Μητροπολίτης Κωνστάντιος τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά απέφυγε τη σύλληψη και τον μετέφεραν στο Άγιο Όρος, όπου υπέκυψε στα τέλη Οκτωβρίου του 1821. 


 1826. To «ατυχές γεγονός» στην Κωνσταντινούπολη με την Στάση των Γενιτσάρων λόγω της διάλυσης του Σώματος. Κατά τον βομβαρδισμό του στρατοπέδου  των Γενιτσάρων   που διέταξε Σουλτάνος Μαχμούτ Β΄, σκοτώθηκαν  τουλάχιστον 4000 Γενίτσαροι αλλά περισσότεροι σκοτώθηκαν στις οδομαχίες.

1878. Οι Άγγλοι αποβιβάστηκαν και κατέλαβαν την Κύπρο.


1888. Ο διάδοχος Γουλιέλμος έγινε ο Κάιζερ Γουλιέλμος Β΄ της Γερμανίας. Ήταν ο τελευταίος αυτοκράτορας της Γερμανικής Αυτοκρατορίας.


1900. Στην Αθήνα Φωτίστηκαν  με φωταέριο οι δρόμοι Σταδίου, Ερμού, Αιόλου και Φιλελλήνων.

1903 . Μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Ομπρένοβιτς και το πραξικόπημα του Μαΐου, το σερβικό κοινοβούλιο εξέλεξε τον Πέτρο Καρατζόρτζεβιτς, που ζούσε εξόριστος στην Γενεύη ως βασιλιά της Σερβίας.

1907. Άρχισε η δεύτερη Διάσκεψη της Χάγης, κατά την οποία 44 κράτη υπέγραψαν 13 συμβάσεις σχετικά με τους νόμους και τα έθιμα του πολέμου. ( «Σύμβαση της Χάγης»). 


1911. Επεισόδια στην Ελληνική Βουλή, με αφορμή την επαναφορά του διαδόχου Κωνστανίνου Α' στο στράτευμα.

1914. Η δολοφονία του Αρχιδούκα της Αυστρίας στο Σεράγεβο, την ημέρα του Βίντοβνταν  αποτέλεσε το έναυσμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Με το νέο ημερολόγιο ήταν 28 Ιουνίου.
1918. Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στο Ιταλικό Μέτωπο άρχισε  η δεύτερη μάχη του ποταμού Πιάβε .

1925.  Ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος «ξανασχημάτισε» νέα κυβέρνηση μετά την παραίτηση της κυβέρνησής του στις 10 Ιουνίου οταν παραιτήθηκε ο Υπουργός Στρατιωτικών Γ. Κονδύλης. Η νέα κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την Εθνοσυνέλευση (146 υπέρ, 81 κατά). Ταυτόχρονα κυκλοφόρησαν  στην Αθήνα έντονες φήμες ότι ο Θεόδωρος  Πάγκαλος προετοιμάζει την κήρυξη δικτατορίας.


1941.Το ανεξάρτητο κράτος της Κροατίας, υπό τον  Άντε Πάβελιτς προσχώρησε  στο Τριμερές Σύμφωνο των δυνάμεων Άξονα.


1943. Οι γερμανοί εκτέλεσαν 19 Έλληνες, σε αντίποινα ανατίναξης ιταλικού πλοίου στον Πειραιά.
1944. Ο ΕΛΑΣ υπό τη διοίκηση του Βελουχιώτη επιτέθηκε και κατέλαβε το Βαλτέτσι. Η επίθεση έγινε το πρωινό της 15ης Ιουνίου 1944 με εκατοντάδες Κομμουνιστές. Ακολούθησε σφαγή ανδρών, γυναικών και παιδιών, ενώ πάνω από 100 Έλληνες οδηγήθηκαν όμηροι σε στρατόπεδα. Περίπου 50 από αυτούς εκτελέστηκαν με φρικτό τρόπο στην Στεμνίτσα, και τον Φενεό.



1947. Ο υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδας Κ. Τσαλδάρης με επιστολή του ζήτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποστείλει εμπειρογνώμονες , οι οποίοι θα συνέβαλλαν στην προσπάθεια της χώρας για ανασυγκρότηση.


1958 . Στην Κύπρο σκοτώθηκε από Τούρκους στην Κώμη Κεπή ο 55χρονος Νικόλας Τοφαλή.

1964.Ο Γεώργιος Μαύρος ανέλαβε διοικητής της Εθνικής Τράπεζας.

1966. Άφιξη στην Αθήνα του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. και γερουσιαστή της Νέας Υόρκης, Ρόμπερτ Κένεντι.


1969. Μετά την παραίτηση του Σαρλ ντε Γκωλ ο Ζωρζ Πομπιντού έγινε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

1972 .Η Ουλρίκε Μάινχοφ και ο Γκέρχαρντ Μύλερ, της τρομοκρατικής οργάνωσης Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF), συνελήφθησαν σε διαμέρισμα κοντά στο Αννόβερο.

1977. Για πρώτη φορά μετά το τέλος της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο στην Ισπανία έγιναν ελεύθερες εκλογές, που τις κέρδισε ο Αντόλφο Σουάρες. 



1978. Ο έκτος Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζιοβάνι Λεόνε παραιτήθηκε .




1988. Σον Αστέρα της Βουλιαγμένης γίνεται η συνάντηση μεταξύ του Ανδρέα Παπανδρέου και του Τουργκούτ Οζάλ.
Στη Συνέντευξη τύπου του Οζάλ, του είπα . « μας είπατε τις αξιώσεις σας για την υφαλοκρηπίδα, τον εναέριο χώρο και τα 12 μίλια, αλλά αφήσατε έξω την Ακρόπολη».




1992. Ο Σέρβος συγγραφέας Ντόμπριτσα Τσόσιτς εξελέγη πρώτος Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Πρωθυπουργός της νεοσύστατης χώρας εξελέγη την προηγούμενη ημέρα ο σερβοαμερικανός επιχειρηματίας Μίλαν Πάνιτς.
Στο Μόσταρ, ξεκίνησε η μεγάλη έξοδος των Σέρβων, που φοβόντουσαν  ότι θα εχουν την τραγική μοίρα των προγόνων τους κατά τη διάρκεια του καθεστώτος  των Κροατών «Ουστάσι» NDH. Σκοτώθηκαν 18 τραυματίες στρατιώτες του Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας  και οκτώ Σέρβοι πολίτες.  
Ο Γκλιγκόροφ με επιστολή του στον Πορτογάλο πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΟΚ ζήτησε  την άμεση αναγνώριση της δημοκρατίας, απορρίπτοντας την αλλαγή του ονόματος.

1993.Ο πρώην κομματικός ηγέτης του Αζερμπαϊτζάν Γκαϊντάρ Αλίγεφ, επέστρεψε  στο Μπακού μετά την εκλογή του στην προεδρία του Κοινοβουλίου.


1995 Στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την αποστολή στην  Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ειρηνευτικής Δύναμης 12.500 ανδρών. Δύο καταστροφικοί σεισμοί μεγέθους 6,1 και 5,4 Ρίχτερ στο Αίγιο προκαλούν το θάνατο 27 ατόμων.


1997. Ο Φράνιο Τούτσμαν επανεκλέχτηκε με 61,4% Πρόεδρος της Κροατίας.  Στην Τουρκία, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων οκτώ μουσουλμανικών χωρών υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία της Ομάδας των Οκτώ Αναπτυσσόμενων Κρατών.


1999. Στο Πρίζρεν, του Κοσσυφοπέδιου, τρείς  Αλβανοί τρομοκράτες  του ΟΥΤΣΕΚΑ απήγαγαν μπροστά στα μάτια των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ τον Ορθόδοξο ιερέα Πατέρα Χαρίτωνα 39 ετών και στη συνέχεια τον σκότωσαν με φρικτό τρόπο. Από το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, αποσύρθηκαν  και τα  τελευταία αποσπάσματα των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων ασφαλείας.


2004. Ένα Φάντομ της Πολεμικής αεροπορίας που εκτελούσε εκπαιδευτική άσκηση χαμηλής πτήσης συντρίβει στην περιοχή του Παρνασσού με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δύο χειριστές του
2008. Τέθηκε σε ισχύ  το Σύνταγμα της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου. Στην Μπουγιουρουμού έγιναν επαναληπτικές εκλογές σε 187 εκλογικά τμήματα, στα οποία οι βουλευτικές εκλογές της 1ης Ιουνίου ακυρώθηκαν εξαιτίας επεισοδίων.
2010. Στην Τουρκία άρχισε η δίκη της «Εργκένεκον», τα μέλη της οποίας κατηγορούνταν για συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης.
2011.Ταραχές στην Ελλάδα .Τα συνδικάτα κήρυξαν γενική απεργία. Θεατρικά, Επεισόδια  των «αγανακτισμένων» έξω από τη  Βουλή των Ελλήνων. Η αστυνομία εμποδίζει τους διαδηλωτές να ζώσουν το κτήριο της Βουλής και χρησιμοποίησε  αντλίες νερού για να τους απωθήσει. Χρήση δακρυγόνων.

2015. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας μείωσε  το βασικό  της επιτόκιο στο 11,5%. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου