Η σφαγή των Κυδωνιών, και η καταστροφή, αυτής της αποκλειστικά Ελληνικής πόλης, πού ήταν ένα από τα σπουδαιότερα οικονομικά και πολιτιστικά κέντρα του υπόδουλου Ελληνισμού, έγινε στις 2-3 Ιουνίου 1821. Από τους 30.000 κατοίκους, περισσότεροι από 10.000 σκοτώθηκαν.
Ελάχιστοι διασώθηκαν από Ψαριανά πλοία, όπως ο τυπογράφος Κωνσταντίνος Τόμπρας.
Η σφαγή δικαιολογήθηκε αργότερα από τον Άγγλο πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη, ως συνέπεια της ανατίναξης λιμένα της Ερεσού στη Μυτιλήνη του δίκροτου «Φερμαντιγνεμέζ» στις 27 Μαΐου.
Όπως έγραψε στο Λονδίνο ,ο Άγγλος πρέσβης Πέρσι Σμίθ, λόρδος του Στράνφορντ, (που είχε οικογενειακούς δεσμούς και συμφέροντα με την Levant Company), ο Ρείς Εφέντης, του είπε ότι η σφαγή όλου του ελληνικού ανδρικού πληθυσμού στις Κυδωνίες έγινε από τον εξαγριωμένο όχλο, επειδή οι «επαναστάτες έκαναν καταδρομή στα παράλια και σκότωσαν 1500 Τούρκους».
Ο Στράνφορντ , στις 26 Ιουνίου 1821 ανέφερε στο Λονδίνο, ότι ο πρόξενος της Εταιρείας της Ανατολής στη Σμύρνη, ο Φράνσις Γουέρρυ (Francis Werry), που ήταν πρώην καπετάνιος και έμπορος της «Levant Company», τπυ επιβεβαίωσε και ότι οι γυναίκες και τα παιδιά από τις Κυδωνίες πουλήθηκαν σε σκλαβοπάζαρα.
Τις ίδιες μέρες με τη σφαγή των Κυδωνιών ξεκίνησε έγινε και το μακελειό της Σμύρνης. Ο φανατισμένος τουρκικός όχλος, λεηλατούσε, βιάζε, και έσφαζε Έλληνες για μια εβδομάδα. Οι αναφορές των ευρωπαίων προξένων υπολόγιζαν σε 18.000 τα θύματα αυτής της βδομάδας, σε Σμύρνη και Κυδωνίες.
Οι σφαγές χριστιανών επεκτάθηκαν και μέχρι τη Καισάρεια, το Ικόνιο και την Τραπεζούντα.
Η μανδάμ Γιάνα και ο κ. Χατζής, ήσαν πολύ απασχολημένοι με το ξυράφι του Καποδίστρια, και δεν είχαν καθόλου χρόνο για να ασχοληθούν με τις αναφορές των προξένων για την σφαγή των Κυδωνιών και της Σμύρνης που κλείνει και αυτή 200 χρόνια το 2021.
Αυτόπτης μάρτυρας της σφαγείς ήταν και ο διορισμένος από τον
Καποδίστρια Πρόξενος της Ρωσίας στην Σμύρνη Σπυρίδων Δεστούνης ο οποίος κατέφυγε με την οικογένειά του στο σπίτι του Γάλου πρόξενου αλλά το γεγονός αυτό το κάρφωσε στους Τούρκους ο Άγγλος πρόξενος Φράνσις Γουέρρυ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου