1080. Η Σύνοδος του Μπρίξεν που συγκάλεσε αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Ερρίκος Δ’ καθαίρεσε τον Πάπα Γρηγόριο Ζ΄ που είχε αφορίσει τον Ερρίκο και εξέλεξε τον αρχιεπίσκοπο της Ραβένας ως Πάπα Κλήμη Γ.
1243. Εκλέχτηκε Πάπας ο Ιννοκέντιος Δ΄ που ήρθε σε σύγκρουση με τον αυτοκράτορα Φρειδερίκο Χοενστάουφεν που τον τον κήρυξε «αντίχριστο εχθρό της εκκλησίας», και «Σαρακηνό φίλο του σουλτάνου» και όρισε νέο αυτοκράτορα τον εΕρρίκο Ράσπε, με την εντολή να δολοφονήσει τον Φρειδερίκο. Ο Ιννοκέντιος Δ΄ συγκρούστηκε και με τον Ιωάννη Γ' Βατάτζη, σύμμαχο του Φρειδερίκου.
1470. Κατά την πολιορκία της βενετοκρατούμενης Χαλκίδας από τον Μωάμεθ Β' τον Πορθητή, οι Οθωμανοί ολοκλήρωσαν την τοποθέτηση του πυροβολικού τους γύρω από τα τείχη του Νεγκρεπόντε. Ο βενετός διοικητής απέρριψε την πρόταση παράδοσης.
1530. Κατά την Σύνοδο του Άουγκσμπουργκ, που είχε συγκαλέσει ο Καθολικός Κάρολος Κουίντος Ε' οι Λουθηριανοί παρουσίασαν στις 25 Ιουνίου τις
θρησκευτικές πεποιθήσεις τους με την Ομολογία της Αυγούστας (λατ.: Confessio
Augustana), που αποτελείτο από 28 άρθρα. 21 θετικές θέσεις για τις αρχές της Χριστιανικής πίστης, όπως τις
αντιλαμβάνονταν οι Λουθηρανοί, και επτά
αντιθέσεις (αρνητικές δηλώσεις) που περιέγραφαν όσα θεωρούσαν παραβιάσεις της
Χριστιανικής πίστης από την εκκλησία της Ρώμης.
1685. Στην Κωνσταντινούπολη στις 15/25 Ιουνίου ο παντελώς αγράμματος Κωνσταντίνος Καντιμήρης σε ηλικία των 73 ετών παρέλαβε το φιρμάνι που τον αναγνωριζε ως ηγεμόνα της Μολδαβίας.
1715. Ο οθωμανικός στρατός διέσχισε τον Ισθμό της Κορίνθου. Η ακρόπολη της Ακροκορίνθου, που έλεγχε το πέρασμα προς τη χερσόνησο, παραδόθηκε μετά από μια σύντομη πολιορκία, με όρους για την ασφαλή διέλευση της φρουράς και των αμάχων.
1789. 47 αντιπρόσωποι της αριστοκρατίας εντάχθηκαν στην εθνοσυνέλευση καθώς και η Συνέλευση του Παρισιού.
1791. Ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος μετά την σύλληψη του στην Βαρέν μεταφέρθηκε ξανά στο Παρίσι.
1794. Ο στρατηγός Ζαν-Μπατίστ Ζουρντάν συνοδευόμενος από το μέλους της Επιτροπής Κοινής Σωτηρίας, Λουί ντε Σαιν Ζυστ, εισηλθε στην πόλη του Σαρλερουά. Στο Παρίσι εμφανίστηκαν έντονες διαφωνίες στην Επιτροπή Δημόσιας Ασφάλειας. Αντιδρώντας στην επανάσταση στη Γαλλία, η Αικατερίνη Β' απαγόρευσε την πώληση Γαλλικών προϊόντων στη Ρωσία.
1801. Ο Γαλλικός Στρατός στο Κάιρο παραδόθηκε στους Τούρκους.
1807. Στις 13 / 25 Ιουνίου συναντήθηκαν στη μέση του ποταμού Νιέμαν σε μια πλωτή ξύλινη εξέδρα ο τσάρος Αλέξανδρος και ο Ναπολεών της Γαλλίας και συνομίλησαν στα γαλλικά χωρίς τους υπουργούς τους.
1826. Στις 25 Ιουνίου/ 7 Ιουλίου, εγινε η δεύτερη μάχη στη θέση Βέργα, κοντά στο χωριό Σέλιτσα, στα Ανατολικά σύνορα της Μάνης ανάμεσα στους Άνδρες του Μούρτζινου και τους Αιγύπτιους. Η πρώτη επίθεση έγινε στις 22 Ιουνίου/ 4 Ιουλίου και κράτησε 10 ώρες. Οι Αιγύπτιοι είχαν 500 νεκρούς. Στις 24 Ιουνίου/6 Ιουλίου ο Ιμπραήμ επαναλάβει την επίθεση από ξηρά και θάλασσα, σε εκτεταμένο μέτωπο, που απλωνόταν από το Διρό μέχρι τη Τζίμοβα. Επιχειρήθηκε και απόβαση 1.500 Αιγυπτίων πεζών στο Διρό. Το σώμα αυτό αποβιβάστηκε και προέλασε προς τα Τσαπαλιανά, όπου κατατροπώθηκε από τα πυρά των Μανιατών. Σε αυτή τη μάχη πολέμησαν και οι γυναίκες, αλλά και οι γέροντες, ακόμη και πολλά παιδιά. Μετά την αποτυχία της 24ης Ιουνίου ο Ιμπραήμ διέταξε νέα επίθεση στην Βέργα στις 25 Ιουνίου, η οποία απέτυχε όπως και οι προηγούμενες
1866. Κατά τον τρίτο ιταλικό πόλεμο της ανεξαρτησίας, έγινε η μάχη του Πόντε Καφφάρο , στα σύνορα με την Αυστρουγγαρία, στο βόρειο άκρο της λίμνης Ιντρο που ήταν το σύνορο μεταξύ της Ιταλίας και της Αυστρίας, κατά την οποία οι Γκαριβαλδίνοι επιτέθηκαν και ανέτρεψαν τη φρουρά της Αυστριακής Αυτοκρατορίας.
1872. Οι Ιησουίτες εκδιώχθηκαν από τη Γερμανία.
1893. Στις 25 Ιουνίου/7 Ιουλίου εγκαινιάστηκε από τον Χαριλάο Τρικούπη η διώρυγα της Κορίνθου που κατασκεύασε ο Ούγγρος μηχανικός Στέφανος Τιρ.
1894. Πέθανε στο νοσοκομείο της Λυών ο πρόεδρος της Γαλλίας Σαντί Καρνό που τον είχε μαχαιρώσει την προηγουμένη ο Ιταλός αναρχικός Τζερόνιμο Καζέριο.
1912. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Στοκχόλμη ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας κέρδισε το Χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς με επίδοση 3.37μ. Τρομοκρατική επίθεση του ΒΜΡΟ , με παγιδευμένο γαϊδούρι στο Κότσανι. Σκοτωθηκαν 9 άτομα.
1913. Ενώ οι Βούλαροι προσπαθούσαν να ανασυνταχθούν τα Ελληνικά τμήματα προσέγγιζαν τους πρόποδες της οροσειράς της Κερκίνης, από τα νοτιοδυτικά. Μέχρι το πρωινό της 25ης Ιουνίου, τα Ελληνικά τμήματα είχαν προωθηθεί στο χωριό Μανδράκι, εκδιώκοντας τον εχθρό από τα άνω Πορόια και το πέρασμα «Σιδερά Πύλη» στο Μπέλες. Εξαιτίας της Ελληνικής προέλασης, ο στρατηγός Σαράφωφ εγκατέλειψε τα Άνω Πορόϊα και μετέφερε την έδρα του στο Νέο Πετρίτσι. Δολοφονήθηκε στο Σιδηρόκαστρο των Σερρών από Βούλγαρους ο μητροπολίτης Μελενίκου και Σιδηροκάστρου Κωνσταντίνος Ασημιάδης.
1917. Έληξε η Μάχη του Όρους Ορτιγκάρα, όπου οΙταλικός Στρατός έχασε 5.969 άνδρες
1920. Στη Μικρά Ασία, Τυο πρωϊ της 25ης Ιουνίου/8 Ιουλίου η Ταξιαρχία Ιππικού συγκρούστηκε με τις δυνάμεις του Κεμάλ και τμήματά της που μάχονταν πεζή προσπάθησαν να διασπάσουν την τουρκική αμυντική τοποθεσία Μιναρελή-Μισίκιοϊ. Από το μεσημέρι άρχισαν να καταφθάνουν οι δυνάμεις της Μεραρχίας Αρχιπελάγους, της οποίας το πυροβολικό έβαλλε εναντίον των τουρκικών θέσεων. Κάτω από την πίεση των ελληνικών δυνάμεων, οι Τούρκοι ανατράπηκαν και αποχώρησαν εσπευσμένα προς την Προύσα. Η Ταξιαρχία Πεζικού τους καταδίωξε και στις 14:00 εισήλθε στην πόλη, από όπου συνέχισε την καταδίωξη προς το Κεστέλ, σε βάθος δεκαπέντε χιλιομέτρων. Η Μεραρχία Αρχιπελάγους κινήθηκε προς την Προύσα σε τρεις φάλαγγες, κατέβαλε την ασθενή τουρκική αντίσταση και προωθήθηκε πέρα από τη γραμμή Κεστέλ-Κορού.Ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, μόλις πληροφορήθηκε την κατάληψη της Προύσας επετίμησε το Γενικό Στρατηγείο, που ενήργησε κατ’όπιν συνεννόησης με τους Αγγλους, και επειδή δεν είχε ενημερωθεί για να εγκρίνει την επιχείρηση .Οι Κεμαλικοί ανασυντάχθηκαν στη γραμμή Προύσας-Αφιόν Καραχισάρ.Στη Γιουγκοσλαβία, στο Βούκοβαρ έληξε το δεύτερο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας που διήρκεσε πέντε ημέρες και ψήφισε το νέο πρόγραμμα και το καταστατικό και άλλαξε το όνομα του κόμματος σε Κομμουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας.
1925. Στην Ελλάδα, επικράτησε το στρατιωτικό πραξικόπημα των Δημοκρατικών Ταγμάτων, υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Στη Γιουγκοσλαβία σε πανηγυρική ατμόσφυρα έφτασε στον σταθμό της Ούζιτσε .
1938 . Ο Ντάγκλας Χάιντ εκλέχτηκε πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
1941. Η Ιταλική σημαία υψώθηκε στην Ακρόπολη, δίπλα στην
Ελληνική και τη Γερμανική.1942. Η Βρετανική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε τη Βρέμη.
1943. Το ΕΑΜ έκανε Γενική απεργία στην κατεχόμενη Αθήνα και διαδήλωση στην ως διαμαρτυρία για τις 106 εκτελέσεις στις 6 Ιούνη 1943 από τους Ιταλούς στο Κούρνοβο Φθιώτιδας ,(σημερινό Τρίλοφο), με σύνθημα «όχι άλλες εκτελέσεις». Στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις κατοχής σκοτώθηκαν 40 ακόμα.
1944.Στον ισθμό της Καρελίας αρχίζει η μεγάλη μάχη η μάχη της Τάλι-Ιχαντάλα, μεταξύ του Σοβιετικού
Κόκκινου Στρατού και των Φινλανδών που υποστηρίζονταν από τη Γερμανία.
1946 . Στην Ιταλία η Συντακτική Συνέλευση, με πρόεδρο τον Τζουζέπε Σαραγκάτ. Άρχισε τις εργασίες της.
1946 . Στην Ιταλία η Συντακτική Συνέλευση, με πρόεδρο τον Τζουζέπε Σαραγκάτ. Άρχισε τις εργασίες της.
1955 .Με επιστολή του προς την Κεντρική Επιτροπή του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Νικίτα Χρουστσόφ απαίτησε από την Βουλγαρία να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με τη Γιουγκοσλαβία.
1959 . Η Σοβιετική Ένωση πρότεινε τη δημιουργία αποπυρηνικοποιημένης Ζώνης στη Βαλκανική και στην Αδριατική..Ο ¨Αμον ντε Βαλέρα εκλέχτηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
1963. Απαλλάχθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ο κατηγορούμενος για πλαστογραφία και απάτη για το μέγαρο Βούρου στο Σύνταγμα, ο Όθων Λέφας-Τετενές.
1966. Η Γιουγκοσλαβία και το Βατικανό ανανέωσαν τις διπλωματικές σχέσεις.
1967 . Χειροτονήθηκαν 8 νέοι μητροπολίτες, μεταξύ των οποίων και ο μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης.
1975. Μετά από πολλά χρόνια ένοπλου αγώνα η Μοζαμβίκη απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία, και ο ηγέτης του Μετώπου για την Απελευθέρωση της Μοζαμβίκης, Σαμόρα Ματσέλ εξελέγη Πρόεδρος. Η πορτογαλική Κατοχή κράτησε 477 χρόνια.
1979. Στο Βέλγιο απέτυχε επίθεση της ΡΑΦ κατά του διοικητή του ΝΑΤΟ Ντάγκλας Χέιγκ με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητό.
1987. Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ ενέκρινε σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην ΕΣΣΔ.
1989. Η Ελλάδα έχασε στον τελικό του Ευρωμπάσκετ 1989 στο Ζάγκρεμπ με 98-77 από τη Γιουγκοσλαβία. Πρώτος σκόρερ ήταν ο Νίκος Γκάλης.
1992.Στην Κων/πολη υπογράφηκε η ιδρυτικής Διακήρυξης της Παραευξείνιας Οικονομικής Συνεργασίας .Στη Βουλγαρία, ασκήθηκε δίωξη στον Τεοντόρ Ζίβκοφ για τη δημιουργία, το 1959, στρατοπέδων εργασίας, όπου δεκάδες άτομα βασανίστηκαν και πέθαναν
1993. Η μισθοδοτούμενη από την Cia πράκτωρ Τανσού Τσιλέρ, έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Τουρκίας. Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας εκλέχτηκε ο Ζόραν Λίλιτς. Ο Τουρκοκύπριος κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι, υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων .
1994.Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε στην Κέρκυρα.
1996. Στο Βελιγράδι, η Ένωση Δικηγόρων της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα υπέβαλε στον Γουίλιαμ Στάμπνερ,
αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του Δικαστηρίου της Χάγης, μηνυτήρια εναντίον
του Βόσνιου Μουσουλμάνου ηγέτη Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς και του τότε Αντιπροέδρου
της Ομοσπονδίας της Βοσνίας Ερζεγοβλινης Εγιούπ Γκάνιτς, για εγκλήματα πολέμου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος συναντήθηκε και με τους Ελληνες πολιτικούς εξόριστους στη χώρα αυτή.
2003. Έληξε στην Ουάσιγκτον η σύνοδος κορυφής ΗΠΑ και ΕΕ, στην οποία ως Ευρώπη ήταν ο Σημίτης.
2004.Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδος κέρδισε με 1-0 την ομάδα της Γαλλίας .Το γκολ έβαλε ο Άγγελος Χαριστέας στο 65' με κεφαλιά μετά από εκπληκτική προσπάθεια και σέντρα του Θοδωρή Ζαγοράκη.
2005. Οι σοσιαλιστές και πρώην Κομμουνιστές κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία.
2009 .Ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στην ελληνική οικονομία, με στόχο την ενίσχυση των κρατικών ταμείων με έσοδα ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Τα μέτρα ήταν τα εξής: Έκτακτη εισφορά στους κατόχους των σκαφών αναψυχής, ειδικός φόρος στα αυτοκίνητα άνω των 1.929 κ.ε, αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, αύξηση των τελών κινητής τηλεφωνίας, κατάργηση του αφορολόγητου ορίου στα λαχεία και ρύθμιση του θέματος των ημιυπαίθριων χώρων. Ο υπουργός χαρακτήρισε τα μέτρα δυσάρεστα, αλλά αναγκαία και δίκαια κοινωνικά κατανεμημένα.
2014. Στη Λιβύη έγιναν «κοινοβουλευτικές εκλογές» που ήταν «το κλειδί» στην διαδικασία για να εξαλείψει του «θεσμικού κενού» μετά την ανατροπή του Καντάφι.
Κάποιο λυσσασμένο 'σκυλι' που υποδύεται τον Σωκράτη, και κάνει επίδειξη γνώσεων και λόγου είναι λάτρης του Ιμπραήμ πασά του Αλβανού στρατιωτικού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να καταλάβετε ποιοι λυμαίνονται τον ελληνοκεντρικό χώρο.
Φυσικά λατρεύεται από τους αναρχο-αριστερους και τους λάιτ και τους ακτιβιστές.