28/7/20

Η 28η Ιουλίου στην Ιστορία

450. Μετά το θάνατο του Θεοδόσιου Β, η αδελφή του Πουλχερία, επέλεξε ως σύζυγο τον 58χρονο Φλάβιο Μαρκιανό από τη Θράκη, και τον ανέβασε στον θρόνο. Υπήρξε ο πρώτος που στέφτηκε Αυτοκράτορας από τον Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης, στις 28 Ιουλίου 450.

 754. Ο Πάπας Στέφανος Β΄ που ταξίδευσε στο Παρίσι έχρισε στην Βασιλική του Σαιν–Ντενί τον βασιλιά των Φράγκων Πιπίνο τον Βραχύ, ως πατρίκιο των Ρωμαίων, ενώ σύμφωνα με τον Σαλικό νόμο έχρισε σαν διαδόχους, τους γιους του, Κάρολο και Καρλομάνο. 

1330. Ο βασιλιάς της Σερβίας Στέφανος Ούρος Γ΄, γνωστός ως Στέφαν Ντέτσανι, στη μάχη της Βέλμπαζντ, (το σημερινό στο δυτικό άκρο της Βουλγαρίας κοντά στα σημερινά σύνορα με τη Σερβία), συνέτριψε του βουλγάρους του Μιχαήλ-Ασέν Γ΄ Σισμάν , με τους οποίους πολεμούσαν και οι Βλάχοι του Βασάραβα Α. Στην μάχη συμμετείχε και ισχυρό στρατιωτικό σώμα υπό την ηγεσία του διαδόχου και μελλοντικού βασιλιά των Σέρβων Στέφανου-Ούρου Δ΄ Δουσάν. Μιχαήλ-Ασέν Γ΄ Σισμάν τραυματίστηκε στη μάχη, αιχμαλωτίστηκε και πέθανε 4 ημέρες αργότερα. 

1364 .Ο στρατός της Δημοκρατίας της Φλωρεντίας υπό τον Γκαλεόττο Μαλατέστα νίκησε τα στρατεύματα της Δημοκρατίας της Πίζας στη μάχη της Κασίνα. 

1420.Ο Σιγισμούνδος του Λουξεμβούργου στέφτηκε βασιλιάς της Βοημίας στην Πράγα. 

1480. Ο τουρκικός στόλος που κατευθυνόταν προς το Πρίντεζι, αλλά παρασύρθηκε νότια από ένα ισχυρό βόρειο άνεμο, αποβίβασε στο Οτράντο που τότε ανήκε στο Βασίλειο της Αραγωνίας 16.000 άνδρες υπό τον Αχμέτ Πασά κα άρχισαν την πολιορκία του Κάστρου που υπεράσπιζαν 2000 στρατιώτες.


1488. Κατά τον «πόλεμο των Τρελλών» στην αποφασιστική μάχη του Σαιν Ωμπέν ντυ Κορμιέ, οι πιστοί στον δεκαοκτάχρονο βασιλιά της Γαλλίας Κάρολο Η' ,υπό τον Λουδοβίκο του Τρεμουάιγ νίκησαν τους επαναστάτες των Δουκών της Ορλεάνης και της Βρετάνης. Οι επαναστάτες είχαν 6000 νεκρούς. 

1493. Η Μεγάλη πυρκαγιά της Μόσχας, που ξεκίνησε από την αρχαία ξυλινη εκκλησία του Αγίου Νικολάου και λόγω των σφοδρών ανέμων διαδόθηκε στο Κρεμλίνο και  σε όλη την πόλη. 

1540 .Αποκεφαλίστηκε στο Λονδίνο ο Καγκελάριος του Ερρίκου Η της Αγγλίας Τόμας Κρόμγουελ που καταδικάστηκε για εσχάτη προδοσία. Την ίδια μέρα, ο Ερρίκος παντρεύτηκε την πέμπτη του σύζυγο, Αικατερίνη Χάουαρντ. 

1697. Ο  Κοζάκος εξερευνητής Βλαντίμιρ Ατλάσοφ έφτασε στις εκβολές του ποταμού Καμτσάτκα, και ξεκίνησε  την κατάκτηση της ομώνυμης χερσόνησου  για τη Ρωσία.

1737. Κατά τον Πόλεμο του 1735-1739, οι Αυστριακοί κατέλαβαν την Νίς .


1742. Υπογράφηκε  η Συνθήκη του Βερολίνου μεταξύ της Πρωσίας και της Αυστρίας με την οποία τελείωσε ο Πρώτος Πόλεμος Σιλεσίας.

 1794. Στο Παρίσι οδηγήθηκαν στη λαιμητόμο και εκτελέστηκαν ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος, ο Λουί Αντουάν Λεόν ντε Σαιν Ζυστ , ο Ζωρζ Κουτόν και άλλοι 19 υποστηρικτές τους. 


1808. Στην Κωνσταντινούπολη , δολοφονήθηκε με εντολή του Μουσταφά Δ, ο ανατραπείς Σελίμ Γ ο οποίος βρισκόταν φυλακισμένος στο Χαρέμι και το Σώματου πετάχτηκε έξω από τα τείχη. Ο νομιμόφρων Αγιάνης του Ρουστούκ, Μουσταφά Αλεμαντάρ Πασάς, ο «Μπαϊρακτάρης», εισέβαλε στην Πόλη, και αφύ ανέτρεψε και συνέλαβε τον Μουτσαφά, έκανε Σουλτάνο τον γιο του Αμπντούλ Χαμίτ Α΄ και της Νακσιντίλ Σουλτάν, Μαχμούτ Β΄, ο οποίος διόρισε τον Μουσταφά Αλεμαντάρ Βεζύρη. 

1809.Στην Ιβηρική Χερσόνησο, στη μάχη της Ταλαβέρα ο στρατός του Άρθουρ Ουέλσλι από βρετανούς πορτογάλους και ισπανούς νίκησε τις γαλλικές δυνάμεις του Ιωσήφ Βοναπάρτη. 

1821. Στη Λίμα, ο στρατηγός Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν, ανακήρυξε για λογαριασμό των τραπεζιτών του Λονδίνου, την «ανεξαρτησία» των αποίκων του Περού από την Ισπανία. 

1822 . Τη νύχτα της 27ης/28ης Ιουλίου, (8/9η Αυγούστου) ο Δράμαλης προσπάθησε να περάσει με το υπόλοιπο του Στρατού του από τη χαράδρα στο Μπερμπάτι για να βγει στην οδό του Αγιονορίου και από εκεί, μέσω της Κλένιας, να φτάσει στην Κόρινθο. Οι Τούρκοι για να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό επιτέθηκαν εναντίον του σώματος του Νικηταρά στον Άγιο Βασίλειο, που υποχώρησαν προς το Στεφάνι, όπου αντιστάθηκαν αποτελεσματικά. Τελικά οι Τούρκοι, αφού εχασαν περίπου 1000 άνδρες υποχώρησαν. Ωστόσο μεγάλος αριθμός Τούρκων, μαζί με τον Δράμαλη, πέρασε στην Κόρινθο. Ο Δράμαλης πέθανε εκεί στα τέλη Οκτωβρίου από τύφο.

1823. Συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα η μάχη στη θέση Αντριαλά 5 χιλιόμετρα βόρεια του σημερινού χωριού Κυπαρίσσι  στην Εύβοια. 
Οι Σταύρος Βασιλείου, Θανάσης Χοντροβασίλης, Κώστας Βασιλείου, Ευαγγελινός Αργυροκαστρίτης, ο Κόκκαλης και ο Ολύμπιος Λιάκος με περίπου 400 άνδρες αντιμετώπισαν το πολυπληθές σώμα (εως 10000) του Γιοσούφ πασά Περκόφτσιαλη. 
Ο Νικόλαος Κριεζώτης δεν συμμετείχε στην μάχη των Αντριαλών . Εκείνες της ημέρες βρισκόταν στα Βάβουλα και περίμενε την έκβαση της μάχης.  

1830 . Κατά τη διάρκεια της Ιουλιανής Επανάστασης ο λαός κατέλαβε το Δημαρχείο των Παρισίων .(Hotel de Ville).

 1835. Στην επέτειο της επανάστασης Ιούλιου έγινε απόπειρα δολοφονίας τους Λουδοβίκου Φίλιππου.

 1913. Στις 28 Ιουλίου/ 10 Αύγουστου υπογράφηκε στο Βουκουρέστι η συνθήκη μεταξύ της Ρουμανίας, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Ελλάδας, αφενός, και της Βουλγαρίας, η Συνθήκης του Βουκουρεστίου με την οποία έληξε ο δεύτερος βαλκανικός πόλεμος.


1914 . Ένα μήνα μετά τη δολοφονία του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου στο Σεράγεβο, η Αυστροουγγαρία κήρυξε τον πόλεμο στη Σερβία.

 1916.Στην Αγγλία απαγορεύτηκε η εισαγωγή οπίου και κοκαΐνης.

1920. Ο σουλτάνος Μεχμέτ ο 6ος, υπέγραψε τη Συνθήκη των Σεβρών. 

1926. Οικονομική κρίση στο Βέλγιο. Υποτιμήθηκε το Φράγκο, και ο Βασιλιάς Αλβέρτος έδωσε στην κυβέρνηση έκτακτες εξουσίες για 6 μήνες. 

1928. Τελετή έναρξης των 9ων Ολυμπιακών Αγώνων του Άμστερνταμ. Η Ελληνική αποστολή  παρέλασε πρώτη. Για πρώτη φορά άναψε  η «Ολυμπιακή Φλόγα». Επανεμφανίστηκαν μετά από 10 χρόνια αποκλεισμού η Γερμανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία.
1929. 48 χώρες υπέγραψαν τη Συνθήκη της Γενεύης, για τον τρόπο μεταχείρισης των αιχμαλώτων πολέμου.
1937. Κατά τον Δευτερο Σινο-ιαπωνικό πόλεμο  οι Ιάπωνες κατέλαβαν το Πεκίνο.

1938. Στα Χανιά εκδηλώθηκε το Κίνημα του «Παπα-Δημητρη» Μπάλφουρ , κατά του Ιωάννη Μεταξά, γνωστό και ως  «Κίνημα της 28ης Ιουλίου 1938», ή «Κίνημα των Χανίων», στο οποίο συμμετείχαν οι πράκτορες  Αριστομένης Μητσοτάκης, Μανούσος Βολουδάκης,  Θεόδωρος Μανέτας,  Εμμανουήλ Μάντακας, και ο τότε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος «πράκτωρ»  Εμμανουήλ Τσουδερός, καθώς και οι πράκτορες του ΚΚΕ. Συντονιστής των πρακτόρων του ΚΚΕ ήταν ο Βαφειάδης.

1941. 
Επιδόθηκε ρηματική ανακοίνωση του πληρεξουσίου του Γ' Ράιχ στην Ελλάδα προς την κυβέρνηση των Αθηνών με την οποία δόθηκε εντολή  στην Τράπεζα της Ελλάδος «όπως ρυθμίζει κατά τοιούτον τρόπον την επάρκειαν του χαρτονομίσματος εις δραχμάς, ώστε να εξασφαλίζει μηνιαίως διά τας ανάγκας του γερμανικού στρατού ποσόν μέχρις 25 εκατομμυρίων μάρκων».
Στο Βελιγράδι, οι γερμανικές αρχές κατοχής εκτέλεσαν  120 ομήρους Σέρβων σε αντίποινα για τον εμπρησμό  στο γκαράζ της Γκεστάπο. Στον κεντρικό δρόμο Κόζιεριτς- Βαλίεβο, οι Γερμανοί εκτέλεσαν   80 Σέρβους μεταξύ των οποίων και έφηβοι 14-15 ετών σε αντίποινα για την δολοφονία  ενός  γερμανού μοτοσικλετιστή. 
Στη Λίκα, οι Κροάτες  Ουστάσι συνέλαβαν 92 Σέρβους αγρότες και τους εκτέλεσαν  στο  Μπίχατς (Δυτική Β-Ε) και στη συνέχεια εκτελέστηκαν.


1942. Ο Στάλιν ως Λαϊκός Κομισάριος της άμυνας της ΕΣΣΔ, υπέγραψε το 1942. Ο Στάλιν ως Κομισάριος της άμυνας υπέγραψε την διαταγή Νο 227 . «Σχετικά με τα μέτρα για την ενίσχυση της πειθαρχίας και της τάξης στον Κόκκινο Στρατό», που έριξε το σύνθημα «Ούτε ένα βήμα πίσω». και απαγόρευε την αυθαίρετη υποχώρηση από τις θέσεις μάχης. 
Η διαταγή είχε ως στόχο να εξαλείψει την ηττοπάθεια στα στρατεύματα, να αυξήσει το επίπεδο πειθαρχίας και την ευθύνη των αξιωματικών, διέτασσε την καθαίρεση των διοικητών οποιουδήποτε βαθμού, οι οποίοι επέτρεψαν την υποχώρηση των στρατευμάτων χωρίς τη διαταγή ενός ανώτερου διοικητή. Κάθε στρατιώτης που υποχωρούσε χωρίς διαταγή θα εκτελείτο επί τόπου. Ο συνολικός αριθμός του προσωπικού του Κόκκινου Στρατού που πέρασε από στρατοδικεία μεταξύ Σεπτεμβρίου 1942 και Μαΐου 1945, ήταν 994.300. 436.600 πήγαν στη φυλακή και 427.910 στάλθηκαν στα τάγματα καταδίκων. Οι 129790 εκτελέστηκαν. 212.400 ήσαν λιποτάκτες που δραπέτευσαν από τις θέσεις τους και δεν βρέθηκαν. 

1943. Η ΡΑΦ συνεχίζοντας την επιχείρηση Γόμορρα σκότωσε 42.000 Γερμανούς στο Αμβούργο. 


1945. ένα βομβαρδιστικό Β-25, που πήγαινε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Νιούαρκ στο Νιου Τζέρσεϊ, λόγω της πολύ πυκνής ομίχλης ,έχασε τον προσανατολισμό του και στις 09.40 π.μ έπεσε πάνω στο τότε υψηλότερο κτίριο στον κόσμο, το Εμπάιρ Στέητ Μπίλντιγκ, ανάμεσα στον 78ο και τον 80ο όροφο. Σκοτώθηκαν οι τρείς πιλότοι και άλλα 13 άτομα.
 Η στατικότατα του κτιρίου δεν θίχτηκε και οι ζημιές επισκευάστηκαν. Αυτό το περιστατικό, που ήταν ατύχημα, ενέπνευσε τον σκηνοθετικό σχεδιασμό της 11ης Σεπτεμβρίου.

1947. Οι Κ]Σ επιτέθηκαν κατά της Κωμοπόλεως Μώλου Λοκρίδος και την κατέλαβαν αφού  προηγουμένως εκάμφθη η ηρωικώς αμυνθείσα δύναμη  του Τ. Χ. Μώλου και εφονεύθησαν  ο υπομοίραρχος Ζαχαρίας Νίτσος και ο Χωροφύλαξ Γρηγόριος Φακίτσας
300μελής συμμορία υπό τον Καπετάν Περικλή συνεπλάκη στη θεση «Χαοατσί» Ελατούς Ναυπάκτου, μετά δυνάμεως Χωροφυλακής  και ΜΑΥ, με αποτέλεσμα τον θάνατο 5 συμμοριτών και τον τραυματισμό ανεξακρίβωτου αριθμού τούτων. Εκ των ημετέρων τραυματίσθηκαν ελαφρώς 2 ΜΑΥ.
Στη Ρουμανία οι Κομμουνιστές διέλυσαν το εθνικό αγροτικό κόμμα. 



1951. Στη Γενεύη, υπογράφηκε η Σύμβαση για το Καθεστώς των Προσφύγων. 

1954. Στην Αγγλία ο Υφυπουργός Αποικιών, Χένρυ Χόπκινσον, δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η Κύπρος είναι περιοχή με στρατηγική αξία, και γι' αυτό ουδέποτε θα παραχωρηθεί στην Κύπρο το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.


1958. Εφονεύθη με αξίνα από τουρκοκυπρίους , στη περιοχή Τσαγκαρόβουνο , μεταξύ Μαραθόβουνου – Βιτσάδας ο Αναστάσης Αβραάμ 60 ετών εκ του Μαραθοβούνου. Μεταξύ Σιντας και Στρογγυλού εσφαγιάσθη από τουρκοκυπρίους  ο Γιάννης Αντωνίου 45 ετών εκ Στρογγυλού .

1959. Στην Ρουμανία, στο Γιουργκίου μια ομάδα πέντε οπλισμένων ατόμων, τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα, φορώντας μάσκες στα πρόσωπα , επιτέθηκε και λήστεψε το αυτοκίνητο της Κρατικής Τράπεζας του Βουκουρεστίου, που ήταν σταθμευμένο μπροστά από το υποκατάστημα από όπου έκλεψαν το ποσό των 1.686.00 λέι. Τους έπιασαν στις 17 Σεπτεμβρίου. Ήσαν και οι πέντε Εβραίοι.


1962. Στην  Ελλάδα, η κυβέρνηση Καραμανλή επέβαλε νέους φόρους 500 εκ. δρχ. για να καλυφθεί το έλλειμμα από τις φοροαπαλλαγές  των ασθενέστερων φορολογουμένων.


1964 . Ο Μάο Τσε Τουνγκ απέρριψε την πρόσκληση του Χρούστσεφ για να συμμετάσχει στη διεθνή συνδιάσκεψη των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων. 

1965 .Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον διέταξε την αύξηση του αριθμού των αμερικανών στρατιωτών στο Νότιο Βιετνάμ από 75.000 σε 125.000,Στην Αθήνα προφυλακίστηκαν για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ ο συνταγματάρχης Αλέξανδρος Παπατέρπου, πρώην υπαρχηγός της Κ.Υ.Π. μαζί με τους Θεοφάνη Τόμπρα, και Παναγιώτη Αναγνωστόπουλο .


1967.Στη Δυτική Γερμανία ψηφίστηκε ο νόμος για τα πολιτικά κόμματα και τη χρηματοδότηση των κομμάτων. 


1974. Οι τουρκικές δυνάμεις στην Κύπρο, παρά την υφιστάμενη ανακωχή,
Κινήθηκαν για να αποκόψουν τις οδικές αρτηρίες μεταξύ Λευκωσίας και Κυρήνειας.

1975. Άρχισε στον Κορυδαλλό, με ζωντανη αναμετάδοση από την ΕΙΡΤ, η δίκη των 22 πρωταιτίων του πραξικοπήματος του 1967, με πρόεδρο  του 5μελούς Εφετείου Αθηνών τον Εφέτη Ιωάννη Ντεγιάννη.


1976 .Στην Κίνα σεισμός μεγέθους 7,8 Ρίχτερ κατέστρεψε εντελώς την κινεζική πόλη Τανγκσάν. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 242.000 άνθρωποι.

1978 . Η τιμή του χρυσού για πρώτη φορά ξεπέρασε το επίπεδο των 200  δολαρίωνανά ουγγιά.

1988 .Η Σοβιετική Ένωση επέτρεψε τις άτυπες συναντήσεις, τις διαδηλώσεις και τις λιτανείες.

1989 .Η κυβέρνηση της Μοζαμβίκης αποκήρυξε τον μαρξισμό από  κρατική ιδεολογία. Το Ανώτατο Σοβιέτ  της Λετονίας κήρυξε την κυριαρχία της Λετονίας.

1992. Στο Βελιγράδι, κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες πέθανε  ο ακαδημαϊκός Γιόβαν Ράσκοβιτς , εκπρόσωπος και ηγέτης των Σέρβων της Κροατίας στο AVNOJ.

1995. Στο πλαίσιο  της επιχείρησης «Θύελλα», μονάδα του Κροατικού Στρατού, με επικεφαλής τον Στρατηγό Αντε Γκοτόβινα, επιτέθηκε στο Γκράχοβο και το Γκλάμοτς της Μποσάνσκα Κράινα και πάνω από 20.000 Σέρβοι κατέληξαν  σε στρατόπεδα προσφύγων.

1998. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διέταξε την Τουρκία να καταβάλει αποζημίωση στην ελληνοκύπρια Τιτίνα Λοϊζίδου για τη δημευμένη περιουσία της στα Κατεχόμενα.

2003.Η Κύπρος υπέγραψε τη συνθήκη προσχώρησης στην ΕΕ.

2005 .Ο «Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός», (IRA) έπειτα από 36 χρόνια αγώνα, κατέθεσε  τα όπλα και κήρυξε  τον τερματισμό  του  ένοπλου αγώνα εναντίον της βρετανικής κυριαρχίας στη Βόρειο Ιρλανδία. 
Στην Ανατολική Αττική κάηκαν χιλιάδες στρέμματα δάσους από πυρκαγιές στις περιοχές της Ραφήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου