9/7/20

Η 9η Ιουλίου στην Ιστορία


457. Στην Ρώμη  ο Άβιτος ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τον βασιλιά των Βησιγότθων Θεοδώριχο.

1357.Ο αυτοκράτορας Κάρολος Δ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας έθεσε του το θεμέλιο λίθο στη γέφυρα του Καρόλου στην Πράγα.




1386. Ο Λεοπόλδος Γ΄ ο «δίκαιος» από τον Οίκο των Αψβούργων, που ήταν δούκας της Στυρίας, Καρινθίας και Καρνιόλης σκοτώθηκε στη μάχη του Ζέμπαχ, με τους Ελβετούς

1409 . O τελευταίος των Ανδεγαυών, Λαδίσλαος της Νάπολης πούλησε τη Δαλματία στους Ενετούς για 100.000 δουκάτα.


1540. Ο βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος Η΄ Τυδώρ,  ακύρωσε το γάμο του με την γερμανίδα τέταρτη γυναίκα του, Άννα της Κλεβ, που είχε γίνει στις 6 Ιανουαρίου.

1651.Ναυμαχία μεταξύ Πάρου, Φολέγανδρου και Νάξου των Ενετών με τους Τούρκους. 

1686 . Συγκροτήθηκε στο Άουγκσμπουργκ η συμμαχία μεταξύ του Γερμανού Αυτοκράτορα Λεοπόλδου, της Ισπανίας, τη Σουηδίας, της Ολλανδίας και της Σαξονίας κατά του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου 14ου.

1701 .Κατά την πρώτη μάχη το πόλεμου της ισπανικής διαδοχής οι δυνάμεις των Αψβούργων υπό τον πρίγκιπα Ευγένιο της Σαβοΐας νίκησαν στη μάχη του Κάρπι τις υπέρτερες γαλλικές δυνάμεις υπό τον Νικολά Κατινά.

1715. Η άλωση του Ναυπλίου από τους Τούρκους.. Το Σάββατο 9 Ιουνίου οι Τούρκοι ανατίναξαν το λαγούμι που είχαν σκάψει στον προμαχώνα της Τανάλιας. Και το μεσημέρι μπήκαν στο Ναύπλιο.
1762 .Κατόπιν πραξικοπήματος στην Αγία Πετρούπολη στις 28ης Ιουνίου /9 Ιουλίου παραιτήθηκε το ρωσικό θρόνο ο αυτοκράτορας Πέτρος Γ Φιοντόροβιτς Ρομανώφ και στη συνέχεια συνελήφθη και δολοφονήθηκε με εντολή της Γερμανίδας συζύγου του, και μελλούσης αυτοκράτειρας Αικατερίνης Β .


1789 .Στις Βερσαλλίες, η Εθνοσυνέλευση μετατράπηκε σε Συντακτική Συνέλευση  για να ψηφίσει το Σύνταγμα της Γαλλίας.


1790. Κατά τον πόλεμο Ρωσίας Σουηδίας που προκάλεσε η Αγγλία έγινε η καταστρεπτική για τους Ρώσους ναυμαχία του Σβένσκσουντ, που τώρα είναι στην Φιλανδία και λέγεται Κότκα. Οι Ρώσοι που τους διοικούσε ο τυχοδιώκτης Κάρλ φον Νασσάου, εχασαν 50 πλοία και 10.000 άνδρες.


1796. Κατά τον πρώτο αντιγαλλικό Συνασπισμό, στο Έτλινγκεν, (10 χιλ. από την Καρλσρούη) 32.000 Αυστριακοί υπό τον αρχιδούκα Κάρολο,  πολέμησαν με 36000   Γάλλους υπό τον στρατηγό Μορώ. Σκοτώθηκαν πάνω από 5000 και από τα δυο πλευρές και οι Αυστριακοί υποχώρησαν προς την Στουτγάρδη.

1807 .Υπογράφηκε στις 27 Ιουνίου/9 Ιουλίου, η Γαλλοπρωσική συνθήκη του Τιλσίτ την οποία διαπραγματεύτηκαν ο Ταλλευράνδος και ο Πρώσος διπλωμάτης Αύγουστος Φρειδερίκος φον Γκολτς. Η συνθήκη συντάχθηκε στη γαλλική και περιλάμβανε συνολικά 30 άρθρα. Η συνθήκη αυτή ήταν εξαιρετικά επώδυνη για το Βασίλειο της Πρωσίας αφού έχανε τα μισά των εδαφών του, και περίπου
4,5 εκατομμύρια κατοίκους , και υποχρεώνονταν σε πολεμική αποζημίωση.

1810 . Ο Ναπολέων Βοναπάρτης υπέγραψε το διάταγμα για την προσάρτηση των Κάτω Χωρών στην Γαλλία.

1815. Ο Σαρλ-Μωρίς ντε Ταλλεϋράν-Περιγκόρ έγινε πρωθυπουργός της Γαλλίας.

1816.Πέθανε στο Κίεβο ο Κωνσταντίνος Υψηλάντης, πρώην Ηγεμών της Μολδαβίας και της Βλαχίας. Ο Υψηλάντης αναγκάστηκε να φύγει από το Βουκουρέστι μετά το Τιλσίτ και αναχώρησε τις 28 Αυγούστου 1807.Στις 15 Σεπτεμβρίου έφτασε στο Ιάσιο, και δύο ημέρες μετά έφυγε από την πρωτεύουσα της Μολδαβίας, παίρνοντας το δρόμο για τη Ρωσία. Ο Κωνσταντίνος Υψηλάντης ζούσε στο Κίεβο  όπο του δόθηκε καταφύγιο και μόνο  για ένα μικρό χρονικό διάστημα το 1808-1809 αναγκάστηκε να ζήσει στη Μόσχα  χωρίς τα άλλα μέλη της οικογένειας. Πέθανε σε ηλικία  56 στο Κίεβο μετά από ένα ταξίδι στην Αγία Πετρούπολη. Αυτός ο ξαφνικός θάνατος συζητήθηκε σε όλη τη Ρωσία και παρουσιάστηκε ως αρκετά μυστηριώδης . Στη Λατινική Αμερική το συνέδριο στο Τουκουμάν ανακήρυξε την ανεξαρτησία των Ηνωμένων Επαρχιών του Ρίο ντε λα Πλάτα (Αργεντινή) από την Ισπανία.
1821.Την 9η/21 Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία Κύπρου, ημέρα Σάββατο, εκτελέστηκαν με απαγχονισμό ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός στη πλατεία του Σεραγίου στη Λευκωσία. Μτα την απαγχονισμο αυτό ακολούθησε την ίδια ημέρα ο αποκεφαλισμός των μητροπολιτών Πάφου Χρύσανθου, Κιτίου Μελετίου και Κυρηνείας Λαυρεντίου .Τα λείψανα τους παραδόθηκαν την 10η Ιουλίου, ημέρα Κυριακή, σε ομάδα από ιερείς, οι οποίοι τα έθαψαν στον περίβολο του ναού της Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία.


1832. Υπογράφηκε ή Συνθήκη του Καλεντέρ Κιόσκ, με την οποία ρυθμίστηκαν τα Ελληνοτουρκικά σύνορα.
1860. Στη Δαμασκό, οι μουσουλμάνοι  επιτέθηκαν στη χριστιανική συνοικία και έσφαξαν περίπου 6.000 άτομα.

1875. Άρχισε  η εξέγερση των Σέρβων της Ερζεγοβίνης κατά της οθωμανικής κυριαρχίας, που κράτησε μέχρι το 1878 και είχε εκτεταμένες συνέπειες στα Βαλκάνια.

1886.Υπογράφηκε η  συμφωνία για τον καθορισμό των συνόρων μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή της λίμνης Χασάν.

1906. 9 /22 Ιουλίου ο Τσάρος Νικόλαος διέλυσε τη Δούμα.


1913. Στις 26 Ιουνίου/9 Ιουλίου η σερβική 3η Στρατιά μετά από πολυήμερο αγώνα ανέτρεψε του Βουλγάρους στον ποταμό Μπρεγκάλνιτσα, στο Ιστίπ, και προέλασε ανατολικά. Η 4η Βουλγαρική Στρατιά εξαναγκάστηκε σε υποχώρηση, και εγκαταστάθηκε στην ορεινή τοποθεσία Ρούγεν – Τσάρεβο Σέλο. 
Οι Απώλειες της  1ης και 3 ης  Σερβικής Στρατιάς  ήταν περίπου 20.000 νεκροί και τραυματίες, ενώ  το 4ο Βουλγαρικό Σώμα Στρατού είχε  περίπου 30.000 νεκρούς, και τραυματίες.

1915. Στην εκστρατεία του Καυκάσου. μετά την ήττα στο Μαντζικέρτ, ο ρωσικός στρατός επιτέθηκε στους Οθωμανούς στο Αλασκέρτ.


1919. Το Γερμανικό Ράιχσταγκ με ψήφους 209 έναντι 116 επικύρωσε την ταπεινωτική για την Γερμανία  Συνθήκη των Βερσαλλιών.


1928. O Ιωσήφ Στάλιν σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του CPSU  για πρώτη φορά διατύπωσε τη θέση ότι «η ταξική πάλη θα οξύνεται»   «καθώς η εργατική τάξη και το Κόμμα» προχωρούν  προς το σοσιαλισμό και επιτέθηκε στα «δεξιά» μέλη του Πολίτμπιρο.


1940 . Η Ναυμαχία της Καλαβρίας. Σύντομη εμπλοκή ανάμεσα στον ιταλικό και τον βρετανικό στόλο, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.
1941. Στη Σοβιετική Ένωση στρατοδικείο καταδίκασε  τον  γενετιστή Βαβίλοφ N. σε θάνατο με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Αγγλίας.  Στη βορειοανατολική Τρανσυλβανία, που κατελήφθη από την  Ουγγαρία μετά την Συμφωνία της Βιέννης, οι ουγγρικές αρχές άρχισαν να οργανώνουν τάγματα καταναγκαστικής εργασίας, που αποτελούνταν από Ρουμάνους.  Ο Ρουμανικός Στρατός ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Μπουκοβίνα, φτάνοντας στα σύνορα μεταξύ Ρουμανίας και ΕΣΣΔ που ίσχυσαν το καλοκαίρι του 1940.


1943. Τη νύκτα μεταξύ της 9ης και 10ης Ιουλίου 1943 άρχισε η εισβολή των Συμμάχων στη Σικελία με το κωδικό όνομα «Επιχείρηση Χάσκι».

1944 . Βρετανοί και Καναδοί μετά από άγριο βομβαρδισμό και ένα μήνα μαχών. κατέλαβαν την πόλη της Καέν στη Νορμανδία . Οι αμερικανικές δυνάμεις κατέλαβαν το νησί Σαϊπάν του Ειρηνικού.

1945 . Ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκωλ πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Γαλλία για τον καθορισμό της νέας  δομής της Δημοκρατίας.
1946.  Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ενβέρ Χότζα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Βελιγράδι, υπέγραψε  τη συνθήκη φιλίας και αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας.



1949.Στην Παλιά Κοκκινιά ανακαλύφθηκε το παράνομο  τυπογραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.
Άρχισε να λειτουργεί  το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο νησί «Γκόλι Ότοκ» της Αδριατικής που δημιουργήθηκε από τον επισφαλής της μυστικής υπηρεσίας της Κροατίας Στέβο Κράγιατσιτς και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας, Έντβαρντ Καρντέλι.

1952.  Η ΛΔΓ αποφάσισε να χτίσει τον σοσιαλισμό.
1955. ¨Άκαρπη  συνάντηση στη Λευκωσία του Βρετανού υπουργού Αποικιών Λένοξ Μπόιντ με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο για το θέμα της ανεξαρτησίας της Κύπρου.
1956. Τα ξημερώματα της 9ης Ιουλίου του 1956, σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σχεδόν ισοπέδωσε τη Σαντορίνη. Υπήρξαν 53 νεκροί. 1956 - Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή του φράγματος του Ασουάν, και η Αίγυπτος στράφηκε στην ΕΣΣΔ για βοήθεια

1959.Στο Διαρκές στρατοδικείο Αθηνών άρχισε η δίκη του κομμουνιστή Μανώλη Γλέζου για «αδικήματα στρεφόμενα κατά της ασφαλείας του κράτους».

 1960 . Ο σοβιετικός ηγέτης Νικήτα Χρουστσόφ προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην επιτεθούν κατά της Κούβας, διότι στην περίπτωση αυτή η Σοβιετική Ένωση θα υποστηρίξει τον κουβανικό λαό.
1961.Το μεσημέρι της Κυριακής, 9 Ιουλίου του 1961, στην Αίθουσα Τροπαίων της Βουλής, υπογράφτηκε επίσημα η συμφωνία σύνδεσης Ελλάδας-Ε.Ο.Κ.
Από ελληνικής πλευράς την υπέγραψαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο υπουργός Συντονισμού Αριστείδης Πρωτοπαπαδάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Αβέρωφ.
Εκ μέρους του Βελγίου υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Πολ-Ανρί Σπάακ, εκ μέρους της Γαλλίας ο υπουργός Εξωτερικών Ζακ Μορίς Κουβ ντε Μιρβίλ, εκ μέρους της Ιταλίας ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Εμίλιο Κολόμπο, εκ μέρους του Λουξεμβούργου ο υπουργός Εξωτερικών Ευγένιος Σάους. Η Ολλανδία εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών Χ. βαν Χούτεν,
ενώ η Δυτική Γερμανία από τον πρέσβη της στην Αθήνα Γκέμπχαρτ Ζέελος.
Εκ μέρους του συμβουλίου της Ε.Ο.Κ. υπέγραψε τη συμφωνία ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εθνικής Οικονομίας της Δυτικής Γερμανίας Λούντβιχ Έρχαρντ,, ενώ παρών ήταν και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Βάλτερ Χάλσταϊν, όπως και ο Ζαν Ρέι, μέλος της Κομισιόν, ο οποίος είχε διαπραγματευθεί τη συμφωνία εκ μέρους της Ε.Ο.Κ. Στο κοινό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε επί τη υπογραφή της συμφωνίας την ίδια ημέρα, υπογραμμίζεται ότι "η σύνδεσις της Ελλάδος μετά της Κοινότητος, αποτελεί αναγνώρισιν της αρχής ότι
η ατλαντική αλληλεγγύη δεν πρέπει να είναι μόνον πολιτική και στρατιωτική, αλλά να στηρίζεται και επί στενής οικονομικής αλληλεγγύης, η οποία και είναι μία εκ των βάσεων επί των οποίων πρέπει να θεμελιωθή η αλληλεγγύη του δυτικού κόσμου". Επιπλέον, τονίζεται και πάλι ότι "η συμφωνία συνδέσεως διεμορφώθη με γνώμονα την προοπτικήν της μελλοντικής πλήρους εντάξεως της Ελλάδος εις την Κοινότητα".

1963. Θερμή υποδοχή στον Παύλο και τη Φρειδερίκη  στον σιδηροδρομικό σταθμό του Λονδίνου .Το βασιλικό ζεύγος έκανε διήμερη επίσκεψη στη Μεγάλη Βρετανία. Παρά τα δρακόντεια μέτρα , σημειώθηκαν επεισόδια και έγιναν δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών, που αποδοκίμαζαν το βασιλικό ζεύγος . 1965. Κατά τα Ιουλιανά ο Γεώργιος Παπανδρέου έστειλε με επιστολή στον βασιλιά Κωνσταντίνο, το διάταγμα για την αντικατάσταση του Πέτρου Γαρουφαλιά και την ανάληψη του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης από τον ίδιο.

1966. Ο υπουργός Συντονισμού των Αποστατών Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στο νομοσχέδιο «περί περιφερειακής αναπτύξεως», ενέταξε από το παράθυρο την κύρωση της σύμβασης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της εταιρίας Λίτον για την οικονομική ανάπτυξη της Κρήτης και της Πελοποννήσου, με αμοιβή της Λίτον 11.700.000 δολάρια. Ο 25χρονος αστυνομικός Πέτρος Κλούδας έφτασε στο Οτράντο διαπλέοντας την Αδριατική με καγιάκ.

1968.Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού στην Ελλάδα, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

1971. Ο πρόεδρος της της Βουλγαρίας Τοντόρ Ζίβκοφ διόρισε νέα κυβέρνηση , με επικεφαλής τον Στάνκο Τοντόροφ. Οι Αμερικανοί παρέδωσαν στο Νότιο Βιετνάμ την τελευταία τους βάση.

1978 . Στην Ιταλία ο Σάντρο Περτίνι ορκίστηκε ως ο έβδομος πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας.

1993. Στη Σερβία, ο Μιλόσεβιτς αποδέχτηκε τις εκκλήσεις του Μπιλ Κλίντον, του Μπόρις Γέλτσιν, του Φρανσουά Μιτεράν του Κωνσταντίνου Μητσοτάκης, και του Τζον Μέιτζορ και διέταξε την αποφυλάκιση του Βουκ Ντράσκοβιτς που ειχε καταδικαστεί μαζί με τη σύζυγό του Ντάνιτσα  σε δυο μήνες φυλακή  τον Ιούνιο.
1997. Η Ουκρανία υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με το ΝΑΤΟ. 

2002. «Η Γκαζπρόμ Μέντια» ανακοίνωσε επίσημα την απόκτηση των μετοχών και των ομολόγων  του Βλαντιμίρ Γκουζίνσκι και των τηλεοπτικών του επιχειρήσεων.


2008. H Αλβανία και η Κροατίας υπέγραψαν τα πρωτόκολλα προσχώρησης στο ΝΑΤΟ.
2011 .Το Νότιο Σουδάν έγινε επισήμως ανεξάρτητο , με πρώτο πρόεδρο τον Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ.

2017. Ο Ιρακινός στρατός  ανακατέλαβε την Μοσούλη, εκδιώκοντας το  Ισλαμικό Κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου