«… ο Άρης Βελουχιώτης διοικητής της 3ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, έφθασε στην πόλη της Καλαμάτας μαζί με μερικούς αξιωματικούς της μεραρχίας του και οι φωτογραφίες έξω από το ξενοδοχείο REX είχαν ληφθεί τότε», έγραψε και πρόσθεσε ότι, « ο Άρης ήταν δολοφόνος, σαδιστής, σοδομίτης, και βασανιστής, του οποίου η καλύτερη διασκέδαση ήταν να γδέρνει ανθρώπους ζωντανούς. Ήταν όμως γενναίος, καλός διοικητής και εξ ολοκλήρου αφοσιωμένος κομμουνιστής. Αρνήθηκε το Βρετανικό Στρατιωτικό παράσημο, που του είχε προσφερθεί για συμμετοχή του στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου το 1942……»
Από τους 150 περίπου φιλο-εαμικούς του Μελιγαλά που συνέλαβε το Τάγμα στις 11 Σεπτεμβρίου και τους κρατούσε στο Γυμνάσιο κατά τη διάρκεια της μάχης, κανείς δεν εκτελέστηκε και απελευθερώθηκαν όλοι μετά τη συμφωνία παράδοσης, και μάλιστα ορισμένοι από αυτούς είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη σφαγή ενώ οι περισσότεροι βοήθησαν και προστάτευσαν κόσμο.
Επίσης όλοι οι κρατούμενοι των Γερμανών στην Καλαμάτα, απελευθερώθηκαν στις 5 Σεπτεμβρίου. Το ψεύδος αυτό το επαναλαμβάνουν πολλοί και σήμερα ακλουθώντας τον σεσημασμένο ψεύτη Κανναβό που έγραψε ότι, «οι ταγματαλήτες ως την τελευταία στιγμή, έβγαζαν από το Μπεζεστένι ομήρους τους και τους εκτελούσα Στις 17 Σεπτεμβρίου 1944, ο Βελουχιώτης , ο Μπελογιάννης και οι συμμαχικοί σύνδεσμοι κατέβηκαν από τον Μελιγαλά στην Καλαμάτα.
Σύμφωνα με τον τροτσκιστή ταγματάρχη Ουίλκι, που ακολουθούσε
τον «Άρη» στην κάθοδο από τον Μελιγαλά, «μισό μίλι έξω από την πόλη υποχρέωσαν
τον Περρωτή να βαδίζει μπροστά από το φορτηγό δίπλα από το οποίο ως συνοδεία
ήσαν και πεζοί και έφιπποι άνδρες του ΕΛΑΣ , και έτσι μπήκαν στην Καλαμάτα».
1. Δημήτριος Περρωτής, ιατρός, Νομάρχης Μεσσηνίας από 15-10-1943
2. Περικλής Μπούτος, πρώην βουλευτής.
3. Ιωάννης Φραγκουδάκης, ταγματάρχης διοικητής Χωροφυλακης Καλαμών.
4. Νικόλαος
Καής, ταγματάρχης υποδιοικητής της Χωροφυλακης, 5. Άλεξανδρος Γαλόπουλος,
αντεισαγγελέας, Λοχαγός του Τ Α Καλαμάτας επικεφαλής του 2ου Γραφείου.
6. Ιωάννης Χριστόφιλος, επίλαρχος, πρώην διοικητής του Τ Α
Καλαμάτας,
7. Φράγκικος Μορφωνιός, επίλαρχος.
8. Γεώργιος Μπερδούσης, λοχαγός ΤΑ Καλαμάτας.
9. Ηλ. Μαυρομιχάλης, γεωπόνος, εφεδρος ανθ/γός ΤΑ Καλαμάτας.
10. Ηλ. 'Ηλιόπουλος, ανθυπασπιστής Τ Α Καλαμάτας.
11. Β. Καπότης, ανθυπομοίραρχος Χωροφυλακης ε.α.
12. Λ Σαββίδης, ανθυπασπιστής Χωροφυλακης.
13. Δ. Φωτόπουλος, ανθυπασπιστής Τ Α Καλαμάτας.
14. Λάζαρος Φατούρος, ανθυπασπιστής ΤΑ Καλαμάτας,.
15. Ν. Βαρελόπουλος, ενωματάρχης Χωροφυλακης,.
16 Αντωνης Δρούγας, όπλίτης.
17. Δ. Παπατσώρης, όπλίτης.
18. Γ. Πουλαρίκας, χωροφύλακας.
19 Αθ. Κατσιρής.
Δυστυχώς, δεν μπόρεσα να καταγράψω σε εικόνα όσο ζούσε, την συγκλονιστική αφήγηση του Κώστα Μπάκα για την σφαγή, «των 19», την οποία είχε ζήσει διότι ήταν παρών στην Πλατεία. Το 1944, ο Μπάκας ήταν 17 χρονών. Μου αφηγήθηκε τα γεγονότα αυτά το 1976, σε συζήτηση μας στη σχολή του Εθνικού θεάτρου.
Τα μεσάνυχτα της 17ης Σεπτεμβρίου, με απόφαση του ανταρτοδικείου Καλαμάταε εκτελέστηκαν στις όχθες του Νέδοντα άλλοι 19 «εθνοπροδότες», μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος της Καλαμάτας φαρμακοποιός Καρατζάς.
Τί τὰ ψάχεις Σπῦρο, μαυρίλα καὶ ἀρρωστημένη ψυχὴ μέχρι τὸν πλήρη ἀφανισμὸ αὐτοῦ τοῦ καρκινώματος ποὺ λεγεται
ΑπάντησηΔιαγραφήκουμουνισμὸς καὶ τὴν μήτρα ποὺ τὸν γέννησε, τὸν ἀνάθρεψε καὶ τὸν διέσπειρε σὲ ὅλα τὰ μήκη καὶ πλάτη τοῦ κόσμου, δηλαδὴ
τὸν Σιωνισμό.
ελληνα μη ξεχνας ,το χωμα αυτο στο αρπαξε η εαμ ελας
ΑπάντησηΔιαγραφήΧατζάρα, ο ΕΛΑΣίτης που είναι αριστερά στη φωτογραφία και λες ότι δεν τον ξέρεις, λογικό δεν είναι; Εσύ ήσουν αγέννητος τότε. Δεν μπορούμε να τα ξέρουμε όλα στη ζωή, αν δεν τα έχουμε ζήσει από πρώτο χέρι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε αυτό συμφωνώ και εγώ φίλε. Θα είχε ενδιαφέρον να γράψει επιτέλους ο κ. Σπύρος για τα γεγονότα που έζησε ο ίδιος επί Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτό θα γινόταν ανάρπαστο. Αλλά βλέπω ότι και κανείς άλλος δεν τολμάει να γράψει... Υπάρχει κάποιου είδους ομερτά;
ΔιαγραφήΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ , Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ .
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΙΛΑΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ....