20/9/20

Οι αγγλικές πουστιές κατά της Ελλάδος. Η «Συμφωνία της Αλεξάνδρειας» που διαφημίζουν η Στοά και οι πράκτορες του Λονδίνου, δεν ήταν συμφωνία για αποχώρηση των Αιγυπτίων από την Πελοπόννησο αλλά συμφωνία παραμονής τους «μέχρι τον τελικό διακανονισμό του ελληνικού ζητήματος ανάμεσα στις Μεγάλες Δυνάμεις και την Πύλη».

 

O Άρθουρ Γουέλσλι, 1ος Δούκας του Ουέλινγκτον, o αχυράνθρωπος των Ρόστιλντ έγινε πρωθυπουργός στις 22 Ιανουαρίου  1828. Ο Ουέλινγκτον όπως και το αφεντικό του αντιπαθούσε τον Καποδίστρια και δεν ήθελε μια ανεξάρτητη Ελλάδα. 

Μετά το ξέσπασμα του ρωσοτουρκικού πολέμου τον Απρίλιο του 1828 η «πρωτοβουλία» για τα ελληνικό ζήτημα πέρασε από το Λονδίνο στην Αγία Πετρούπολη. 

 Ο Καποδίστριας διέρρευσε  στον αγγλικό Τύπο πληροφορίες για 5.500 Έλληνες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, που πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα της Αλεξάνδρειας. Προκλήθηκε θόρυβος στο Κοινοβούλιο έφερε σε δύσκολη θέση τη βρετανική κυβέρνηση. 

O Δούκας του Ουέλινγκτον τα φόρτωσε στον   Κόδρινγκτον, που ανακλήθηκε στις 4 Ιουνίου 1828. Ο Κόδριγκτον τα φόρτωσε στον Ουέλινγκτον  λέγοντας ότι δεν είχε λάβει διαταγές να αναχαιτίζει πλοία και να κάνει νηοψίες.

Ο  Καποδίστριας ζήτησε με υπόμνημά του , την αποστολή «συμμαχικών τινών ταγμάτων», που θα συνεργαζόταν με τις ελληνικές δυνάμεις για την εκδίωξη του Ιμπραήμ από την Πελοπόννησο.  

Στις 7/19  Ιουνίου υπογράφηκε το Πρωτόκολλο της Διασκέψεως του Λονδίνου, για να αποσταλεί στην Πελοπόννησο   στρατιωτική δύναμη , από τον Βασιλιά  της Γαλλίας εξ ονόματος των τριών Αυλών».

Ο Δούκας του Ουέλινγκτον,  έδωσε παράλληλα εντολή στον Αρμοστή  Άνταμ να επικοινωνήσει με τον Ιμπραήμ,  «για να βελτιώσει τη συμπεριφορά του προς τους κατοίκους της Πελοποννήσου» και έστειλε κατεπείγουσα εντολή στον Κόδρινγκτον, μέσω του Αρμοστή  Άνταμ να σπεύσει στην Αίγυπτο για να κλείσει μια συμφωνία παραμονής   των Αιγυπτίων στην Πελοπόννησο.

Στις 9 Αυγούστου 1828  υπογράφηκε η Συνθήκη της Αλεξάνδρειας, από τους Κόδριγκτον και Μοχάμετ Άλι. Ο Μοχάμετ Άλι υποσχόταν στους Άγγλους ότι θα ελευθέρωνε όσους Έλληνες είχαν μεταφερθεί από την Πελοπόννησο στην Αίγυπτο, μετά τη ναυμαχία του Ναβαρίνου, ενώ ο Κόδριγκτον θα μεσολαβούσε για την απελευθέρωση των  Αιγυπτίων που είχαν αιχμαλωτίσει οι Έλληνες. 

Ο  Μοχάμετ Άλι θα έστελνε, «το ταχύτερο δυνατό», (αοριστως) πλοία στο Νεόκαστρο (Πύλο), για να παραλάβουν τον Ιμπραήμ και τους άνδρες του.

Η Συνθήκη προέβλεπε ότι οι Αιγύπτιοι θα μπορούσαν να πάρουν μαζί τους, τις γυναίκες και τα παιδιά που είχαν αρπάξει  εάν «εκείνοι ήθελαν να τους ακολουθήσουν».

Η Συνθήκη της Αλεξάνδρειας προέβλεπε την παραμονή υπό τον έλεγχο των Αιγυπτίων των φρουρίων Πατρών , Χλουμουτσίου, Μεθώνης, Κορώνης και Νεοκάστρου,  και την διατήρηση σε αυτά φρουράς  ικανής προς υπεράσπιση τους…».   

Στις 29 Αυγούστου/ 10 Σεπτεμβρίου αποβιβάστηκαν  στο Πεταλίδι,          ο Μαιζών και ο  Σεμπαστιανί στην Κορώνη.

Η άφιξη των γαλλικών στρατευμάτων στον Μοριά, προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στον Ιμπραήμ, που νόμιζε ότι με βάση τη Συνθήκη της Αλεξάνδρειας, θα παρέμενε.

Ο  Μαιζών , ζήτησε την άμεση παράδοση των φρουρίων που κατείχαν οι Αιγύπτιοι  και  ο Ιμπραήμ του υπενθύμισε τον όρο της Συνθήκης για την παραμονή φρουράς  στα πελοποννησιακά Φρούρια, «μέχρι τον τελικό διακανονισμό του ζητήματος ανάμεσα στις Μεγάλες Δυνάμεις και την Πύλη». 

Ο Μαιζών απάντησε ότι δεν αναγνώριζε τη Συνθήκη της Αλεξάνδρειας και ότι οι ενέργειες του Κόδριγκτον ήταν αυθαίρετες και διέταξε ένα τμήμα του στρατού του να επιτεθεί κατά του φρουρίου της Κορώνης, ένα άλλο, από 4.000 άνδρες να κινηθεί εναντίον της Μεθώνης και του Ναβαρίνου και ένα τρίτο, εναντίον της Πάτρας.

Ο Ιμπραήμ κατάλαβε ότι δεν είχε περιθώρια αντίδρασης. Στις 4/16 Σεπτεμβρίου επιβιβάσθηκαν στα αιγυπτιακά πλοία, γύρω στους 6.000 άνδρες, ενώ στις 20 Σεπτεμβρίου/2 Οκτωβρίου, έφυγε κι ο Ιμπραήμ με τους υπόλοιπους άνδρες του, υπό τη συνοδεία συμμαχικών πλοίων.

Ο Μαιζών δεν επέτρεψε στους Αιγυπτίους να πάρουν μαζί τους κανέναν Έλληνα αιχμάλωτο.,  «έστω κι αν το ήθελε».

Στους Αιγυπτίους στρατιώτες που θέλησαν να γίνουν Χριστιανοί και να παντρευτούν τις Ελληνίδες σκλάβες τους επιτράπηκε να παραμείνουν στην Ελλάδα.

Έτσι ναυάγησε αυτή η Πουστιά του Ουέλινγκτον.


ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου