30/9/20

Tο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε (φραστικά) για άμεση κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες, δήλωσε ο Πρεσβευτής του Νίγηρα στα Ηνωμένα Έθνη, Αμπντού Αμπάρι, ο οποίος είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου για το μήνα Σεπτέμβριο. "Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδικάζουν έντονα τη χρήση βίας και εκφράζουν τη λύπη τους για την απώλεια ζωών και εξέφρασαν την στήριξη τους στην έκκληση του Γενικού Γραμματέα προς τις δυο πλευρές ,να σταματήσουν αμέσως τις μάχες, να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις και να επιστρέψουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις χωρίς καθυστέρηση", ανέφερε. 

 Ο Αμπάρι είπε ότι σχεδιάζεται  συνάντηση με τη συμμετοχή της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με Ρώσους δημοσιογράφους στο Ερεβάν,                ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν επανέλαβε  τη δυνατότητα αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και τόνισε ότι  η χώρα τους δεν εξετάζει το ενδεχόμενο παρουσίας διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων στη ζώνη συγκρούσεων του Καραμπάχ. 

Ο Πασινιάν όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους. είπε και ότι  δεν συζήτησε σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης της Μόσχας στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας Αρζρούν Χοβαννισιάν δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει χάσει 790 στρατιώτες από την έναρξη των μαχών.στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν απάντησε ότι από τις 27 Σεπτεμβρίου έως το πρωί της 30ής Σεπτεμβρίου, περίπου 2.300 Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, ενώ καταστράφηκαν περίπου 130 άρματα μάχης και άλλα θωρακισμένα οχήματα, περισσότερα από 200 πυροβόλα  και εκτοξευτές ρουκετών, και περίπου 25 συστοιχίες αεράμυνας, και  έξι Κέντρα  διοίκησης και ελέγχου.

Το Μπακού ανακοίνωσε  ότι «διεξάγονται μάχες σε όλα τα μέτωπα», ότι από το πρωί της 30ης Σεπτεμβρίου, «μονάδες των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων βομβαρδίζουν την πόλη Τέρτερ», και ότι «ο εχθρός, ο οποίος κινητοποίησε πρόσθετες δυνάμεις προς την κατεύθυνση της Μανταγκίζ για να ανακτήσει τις χαμένες θέσεις, επιχείρησε επίθεση νωρίς το πρωί της 30ης Σεπτεμβρίου». 

1 σχόλιο:

  1. Πως και δεν στελνουνε τα βομβαρδιστικα του ΝΑΤΟ οπως κανανε στον Κανταφι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή