10/10/20

Η 10η Οκτωβρίου στην Ιστορία

415.Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Β'. ο Καλλιγράφος, πραγματοποίησε  τα θυρανοίξια της Αγίας Σοφίας.

680 . Μάχη της Καρμπάλα στο Ιράκ,100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βαγδάτης και βόρεια της Νατζάφ. Εκεί ο εγγονός του προφήτη του Μωάμεθ, Χουσεΐν ιμπν Αλί, με 110 στρατιώτες συγκρούστηκε με 4000 του Χαλίφη Γιαζίντ, στις 10 Μουχάραμ του έτους 61. (10 Οκτωβρίου 680 μ.Χ.). Οι άνδρες του Χουσεΐν ιμπν Αλί, σκοτώθηκαν και εκείνος αποκεφαλίστηκε. Στο κέντρο της παλαιάς πόλης της Καρμπάλα βρίσκεται το Μασίντ αλ-Χουσεΐν, ο τάφος του Αλ-Χουσεΐν ιμπν Αλί, εγγονού του Μωάμεθ από τη κόρη του Φατιμά και του Αλή. Ο τάφος αποτελεί ιερό τόπο προσκυνήματος για τους Σιίτες, στην επέτειο της Ασούρα, που φέτος κορυφώνεται στις 23 Οκτωβρίου.

732 . Η μάχη της Τουρ κοντά στο Πουατιέ. Ο ηγέτης των Φράγκων, Κάρολος Μαρτέλ νικά τους Μαυριτανούς , σταματώντας την επέκταση των Μουσουλμάνων στη Ευρώπη. 

1471. Η μάχη του Μπρούνκεμπεργκ στη Στοκχόλμη. 
Ο αντιβασιλέας της Σουηδίας, Στεν Στούρε ο Πρεσβύτερος, με τη βοήθεια αγροτών και εργατών , απέκρουσε  την επίθεση του βασιλιά Χριστιανού Α' της Δανίας.

1503. Οι μοναχοί του Κρεμλίνου παρήγαγαν  τη πρώτη ρωσική βότκα που αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί ως αντισηπτικό φάρμακο.

1575. Οι Καθολικοί της Γαλλίας με επικεφαλής τον Ερρίκο του Γκιζ νίκησαν τους Γερμανούς και Άγγλους μισθοφόρους που συγκροτούσαν το στρατό των Προτεσταντών στη μάχη της Ντορμάν.

1580. 600 στρατιώτες του Πάπα αποβιβάστηκαν στην Ιρλανδία για να υποστηρίξουν εξέγερση των καθολικών.

1582. Μια χαμένη ημέρα. Λόγω της εφαρμογής του Γρηγοριανού ημερολογίου, αυτή η ημέρα δεν υπάρχει στην Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

1607. Μετά από πολιορκία 133 ημερών παραδόθηκε η πόλη της Τούλα και έτσι έληξε η εξέγερση του Μπολοτνίκοφ (1606–1607). Ο Ιβάν Μπολοτνίκοφ αποφάσισε να διαπραγματευτεί λόγω της πείνας και τσάρος του υποσχέθηκε ότι θα δώσει χάρη στους αντάρτες σε αντάλλαγμα της παράδοσης της Τούλα στον στρατηγό  Βασίλι  Σουίτσκι. Οι αντάρτες παραδόθηκαν στις 10 Οκτωβρίου, αλλά ο Τσάρος Μιχαήλ δεν κράτησε την υπόσχεσή του. Όλοι οι ηγέτες των ανταρτών, μεταφέρθηκαν στη Μόσχα στις 30 Οκτωβρίου, και στη συνέχεια εκτελέστηκαν ο καθένας με διαφορετικό τρόπο. Ο Μπολοτνίκοφ μεταφέρθηκε στο Καργκοπόλ, στον Αρχάγγελο, τυφλώθηκε και στη συνέχεια στραγγαλίστηκε.

1631. Οι Σάξονες κατέλαβαν την Πράγα.

1632 . Στη Ρωσία άρχισε «ο πόλεμος του Σμολένσκ».

1733. Η Γαλλία κήρυξε  τον πόλεμο στον αυστριακό αυτοκράτορα Κάρολο 6ο, επειδή υποστήριξε τον Πρίγκιπα Αύγουστο 3ο ΙΙΙ, προκειμένου να γίνει βασιλιάς της Πολωνίας, αντί του υποψηφίου της Γαλλικης παράταξης Στανισλάς. Ο Πόλεμος της πολωνικής διαδοχής διήρκεσε μέχρι 1735.


 1789.Στην επαναστατική Γαλλία εκδόθηκε το διάταγμα για την εθνικοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

1794. Κατά την εξέγερση του  Ταντέους Κοσιούζκο στην Πολωνία κατά της Ρωσικής Κατοχής στις 29 Σεπτεμβρίου/10 Οκτωβρίου έγινε 50 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βαρσοβίας, στη  δεξιά όχθη του  Βιστούλα, η μάχη του  Μακίγεβιτς  που έληξε με νίκη των Ρώσων και την αιχμαλωσία του τραυματισμένου Κοσιούζκο.  Οι Πολωνοί είχαν περίπου 1800 νεκρούς ενώ 2500 πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Περίπου 2.000 μπόρεσαν να υποχωρήσουν στη Βαρσοβία.

1800. Οι αστυνομικοί του Ιωσήφ Φουσέ συνέλαβαν έξω από την ¨Όπερα των Παρισίων τον Ιταλό γλύπτη ΤζουζέπεΤσεράκι και άλλους τρεις συνεργούς του που σκόπευαν να δολοφονήσουν με στιλέτα τον Πρώτο Ύπατο Ναπολέοντα κατά την εξοδο τους από την  παράσταση της οπέρας του Αντόνιο Σαλιέρι «οι Οράτιοι».

1801.   Η Αυτοκρατορική  Γαλλία υπέγραψε τη Συνθήκη του Παρισιού με τη Ρωσία, που επιβεβαίωνε την κατοχή των Ιονίων Νήσων  από τη Ρωσία, συνοδευόμενη από μια μυστική συμφωνία που διαπραγματεύτηκε ο Ταλευράνδος με τον Κόμη Αρκάντι Ιβάνοβιτς Μαρκώφ για τις  «Ιταλικές υποθέσεις» και την  «αποζημίωση των γερμανικών πριγκίπων». Οι γαλλικές παραχωρήσεις είχαν ως στόχο να ενισχύσουν τη ρωσική αποφασιστικότητα και να αποκλείσουν  την Ανατολική Μεσόγειο για  τους Βρετανούς. Μετά την υπογραφή  των  συνθηκών του Παρισιού με την Ρωσία και την Οθωμανική Αυτορκατορία, η Γαλλία βρέθηκε σε ειρήνη με όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις της Ηπειρωτικής Ευρώπης. 


1806 .
Κατά τον πόλεμο  του τέταρτου συνασπισμού  έγινε η  Μάχη του Σάαλφελντ ανάμεσα στε 12000 Γάλλους που διοικούσε  ο  στρατάρχης Λαν και 9000 Πρώσους που διοικούσε ο Πρίγκιπας Λουδοβίκος Φερδινάνδος που ήταν ένας από τους κύριους υποστηρικτές της επανάληψης του πολέμου κατά της Γαλλίας. Στη μάχη νίκησαν οι Γάλλοι. Οι Πρώσοι είχαν  900 νεκρούς και 1.800 αιχμάλωτους , Σκοτώθηκε και ο Πρίγκιπας Λουδοβίκος Φερδινάνδος  που ηγήθηκε της επίθεσης του Ιππικού.

1828. Έγινε η ιστορική μάχη της Τέρνοβας , το σημερινό Δενδροχώρι, κατά την οποία οι ελληνικές δυνάμεις με επικεφαλής τον Κίτσο Τζαβέλλα νίκησαν τους τους Τούρκους  της Ναυπακτίας. Η Νίκη αυτή ήταν το πρόκριμα για την απελευθέρωση της βόρειας Ναυπακτίας..


1858. Άρχισε με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, ο ένοπλος αγώνας για την ανεξαρτησία της Κούβας από την Ισπανία. Το 1868, ο Κάρλος Κεσπέδες ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Κούβας.

1862. Ο Αγγλικός παράγων που είχε αποφασίσει την εκθρονίσει του Όθωνας και οργάνωνε αντιβασιλικές διαδηλώσεις,  συγκρότησε τριανδρία  με πρόεδρο τον Αγγλόφρονα Δημήτριο Βούλγαρη, τον «αυτόχθονα» περιούσιο Μπενιζέλο  Ρούφο, στην οποία ενέταξαν ως εκπρόσωπο των εθνικοφρόνων τον Κωνσταντίνο Κανάρη.    . Τη νύχτα της 10 Οκτωβρίου δημοσιεύτηκε  «Ψήφισμα του Έθνους» για την κατάργηση της Βασιλείας του Όθωνα που ανεφερε:

«Τὰ δεινὰ της Πατρίδος ἔπαυσαν. Ἅπασαι αἱ ἐπαρχίαι καὶ ἡ Πρωτεύουσα συνενωθεῖσαι μετὰ τοῦ Στρατοῦ ἔθεσαν τέρμα εἰς αὐτά, ὡς κοινὴ ἔκφρασις τοῦ Ἑλληνικοῦ Ἔθνους ὁλοκλήρου κηρύττεται καὶ ψηφίζεται: Ἡ Βασιλεῖα τοῦ Ὄθωνος καταργεῖται. Ἡ Ἀντιβασιλεία τῆς Ἀμαλίας καταργεῖται. Προσωρινὴ Κυβέρνησις συνιστᾶται ὅπως κυβερνήσῃ τὸ Κράτος μέχρι συγκαλέσεως τῆς Ἐθνικῆς Συνελεύσεως συγκειμένης ἐκ τῶν ἑξῆς πολιτῶν: Δημητρίου Βούλγαρη, Προέδρου, Κωνσταντίνου Κανάρη.

1875. Στην Ιταλία ο Αγκοστίνο Ντεπρέτις σε ομιλία του  στην Στρατέλα, της Πάβια ανέπτυξε την πολιτική  γραμμή του «Προοδευτισμού».

1897. Ο Γερμανός χημικός Φέλιξ Χόφμαν ανακάλυψε την ασπιρίνη.

1899. Άρχισε ο Πόλεμος των Μπόερς στην Νότια Αφρική.

1901. Στην Κίνα, αυτοκρατορικό διάταγμα απαγόρευσε την πώληση και την εξαγορά θέσεων στη δημόσια υπηρεσία.

1906.Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, ο καπετάν Άγρας ανέλαβε την αρχηγία στο Βάλτο.

1907. Στην Ουγγαρία η «Κόκκινη Πέμπτη». Πανεργατική απεργία.

1911. Στην Κίνα έγινε λαϊκή επανάσταση . Ο εθνικός ηγέτης της Κίνας Sun Yat-sen ανακήρυξε τη Δημοκρατία, που γκρέμισε τη δυναστεία των Μαντσού, και έληξε το καθεστώς των Κινέζων αυτοκρατόρων, που διήρκεσε 2000 χρόνια.

1912 . Απελευθερώθηκαν τα Σέρβια και η Κοζάνη.

1913 . Άρχισε  να λειτουργεί η Διώρυγα του Παναμά, που συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό.


1914. Νικηφόρα μάχη των Βορειοηπειρωτών κατά των Αλβανών σε Τοσκάνι και Βελουκάσι.

1917. Η Βραζιλία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Γερμανίας μετά τις επιθέσεις γερμανικών υποβρυχίων σε πλοία της Βραζιλίας.

1918. Η σερβική πρώτη στρατιά υπό την διοίκηση  του Πέταρ Μπόγιοβιτς  άρχισε την επίθεση για την απελευθέρωση της Νις. Οι μπολσεβίκοι καθιέρωσαν τη νέα ανορθογραφία της Ρωσικής .

1919. Ενώ η Μ. Βρετανία οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Σύμμαχοι τους ανακοίνωσαν το εμπάργκο της Σοβιετικής Ρωσίας, αρχίσαν  συνομιλίες μεταξύ του ελληνικού στρατού και των Τούρκων ανταρτών. Ταυτόχρονα ο Κεμάλ Ατατούρκ δήλωσε έτοιμος να κηρύξει τον πόλεμο εναντίον της Ελλάδας.

1920.Με δημοψήφισμα στην Αυστρία, καθορίστηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος της Καρινθίας θα παρέμενε αυστριακό έδαφος.

1928 . Ο ηγέτης του Κουομιτάνγκ στρατηγός Τσανγκ Κάι-Σεκ έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κίνας. 

1932. Συνελήφθη στην Αθήνα ο διεθνής εβραίος απατεών Σάμουελ Ινσούλ. 

1933.Βυθίστηκε το ελληνικό φορτηγό «Αννούλα» στον Ατλαντικό. Χάθηκαν τα 21 από τα 26 μέλη του πληρώματος. Οι επιζήσαντες περισώθηκαν από το Ιταλικό «Montello».

1935. Εκδηλώθηκε φιλοβασιλικό στρατιωτικό κίνημα, οργανωμένο από τον Γεώργιο Κονδύλη, που επικράτησε αμέσως αναίμακτα. Οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, υποστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος, πτέραρχος Γ. Ρέππας και υποναύαρχος Δ. Οικονόμου, αξίωσαν από τον πρωθυπουργό Παναγή Τσαλδάρη να παραιτηθεί. Αμέσως σχηματίστηκε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Κονδύλη και υπουργό Στρατιωτικών τον Αλέξανδρο Παπάγο και την ίδια μέρα παρουσιάστηκε εναρκτήρια μετά τις θερινές διακοπές, σύνοδο της Βουλής και ορκίστηκε. Σε «ένδειξη διαμαρτυρίας» ο Τσαλδάρης και οι 165 βουλευτές του αποχώρησαν από τη συνεδρίαση. Οι 82 βουλευτές που έμειναν ενέκριναν Ψήφισμα της Κυβέρνησης Κονδύλη, σύμφωνα με το οποίο καταργήθηκε το πολίτευμα της αβασίλευτης δημοκρατίας, επαναφέρθηκε προσωρινά σε ισχύ το Σύνταγμα του 1911 και ορίστηκε η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις 3 Νοεμβρίου. Ο Κονδύλης έγινε αντιβασιλιάς, διατηρώντας ταυτόχρονα το αξίωμα του πρωθυπουργού, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλέξανδρος Ζαΐμης υποχρεώθηκε να παραιτηθεί.

Η  κοινωνία των Εθνών κατήγγειλε δημοσίως την ιταλική κατοχή της Αβησσυνίας.

1939 . Στο πλαίσιο των διώξεων των κομμουνιστών στην Γαλλία, καθώς μετά την υπογραφή του συμφώνου Μολότωφ-Ρίμπεντροπ ο Εντουάρ Νταλαντιέ έθεσε εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα, και συνελήφθησαν  33 κομμουνιστές. βουλευτές. Σύμφωνα με τη συνθήκη του Μονάχου υπογράφηκε  η σχετική πράξη για την ενσωμάτωση της Σουδητίας στη Γερμανία. Ταυτόχρονα υπογράγηκε η συμφωνία μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και της Λιθουανίας βάσει της οποίας η περιοχή Βίλνα μεταφέρθηκε στη Λιθουανία.

1941. Ο Βασιλιάς Γεώργιος Β΄ ανακοίνωσε από την Αγγλία,  τον τερματισμό του «αυταρχικού» καθεστώτος της 4ης Αυγούστου που εκείνος είχε επιβάλει και δέκα ημέρες μετά δημοσίευσε τη  Συντακτική πράξη ανάκλησης των διαταγμάτων της 4ης Αυγούστου 1936.

1943. Λάθη. Αμερικανικά βομβαρδιστικά βομβάρδισαν κατά λάθος το Ενσέντε στην Ολλανδία, με 151 νεκρούς. Ήταν παράπλευρες απώλειες.

1944.Η (σοσιαλιστική) κυβέρνηση της Βουλγαρίας ενέκρινε νομοθετικό διάταγμα για τη διάλυση της οργάνωσης νεολαίας Brannik.

1945. Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και το Κουόμινταγκ υπέγραψαν συμφωνία για το μέλλον της μεταπολεμικής Κίνα.


1954. Ο Χο Τσι Μινχ εισήλθε θριαμβευτικά στο Ανόι, το οποίο έχουν εγκαταλείψει τα γαλλικα αποικιακά στρατεύματα. 

1956. Οι Βρετανοί άρχισαν στην Κύπρο, την επιχείρηση « Σπάροουχωκ» για να εντοπίσουν στις κυπριακές ορεινές περιοχές τα «κρησφύγετα των τρομοκρατών της ΕΟΚΑ». Συμμετείχαν 3 χιλιάδες στρατιώτες. Οι Τουρκοκύπριοι αντέδρασαν για την κακομεταχείρισή που υπέστησαν ομοεθνείς τους από τις βρετανικές δυνάμεις, ενώ ο Κιουτσούκ δήλωσε πως δεν θα ανεχόταν συμπεριφορά έναντι των συμπατριωτών του, αντίστοιχη με αυτή έναντι των Ελληνοκυπρίων. 

1957. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ ζήτησε συγνώμη από τον μαύρο Υπουργό Οικονομικών της Γκάνας, διότι αρνήθηκαν να τον βάλουν μέσα σε εστιατόριο στο Ντέλαγουερ.

1962.Άρχισε να λειτουργεί η πρώτη μεγάλη βιομηχανική μονάδα τσιμέντων στη Βόρεια Ελλάδα, το εργοστάσιο τσιμέντων «Τιτάν»


1963. Τέθηκε  σε ισχύ η Συνθήκη για την απαγόρευση των δοκιμών πυρηνικών όπλων στην ατμόσφαιρα, στο διάστημα και στον βυθό, που υπογράφηκε αρχικά από την ΕΣΣΔ, τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία στις 5 Αυγούστου. Την ίδια ημέρα η Γαλλία εκχώρησε τον έλεγχο της ναυτικής βάσης της Μπιζέρτας στην Τυνησία.

1964 . Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1964 στο Τόκιο της Ιαπωνίας μεταδόθηκε ζωντανά στην πρώτη εκπομπή ολυμπιακών αγώνων που αναμεταδίδεται από γεωστατικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο. Εγκαινιάστηκε  στη Σύμη η πρώτη εγκατάσταση αφαλάτωσης θαλασσινού νερού στην Ελλάδα.

1965. Γενικές εκλογές στην Τουρκία. Το Κόμμα της Δικαιοσύνης του Ντεμιρέλ κέρδισε την πλειοψηφία με 240 βουλευτές. Το CHP (Ισμετ Ινονού) πήρε 134, το Εθνικό Κόμμα 31, το Νέο Κόμμα της Τουρκίας 19, το Εργατικό Κόμμα 14, και το Ρεπουμπλικανικό Εθνικό Κόμμα Αγροτών 11 έδρες.

1967. Τέθηκε σε ισχύ η διεθνής Συνθήκη «για τις αρχές που διέπουν τις δραστηριότητες για την εξερεύνηση και χρήση του διαστήματος», «The Outer Space Treaty», η οποία υπεγράφη στις 27 Ιανουαρίου από περισσότερα από εξήντα Κράτη.

1970 .Ενώ τα νησιά Φίτζι μετα από 96 χρόνια Βρετανικής κατοχής γίνονται ανεξάρτητα στον Καναδά οι αυτονομιστές της FLQ (Ελεύθερο Κεμπέκ) απήγαγαν τον υπουργό εργασίας του Κεμπέκ, Πιερ Λαπόρτ.


1973 . Παραιτήθηκε ο «δικός μας» αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Σπύρος Άγκνιου, εμπλεκόμενος σε σκάνδαλο φοροδιαφυγής , για να μη γίνει πρόεδρος μετά την προσεχή αποπομπή του Νίξον. Στο Κίεβο , η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας εξέδωσε μυστικό διάταγμα σχετικά με την ενίσχυση της καταπολέμησης των παράνομων θρησκευτικών αιρέσεων. 




1974 . Έγιναν γενικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τις κέρδισε ο  Χάρολντ Ουίλσλον που έβγαλε 319 εργατικούς βουλευτές. Ο  Έντουαρντ  Χήθ και οι συντηρητικοί έχασαν 20 και εξέλεξαν 277. Ο Τζερεμι Θόρπ  πήρε 5,346,704 ψήφους και  έβγαλε 14 και οι  Σκωτσεζοι «εθνικιστές» έβγαλαν 11.

1980 .Σειρά σεισμικών δονήσεων στην Αλγερία. Σκοτώθηκαν 2.590 και περίπου 330.000 έμειναν άστεγοι.

1981. Στη Βόννη, 250.000 διαδηλωτές έκαναν πορεία κατά του σχεδίου των ΗΠΑ για ανάπτυξη πυραύλων στη Δυτική Ευρώπη.

1982. Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις κατά της Πολωνίας λόγω της απόφασης της πολωνικής κυβέρνησης για την απαγόρευση της δράσης του συνδικάτου «Αλληλεγγύη».

1985. Ενώ το δολάριο έπεφτε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με υπουργό τον Σημίτη υποτιμά τη δραχμή κατά 15% έναντι των ξένων νομισμάτων για να διασώσει όσους είχαν λεφτά στο εξωτερικό  . Την ίδια ημέρα, ένα αμερικανικό F-14 υποχρεώνει αιγυπτιακό αεροπλάνο, που μετέφερε τους τρομοκράτες που είχαν καταλάβει το κρουαζιερόπλοιο Ακίλε Λάουρο, να προσγειωθεί σε βάση του ΝΑΤΟ στη Σικελία, όπου οι τρομοκράτες συνελήφθησαν.

1990. Η Σοβιετική Ένωση και η Γερμανία υπέγραψαν συμφωνία για την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων από την Ανατολική Γερμανία μέχρι το τέλος του 1994. Στην Ανατολική Γερμανία βρίσκονταν 380.000 Σοβιετικοί στρατιωτες με 220.000 μέλη των οικογενειών τους. Στο Κίεβο φοιτητές ξεκίνησαν απεργία πείνας ζητώντας την ανεξαρτησία της Ουκρανίας από την ΕΣΣΔ, ενώ η Μπασκιρία αυτοανακηρύχθηκε σε δημοκρατία της ΕΣΣΔ.


1991.Το Σερβικό Κοινοβούλιο αποφάσισε να επαναφέρει την τρίχρωμη σημαία της Σερβίας , χωρίς τα κομμουνιστικά σύμβολα, και το κόκκινο αστέρι.
Στο Βούκοβαρ, συνελήφθησαν από κροατικές παραστρατιωτικές δυνάμεις, δυο Σέρβοι στρατιώτες οι οποίοι εκτελεστήκαν  μια μέρα αργότερα.

1992. Στη  Βοσνία και Ερζεγοβίνης, οι μουσουλμάνοι εξτρεμιστές ανατίναξαν  τον ορθόδοξο  ναό της Παναγίας.

 
1993. Ο Αντρέας και το νέο ΠΑΣΟΚ επέστρεψαν στην εξουσία. Στις εκλογές , το ΠΑΣΟΚ κέρδισε 46,88% και 170 έδρες, η ΝΔ 39,3% και 111 έδρες, η Πολιτική Άνοιξη του Σαμαρά 4,87% και 10 έδρες, το ΚΚΕ 4,54% και 9 έδρες και ο Συνασπισμός 2,94% και καμία έδρα. 1995. Έναρξη συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας - πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για θέματα διακίνησης προσώπων και εμπορευμάτων. 

1995. Στη  Βοσνία και Ερζεγοβίνη το Σάνσκι Μόστ κατακαλύφθηκε  από τις μουσουλμανικές δυνάμεις.Περισσότεροι από 30.000 Σέρβοι από την πόλη και την περιοχή εγκατέλειψαν τις εστίες τους/.

1996. Διοικητής του Αγίου Όρους ανάλαβε  ο Σταύρος Ψυχάρης.

1999.Οι σοσιαλιστές κέρδισαν στις βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία, με 44,1% και 115 από τις συνολικά 230 έδρες του Κοινοβουλίου.

2002. Το Νόμπελ Λογοτεχνίας δόθηκε στον εβραϊκής καταγωγής λογοτέχνη από την Ουγγαρία Ίμρε Κερτέζ, 72 ετών, «γιατί η γραφή του αποτυπώνει την εύθραυστη εμπειρία του ατόμου μέσα στη βαρβαρική αυθαιρεσία της ιστορίας». 


2005. Στη Γερμανία ανακοινώθηκε  ο σχηματισμός μεγάλου συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνικών και Σοσιαλδημοκρατών, με  καγκελάριο την Άνγκελα Μέρκελ.

2015. Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες επιτέθηκαν με δυο βόμβες στην Άγκυρα σε διαδήλωση εναντίον του πολέμου που κάνει η Τουρκία ενόντα  στο  PKK, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 97 άτομα και περισσότερα από 400 να τραυματιστούν. 

2016. Τα «προσφυγόπουλα» που βρίσκονται στην Ελλάδα, εισέβαλαν με τον υποστήριξη των ΣΥΡΙΖΑ  σε 20 σχολεία για αρχή. 

2017 .Εγκρίθηκε  από 148 βουλευτές το νομοσχέδιο της Πουστιάς που επέτρεπε, την αλλαγή  του φύλου με εγχείρηση από την ηλικία των 15 ετών. 

2019. Στη Ρουμανία καταψηφίστηκε η κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών. 
Η πρόταση μομφής  υπερψηφίστηκε από 238 βουλευτές και Γερουσιαστές . Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 245.  Στην σύνοδο της Ολομέλειας ήσαν παρόντες 399. Για να περάσει η πρόταση δυσπιστίας χρειαζόντουσαν 233 ψήφοι. 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου