8/10/20

Η 8η Οκτωβρίου στην Ιστορία


316. Ο Κωνσταντίνος Α , εισέβαλε στη βαλκανική και συγκρούστηκε με τον στρατό του Λικίνιου στην Αουρέλια Καμπάλις της Παννονίας, μεταξύ των ποταμών Ντράβα και Σάβα, στο σημερινό Βίνκοβτσι στην Κροατία. Η μάχη κράτησε όλη την ημέρα και ο Λικίνιος, διέφυγε από το πεδίο υπό την κάλυψη του σκότους, και επέστρεψε στην Σρέμσκα Μιτροβίτσα, τέως Σίρμιουμ, στη Σερβία. Εκτιμήθηκε ότι 20.000 άνδρες του Λικινίου σκοτώθηκαν κατά τη μάχη. Η νίκη του Κωνσταντίνου. ήταν «πύρρεια». Οι δυνάμεις του είχαν εξαντληθεί και οι αντοχές των στρατιωτών του είχαν φτάσει στο όριο. Δεν είχε άλλη επιλογή από την επιστροφή στα εδάφη του, στην Augusta Treverorum στις όχθες του Μοζέλα, την Τριρ , στη σημερινή Ρηνανία-Παλατινάτο της Γερμανίας.


451.Αρχίσε η 4η Οικουμενική Σύνοδος, στην Χαλκηδόνα της Βιθυνίας στη Μικρά Ασία. Η Σύνοδος καταδίκασε τον Ευτύχιο και το δόγμα του μονοφυσιτισμού και ενέκρινε το σύμβολο της πίστης.

876. Στη Μάχη του Άντερναχ οι δυνάμεις των Φράγκων υπό την ηγεσία του Λουδοβίκου Γ του νεότερου, ανέκοψαν την εισβολή των Δυτικών Φράγκων και νίκησαν τον αυτοκράτορα της Γαλλίας Κάρολο τον Φαλακρό.

927. Σε πανηγυρικό κλίμα στα ανάκτορα στην Κωνσταντινούπολη έγινε ο γάμος, του 15χρονου Τσάρου της Βουλγαρίας Πέτρου Α με την εγγονή του αυτοκράτορα Ρωμανού Λεκαπηνού την κόρη του Χριστόφορου Λακαπηνού , την Σόφια - Μαρία Λεκαπινή που μετονομάστηκε σε Ειρήνη, για να συμβολίζει την ειρηνική συνύπαρξη του Βυζαντίου με τους Βουλγάρους. Σύμφωνα με τους όρους της βουλγαροβυζαντινής συνήθηκης που υπογράφτηκε την ίδια ημέρα επιβεβαιώθηκαν τα υφιστάμενα σύνορα μεταξύ των δύο κρατών και ο Ρωμανός Λεκαπηνός αναγνώρισε τον βασιλικό τίτλο του Πέτρου, (Τσάρος των Βουλγάρων), ενώ αναγνωρίστηκε το αυτοκέφαλο της βουλγαρικής εκκλησίας που ανυψώθηκε σε Πατριαρχείο και ως Πατριάρχης χειροτονήθηκε ο μέχρι τότε Αρχιεπίσκοπος Σιλιστρίας Δαμιανός .

1075. Ο Ντμίταρ Σβόνιμηρ στέφθηκε βασιλιάς της Κροατίας.


1207.
Δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Θεσσαλονίκης την οποία υπεράσπιζε η διπλοχήρα βασίλισσα της Θεσσαλονίκης Μαργαρίτα της Ουγγαρίας, κόρη του Μπέλα Γ΄, ο Σκυλογιάννης Ασεν ο Ρωμαιοκτόνος , που τον είχε χρίσει ο Πάπας «rex Bulgarorum et Blachorum. (Βασιλιά των Βουλγάρων και των Βλάχων). Η Μαργαρίτα ήταν χήρα του Ισαακίου Β΄ Αγγέλου και του Βονιφάτιου Μονφερατικού, και ο γιός της Δημήτριος ήταν δυο ετών . O Καλογιάν δολοφονήθηκε από τον αρχηγό του Κουμανικού Ιππικού Mανάστρα, που είχε πληρωθεί και τον ανιψιό του Καλογιάν, Μπορίλ και την Κουμάνα σύζυγο του που είχε βαπτιστεί ως Αννα. Ο Μπορίλ σφού ο Καλογιάν πέθανε παντρεύτηκε τη χήρα του, και κατέλαβε το βουλγαρικό θρόνο. Οι Θρύλοι για παρέμβαση του Αγίου Δημητρίου υπέρ της πολιορκημένης πόλης , εμφανίστηκαν από τους Γάλλους για να υποστηρίξουν ότι ο Άγιος προστάτευε τον Λατίνο Βασιλιά της Θεσσαλονίκης που είχε βαπτιστεί Δημήτριος ,προς τιμη του πολιούχου της Πόλης.. Ο Ρομπέρ ντε Κλαρί έγραψε ότι ο ίδιος ο Άγιος μπήκε στη σκηνή του «Καλογιάν» και «τον χτύπησε με μια λόγχη». Ο Στέφανος Νέμανιτς κατέγραψε τον ίδιο μύθο το 1216 στο βίο αγίων για τον πατέρα του, Στέφανο Νεμάνια. 

1451.Ο Πάπας Νικόλαος Ε επί του οποίου έγινε η Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως , με Βούλα που εξέδωσε ανύψωσε την Επισκοπή του Καστέλο  σε Πατριαρχείο Βενετίας, με πρώτο Πατριάρχη τον Λορέντσο Τζουστινιάνι.

1480. Άρχισε η μάχη στον ποταμό Ούκρα ανάμεσα στον στρατό των Ρώσων του Πρίγκιπα της Μόσχας Ιβάν Γ΄ και της μεγάλης ορδής του Χαν Αχμάτ που τελείωσε με την τελική απελευθέρωση της Ρωσίας από Μογγόλο-Ταταρικό ζυγό.

1573. Οι Ολλανδοί κατά τον Ογδοηκονταετή Πόλεμο έλυσαν την ισπανική πολιορκίας του Άλκμααρ. Ηταν η πρώτη ολλανδική νίκη στον Πόλεμο.

1582.Λόγω της εφαρμογής του Γρηγοριανού ημερολογίου, αυτή η ημέρα δεν υπάρχει στην Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

1621. Η πολωνικό-λιθουανική Κοινοπολιτεία και η Οθωμανική αυτοκρατορία υπέγραψαν τη Συνθήκη του Χοτίν με την οποία έληξε ο μεταξύ τους πόλεμος και καθορίστηκαν τα σύνορα μεταξύ της πολωνικός-λιθουανική Κοινοπολιτεία και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στο Δνείστερο.


1789: Κατά τη διάρκεια του  πολέμου, της Μεγάλης Αικατερίνης και του Φραγκίσκου Ιωσήφ κατά της Τουρκίας , ο αυστριακός στρατός υπό τις διαταγές του στρατάρχη Ερνστ φον Λάουντον Γεδεών,  μετά από τρείς εβδομάδες πολιορκίας , κατέλαβε εξ εφόδου, το φρούριο του Βελιγραδίου, και άνοιξε το δρόμο για την κάθοδο της αυστρο-ρωσικής Στρατιάς στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στην Κωνσταντινούπολη. 
Η γαλλική επανάσταση όμως απέτρεψε την συντριβή των Οθωμανών.


1801. Η Ρωσία και η Γαλλία υπέγραψαν τη Συνθήκη του Παρισιού.

1806.Εισβολή των στρατευμάτων του Ναπολέοντα στη Σαξονία, ενώ οι Άγγλοι πολιορκούσαν το λιμάνι της Βουλώνης στη Γαλλία και το βομβάρδισαν χρησιμοποιώντας ρουκέτες οι οποίες εφευρέθηκαν από τον Ουίλιαμ Κόνγκριβ.

1809. Ο Κλέμενς φον Μέττερνιχ, (Clement Wenceslaus Lothair, Prince of Metternich-Winneburg-Beilstein), σε ηλικία 36 ετών διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών του Φραγκίσκου Β' και διαπραγματεύτηκε τη συνθήκη ειρήνης που συνομολογήθηκε στις 14 Οκτωβρίου του 1809 στα Ανάκτορα Σενμπρούν στη Βιέννη.

1813. Με τη Συνθήκη της Ρίντ η Βαυαρία αποχώρησε από τη Συνομοσπονδία του Ρήνου που είχε δημιουργήσει ο Ναπολέων και συμφώνησε να ενταχθεί στον 6ο Συνασπισμό εναντίον του Ναπολέοντα με αντάλλαγμα την εγγύηση για τη συνέχιση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της . Στις 14 Οκτωβρίου η Βαυαρία κήρυξε επίσημα τον πόλεμο εναντίον του Ναπολέοντα και της Γαλλίας.


1814. Σάββατο, 8 Οκτωβρίου, 1814. Μετά από 10 ημέρες εργασιών , το Κογκρέσο της Βιέννης  διέκοψε μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

1815.Συνελήφθη από τους Αυστριακούς στην Καλαβρία ο πρώην βασιλιάς της Νάπολης, Ιωακείμ Μυρά μαζί με 28 συντρόφους του. Εκτελέστηκε στις 13 Οκτωβρίου 1815.

1821. Η κυβέρνηση του στρατηγού Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν ίδρυσε το πολεμικό ναυτικό του Περού.

1838. Κυρώθηκε από την βασίλισσα Βικτωρία η Οθωμανο- βρετανική Συνθήκη για το Εμπόριο. (Συνθήκη του Μπαλτά Λιμαν).  Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης εκφώνησε στην Πνύκα την ιστορική  ομιλία του «Παραινέσεις προς τη νέα γενιά».

1856 . Η Μεγάλη Βρετανία άρχισε το δεύτερο πόλεμο οπίου κατά της Κίνας.


1857. Στο Βουκουρέστι έγινε η Κληρικολαϊκή Συνέλευση  από εκπροσώπους της εκκλησίας, των βογιάρων, της αστικής τάξης και των αγροτών προκειμένου να εκφραστεί η βούληση του λαού για τη Ένωση των  ηγεμονιών.

1870. Στις 8 Οκτωβρίου, η Δημοκρατική Κεντρική Επιτροπή των Είκοσι Δήμων κάλεσε τους Παριζιάνους να διαδηλώσουν κατά της πολιτικής της Κυβέρνησης Εθνικής Άμυνας. Αντί για χιλιάδες Εθνοφρουρούς που αναμένονταν , υπήρχαν λίγοι διαδηλωτές. Αυτή  ήταν  μια αποτυχία για την επιτροπή

1871. Εκδηλώθηκε η εξέγερση των Κροατών στην Ράκοβίτσα κατά της Αυστριακής κατοχής με στόχο τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κροατικού Κράτους. Ηγέτες της εξέγερσης, ήσαν ο Ευγένιος Κβάτερνικ, ο Βιέκοσλαβ Μπαχ και ο Άντονι Ράκιγιας. Λόγω της μακράς ξηρασίας, των  ισχυρών ανέμων  και των υψηλών θερμοκρασιών σε αρκετές πολιτείες στις  βόρειοκεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες, εκδηλώθηκαν μεγάλες δασικές πυρκαγιές. Σαν σήμερα ξεκίνησαν  η μεγάλη πυρκαγιά του Σικάγου που έσβησε μετά από δυο ημέρες ξεκίνησε σήμερα και έληξε την Τρίτη 10, με 300 θύματα), η φωτιά Πεστίγκο στο Γουισκόνσιν από την οποία πέθαναν 2500 άτομα και η πυρκαγια στο Πόρτ Χουρόν στο Μίτσιγκαν.

1878. Ο  νικηφόρος στρατός της Ρουμανίας κατά  τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας έκανε τη  θριαμβευτική είσοδο του στο Βουκουρέστι. 

1879. Διορίστηκε ο Γαβριήλ Αλμοζνίνο (Almoznino) ως πρώτος αρχιραβίνος στο Πριγκιπάτο της Βουλγαρίας . Ο Γκούλα Αντράσι παραιτήθηκε από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών της Αυστροουγγαρίας

1895. Φιλο-ιαπωνικό πραξικόπημα στην Σεούλ και δολοφονία της βασίλισσας Μιν που προσπαθούσε να αποτρέψει την κυριαρχία της Ιαπωνίας στην Κορέα.

1912.Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος: το Μαυροβούνιο κήρυξε τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο ελληνικός στόλος, αποβίβασε στη Λήμνο άγημα με διοικητή τον Ταγματάρχη Ιουλιανό Κονταράτο, που ύψωσε την Ελληνική Σημαία. Ο λιμένας του Μούδρου χρησιμοποιήθηκε ως ελληνική ναυτική βάση σ' όλη τη διάρκεια του πολέμου. 

1914. Η Τουρκία, ως σύμμαχος των Κεντρικών Δυνάμεων έκλεισε τα Δαρδανέλια στα πλοία των χωρών της Αντάντ.

1918.
Ο  Ελληνικός στρατός ανακατέλαβε  την Καβάλα από τους Βουλγάρους. Η ελληνική συνοικία της Παναγίας είχε κατεδαφιστεί .Περισσότερα από 150 ελληνικά σπίτια, καθώς και οι εγκαταστάσεις του Φάρου, καταστράφηκαν από τους Βουλγάρους. Ο συνταγματάρχης Τόμας Έντουαρντ Λόρενς, γνωστός και ως Λόρενς της Αραβίας, εισήλθε  πανηγυρικά στη Δαμασκό.

1926. Η πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα. Ήταν το ματς Σλάβια Πράγα -MTK Βουδαπέστης.

1939: Ο Αδόλφος Χίτλερ υπέγραψε το διάταγμα προσάρτησης στο Τρίτο Ράιχ της δυτικής και της βόρειας Πολωνίας.

1941. Οι Γερμανοί κατέλαβαν τη Μαριούπολη.

1943. Στην Κρήτη οι Έλληνες παραστρατιωτικοί «Κυνηγοί» του Φριτς Σούμπερτ λεηλάτησαν και έκαψαν το χωριό Καλλικράτης Χανίων και σκότωσαν 30 κατοίκους.

1944. Ενώ οι Γερμανοί δεν είχαν φύγει από την Αθήνα τρία βουλγαρικά Σώματα, μπήκαν στο Γιουγκοσλαβικό έδαφος με στόχο να αποκόψουν την «ομάδα "Ε"» που υποχωρούσε από την Ελλάδα. Η ταξιαρχία Σκοπίων- Μαυροβούνιου των Παρτιζάνων που προσπάθησε να αποκόψει την οδό Σκόπια – Κατσάνικ δέχθηκε επίθεση των «Λευκών».(Μπαλίστες).

1951. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ' κατέθεσε προσφυγή στον Ο.Η.Ε., όπως επιθυμούσε  η Αριστερά ,ζητώντας να αναγνωριστεί στους Κυπρίους το δικαίωμα της Αυτοδιάθεσης


1952
. Σε σύγκρουση τριών τρένων στο βορειοδυτικό Λονδίνο, 112 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν.

1953. Άρχισε η Ιταλο- Γιουγκοσλαβική κρίση για την Τεργέστη, μόλις η Μεγάλη Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν τα στρατεύματά τους από την ελεύθερη ζώνη της Τεργέστης. Η κρίση διευθετήθηκε με τη συμφωνία του Λονδίνου της 5ης Οκτωβρίου 1955.

1954 .Οι στρατιωτικές δυνάμεις των Βιέτ-Μίνχ εισήλθαν στην πρωτεύουσα Ανόι.


1956. Στην Κύπρο, οι Άγγλοι σκότωσαν  στην περιοχή Αγ. Αμβροσίου  τον 30χρονο βοσκό Γεώργιο Χαπέσιη επειδή έβοσκε τα πρόβατα του ενώ  είχε επιβληθεί  ο κατοικον  περιορισμός.

1961.Η Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας αναγνώρισε τη Συρία και απέκτησε διπλωματικές σχέσεις μαζί της

1962. Ο Τίτο κατόπιν αμερικανικής ενθάρρυνσης εξέφρασε με συνέντευξη του την επιθυμία του για τη βελτίωση των ελληνογιουγκοσλαβικών σχέσεων και την αποφυγή κάθε αφορμής, η οποία θα επανέφερε στο προσκήνιο το Μακεδονικό ζήτημα . Το επόμενο βήμα για την αναθέρμανση των σχέσεων, έγινε με πρωτοβουλία του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, που τελικά υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Κότσα Πόποβιτς, μιας κοινή δήλωση το Δεκέμβριος του 1962 που έμεινε γνωστή ως «συμφωνία κυρίων Αβέρωφ – Πόποβιτς, που προέβλεπε την αποφυγή κάθε δραστηριότητας και εκδήλωσης που θα μπορούσε να διαταράξει τις διμερείς σχέσεις. Την ίδια ημέρα που δημοσιεύτηκε η συνέντευξη Τίτο, στην Αμερική δημοσιεύτηκαν αποσπάσματα της έκθεσης του συμβούλου του προέδρου Κένεντι Τσέστερ Μπόουλς, που επισήμανε την ελληνική κλεπτοκρατία και την κακοδιαχείριση της αμερικανικής βοήθειας προς στην Ελλάδα. Στη Γερμανία το περιοδικό «Der Spiegel» δημοσίευσε άρθρο για τη θλιβερή κατάσταση στην «Bundeswehr», τις «ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας», υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κομμουνιστική απειλή από την ανατολή. Η Αλγερία έγινε το 109ο μέλος του ΟΗΕ.

1965. Η Κυβέρνηση των αποστατών του Στεφανόπουλου, η Τζασμάκ, τα Ανάκτορα και ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Σταύρος Κωστόπουλος συμφώνησαν σε ευρύτατες αλλαγές στο στράτευμα. Αρχηγός Γ.Ε.Σ. ανέλαβε ο μετέπειτα αντιπρόεδρος της χούντας αντιστρατηγός Σπαντιδάκης, ενώ προήχθη και ανέλαβε διοικητής του Α' Σώματος Στρατού ο μετέπειτα αντιβασιλιάς Γεώργιος Ζωιτάκης.

1967. Πιάστηκε στη Βολιβία ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Οι ρέιντζερς της Βολιβίας που εκπαίδευαν οι Ειδικές Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών εντόπισαν τους αντάρτες του Γκεβάρα τα χαράματα της Κυριακής 8ης Οκτωβρίου κοντά στο χωριό Λα Ιγκέρα, (La Higuera), στην περιοχή της χαράδρας Γιούρο και ακολούθησε μικρή μάχη. Το όπλο του Τσε εξαιτίας εμπλοκής είχε αχρηστευτεί και ο ίδιος δυσκολευόταν στο περπάτημα. Υποβασταζόμενος από τον εργάτη από τα ορυχεία του Χουανίνι Σιμόν Κούμπα , έπεσε τελικά στα χέρια τριών στρατιωτών. Μεταφέρθηκε στο σχολείο του χωριού Λα Ιγκέρα και εκτελέστηκε την επομένη 9η Οκτωβρίου, με περίστροφο, από τον υπαξιωματικό του βολιβιανού στρατού Μάριο Τεράν.

1970.  Ανακοινώθηκε η απονομη του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Αλεξάντερ Ησαίγιεβιτς Σολζενίτσιν.

1972. Στο Παρίσι, ο Χένρι Κίσινγκερ και ο βιετναμέζος πληρεξούσιος Λε Ντουκ Θο, κατέληξαν σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου του Βιετνάμ, η οποία υπεγράφηκε το 1973.

1973 . Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ως πρόεδρος της Δημοκρατίας διόρισε τον Σπύρο Μαρκεζίνη ως πρωθυπουργό με σκοπό να οδηγήσει την Ελλάδα στην επιστροφή στον κοινοβουλευτισμό. Στη Μέση Ανατολή απέτυχε η προσπάθεια μιας τεθωρακισμένης ταξιαρχίας των Ισραηλινών να εξαλείψει το προγεφύρωμα των Αιγυπτίων στην ισραηλινή πλευρά της διώρυγας του Σουέζ.Πάνω από 150 ισραηλινά τανκς καταστράφηκαν.



1991.Το Κροατικό κοινοβούλιο ψήφισε την απόφαση για αποχώρηση από τη Γιουγκοσλαβίας, και ενέκρινε την διακήρυξη για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Κροατίας της 25ης Ιουνίου 1991. Η σημαία της «Δημοκρατίας της Κροατίας» αναρτήθηκε στα σύνορα με την Ουγγαρία. Η κροατική κυβέρνηση αναγνώρισε την Εσθονία και τη Λετονία ως κυρίαρχα κράτη.


1993. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ήρε τις κυρώσεις κατά της Νότιας Αφρικής που της είχαν επιβληθεί το 1960 λόγω της πολιτικής του απαρτχάιντ.
Στο Σεράγεβο, μουσουλμάνοι ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν τρεις Σέρβους πολίτες, έναν στο Ράλοβτσι , και δύο στη Γκρίμπαβιτσα.

1998. Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ ενέκρινε «ένα λεπτομερές επιχειρησιακό σχέδιο για αεροπορικές επιδρομές κατά στάδια» στο Κοσσυφοπέδιο, και δόθηκε τελεσίγραφο 24 ωρών στον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για να το αποδεχθεί τις απαιτήσεις του ψηφίσματος του ΟΗΕ. Η κυβέρνηση της Σερβίας υιοθέτησε ειδικά μέτρα για την αντιμετώπιση της επίθεσης του ΝΑΤΟ.



1999.Στο κέντρο Τύπου της KΦΟΡ, στο κέντρο της Πρίστινα, έγινε η τελετή ανάληψης της διοίκησης των διεθνών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο από τον Γερμανό στρατηγό Κλάους Ράινχαρτ.

2001. Οι δικαστές του Δικαστηρίου της Χάγης (ICTY) απέρριψαν το αίτημα του Μομτσίλο Κράισνικ, ο οποίος κατηγορείτο για εγκλήματα πολέμου, για προσωρινή αποφυλάκιση.


2005. Σεισμός 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο το Κασμίρ έπληξε περιοχές του Πακιστάν, της Ινδίας και το Αφγανιστάν, σκοτώνοντας περισσότερους από 86.000 ανθρώπους. Ο Αριθμός των αστέγων ξεπέρασε τα 3,3 εκατομμύρια


2009. Ο παγκόσμιος πληθυσμός των Μουσουλμάνων υπολογίστηκε σε 1,57 δισ.

2010.Απορρίφθηκε  με 144 υπέρ, 70 κατά και 1 αποχή η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης στην Βουλγαρία.

2015. Η ΦΙΦΑ απαγόρευσε  κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα για 90 ημέρες στους Σεπ Μπλάτερ, Μισέλ Πλατινί και Ζερόμ Βάλκε λόγω  διαφθοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου