21/1/21

Θέματα Ελληνικής Ιστορίας: Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον

«Δημιούργησα το ιστολόγιο Θέματα Ελληνικής Ιστορίας υπό το ψευδώνυμο "Φιλίστωρ" το 2009, με πρώτο δημοσιευθέν άρθρο για τον σπαρτιάτη στρατηγό Καλλικρατίδα. Όταν διάλεξα το ψευδώνυμο ειλικρινά δεν ήξερα ότι το χρησιμοποιούσε ο αείμνηστος Κατσίγερας στην Καθημερινή, αλλά το επέλεξα από τις εκδόσεις Φιλίστωρ. 
Όταν κατάλαβα ότι ήδη υπήρχε, σκέφτηκα να το αλλάξω, αλλά το θεώρησα ασήμαντο σαν ζήτημα, καθώς δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι από 5 επισκέψεις την ημέρα θα έφτανα τις 1000. 
Αργότερα έμαθα ότι υπήρχε και ξενώνας Φιλίστωρ στη Νάουσα Ημαθίας όταν μου ζήτησαν διαθεσιμότητα κάποιοι επισκέπτες στην περιοχή, θεωρώντας ότι θα είμαι ο ιδιοκτήτης του. 
 Ο βασικός λόγος που έφτιαξα το ιστολόγιο, αν και ήδη ήμουν αρθρογράφος σε περιοδικά ιστορίας ευρείας κυκλοφορίας, ήταν ότι δεν λάμβανα επανατροφοδότηση από τον αναγνώστη για τις εργασίες μου που δημοσιεύονταν. 
Ήθελα να έρθω σε άμεση επαφή και με άλλους φίλους της Ιστορίας, να δω τι σκέφτονται, τι γνωρίζουν, τι άποψη έχουν για τα γραπτά μου. Ένας άλλος δευτερεύοντας λόγος ήταν ότι το έφτιαξα για πλάκα. Σύντομα όμως το πήρα σοβαρά. 
Στα επόμενα 11 χρόνια το ιστολόγιό μας δημοσίευσε περίπου 1500 άρθρα ιστορικού περιεχομένου, ενώ συσσωρευτικά μέχρι σήμερα έχει 9.087.753 επισκέψεις και έχει φιλοξενήσει περίπου 5.000 σχόλια. 
Η βάση της απήχησής μας(*) αποτελείται από 550 μικρά και μεγάλα ιστολόγια που ενδιαφέρονται για το υλικό μας και κατά καιρούς το αναδημοσιεύουν πολλαπλασιάζοντας την επιρροή μας στον διάλογο και στην ανταλλαγή απόψεων για την Δημόσια Ελληνική Ιστορία. Έχουμε μεγάλη ομάδα στο facebook με 11.000 μέλη, διαθέτουμε εφαρμογή σε περιβάλλον android σε κινητά με 6.000 ενεργές εγκαταστάσεις και πρόσφατα αποκτήσαμε μηνιαίο newsletter από την πλατφόρμα sendinblue. 
Έτσι λοιπόν τα Θέματα Ελληνικής Ιστορίας λειτούργησαν στα πρώτα χρόνια ως ένα προσωπικό εργαστήρι, καθώς με έβαλαν σε μια προσωπική σχεδόν καθημερινή διαδικασία συγγραφής και σκέψης. Οι πρώτοι δύο επίσημοι αναγνώστες του ιστολογίου ήταν ο περίφημος Apollo που μετά από πολλά χρόνια, περιπέτειες και συζητήσεις, ορίστηκε πρόσφατα και έκτακτος συνεργάτης με δημοσίευση, και ο αγαπητός μου Φειδίας Μπουρλάς. Τα Θέματα μου έδωσαν την ευκαιρία να δημιουργήσω και να πειραματιστώ χωρίς άγχος και σταδιακά να βελτιωθώ ως συγγραφέας αλλά και ως προσωπικότητα. Έμαθα να δέχομαι την δημιουργική κριτική, να την ακούω, να μεταβάλω άποψη και κυρίως να αποδέχομαι δημοσίως ότι σφάλλω. 
Νομίζω ότι αποτελεί μεγάλη πληγή για την επιστήμη και τον δημόσιο διάλογο ότι σχεδόν κανείς δεν αποδέχεται δημοσίως ότι σφάλλει, ακόμη και αν αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Επίσης τα Θέματα με έφεραν σε μια άτυπη επαφή και αλληλεπίδραση με άλλους ερασιτέχνες ιστοριοδίφες, αλλά ακόμη και με επαγγελματίες ιστορικούς και αξιόλογους ανθρώπους τους πνεύματος. 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΑΣΚΑΡΟΛΗΣ 

3 σχόλια:

  1. είναι τρομερό ότι όσοι ασχολούνται με τέτοια θέματα έχουν τελείως λανθασμένες και συστημικές πολιτικές απόψεις και με την γνωστή σχιζοφρένεια, εξυμνούν πράγματα που έκαναν αυτοκράτορες και δικτάτορες αλλά πιστεύουν ότι το καλύτερο για την Ελλάδα είναι η δημοκρατία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βλέπω Χατζάρα ότι αυτό το ιστολόγιο έχει κάποια ενδιαφέροντα άρθρα για τον Καποδίστρια, την Φιλική Εταιρία και τους στασιαστές. Τον Μιαούλη με αυτά που έκανε στο Ναύσταθμο, κανονικά έπρεπε να τον αφαιρέσουν από το πάνθεο των ηρώων του ‘21...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την φιλική εταιρία δεν θα έπρεπε να την αναφέρεις καν διότι είναι ανύπαρκτη και είναι παραμύθι της στοας.

      Διαγραφή