16/4/21

Η 16η Απριλίου στην Ιστορία

 Η 16η Απριλίου, είναι η 107η ημέρα του έτους. Υπολείπονται 258,(μαύρες), ημέρες. 

 529. Ολοκληρώθηκε η σύνταξη του Ιουστινιάνειου Κώδικα.
 
1346. Ο βασιλιάς των Σέρβων Στέφανος Ντούσαν Νέμανιτς, έλαβε στα Σκόπια το στέμμα του Αυτοκράτορα Σέρβων, Ρωμαίων και Βουλγάρων από τον Σέρβο Αρχιεπίσκοπο Ιππεκίου, Ιωαννίκιο Α, που τον είχε αναγάγει Πατριάρχη. 

 1520 . Στην Ισπανία εκδηλώθηκε επανάσταση εναντίον του Καρόλου Ε' στην Καστίλη και την Βαλένθια. 

 1521. Ο Μαρτίνος Λούθηρος, μίλησε στη Δίαιτα της Βορμς για την Μεταρρύθμιση. 

1746 . Η μάχη του Κάλλοντεν στη Σκωτία μεταξύ των, 5000 «Ιακωβιτών», που τους υποστήριζαν οι Γάλλοι, και των 9000 στρατιωτών του Οίκου του Αννοβέρου, υπό τον Γουλιέλμο του Κάμπερλαντ. ήταν η τελευταία προσπάθεια , επανόδου των Στούαρτ στον αγγλικό θρόνο. Στο Κάλλοντεν νίκησαν οι οπαδοί του Γερμανού. Σκοτώθηκαν περίπου 2500 καθολικοί Ιακωβίτες και 559 από τους Γερμανούς.

 1780 .Ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο του Μύνστερ στο Μύνστερ, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία της Γερμανίας. 

 1797. Έγινε στον καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κρεμλίνο η στέψη του Τσάρου Παύλου Α. Δημοσιεύτηκαν το διάταγμα περί της διαδοχής, το ουκάζιο « σχετικά με την αυτοκρατορική οικογένεια», το ουκάζιο περί δουλοπαροικίας, και για την καθιέρωση τριών τάξεων. Ιδρύθηκε το Τάγμα της Αγίας Άννας. 

1799 .Ο Ναπολέων νίκησε τους Οθωμανούς στη μάχη του όρους Θαβώρ. και τους απώθησε πέραν του Ιορδάνη ποταμού. 

 1810. 16 Απριλίου. Αγγλική δύναμη, αποβιβάστηκε στη Λευκάδα που τελούσε υπό γαλλική κυριαρχία. Οι Γάλλοι παραδόθηκαν καθώς και 400 Έλληνες. 

 1814. Υπογράφηκε η ανακωχή μεταξύ του Βασίλειου της Ιταλίας και της Αυστροουγγαρίας. 

 1815. Ο στρατός του Μυρά υποχώρησε από την Μπολόνια. 

 1821. Ο Κεφαλλονίτης πλοίαρχος Νικόλαος Σκλάβος ανέσυρε από τη θάλασσα του Μαρμαρά το σκήνωμα του οικουμενικού πατριάρχη Γρηγορίου Ε’ και το μετέφερε στην Οδησσό, όπου και ετάφη στον ελληνικό ναό της Αγίας Τριάδος. Από εκεί διακομίστηκε στην Αθήνα, 50 χρόνια μετά. Ο Αρχιεπίσκοπος της Ύδρας Γεράσιμος, ύψωσε την Σημαία της Επαναστάσεως. 

 1827. Η τουρκική φρουρά στον Πειραιά παραδόθηκε με συνθήκη στον Γεώργιο Καραϊσκάκη. 

 1846. Δολοφονική επίθεση κατά του Λουδοβίκου-Φίλιππου της Γαλλίας στους Κήπους του Ανάκτορου του Φοντενεμπλώ . 

 1856. Στο Παρίσι, έληξε η ειρηνευτική διάσκεψη μεταξύ Ρωσίας και Αγγλίας, Γαλλίας, του Βασίλειου της Σαρδηνίας και της Τουρκίας, με την οποία τέλειωσε ο Κριμαϊκός Πόλεμος. Ήταν η πρώτη διπλωματική επιτυχία του Καβούρ. Παράλληλα υπογράφηκε και η Σύμβαση των Παρισίων για το ναυτικό δίκαιο κατά τη διάρκεια πολέμου.

 1861. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Αβραάμ Λίνκολν, απαγόρευσε τις εμπορικές συναλλαγές με τις Νότιες Πολιτείες της Συνομοσπονδίας. 

 1866. Απόπειρα δολοφονίας του τσάρου Αλεξάνδρου Β από τον «αναρχικό» Ντμίτρι Κόρσακωφ. 

 1879 . Στο Τάρνοβο η βουλγαρική Συντακτική Συνέλευση ψήφισε το πρώτο Σύνταγμα της Βουλγαρίας . 

1895. Στην Ελλάδα διεξήχθησαν στις 16/28 Απριλίου Κοινοβουλευτικές εκλογές . Το Κόμμα του Θεόδωρου Δηλιγιάννη αναδείχτηκε ως η μεγαλύτερη δύναμη , με 150 από τις 207 έδρες. Ο Δηλιγιάννης έγινε πρωθυπουργός, για τρίτη φορά, στις 11 Ιουνίου. Ο Χάρυ ο επτωχεύσαμεν δεν βγήκε βουλευτής. 

 1914.Ολοκληρώθηκε η εκκένωση της Βορείου Ηπείρου από τα ελληνικά στρατεύματα, τα οποία αποσύρθηκαν στα νέα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας. 

 1916. Ο τουρκικός στρατός αποσύρθηκε από την Τραπεζούντα, την οποία απελευθέρωσε μετά από 455 χρόνια, ο ρωσικός στρατός. Στη Μασσαλία αποβιβάστηκε 1η Ρωσική Ειδική Ταξιαρχία Πεζικού  αποτελούμενη από δύο συντάγματα, που συγκροτήθηκε μετά από αίτημα της γαλλικής κυβέρνησης.

1917. Ο Βλαντίμιρ Λένιν επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη μέσω Φιλανδίας. 

 1919. Ο πολωνικός στρατός εξαπόλυσε επίθεση για να καταλάβει το Βίλνιους. Έναρξη της εξέγερσης των ναυτών στα πλοία της γαλλικής μοίρας στην Μαύρη Θάλασσα. 

 1921. Αποβιβάστηκε στη Σμύρνη ο Δημήτριος Γούναρης. 

1922. Υπογράφτηκε η Συνθήκη του Ράπαλλο, με την οποία η Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις και το διμερές εμπόριο. 

 1924. Η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχοντας στον εορτασμό της εκατονταετηρίδας από το θάνατο του λόρδου Βύρωνα, αποφάσισε να δώσει στον προσφυγικό οικισμό κοντά στο Παγκράτι την ονομασία «Βύρωνας». 

1925. Στις 16 Απριλίου του 1925 έγινε τρομοκρατική επίθεση των κομμουνιστών στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής στο κέντρο της Σόφιας κατά την κηδεία του στρατηγού Κωνσταντίν Γκεοργκίεφ, τον οποίο είχαν δολοφονήσει οι κομμουνιστες. Νεκροί 160, τραυματίες 500. Το 1923 η δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος απαγορεύτηκε με απόφαση του δικαστηρίου και αυτό προκάλεσε βίαιες αντιδράσεις από την πλευρά των κομμουνιστών. Η τρομοκρατική επίθεση ξεκίνησε από τις 14 Απριλίου του 1925 με την απόπειρα δολοφονίας του βασιλιά της Βουλγαρίας, Μπορίς Γ΄, στο πέρασμα Αραμπάκονακ, κοντά στην πόλη Μπότεβγκραντ. Θύματα εκείνης της τρομοκρατικής ενέργειας ήταν ο εντομολόγος Ντέλτσο Ίλτσεφ και ο κυνηγός του βασιλιά, Πέταρ Κότεφ. Την ίδια μέρα δολοφονήθηκε και ο στρατηγός Κωνσταντίν Γκεοργκίεφ πριν τη βραδινή λειτουργία σε κεντρική εκκλησία της Σόφιας. Στις 15 Απριλίου ο λαός μαζεύτηκε μπροστά στο παλάτι, επευφημώντας τον βασιλιά και δοξολογώντας τη σωτηρία του, ενώ στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι τελέστηκε ευχαριστήρια λειτουργία. Στις 16 Απριλίου, Μεγάλη Πέμπτη, στην κεντρική εκκλησία της πρωτεύουσας, «Αγία Κυριακή», έπρεπε να λάβει χώρα η κηδεία του στρατηγού Γκεοργκίεφ. Οι κομμουνιστές τοποθέτησαν εκρηκτικά στην εκκλησία, πιστεύοντας πως ο βασιλιάς θα παρευρεθεί, εκτελώντας το κοινωνικό του χρέος. Για λόγους, που ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί, ο βασιλιάς δεν πήγε στην εκκλησία. Παρ’ όλα αυτά στις 15:20 τα εκρηκτικά ανατινάχθηκαν, ο θόλος της εκκλησίας έπεσε με τραγικές συνέπειες για τους παρευρισκόμενους μεταξύ των οποίων 12 στρατηγοί, 15 συνταγματάρχες, 7 αντισυνταγματάρχες, 3 ταγματάρχες, 9 λοχαγοί, 3 βουλευτές και πλήθος πολιτών, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Κατά την τρομοκρατική επίθεση στην Εκκλησία της Αγίας Κυριακής έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι βούλγαροι στρατηγοί και αξιωματικοί απ’ όσο σε όλους τους πολέμους που έκανε η Βουλγαρία μετά την Απελευθέρωση. 

1934. Στη Ρόδο, σε συγκρούσεις με τους Ιταλούς κατακτητές έχασαν τη ζωή τους δέκα Έλληνες. 

 1936. Ο 30χρονος (γκέι) βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος, Λάμπρος Ευταξίας, βρέθηκε αιχμάλωτος του ισοβίτη Παναγιώτη Μαρίνου , στις φυλακές Συγγρού. 

 1938. Οι συμφωνίες του (καθολικού) Πάσχα , μεταξύ της Βρετανίας και Ιταλίας που επιβεβαίωσαν την συμφωνία κυρίων του 1937, για τον ελεύθερο διάπλου από τη διώρυγα του Σουέζ. 

 1941. Ο Παπάγος και ο Άγγλος στρατηγός Ουίλσον συναντήθηκαν στην Λαμία. Ο Ουίλσον κάλεσε τον Παπάγο να διατάξει την σύμπτυξη του Ελληνικού Στρατού στις Θερμοπύλες. Το Τμήμα Στρατιάς Ηπείρου ανέφερε στον Παπάγο ότι ήταν αδήριτη ανάγκη πολιτικής επέμβασης για να σωθεί ο υποχωρών στρατός από την διάλυση. Γερμανικά άρματα μάχης και πεζικό ανέτρεψαν τους Νεοζηλανδούς στο στενό του Πλαταμώνα .     Η γερμανική 6η Ορεινή Μεραρχία προέλασε δια του Όλυμπου. Τα στούκας της Λουφτβάφε βομβάρδισαν τη Χαλκίδα, τα Λουτρά Αιδηψού, την Ερέτρια, την Αμάρυνθο, και το Αλιβέρι. Η Ηγεσία του Ναυτικού αποφάσισε να βυθιστεί «τιμητικά» το «Γ. Αβέρωφ»… στην Ψυττάλεια, και τοποθέτησε ως κυβερνήτη τον πλοίαρχο Βλαχόπουλο. Νυκτερινή ναυμαχία (στις 02:20 το πρωί), μεταξύ τεσσάρων Βρετανικών και τριών ιταλικών αντιτορπιλικά, κοντά στο νησί Κερκενάχ, της Τύνιδας. Ο αγγλικός στόλος επιτέθηκε σε ιταλική νηοπομπή που μετέφερε στρατιώτες και εφόδια. Οι ιταλοί έχασαν δυο αντιτορπιλικά και πέντε φορτηγά ενώ οι άγγλοι έχασαν ένα αντιτορπιλικό. Οι απώλειες ήσαν 1800 νεκροί και αγνοούμενοι για τους ιταλο-γερμανούς και 43 για τους Άγγλους. 

 1942. Διορισμός του Λεωνίδα Τσιριγώτη, ως Υφυπουργού παρά τω Προέδρω της Κυβερνήσεως, στην Κυβέρνηση Λογοθετόπουλου.

1943.Επιδρομη των Γερμανών στο Λιτόχωρο. 

 1944. 600 αμερικανικά και βρετανικά αεροπλάνα ευχήθηκαν «Καλό Πάσχα» στους Σέρβους. Από τον σφοδρό βομβαρδισμό σκοτώθηκαν 160 άμαχοι. Οι Γερμανοί ανακοίνωσαν 8 νεκρούς. 1945. Το σοβιετικό υποβρύχιο «Λ-3» βύθισε το Γερμανικό μεταγωγικό «Γκόγια», που μετέφερε Γερμανούς πρόσφυγες από την Χερσόνησο Χελ της Πολωνίας. Μόνο 183 ατομα επέζησαν. 8000 πνίγηκαν. Ο Κόκκινος Στρατός, με σχεδόν 1.000.000 στρατιώτες , εξαπέλυσε την τελική επίθεση για ην κατάληψη του Βερολίνου στα Υψώματα Ζέελοβ. Το αμερικανικό 7ο Σώμα επιτέθηκε στην Νυρεμβέργη. 

1947. Ο (ιουδαίος) τραπεζίτης και οικονομικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ρούζβελτ, Μπέρναρντ Μπαρούχ, ανέφερε για πρώτη φορά τον όρο «Ψυχρός Πόλεμος» για να περιγράψει τις σχέσεις Σοβιετικής Ενώσεως και ΗΠΑ. 

1948. Στο Παρίσι υπογράφηκε η συμφωνία για τον ΟΟΣΑ. 300 συμμορίτες ενεδρεύοντες παρά το 16ον χιλιόμετρο της οδού από την Σπάρτη προς την Τρίπολη επιτέθηκαν εναντίον φάλαγγας της χωροφυλακής. 2 τεθωρακισμένα αχρηστεύτηκαν Οι άνδρες του Μηχανοκινήτου Λόχου Χωροφυλακής Σπάρτης κατεδίωξαν τους συμμορίτες, εξ ων βρέθηκαν τα πτώματα 15. Έκ των ανδρών του Λόχου σκοτώθηκαν 6. Στις 9 το πρωί το συγκρότημα των συμμοριτών στον Πάρνωνα επιτέθηκε κατά Φάλαγγος που πήγαινε προς την Τρίπολη.. Κατά την συμπλοκή φονεύθηκαν 7 Χωροφύλακες, ένας στρατιώτης και ένας οπλίτης Μ.Α.Υ., Αγνοούμενοι ένας Χωροφύλακας και 2 στρατιωτες. Ππυρπολήθησαν 2 τεθωρακισμένα αυτοκίνητα. 'Απώλειες συμμοριτών νεκροί εγκαταληφθέντες επί τόπου 23. Αιχμάλωτος ένας. 

 1961. Ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Πολύκαρπος Γιωρκάτζης κατήγγειλε τον Ευάγγελο Αβέρωφ ότι αρνήθηκε παρότι εγγυήτρια δύναμη ,την παροχή ελληνικής στρατιωτικής και αστυνομικής συνδρομής στην Κύπρο. 

 1964. Στο Λονδίνο έληξε η δίκη των ληστών του τραίνου. 

 1968 . Αυξήθηκε από 20% έως και 40% το επιτρεπόμενο ύψος των οικοδομών σε ολόκληρη την Ελλάδα. 

 1970. Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε την Ελλάδα για παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων. 

 1972. Πόλεμος του Βιετνάμ. Σε απάντηση στην επίθεση στην Χουέ, οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν τους βομβαρδισμούς στο Ανόι και την Χάιφονγκ. 

 1992. Στο Αφγανιστάν ανατράπηκε ο κομμουνιστής Πρωθυπουργός Νατζιμπουλάχ. 

 1993. Το Βέλγιο αναγνώρισε «ντε φάκτο» την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. 

 1994. Στην Γκοράζντε, στην ανατολική Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η αντιαεροπορική άμυνα του Στρατού της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα κατέρριψε ένα βρετανικό «Ση Χάριερ». 

 1996. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μπετίνο Κράξι καταδικάστηκε ερήμην από ιταλικό δικαστήριο, σε οκτώ έτη και τρεις μήνες στη φυλακή με την κατηγορία της διαφθοράς. Κατά τον πρώτο Τσετσενικο Πολέμο το 245 Σύνταγμα του ρωσικού στρατού, έπεσε σε ενέδρα των Ανταρτών. 

1999. Κατά την 24η ημέρα των νατοϊκών βομβαρδισμών κατά της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας η Προεδρία του Συμβούλιο Ασφαλείας εξέδωσε προεδρική δήλωση, η οποία, αντί να καταδικάζουν την επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, εξέφρασε την ανησυχία για τη σύλληψη των δύο «ανθρωπιστών» από την Αυστραλία που ομολόγησαν αμέσως ότι εργάζονταν για τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Στη Μόσχα ο ειδικός απεσταλμένος του Γιέλτσιν Τσερνομίρντιν συναντήθηκε με τον Γιουγκοσλάβο Πρέσβη Μπόρισλαβ Μιλόσεβιτς και τον Αμερικανό πρέσβη , προετοιμάζοντας την επίσκεψη στη Γιουγκοσλαβία. Το ΝΑΤΟ έριξε 20 πυραύλους στην Ποντγκόριτσα. Βομβαρδίστηκαν ακόμα το Ντανίλοβγκραντ , το Σερ, η Πρίστινα και ξανά το αεροδρόμιο της Σλάτινα . Ακόμα τρία χωριά κοντά στο Κράλιεβο και το βορειοανατολικό τμήμα της Βράνιε. 

 2003.Υπογράφηκε στην Αθήνα η συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 10 νέων μελών. Στη Βιέννη, συνελήφθη ο Ντράγκαν Νίκολιτς που είχε καταδικαστεί ερήμην στη Σερβία, σε 15 χρόνια φυλακή ως ο δράστης της εκτέλεσης του Αρκάν, Ζέλικο Ρασνιάτοβιτς. 

2004. Στη Μπάνια Λούκα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας, Πάντι Άσνταουν, απέλυσε τον αρχηγό γενικού επιτελείου του στρατού τους Ρεπούμπλικα Σερπσκα και τον επικεφαλής της γραμματείας της κυβέρνησης της Ρεπούμπλικα Σερπσκα για τις σχέσεις με το Δικαστήριο της Χάγης και την έρευνα εγκλημάτων πολέμου. 2009. Από τα μεσάνυχτα έληξε η αντιτρομοκρατική επιχείρηση της Ρωσίας στην Τσετσενία. 

 2012. Προφυλακίστηκε μετά από πολύωρη απολογία ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλος, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα.

2014. Στη Νότια Κορέα, βυθίστηκε, το οχηματαγωγό "Σεβόλ". Από τα 476 άτομα που επέβαιναν στο πλοίο, όταν αυτό ναυάγησε ανοικτά της νότιας ακτής της Νότιας Κορέας , οι 325 ήταν μαθητές του ίδιου σχολείου και μόλις 75 εξ αυτών επέζησαν.

2017. Στην Τουρκία, η πλευρά του «ναι» κέρδισε  με μικρή διαφορά το συνταγματικό δημοψήφισμα, , αλλά η αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία  και αμφισβήτησε το αποτέλεσμα.
2020. Οι Ούγγροι έγραψαν στα «καρύδια» τους τη Μουσουλμάνα υπουργό , Μπισέρα Τούρκοβιτς, και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέταρ Σγιάρτο, παρέδωσε αυτοπροσώπως την βοήθεια της Βουδαπέστης στην Μπάνια Λούκα.       Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας εξέφρασε την ελπίδα ότι η βοήθεια σε ιατρικό προστατευτικό εξοπλισμό, η οποία έφτασε σήμερα στο αεροδρόμιο της Μπανιά Λούκα, θα βοηθήσει τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προκαλείται από την πανδημία . Ο Μίλοραντ Ντόντικ είδε την ιατρική βοήθεια και τη δωρεά από την Ουγγαρία, ως έκφραση μιας μεγάλης φιλίας. Ο Μίλοράντ Ντόντικ ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν και το κράτος της Ουγγαρίας, για τη βοήθεια που θα παραδόθηκε στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και τόνισε ότι είναι απαράδεκτες οι διαμαρτυρίες του Σεράγεβο για τη βοήθεiα προς τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου