17/6/21

Η 17η Ιουνίου στην Ιστορία

Η 17η Ιουνίου είναι η 168η ημέρα του έτους .Απομένουν 197 μέρες ως την 31η Δεκεμβρίου.

  653. Στη Ρώμη , στο Λατερανό, συνελήφθη από τον Βυζαντινό Έξαρχο ο Πάπας Μαρτίνος μαζί με τον Μάξιμο τον Ομολογητή, κατόπιν εντολής του αυτοκράτορα Κώνστα , επειδή είχε μυστικές επαφές με τους μουσουλμάνους και επειδή συγκάλεσε τη Σύνοδο του Λατερανού που καταδίκασε τον μονοθελητισμό.
Ο μεταφέρθηκε πρώτα στη Νάξο, και στη συνέχεια έφθασε στην Κωνσταντινούπολη στις 17 Σεπτεμβρίου 653.
Γλύτωσε την εκτέλεση λόγω της έκκλησης του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Παύλου, και παρέμεινε στη φυλακή μέχρι που εξορίστηκε στην Χερσώνα όπου έφτασε στις 15 Μαΐου 655. Πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.

1094.Ο Ελ Σίντ απελευθέρωσε τη Βαλένθια.

1120. Στη μάχη της Κουτάντα,  ο Αλφόνσος της Αραγονίας,  νίκησε τον Ιμπραήμ Ιμπν Γιουσούφ.

1242. Είκοσι τέσσερα κάρα με αντίτυπα του Ταλμούδ αποτεφρώθηκαν  πανηγυρικά, στην Πλατεία  του Γκρέβ στο Παρίσι, μετή την Ολοκληρωση της διετούς δίκης του Ταλμούδ



1462. Η νυκτερινή επίθεση του πρίγκιπα της Βλαχίας Βλαντ Γ΄ του Ανασκολοπιστή στο στρατόπεδο του Μωάμεθ Β. Η Βλαντ προσπάθησε να σκοτώσει τον σουλτάνο Μεχμέτ Β', αλλά εκείνος κατάφερε να γλυτώσει. 15000 τούρκοι σφαγιάστηκαν. Η σύγκρουση αρχικά ξεκίνησε το 1461 με την άρνηση του, Βλαντ να δηλώσει υποτέλεια στον Οθωμανό σουλτάνο και να πληρώσει το φόρο των απίστων. Στη συνέχεια διέσχισε τον Δούναβη και λεηλάτησε τα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη σημερινή Βουλγαρία όπου ανασκολόπισε πάνω από 23.000 Τούρκους Ο Μωάμεθ Β΄ μετά συγκέντρωσε ένα στρατό 60.000 στρατιωτών και 30.000 ατάκτων και εισέβαλε στη Βλαχία. Μετά τη μάχη της 17ης Ιουνίου ο Μωάμεθ στράφηκε προς τη Βράιλα την οποία έκαψε και μετά γύρισε στην Αδριανούπολη.

1497. Στο Λονδίνο, έγινε  η μάχη της Γέφυρας του Ντέπτφορντ, στην οποία οι δυνάμεις του βασιλιά Ερρίκου Ζ' εμπόδισαν τους  επαναστάτες από την Κορνουάλη, να καταλάβουν το Λονδίνο.

1665. Η μάχη του Μόντες Κλάρος όπου οι Πορτογάλοι με την υποστήριξη 2000 Άγγλων νίκησαν τους Ισπανούς που είχαν 4000 νεκρούς και 6000 αιχμαλώτους.



1771. Ο αρχηγός της εξεγέρσεως των Σφακίων κατα τα Ορλοφικά Ιωάννης  Δασκαλογιάννης γδάρθηκε ζωντανός από τους Τούρκους στο Ηράκλειο. 

1789.  Με πρόταση του Αβά Εμμανουήλ Ιωσήφ Σεγιές συγγραφέα της μπροσούρας «Τι είναι η Τρίτη Τάξη;», στις 17 Ιουνίου του 1789, οι εκπρόσωποι της Τρίτης Τάξης, αυτοανακηρύχθηκαν σε Εθνοσυνέλευση. Λίγα φιλελεύθεροι ευγενείς και πολλοί κατώτεροι κληρικοί προσχώρησαν. 
Η Εθνοσυνέλευση κατάργησε το βασιλικό δικαίωμα του βέτο.

1811. Στο Παρίσι συνεδρίασε το Επισκοπικό Συμβούλιο της Καθολικης Εκκλησίας που ίδρυσε ο Ναπολέων .Αποτελείτο από ενενήντα πέντε ιεράρχες, εκ των οποίων οι σαράντα δύο ήταν  Ιταλοί

1821.Η Μάχη στο Σκουλένι της Μολδαβίας.Στις 17/29 Ιουνίου οι Τούρκοι που διοικούσε ο πασάς της Βραίλας Κεχαγιάμπεης , με δυο χιλιάδες πεζούς, τέσσερις χιλιάδες ιππείς και έξι κανόνια επιτέθηκε σε 400 περίπου έλληνες του Στρατού του Υψηλαντη που είχαν οχυρωθεί στο Σκουλένι. Στη σύναξη των οπλαρχηγών Καρπενησιώτη, Ιντσέ, Δαγκλιόστρου, Σταύρακα, Μάγκλαρη, Κοντογόνη, Σοφιανού Καραγιώργη , του Κεφαλλονίτη καπετάνιου Μπαρμπαλιάρη, και του επίσης Κεφαλλονίτη Σφαέλου, αρχηγός όλων ορίστηκε ο Αθανάσιος Καρπενησιώτης (Στον πίνακα του φον Ές αναφέρεται ως Αγραφιώτης). Ο αγωνιστής Δημήτριος Σφήκας από τη Στεμνίτσα Αρκαδίας, ο οποίος πήρε μέρος στη μάχη ως εκατόνταρχος και επικεφαλής της πλαγιοφυλακής 50 ιππέων, και που διασώθηκε περνώντας στη Ρωσία, περίγραψε στα απομνημονεύματά του με τον τίτλο "Αναμνήσεις των εν Δακία γεγονότων του 1821" τη μάχη. Οι συνολικές απώλειες της Μάχης στο Σκουλένι υπολογίζονται για μεν τους Έλληνες σε 300 νεκρούς και 50 τραυματίες, για δε τους Τούρκους σε 1.600 νεκρούς και 200 τραυματίες. Μετά τη μάχη αυτή απέμεινε στη Μολδαβία μόνο το απόσπασμα του Γιωργάκη Ολύμπιου που προσπαθούσε να περάσει στη Βεσσαραβία.Προσκύνημα της σορού του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε' στον μητροπολιτικό ναό της Οδησσού , όπου και έγινε η ταφή του με τιμές αρχηγού της Ορθοδοξίας .

1831. Ο Ιωάννης Καποδίστριας υπέγραψε το διάταγμα για την εκτύπωση των πρώτων ελληνικών χαρτονομισμάτων. 102 ημέρες μετά εκτελέστηκε με εντολή των Ρότσιλντ. Το πρώτο ελληνικό χαρτονόμισμα , οι «Φοίνικες» κυκλοφόρησαν στο Ναύπλιο στις 4/16 Σεπτεμβρίου.

1842. Στη Μπουχάρα εκτελέστηκαν δι αποκεφαλισμού, από τον Εμίρη, ως κατάσκοποι ο Βρετανός συνταγματάρης Τσαρλς Στόνταρτ και ο λοχαγός Αρθουρ Κόνολλυ.

1848 . Τα αυστριακά στρατεύματα κατέστειλαν την εξέγερση των Τσέχων στην Πράγα.

1863. Στην Αθήνα εκδηλώθηκε το πραξικόπημα των οπαδών του Αγγλικού Κόμματος του  Δημήτριο Βούλγαρη, κατά των Φιλογενών καποδιστριακών. 
 Οι οπαδοί  της Αγγλικής πρεσβείας με τη συνεργασία του λήσταρχου Κυριάκου και του 6ου τάγματος πεζικού επιτέθηκαν σε δύναμη χωροφυλακής, που τελούσε υπό την αρχηγία του υπουργού στρατιωτικών και αρχηγού της εθνοφρουράς Κορωναίου. Ο Κορωναίος, κατάφερε και συνέλαβε τον αρχηγό του 6ου τάγματος Λεοτσάκο, αλλά γρήγορα αναγκάστηκε να τον ανταλλάξει με τους υπουργούς Αλέξανδρο Κουμουνδούρο και Δημήτριο Καλλιφρονά, οι οποίοι είχαν συλληφθεί από τους οπαδούς  της Αγγλικής πρεσβείας..

1866. Η Πρωσία επίσημα κήρυξε πόλεμο στην Αυστρία. Ο Γερμανικός Εμφύλιος ήταν στο πλαίσιο του τρίτου πολέμου για την Ιταλική ανεξαρτησία.

1872. Ο Μιδάτ Πασάς από το Βιλάετι του Δούναβη  διορίστηκε από τον Σουλτάνο Αμπντούλ Αζίζ Μεγάλος Βεζίρης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1913. Στις 17/30 Ιουνίου η Ελληνική κυβέρνηση διέταξε γενική αντεπίθεση κατά των Βουλγάρων. Ο Υποστράτηγος Καλάρης, διοικητής της ΙΙ Μεραρχίας του Ελληνικού Στρατού, απέστειλε στον διοικητή των Βουλγαρικών δυνάμεων που ευρίσκοντο εντός της πόλης της Θεσσαλονίκης το ακόλουθο μήνυμα: «Αξιότιμε κκ Διοικητά Δεδομένου ότι τα Βουλγαρικά στρατεύματα άρχισαν τις εχθροπραξίες στην ύπαιθρο εναντίον τους Ελληνικού Στρατού, έχω την τιμή να σας ζητήσω να αποχωρήσετε από την πόλη της Θεσσαλονίκης εντός μιας ώρας μετά την παράδοση αυτού του μηνύματος. Τα όπλα των ανδρών σας πρέπει να παραδοθούν στους αξιωματικούς μας, ενώ οι δικοί σας αξιωματικοί μπορούν να διατηρήσουν τους ξίφη τους. Ένα τρένο θα μεταφέρει εσάς και τους άνδρες σας με στο μέτωπο και θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα τους επιτρέψουν να περάσουν με ασφάλεια στην πρώτη γραμμή. Μετά το πέρας της προθεσμίας αυτής, με μεγάλη θλίψη, σας αναφέρω ότι, τα στρατεύματα θα θεωρηθούν εχθρικά. Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 1913». Τη νύχτα της 17ης Ιουνίου 1913, η ΙΙ Μεραρχία διενήργησε γενική εκκαθάριση των Βουλγαρικών τμημάτων που στάθμευαν στη Θεσσαλονίκη.

1917. Η  συμμαχική Κατοχή εξόρισε τον τέως πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Έσσλιν μαζί με τους Ιωάννη Μεταξά, Δημήτριο Γούναρη, Βίκτωρα Δούσμανη, Ίωνα Δραγούμη, Σπυρίδωνα Μερκούρη, Γεώργιο Πεσμαζόγλου, Ιωάννη Σαγιά στο Αιάκειο της Κορσικής. 

1919. Έκτακτο στρατοδικείο καταδικάζει σε θάνατο τους αντιπάλους του Ελευθερίου Βενιζέλου, υπουργούς των κυβερνήσεων Σπυρίδωνος Λάμπρου και Στέφανου Σκουλούδη, Σπυρίδωνα Μερκούρη Κωνσταντίνο Έσσλιν, Ιωάννη Σαγιά , και Γεώργιο Πεσμαζόγλου για την συμμετοχή τους στα «Νοεμβριανά».Στις 17/30 Ιουνίου 1919 το ελληνικό 4ο Σύνταγμα Πεζικού που βρισκόταν στο Αϊδίνι, αποχώρησε, από την πόλη.

1920. Κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία στις 17/30 Ιουνίου ο Ελληνικός στρατός εισήλθε στο Αδραμύττιο. (Τουρκικά:Edremit).

1925 . Υπογράφηκε από 29 χώρες το Πρωτόκολλο της Γενεύης, που απαγορεύει τη χρήση δηλητηριωδών αερίων στον πόλεμο.
1937. Ο εθνικιστής καθηγητής πανεπιστημίου Ιωάννης Συκουτρής κατηγορήθηκε ως άθεος για τη μετάφραση του «Συμποσίου» του Πλάτωνα.
1939 .Στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε η τελευταία δημόσια εκτέλεση με γκιλοτίνα. Εκτελέστηκε ο θείος του σημερινού Κεντρικού Τραπεζίτη της Γερμανίας Ευγένιος Βάιντμαν που ήταν κατά συρροή δολοφόνος .

1940 . 
Ο Πετέν ζήτησε ανακωχή από τη Γερμανία. Ο Σοβιετικός Κόκκινος στρατός κατέλαβε τη Λετονία και την Εσθονία και επέβαλε κυβερνήσεις κομμουνιστών. Η Λουφτβάφε βύθισε κοντά στο Σεν-Ναζέρ, το  Βρετανικό υπερωκεάνιο   «Λανκάστρια», που συμμετείχε στην εκκένωση της Γαλλίας , με περισσότερα από 3000 θύματα.

1941. Οι συμμαχικές δυνάμεις κατέλαβαν την Δαμασκό.


1944. Το Ολοκαύτωμα της Υπάτης. Στις 17 Ιουνίου 1944, ημέρα Σάββατο, τμήματα της Γερμανικής διοίκησης Λαμίας επιτέθηκαν κατά της Υπάτης, και εκτέλεσαν 28 άτομα. Έκαψαν 375 από τα 400 σπίτια και τις βυζαντινές εκκλησίες.


1946. Στην ελληνική βουλή μετά από επεισοδιακή συνεδρίαση   υιοθετήθηκε με 138 ψήφους υπέρ, 24 κατά και 181 αποχές το Γ' Ψήφισμα, «Περί Εκτάκτων Μέτρων», που προέβλεπε την ποινή του θανάτου, «κατά των επιβουλευομένων την δημοσίαν τάξιν και την ακεραιότηταν του κράτους».

1951. Στις εκλογές στη Γαλλία, για το δεύτερο κοινοβούλιο της Τέταρτης Δημοκρατίας εμφανίστηκαν οι δεξιοί Ρεπουμπλικάνοι που έβγαλαν 121 βουελυτές με 21,93%. Πρώτο Κόμμα οι Κομμουνιστές υπό τον Μωρίς Τορέζ  που πήραν 26,27% και εξέλεξαν 103. Οι Σοσιαλιστές του Γκυ Μολλέ με 15,39% έβγαλαν 107.


1953. Σε πολλές πόλεις της Ανατολικής Γερμανίας εκδηλώθηκαν εργατικές εξεγέρσεις που κατεστάλησαν από την αστυνομία και τα κατοχικά σοβιετικά στρατεύματα. Η αρχή έγινε με τους οικοδόμους που απεργούσαν για μείωση της νόρμας της παραγωγής Ως το μεσημέρι το αίτημά τους ήταν η παραίτηση της κυβέρνησης και ως το απόγευμα συγκεντρώσεις συμπαράστασης εκτυλίσσονταν σε περίπου 500 πόλεις και κωμοπόλεις της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Τους αντιμετώπισαν με πάσα βιαιότητα περί τους 8.000 ανατολικογερμανοί αστυνομικοί και 20.000 σοβιετικοί στρατιώτες.
Τουλάχιστον 55 άτομα σκοτώθηκαν, ενώ περίπου 1.600 συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης.
Σ’αυτά τα γεγονότα αφιέρωσε ο Μπρεχτ το ολιγόστιχο ποίημα «Η λύση».
" Μετά από την εξέγερση της 17ης Ιουνίου ,
Ο γραμματέας της Ένωσης Λογοτεχνών,
Έβαλε να μοιράσουν φυλλάδια στην λεωφόρο Στάλιν
Που έγραφαν ότι ο λαός Είχε πλέον απωλέσει την εμπιστοσύνην της κυβερνήσεως
Και ότι μπορούσε να την επανακτήσει μόνον Διπλασιάζοντας την εργασία.
Μα δεν θα ήταν Ευκολότερο σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση
Να διαλύσει τον λαό, και
Να εκλέξει άλλον; "


1959. Οι Ιρλανδοί εξέλεξαν τον υποψήφιος του Κόμματος Φιανα Φειλ, ντε Βαλέρα, ως πρόεδρο της ιρλανδικής Δημοκρατίας.

1962. Ιδρύθηκε ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, ο οποίος σε πέντε χρόνια θα κάλυπτε όλες τις ανάγκες της χώρας σε σχολικά κτίρια, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβερνήσεως του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

1963. Ο βασιλιάς Παύλος μετά την παραίτηση Καραμανλή έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον άνθρωπο των ανακτόρων Παναγιώτη Πιπινέλη.Ταυτόχρονα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αφήνει την Ε.Ρ.Ε. στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, τον Παναγή Παπαληγούρα και τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Ροδόπουλο και αναχώρησε για τη Ζυρίχη.Καταστροφική για την Ελληνική βιομηχανία χαρακτήρισε  ο Σ.Ε.Β. την πρωοθούμενη εγκατάσταση στο Βόλο απαρχαιωμένης γερμανικής κλωστοϋφαντουργίας




1964. Όταν η Λεωφόρος έγινε Περού. Στο 115ο λεπτό της παράτασης, του ημιτελικού  του Κυπέλλου ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον  Ολυμπιακό που στην κανονική του διάρκεια είχε λήξει ισόπαλος με 1-1, (Δομάζος – Νεοφώτιστος),  μετά χαμένες ευκαιρίες οι θεατές, γάβροι και βάζελοι , «αδελφωμένοι» μπουκάρησαν στον αγωνιστικό χώρο και έσπασαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, επειδή πίστευαν ότι οι ομάδες ειχαν συμφωνήσει την επανάληψη του Αγώνα, για να πάρουν τα εισιτήρια. Επειδή λίγες μέρες πριν, κατά τη διάρκεια του αγώνα Περού - Αργεντινής ξέσπασαν αιματηρά επεισόδια, το βασικό σύνθημα ήταν «Θα γίνει Περού».

1966. Παραιτήθηκε  από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ο Γεώργιος Μαύρος και επανήλθε στην Ένωση Κέντρου .

1967. Εκδηλώθηκε παρέμβαση  αμερικανικών και καναδικών πανεπιστημίων υπέρ της απελευθέρωσης του Ανδρέα Παπανδρέου

1970. Στην πόλη του Μεξικού έγινε το «ματς του αιώνα». Ο  ημιτελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου μεταξύ Ιταλίας και Δυτικής Γερμανίας με σκορ 4-3.

1972. Οι πέντε «υδραυλικοί» του Λευκού Οίκου συνελήφθησαν για διάρρηξη στα γραφεία της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών στο κτήριο Γουωτεργκέητ.

1974 . Οι πρώτοι φόνοι που έγιναν στην Ιταλία από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες. Δολοφονήθηκαν στα κεντρικά γραφεία του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος , (MSI) στην Πάντοβα οι ιταλοί εθνικιστές Τζουζέπε Ματσόλα και Γκρατσιάνο Τζιραλούτσι.

1982.
 Στο Λονδίνο βρέθηκε το πτώμα «του (κρεμασμένου) τραπεζίτη του Θεού». Ρομπέρτο Κάλβι κάτω από τη γέφυρα Μπλακφράιαρς. Ο Κάλβι προΐστατο της τράπεζας του Βατικανού Banco Ambrosiano, που χρεοκόπησε και συνδεόταν με την μασονική Στοά P-2. Ο Χουντικός Πρόεδρος της Αργεντινής, στρατηγός Λεπόλδο Γκαλτιέρι παραιτήθηκε μετά την ήττα από τη Μεγάλη Βρετανία για τα νησιά Φώκλαντ.
 Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρήγκαν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποκάλεσε τη Σοβιετική Ένωση «Αυτοκρατορία του Κακού».


1984. Νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές  με 41,58% των ψήφων. Η  ΝΔ δεύτερη  με 38,5% , το ΚΚΕ 11,64% , το ΚΚΕ Εσωτερικού 3,42%, η ΕΠΕΝ 2,29% .

1988 .Περίπου 5.000 εργαζόμενοι από το Ζέμουν διαδήλωσαν μπροστά στη «Βουλή» της Γιουγκοσλαβίας διαμαρτυρόμενοι κατά της φτώχειας. 

1990. Στη Βουλγαρία έγινε ο δεύτερος γύρος των εκλογών για την 7η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση, τις οποίες κέρδισε το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

1991.Στη Νότια Αφρική, καταργήθηκε, το απαρτχάιντ. Σε κλειστή συνεδρίαση του Ανώτατου Σοβιέτ  της ΕΣΣΔ, ο επικεφαλής της KGB Κριούτσκοφ δήλωσε ότι  υπάρχει και δρά  «στρατός πρακτόρων » της CIA στη χώρα.

1992.Στη  Βοσνία και Ερζεγοβίνη η  Ταξιαρχία των μουσουλμάνων της σκότωσε τουλάχιστον επτά Σέρβους στο σερβικό χωριό Σπασόβνιτσα, και τέσσερεις  στο χωριό Μπόργκοβο . Στο Μπρτσκο, οι μουσουλμανικές και κροατικές παραστρατιωτικές επιτέθηκαν στο σερβικό χωριό Τσέρικ και σκοτώθηκαν τρεις Σερβοι .Στο Σεράγεβο, μέλη του Στρατού της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα απελευθερώνουν οικισμούς  «Αεροντόμ» και «Ντόμπρινι 4».
2001. Στις βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία κέρδισε το Εθνικό Κίνημα του πρώην βασιλιά Συμεών ΙΙ. 

2002. Ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, τύπου Agusta A109, κατέπεσε στο όρος Βίγλα της Ανάφης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι πέντε επιβαίνοντες. Χάθηκε στις 2:15 τα ξημερώματα, καθώς εκτελούσε πτήση από την Ανάφη, όπου είχε μεταβεί για να παραλάβει ασθενή προκειμένου να τη μεταφέρει στη Ρόδο και κατευθύνθηκε βόρεια αντί ανατολικά. Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου εντοπίστηκαν πέντε ώρες αργότερα στα βουνά της Ανάφης.

2004. Ολοκληρώθηκε στο Βέλγιο η πολύκροτη δίκη του παιδεραστή Μαρκ Ντιτρού. Το σώμα των ενόρκων του  κακουργιοδικείου της Αρλόν τον έκρινε ένοχο για απαγωγή και βιασμό έξι ανήλικων κοριτσιών, καθώς και για τη δολοφονία ενός εξ αυτών.

2005. Η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών δεν δέχτηκε το προϋπολογισμού 2007-2013. Ο  προεδρεύων του Συμβουλίου  Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει το αδιέξοδο εκφράζοντας θλίψη: «Δεν τα καταφέραμε παρόλες τις τελευταίες προσπάθειες. [...] Η Ευρώπη βρίσκεται σε βαθιά κρίση», είπε. 

2007. Στο Μαυροβούνιο, συνελήφθη, ο πρώην στρατηγός της Σερβικής αστυνομίας Βλάστιμιρ Τζώρτζεβιτς και μεταφέρθηκε στη Χάγη, με την κατηγορία  της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι το 1999. 

2012.  Οι Ελληνικές εθνικές βουλευτικές εκλογές. Οι Ρωμιοί ψήφισαν φον Αντωνάκη, Οβριόπουλο και Φώτη Κουρέλη. Τα αποτελέσματα: Νέα Δημοκρατία 29,66%, 129 έδρες. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Ε.Κ.Μ. 26,89% , 71 έδρες.. ΠΑΣΟΚ 12,28%, 33 Εδρες. Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,51%, 20 έδρες. Χρυσή Αυγή 6,92% , 18. Κυρ Φώτης Κουρέλης 6,26% 17. ΚΚΕ, 4,51% 12. 

2013.Παραίτηση του Πρωθυπουργού  της Τσεχικής Κυβέρνησης ,μετά από κατηγορίες για  διαφθορά και κατάχρησης εξουσίας.

2017.Δασικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία με 64 νεκρούς

2018.Υπογράφηκε στην πρωτεύουσα της Κυβέρνησης του Βουνού στο χωριό Ψαράδες της Μικρές Πρέσπας η προδοτική συμφωνία «για το ονοματολογικό» από το σύντροφο  Νικ Κοτζιόφ, και τον σύντροφο από τη ΣΝΟΦ Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του Κράτους Δικαίου  Μάθιου Νίμιτς.
Στο δεύτερο γύρο  στις Προεδρικές εκλογές της Κολομβίας νίκησε ο Ιβάν Ντούκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου