9/6/21

Η 9η Ιουνίου στην Ιστορία

Η 9η Ιουνίου είναι η 160η ημέρα του έτους . Απομένουν 205 ημέρες πριν από την 31η Δεκεμβρίου .

68 . Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρων που είχε καταδικαστεί σε θάνατο από τη Γερουσία, αυτοκτόνησε με τη βοήθεια του δούλου του, ενώ πλησίαζε στην έπαυλη του το εκτελεστικό απόσπασμα . 

 404. Με διαταγή του Αυτοκράτορα Αρκάδιου εξορίστηκε στην Αρμενία ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως Ιωάννης ο επονομασθείς Χρυσόστομος. 

 721. Οι Φράγκοι υπό την ηγεσία του Όντο νίκησαν στη Μάχη της Τουλούζης το Στρατό του Εμίρη της Κόρδοβα, που τον αποτελούσαν Άραβες από το Μαρόκο, την Υεμένη και την Συρία. 

813. ¨Άρχισε στο μοναστήρι του Αβαείου του Αγίου Πρωτομάρτυρα Άλμπαν  η  Σύνοδος του Μάϊντς  .Ήταν μια  από τις πέντε περιφερειακές Συνόδους  που συγκάλεσε ο Καρλομάγνος  το 813.

1358. Το Μακελειό του Μέλο. Κατά τη διάρκεια της «μεγάλης ζακιρί» η κύρια δύναμη των εξεγερμένων χωρικών συνετρίβει από το στρατό των ευγενών που συγκέντρωσε ο βασιλιάς της Ναβάρας, Κάρολος ο Κακός. 1462. O τελευταίος βασιλιάς  της Βοσνίας Στέφανος Τομάσεβιτς Κοτόμανιτς, έχοντας εμπιστοσύνη στη βοήθεια της Χριστιανικής Συμμαχίας, και στον υιό του Ουνιάδη Ματθία Κορβίνο, αρνήθηκε να καταβάλει τον φόρο υποτέλειας στον Μωάμεθ Β, και απέπεμψε τους απεσταλμένους των Τούρκων. Οι Τούρκοι μετα κατέλαβαν τη Βοσνία το 1463 , συνέλαβαν και αποκεφάλισαν τον Στέφανο. 

1660.Γάμος του Λουδοβίκου XIV της Γαλλίας και της Μαρίας Τερέζας της Αυστρίας.

 1762. Ο Τσάρος της ρωσικής αυτοκρατορίας Πέτρος Γ, παραιτήθηκε από το θρόνο μετά από την εξέγερση της φρουράς και τον διαδέχτηκε ως αυτοκράτειρα η Γερμανίδα Αικατερίνη Β. 

1793, Μάχη του Σαουμούρ, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βανδέας.

 1800. Ήττα των Γάλλων στη μάχη του Μοντεμπέλλο από τις αυστριακές δυνάμεις.

 1805. Η Δημοκρατία της Λιγκουρίας προσαρτήθηκε στην Γαλλικη Αυτοκρατορία από τον Βοναπάρτη. 

 1812. Μετά τη δολοφονία του Σπένσερ Πέρσιβαλ ο συντηρητικός Λόρδος Λίβερπουλ Ρόμπερτ Τζεκινσον ανέλαβε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. 

 1815. Έληξε το Συνέδριο της Βιέννης, από το οποίο προέκυψε η νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης μετά την ήττα του Ναπολέοντα, και υπογράφηκε η τελική πράξη του Συνεδρίου. 

 1821. Στις 28 Μαίου/9 Ιουνίου άρχισε η πολιορκία των Τούρκων στο Βραχώρι.(Αγρίνιο), από τον Γεώργιο Τσόγκα. Οι τούρκοι, υπό τον Ομέρ Βρυώνη και τον Κιοσέ Μεχμέτ, μπήκαν στην Λειβαδιά και την έκαψαν και αιχμαλώτισαν 2.500 γυναικόπαιδα. 

 1822.Οι Τούρκοι παρέδωσαν την Ακρόπολη των Αθηνών. 

 1824. Η μάχη στο Ξοδάκτυλο Άρτας όπου ήταν το στρατόπεδο του Γεώργιου Τσόγκα . Οι 700 άνδρες του ανέτρεψαν δύναμη 2.000 Τούρκων υπό τον Ταχήρ Αμπατζή. Οι τούρκοι εγκατέλειψαν πάνω από 100 νεκρούς στο πεδίο της μάχης. 

1825. Μοίρα Αγγλικού στόλου, υπό τον ναύαρχο Χάμιλτον, κατέπλευσε στο Ναύπλιο. 

 1898 . Υπογράφηκε η συμφωνία της Κίνας με τη Βρετανία για την παραχώρηση του Χονγκ Κονγκ για 99 χρόνια. 

 1905. Ο βασιλιάς Γεώργιος διόρισε μετά την παραίτηση στις 31 Μαΐου του Θεόδωρου Δηλιγιάννη τον Δημήτριο Ράλλη, ως πρωθυπουργό και υπουργό επί των εσωτερικών. 

 
1914. Αποκαλύφθηκε στο Βελιγράδι στην είσοδο του Καλεμέγκνταν το Μνημείο του Σέρβου δασκάλου Δωσίθεου Ομπράντοβιτς έργο του γλύπτη Ρούντολφ Βαλνέκα. 

 1915. Κατά την Πρώτο παγκόσμιο πόλεμο οι Γρεναδιέρων της Σαρδηνίας κατέλαβαν και απελευθέρωσαν από την Αυστριακή κατοχή το Μονφαλκόνε κοντά στην Τεργέστη. 

 1916. Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του εξωκοινοβουλευτικού Στέφανου Σκουλούδη που υπηρέτησε για επτά μήνες, εξαιτίας της δυσμενούς στάσης της Αντάντ και του συνεχιζόμενου αποκλεισμού της Ελλάδος. Τον διαδέχτηκε ο Αλέξανδρος Ζαΐμης. Ο Συμμαχικός στόλος κατέπλευσε στο Φάληρο και επέδωσε τελεσίγραφο στην κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη για διάλυση της Βουλής, προκήρυξη νέων εκλογών, αποστράτευση του Ελληνικού στρατού και απομάκρυνση των δήθεν Γερμανόφιλων αξιωματικών. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκε το Κίνημα των Επιστράτων. Ενώ χιλιάδες επιστρατευμένοι εγκαταλείπουν τις μονάδες τους με άδειες «αόριστου χρόνου», και γυρίζουν στα μετόπισθεν, ο Ιωάννης Μεταξάς, τοποθέτησε επικεφαλής του «Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιστράτων» τον απόστρατο αξιωματικό I. Σαγιά, ανάπηρο της μάχης του Κιλκίς. Ταυτόχρονα εμφανίζονται σε όλη την Ελλάδα «Σύλλογοι Επιστράτων», που κινούνται εναντίον των «βενιζελικών».Στο Ανατολικό Μέτωπο, οι Ρωσοι διέσπασαν τις γραμμές των Αυστριακών και ανακατέλαβαν το φρούριο του Λούτσκ. Στο Δυτικό Μέτωπο, στο Βερντέν, οι Γάλλοι παραδόθηκαν στο οχυρό Βο. 

 1920. Κυκλοφόρησε η Ημερήσια Διαταγή του Αρχιστρατήγου Λ. Παρασκευόπουλου προς τον ελληνικό στρατό της Μικρός Ασίας, που ανέφερε ότι: «Αύριον επί τέλους αρχίζει η, από πολλού χρόνου, αναμενόμενη επίθεσις». Ο Αρχιστράτηγος επισήμαινε στην Ημερήσια Διαταγή του στους αξιωματικούς και τους άντρες του στρατού μας: «Εις τας χώρας, τας οποίας θα καταλάβητε αύριον, δεν εισέρχεσθε ως βάρβαροι κατακτηταί. Εισέρχεσθε ως ελευθερωταί, ως απόστολοι του πολιτισμού και της δικαιοσύνης». Και κατέληγε ο Λ. Παρασκευόπουλος: «Είμαι βέβαιος ότι θα το πράξετε! Εις ουδένα επιτρέπεται, εις το τέλος των ωραίων αγώνων μας, να αμαυρώση την άσπιλόν μας Ιστορίαν». 

 1923. Στη Βουλγαρία, στρατιωτικό πραξικόπημα ανέτρεψε την κυβέρνηση του Αλεξάνδρου Σταμπολίσκι ο οποίος συνελήφθη και εκτελέστηκε λίγες ημέρες μετά.

 1931. Η Κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου ψήφισε το Νόμο 5060 «περί Τύπου», που στόχευε στον περιορισμό της σκανδαλοθηρικής δημοσιογραφίας.

  1935 . Έγιναν με Πλειοψηφικό οι εκλογές για την Ε' Εθνοσυνέλευση . Δεν συμμετείχε το Κόμμα Φιλελευθέρων του οποίου ο φυγόδικος αρχηγός βρισκόταν στο εξωτερικό και τα συνεργαζόμενα , με τους Φιλελεύθερους , Αγροτικό Κόμμα, Προοδευτικό Κόμμα, Αγροτικό και Εργατικό Κόμμα και το Κόμμα Συντηρητικών Δημοκρατικών. Ψήφισαν 1.029.196. Ο Συνασπισμός Παναγή Τσαλδάρη, (Λαϊκό Κόμμα), Γεώργιου Κονδύλη , (Εθνικό Ριζοσπαστικό Κόμμα) πήρε 669.434 (65,04%), και έβγαλε 287 βουλευτές. Απέναντι τους, στάθηκε ο Ιωάννης Μεταξάς που συνεργάστηκε με τον Γεώργιο Στράτο, και τον Ιωάννη Ράλλη, και πήραν 152.285 ψήφους ή 14,80% και έβγαλαν 7 βουλευτές. Υπογράφηκε η Συμφωνία Χο-Ουμεζού και την οποία η Δημοκρατία της Κίνας (Κουομιτάνγκ) αναγνώρισε την ιαπωνική κατοχή της βορειοδυτικής Κίνας. 

 1936. Ο Γκαλεάτσο Τσιάνο διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Μουσολίνι . 

 1940. Η Νορβηγία παραδόθηκε στη Γερμανία. 

 1942. Ο στρατός των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες παραδόθηκε στους Ιάπωνες. 

 1943. Στη Γιουγκοσλαβία, κατά τη διάρκεια της γερμανικής εκκαθαριστικής επιχείρησης κατά των Τσέτνικ και κατά τον κομμουνιστών βομβαρδίστηκε το στρατηγείο των Παρτιζάνων στην Σουτιεστσιτσα και τραυματίστηκε ο Τίτο, ενώ σκοτώθηκαν ο Τζούρα Βούγιοβιτς, και ο Λοχαγός Στιούαρτ της βρετανικής στρατιωτικής αποστολής . 

 1944. Η σφαγή του Τούλ στη Γαλλία. Οι Γερμανοί κρέμασαν σε αντίποινα 99 κατοίκους και έστειλαν στο Νταχάου 149. Η Σοβιετική Ένωση εισέβαλε στην Ανατολική Καρελία που από το 1941 κατείχε η Φινλανδία. 

 1945. Το κομμουνιστικό καθεστώς της Γιουγκοσλαβίας ψήφισε νόμο για τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών της Γιουγκοσλαβίας οι οποίοι συνεργάστηκαν με τους κατακτητές. Η Γιουγκοσλαβία, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν σε συμφωνία για την Βενέτσια Τζούλια την οποία χώρισαν σε δυο ζώνες. 

1950. Ο Ρόμπερτ Σούμαν ανακοίνωσε την πρότασή του για τη δημιουργία της Ενωμένης Ευρώπης. Η πρόταση αυτή, που καταγράφηκε στην ιστορία ως «Διακήρυξη Σούμαν», θεωρείται ότι συνεισέφερε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. 

 1955. Η Δυτική Γερμανία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ. 

 1956. Οι Τούρκοι σκότωσαν στη Λάρνακα έξωθι του Καλού Χωριού τον Σωφρόνη Χριστοδούλου 32 χρόνων. 

 1958 . Ενώ συνεχίζονταν οι επιθέσεις των Τούρκων με ανοχή ή και παρότρυνση των Βρετανών, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ για εξέταση των βιαιοπραγιών των Τούρκων στην Κύπρο εις βάρος των Ελλήνων. 

 1962. Στο Νταρ ελ Σαλάμ ανακηρύχτηκε η Δημοκρατία της Τανγκανίκα, με πρώτο πρόεδρο τον Τζούλιους Νιερέρε . 

 1965. Ασκήθηκε κακουργηματική ποινική δίωξη κατά των εμπλεκόμενων στο «Σχέδιο Περικλής» με τις κατηγορίες της «παράβασης καθήκοντος», και την «έκδοση αθέμιτων διαταγών» και «ηθική αυτουργία σε πράξεις αποβλέπουσες στην νόθευση του εκλογικού φρονήματος του λαού». Στους κατηγορούμενους περιλαμβάνονταν οι Αθανάσιος Φροντιστής, Βασίλειος Καρδαμάκης, Αλέξανδρος Νάτσινας, Ανάργυρος Μπάλλας, Γεώργιος Βάλλης και ο αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος. Την ίδια ημέρα, δημοσιεύτηκαν στον «Ελλη­νικό Βορρά» πληροφορίες για το σαμποτάρισμα τεθωρακισμένων σε στρατιωτική μονάδα του Έβρου με ζάχαρη στις μηχανές τους. 

 1967. Κατά την 5η ημέρα του αραβο-ισραηλινού πόλεμου των έξι ημερών ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε τα υψίπεδα του Γκολάν από τη Συρία. 1968. Στη Γιουγκοσλαβία, μετά από μια εβδομάδα των φοιτητικών ταραχών ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο ενέκρινε πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. 

 1971. Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη στη Μόσχα του Μακάριου με την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος. Τότε εγινε και η παταγκελία τωνΌπλων για την Προεδρική Φρουρά. 

 1972. Μέγας βομβαρδισμός από την αμερικανική αεροπορία του Ανόι και της Χάιφονγκ. Η γερμανική Μπουντεσταγκ ψήφισε τον ψήφο στα 18 . 

 1973. Στην Ισπανία, ο Ναύαρχος Καρέρο Μπλάνκο ορκίστηκε πρωθυπουργός. 

 1983. Στη Βρετανία, η «Σιδηρά Κυρία» Μάργκαρετ Θάτσερ πέτυχε σαρωτική νίκη σε βάρος των Εργατικών του Μάικλ Φούτ και εξέλεξε 297 βουλευτές παρόλο που έχασε 1,5% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Οι εργατικοί εξέλεξαν 209 χάνοντας 52 έδρες ενώ τρίτη δύναμη με 23 βουλευτές ήταν οι Φιλελέ. Στην Πορτογαλία ο Σοσιαλιστής Μάριο Σοάρες έγινε για δεύτερη φορά πρωθυπουργός ηγούμενους ενός μεγάλου συνασπισμού Σοσιαλιστών και Σοσιαλδημοκρατών. 

 1985. Στα κατεχόμενα ο Ραούφ Ντενκτάς εκλέχτηκε πρόεδρος του τουρκοκυπριακού «ψευδοκράτους» με 55,349 ψήφους ή 70.22% 1991. Πενήντα Βορειοηπειρώτες φυγάδες βαπτίστηκαν ομαδικά στα νερά του ποταμού Σακουλέβα, στη Φλώρινα. Ως αποτέλεσμα της έκρηξης του ηφαιστείου Πινατούμπο στις Φιλιππίνες σκοτώθηκαν εκατό άτομα, και 250.000 έμειναν άστεγοι. 

 1992. Συναυλία του Φρανκ Σινάτρα στο Ολυμπιακό Στάδιο στην Αθήνα. Στο Βίσεγκραντ, της Βοσνίς Ερζεγοβίνης στο χωριό Βλατζόβιτσι, μουσουλμάνοι Πράσινοι Μπερέδες σκότωσαν από τη σερβική οικογένεια Σίμσιτς. (Ντράγκομιρ, Πέρκα και Μπόζο), και έκαψαν το σπίτι τους. 

 1993. Στο Τράβνικ, περίπου 8.000 Κροάτες άμαχοι βρήκαν καταφύγιο στους Σέρβους στο όρος Βλάσιτς, εν αναμονή της μεγάλης μουσουλμανικής επίθεσης. 

 1999. Ο Στρατηγός του Γιουγκοσλαβικού Στρατού Σβέτοζαρ Μαριάνοβιτς και ο στρατηγός των δυνάμεων του Υπουργείου Εσωτερικών Όμπραντ Στεφάνοβιτς, συνυπέγραψαν στο Κουμάνοβο της πΓΔΜ, με τον βρετανό στρατηγό Τζάκσον, τη στρατιωτική-τεχνική συμφωνία με το ΝΑΤΟ, σχετικά με την απόσυρση του γιουγκοσλαβικού στρατού και της αστυνομίας από το Κοσσυφοπέδιο. 

2001.Οι ιρλανδοί με δημοψήφισμα απέρριψαν τη Συνθήκη της Νίκαιας. Πακιστανικό δικαστήριο καταδίκασε ερήμην την πρώην πρωθυπουργό Μπεναζίρ Μπούτο σε τρία χρόνια φυλάκιση επειδή αρνήθηκε να εμφανιστεί στο δικαστήριο για να δικαστεί για διαφθορά. 

 2002. Στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, στη Γαλλία, με μεγάλη αποχή , η Κεντροδεξιά έλαβε το 43,7% των ψήφων, οι Σοσιαλιστές το 36,02% και το Εθνικό Μέτωπο του Λεπέν 11%. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος επισκεπτόταν τη Νέα Ζηλανδία. 

 2007.Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους επισκέφτηκε και τον υποδέθηκαν 200000 κομπάρσοι στους δρόμους της Ρώμης. 

 2008. Σεισμόπληκτες κηρύχθηκαν οι περιοχές στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, μετα το σεισμό στην Ανδραβίδα άφησε πίσω του δύο νεκρούς, 145 τραυματίες και εκτεταμένες υλικές ζημιές. Στο 4,9%, που ήταν και το υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας, εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα. 

 2009. O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο κόσμος είναι πολύ κοντά σε μια πανδημία του ιού Η1Ν1, που είχε προσβάλει περισσότερα από 26 χιλιάδες άτομα σε 34 χώρες. Στο Λουξεμβούργο , ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ πήρε την εντολή για σχηματισμό νέας κυβέρνησης. 

2010. Ρήγμα στον ΜΥΡΙΖΑ. Οι Ανανεωτικοί Φώτης Κουβέλης, Νίκος Τσούκαλης, Θανάσης Λεβέντης και Γρηγόρης Ψαριανός, έγιναν ανεξάρτητοι από τον Τσιπρόφσκι. 

 2014. Πραγματοποιήθηκε ο δεύτερος ανασχηματισμός της Κοινοπραξίας Φον Αντωνάκη-ΚλεφτοΠΑΣΟΚ και ο ανεξάρτητος Γκίκας Χαρδούβελης διαδέχτηκε τον ανεξάρτητο Στουρνλαρα στο Υπουργείο Οικονομικών και η Σοφία Βούλτεψη διαδέχτηκε τον Σίμο Κεδίκογλου ως κυβερνητική εκπρόσωπος. 

 2017. Στις πρόωρες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο το Συντηρητικό Κόμμα υπό την Τερέζα Μέι πήρε 42,4% αλλά έχασε 13 έδρες, και περιορίστηκε σε 317.Το Εργατικό Κόμμα με επικεφαλής τον Τζέρεμι Κόρμπιν, πήγε στο 40% και έβγαλε 262. Το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα του οποίου οι ψηφοφόροι στράφηκαν στους Εργατικούς έχασε 21 έδρες.    

 2018. Το συλλαλητήριο που διοργάνωσαν το PSD και το ALDE στην Πλατεία Νίκης του Βουκουρεστίου με περισσότερους από 200.000 ανθρώπους στους δρόμους ενάντια στο «Βαθύ Κράτος». 

 2019. Στη Μολδαβία το Κράτος Δικαίου διέλυσε το εθνικό κοινοβούλιο και απομάκρυνε τον πρόεδρο Ιγκόρ Ντοντόν, διορίζοντας στη θέση του τον πρώην πρωθυπουργό Πάβελ Φίλιπ. Στο Καζακστάν έγιναν  πρόωρες προεδρικές εκλογές, τις οποίες κέρδισε ο Κασίμ-Γιόμαρτ Τοκάγιεφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου