28/9/21

Η 28η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

‎ ‎‎Η 28η Σεπτεμβρίου‎‎ ‎‎ είναι η ‎‎271η‎‎ ‎‎ ‎‎ ‎‎ημέρα‎‎  του ‎‎Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν ‎‎ 94 ημέρες ως το τέλος του έτους. ‎ 

 351. O Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνστάντιος Β΄ νίκησε το σφετεριστή Μαγνέντιο στη μάχη της Μούρσας κοντά στο σημερινό Όσιγιεκ της Κροατίας. 

365. Ο Ρωμαίος στρατηγός Προκόπιος στην Κωνσταντινούπολη δωροδόκησε τους στρατιώτες από δύο λεγεώνες για να τον ανακηρύξουν αυτοκράτορα, αντί του Ουάλη. 

935. Μετά τη Δολοφονία του αδελφού του Βρατίσλαου Α', ο Μπολέσλαος Α΄ των Πρεμυσλιδών , έγινε Δούκας της Βοημίας.

1066. Ο δούκας της Νορμανδίας,  Γουλιέλμος ο Κατακτητής, που είχε σαλπάρει με το στρατό του από τις εκβολές του ποταμού Σομ για να κατακτήσει την Αγγλία μια ημέρα πριν ,αποβιβάστηκε  στη Νότια Αγγλία.




1106. 
Ο Ερρίκος Α΄ της Αγγλίας συνέλαβε τον αδελφό του Ροβέρτος Β΄, και επέβαλε την κυριαρχία του στην Νορμανδία με την νίκη του έξω από το Κάστρο Τινσεμπραί το οποίο πολιορκούσε. Ο δούκας Ροβέρτος Β με την υποστήριξη του Ροβέρτου του Μπελέμ ξεκίνησαν από το Φαλαίζ για να λύσουν την πολιορκεία. Η μάχη του Τινσεμπραί κράτησε λιγότερο από δυο ώρες. Ξεκίνησε με επίθεση από το ιππικό του δούκα Ροβέρτου. Οι εφεδρείες του Ερρίκου υπό την διοίκηση του κόμη του Μαίν και του Αλαίν δούκα της Βρετάνης επιτέθηκαν στα πλευρά του εχθρικού στρατού συντρίβοντας στην αρχή το στρατό του Μπελέμ και στην συνέχεια τις δυνάμεις του δούκα, ο Ροβέρτος συνελήφθη και διέταξε τις φρουρές που του είχαν απομείνει στα Κάστρα τη Νορμανδίας να παραδοθούν. Ο Ερρίκος έφτασε στην Ρουέν, ορκίστηκε πίστη στους νόμους και τα έθιμα της Νορμανδίας ενώ παράλληλα δέχτηκε όρκο υποτέλειας από τους βαρόνους και τους κατοίκους. 
Οι περισσότεροι αιχμάλωτοι από την μάχη του Τινσεμπραί ελευθερώθηκαν αλλά ο Ροβέρτος και οι μεγάλοι ευγενείς φυλακίστηκαν ισόβια. 

1302. Οι Αιγύπτιοι Μαμελούκοι παραβίασαν τη συμφωνία παράδοσης των Ναιτών  στην νήσο Αρουνάντ της Συρίας, (3 μίλια από την Ταρτούς)  και όλοι οι επικουρικοί Σύριοι σκοτώθηκαν, ενώ οι Ναΐτες  στάλθηκαν αιχμάλωτοι στις φυλακές του Καΐρου, όπου και πέθαναν όλοι.

1322. Ο βασιλιάς της Γερμανίας Λουδοβίκος Δ΄  ο Βαυαρός, του Οίκου των Βίττελσμπαχ, νίκησε  στη μάχη του Μύλντορφ τον Φρειδερίκο των Αψβούργων που αμφισβητούσε την εκλογή του Λουδοβίκου και τον έπιασε αιχμάλωτο. Μαζί του 1.300 ευγενείς και ο αρχιεπίσκοπος του Σάλτσμπουργκ.


1394 .Κατά τη διάρκεια του Δυτικού Σχίσματος (1378-1417), ο Αραγονέζος ευγενής Πέδρο Μαρτίνεθ ντε Λούνα υ Πέρεθ ντε Γοτόρ εξελέγη ποντίφικας στην Αβινιόν ως αντίπαπας Βενέδικτος ΙΓ΄.

1448. Ο Χριστιανός Α΄ στέφτηκε βασιλιάς της Δανίας

1464. Ο Κορράδος Ντα Φολιάνο διορίστηκε κυβερνήτης της Γένοβας από τον Δούκα του Μιλάνου Σφόρτσα.

1538. Ναυμαχία της Πρέβεζας. Ήττα των Ισπανών από τον οθωμανικό στόλο υπό τον Μπαρμπαρόσα. Οι Τούρκοι απέκτησαν έτσι τον έλεγχο της Μεσογείου.


1687. Οι Τούρκοι της Ακρόπολης , έπειτα από πολιορκία 8 μηνών παραδόθηκαν στους Ενετούς .

1708. Κατά τον Μεγάλο Βόρειο Πολέμο, στις 28 Σεπτεμβρίου με το ρωσικό ημερολόγιο, (9 Οκτωβρίου με το Σουηδικό),  έγινε η Μάχη της Λέσναγια, στην οποία για πρωτη φορά οι Ρώσοι νίκησαν τους Σουηδούς σε αυτόν το Πόλεμο.
Τους Σουηδούς διοικούσε ο Στρατηγός Άνταμ Λούντβιχ Λεβενχάουπτ και τους Ρώσους ο Μέγας Πέτρος.
 Η Μάχη της Λέσναγια που τότε ήταν στην μεθοριακή περιοχή ανάμεσα στην Πολωνολιθουανική Κοινοπολιτεία και τη Ρωσία, και σήμερα είναι στη Λευκορωσία, ήταν η πρώτη μεγάλη μάχη της σουηδικής εκστρατείας του 1708-9 εναντίον του Ρωσικού Βασιλείου, και μια από τις κρισιμότερες μάχες του Μεγάλου Βόρειου Πολέμου συνολικά. Η μάχη διεξήχθη σώμα με σώμα και αμφότεροι οι αντίπαλοι είχαν βαριές απώλειες.
Οι απώλειες των Σουηδών ήταν 5.000 . Ο Λεβενχάουπτ όταν έφθασε τον βασιλιά Κάρολο είχε 6700 ανδρες από τους 12500 , αλλά χωρίς τις προμήθειες που μετέφερε. Ο  Πέτρος ο Μέγας ανέφερε τη μάχη της Λέσναγια ως «μητέρα της νίκης στην Πολτάβα».


1760.  Κατά τη διάρκεια του πολέμου των επτά ετών ρωσικά και αυστριακά στρατεύματα  κατέλαβαν το Βερολίνο.

1773 . Στη Ρωσία εκδηλώθηκε η εξέγερση Κοζάκων και χωρικών εναντίον της Γερμανίδας, (Μεγάλης Αικατερίνης),  με την ηγεσία του Εμελιάν Πουγκατσιόφ που ζητούσε την αποκατάσταση της Παλαιάς Πίστης και την επιστροφή των παλαιών προνομίων. Οι Επαναστάτες κατέλαβαν στις 28 Σεπτεμβρίου  το οχυρό Μπουνταρίσνκι   85 χιλιόμετρα νότια της  πόλης Γιάικ.


1825. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης νίκησε τους Οθωμανούς στην μάχη του Καρβασαρά της Αμφιλοχίας. 


1864. Ιδρύθηκε το Λονδίνο η πρώτη Διεθνής.
 
1868.Η Ισαβέλα Β΄ της Ισπανίας κατέφυγε στη Γαλλία μετά τη μάχη του Αλκολέα


1870. Κατά τον γαλλογερμανικό πόλεμο η πόλη του Στρασβούργου παραδόθηκε στους Πρώσους.

1887. Εκλογές στο Πριγκιπάτο της Βουλγαρίας για την πέμπτη Εθνοσυνέλευση. Πρώτο το κόμμα του Στεφαν Σταμπολοφ με 22% . 

1901. Οι Βούλγαροι ;eκαψαν ζωντανό στη Γευγελή τον Μακεδονομάχο Αγγ. Λέοντα. 

1922. Στις 28 Σεπτεμβρίου/11 Οκτωβρίου υπογράφηκε στα Μουδανιά της Μικράς Ασίας η ανακωχή ανάμεσα στους Συμμάχους και την κεμαλική Τουρκία, σύμφωνα με το Παλαιό Ημερολόγιο. Η ανακωχή, αν και αφορούσε άμεσα στα ελληνικά συμφέροντα στην ανατολική Θράκη, υπογράφηκε χωρίς την παρουσία Έλληνα αντιπροσώπου. Λίγες μέρες αργότερα θα άρχισε η εκκένωση της ανατολικής Θράκης από τα ελληνικά στρατεύματα. 

1923.Η Αβησσυνία έγινε δεκτή στην Κοινωνία των Εθνών. 

1931. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Αλέξανδρος Διομήδης υπέβαλε την παραίτησή του, μετά τη διαφωνία του με τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο για το χειρισμό της «προστασίας της δραχμής». 

1938 .Έναρξη της Τετραμερούς του Μονάχου μεταξύ της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιταλίας.

1939.Η πρωτεύουσα της Πολωνίας, Βαρσοβία μετά την πολιορκία τριών εβδομάδων παραδόθηκε στη γερμανική Βέρμαχτ.  Υπογραφή της «Συνθήκης Φιλίας μεταξύ της ΕΣΣΔ και της Γερμανίας». Άρχισε να λειτουργεί η Ελληνική υπηρεσία στο ραδιόφωνο του B.B.C.

 1941. Εκδηλώθηκε η εξέγερση του ΚΚΕ στη Δράμα για την υπεράσπιση της Σοβιετικής Ένωσης. Ο  διοικητής των γαλλικών δυνάμεων  στο Λεβάντε ανακήρυξε τη Συρία ανεξάρτητη.

1943.Βυθίστηκε στον κόλπο του Αργοστολίου το επιβατικό πλοίο «Αρντένα» με 840 Ιταλούς στρατιώτες αιχμαλώτους των Γερμανών. Σώθηκαν 120.Οι υπόλοιποι 720 πνίγηκαν.

1944.Ήττα των Βρετανών από τους Γερμανούς στο Άνχεμ της Ολλανδίας. Στη Γιουγκοσλαβία, αρχισε η επίθεση για την απελευθέρωση του Βελιγραδίου. 

1946. «Αποθεωτική»,υποδοχή του Βασιλιά Γεώργιου στην Αθήνα. 
Ο Βασιλιάς και το πριγκιπικό ζεύγος αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του Φαλήρου, όπου τους υποδέχεται επισήμως η κυβέρνηση. Έπειτα με αυτοκινητοπομπή πήγαν για δοξολογία στη Μητρόπολη και κατάθεση στεφάνου στον Άγνωστο Στρατιώτη. Από τον εξώστη των Παλαιών Ανακτόρων ο Βασιλιάς χαιρέτησε το λαό του και παρακολούθησε παρέλαση.

1948. Επίθεση ανταρτών στη Λάρισα. Έξι πολίτες νεκροί. 

1949. Η Μόσχα ακύρωσε μονομερώς τη συνθήκη φιλίας και αμοιβαίας συνδρομής ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση και της Γιουγκοσλαβία. Ακλούθησαν , η Ουγγαρία 30 Σεπτεμβρίου, η Βουλγαρία και η Ρουμανία την 1η Οκτωβρίου και η Τσεχοσλοβακία στις 4 Οκτωβρίου. 

1950.Η Γενικη Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε την ένταξη της Ινδονησίας.

 1951.Στην Αργεντινή, απέτυχε απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου Χουάν Περόν, που κήρυξε την Αργεντινή σε κατάσταση πολέμου.

1952 .Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας κατέλαβε, μετά από σκληρές μάχες, το Μικρό και το Μεγάλο Νόρι, ανατολικά του ποταμού Ιμτζίν.

1953. Ο Νικίτα Χρουστσόφ εξελέγη πρώτος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ.

1956. Στην Κύπρο, η ΕΟΚΑ εκτέλεσε  δύο Βρετανούς στρατιωτικούς στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία και δυο στο δρόμο Λευκωσίας – Κερύνειας. Ανατινάχτηκαν έξι κτήρια στο βρετανικό στρατόπεδο Επισκοπής.Ωρολογιακή βόμβα στο παλιό αεροδρόμιο Λεμεσού.

 1958. Στη Γαλλία, πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα με το οποίο εγκρίθηκε το Σύνταγμα της Πέμπτης Δημοκρατίας. «Υπέρ» τάχθηκε το 79,2% . 

1960 . Στο γερμανικό Τύπο δημοσιεύτηκαν οι δηλώσεις του Μαξ Μέρτεν, που αποκάλυψε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, και ο φίλος του υπουργός Εσωτερικών Δημήτρης Μακρής και η Δοξούλα Μακρή ήταν συνεργάτες των Γερμανικών Αρχών κατοχής στην Θεσσαλονίκη. 

1961. Στρατιωτικό πραξικόπημα στη Δαμασκό έδωσε τέλος στην ένωση μεταξύ Αιγύπτου και Συρίας και στην Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία.

1962. Τετραήμερη επίσκεψη στην Αθήνα του αρχιεπίσκοπου Μακάριου. 

1963. Επέστρεψε στην Αθήνα ύστερα από τετράμηνη παραμονή στη Ζυρίχη, ο αρχηγός της Ε.Ρ.Ε. Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στη Ρόδο έληξαν οι τριήμερες εργασίες της «Πανορθόδοξης Συνόδου» που συγκάλεσε το πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ,στην οποία δεν συμμετείχε η Εκκλησία της Ελλάδος και αποφασίστηκε η έναρξη διαλόγου με το Βατικανό επί ίσοις όροις. 

1969.Το πενταμελές Εφετείο Αθηνών καταδίκασε σε φυλάκιση 6 ετών το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κ.Κ.Ε. Γρηγόρη Φαράκο για εγκλήματα που διέπραξε την περίοδο 1947-1951. Εκλογές για την 6η μεταπολεμική Ομοσπονδιακή Βουλή στη Δυτική  Γερμανία. Οι Χριστιανοδημοκράτες έλαβαν 45,1% και οι Σοσιαλδημοκράτες 42,7%.

1973. Ο Νικόλαος Μακαρέζος, εκ των πρωτεργατών του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου και άρχων της οικονομίας υπέβαλε την παραίτηση του. Στην Αυστρία, Παλαιστίνιοι μαχητές επιτίθενται σε τρένο κοντά στη Βιέννη και πήραν μαζί τους τέσσερις ομήρους, τρεις από τους οποίους ήταν Εβραίοι. 

1974. Καθιερώθηκε με νόμο η δημοτική γλώσσα στα Ελληνικά δημοτικά σχολεία.

1989. Στην Λουμπλιάνα, η Συνέλευση της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Σλοβενίας ενέκρινε τροποποιήσεις του  Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία το Σύνταγμα της Σλοβενίας είχε το Προβάδισμα έναντι τους Ομοσπονδιακού.

1990.Το Σερβικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ένα νέο Σύνταγμα, που εισήγαγε το πολυκομματικό σύστημα, ενώ άλλαξε το καθεστώς της Βοϊβοντίνας και του Κοσσυφοπέδιου. 

1992. Η Σφαγή στο Μπολιάκοφ Πότοκ. 

1994.Στη Βαλτική , κοντά στην φινλανδική ακτή, βυθίστηκε το φεριμπότ «Εσθονία» λόγω εισόδου νερού από την ανοιχτή μπουκαπόρτα. Πνίγηκαν 852 άτομα. 
1995. Στο χωριό Βαρίβοντα  έξω από το Κνίν ,  μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης «Θύελλα», Κροάτες στρατιώτες σκότωσαν 12 ηλικιωμένους  Σέρβους που παρέμεναν στα σπίτια τους.

1996 .Στο Κοσσυφοπέδιο στο Βουτσίτρν και στο Ποντούγιεβο έγιναν βομβιστικές επιθέσεις των Αλβανών σε αστυνομικά τμήματα. 

1998. Στην Αλβανία, μετά από δύο εβδομάδες ταραχές στους δρόμους, παραιτήθηκε από Πρωθυπουργός ο Φάτος Νάνο. 

1999.Επίθεση Αλβανών με χειροβομβίδες σε αγορά στο Κόσσοβο Πόλιε. Σκοτώθηκαν 2 Σέρβοι και 35 τραυματίστηκαν. 

2000. Στη Δανία έγινε το δημοψήφισμα για την ένταξη στο ευρώ. Το 63,4% απάντησε «όχι» έναντι 36,6% . Στην Ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία η Κρατική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Γιουγκοσλαβία, σύμφωνα με τα οποία ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα πέρασαν στον δεύτερο γύρο. Η συμμαχία της αντιπολίτευσης κατήγγειλε νοθεία και άρχισαν μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. 

2001.Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι δήλωσε οτι « ο δυτικός πολιτισμός είναι ανώτερος από το Ισλάμ».Στην Ελευσίνα, καταστράφηκε η τελευταία παρτίδα των όπλων που παρέδωσαν στο ΝΑΤΟ οι αλβανοί αντάρτες των Σκοπίων.

2003.Εγκαινιάστηκε από τον Υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, η έκθεση των αρχαιολογικών ευρημάτων της Βεργίνας, τα οποία μέχρι τότε   φυλάσσονταν στο Αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης.
 Πεθανε στις ΗΠΑ  ο σκηνοθέτης του κινηματογράφου Ηλίας Καζάν.

2007‎‎.Παρουσία του διεθνούς μεσολαβητή, οι ηγέτες του  Βελιγραδίου και της Πρίστινας διεξήγαγαν τις πρώτες άμεσες διαπραγματεύσεις τους για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου στη Νέα Υόρκη, χωρίς όμως επιτυχία.‎

2009. Στο Βελιγράδι, το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα για εγκλήματα πολέμου, ζήτησε ποινή φυλάκισης 12 ετών για τον  Ίλια Γιούρισιτς για την οργάνωση της επίθεσης στους στρατιώτες του JNA στην Τούζλα στις 15 Μαΐου 1992.

2010 . Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ απέλυσε τον δήμαρχο της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ.

2012‎‎. Στη Γαλλία επιβλήθηκαν τα σκληρά μέτρα λιτότητας. Με αυτά τα μέτρα, ο Γάλλος πρόεδρος ήθελε, όπως είπε, να δείξει ότι η χώρα του διαθέτει τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που απαιτούνται για να παραμείνει στον πυρήνα της ευρωζώνης.‎

2013. Συνελήφθησαν με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και για οπλοκατοχή τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.

2014. "
Πολύχρωμες" δηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.

2015.  ‎‎Οι Ταλιμπάν‎‎ κατέλαβαν  ‎‎την‎‎ αφγανική πόλη ‎‎Κοντόζ.

2018. Στην ‎‎Ινδονησία,‎‎ ‎‎σεισμός μεγέθους 7,5 ρίχτερ, ακολουθούμενος από τσουνάμι.
 
‎2019. Προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν.‎

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου