26/10/21

Σήμερα του Αγίου Δημητρίου για τους Νεοημερολογίτες

Με το «αναθεωρημένο» Ιουλιανό, σήμερα είναι 26 Οκτωβρίου. Με το  ορθόδοξο ημερολόγιο σήμερα είναι 13 Οκτωβρίου, και ο Άγιος Δημήτριος εορτάζει σε 13 ημέρες. Δηλαδή στις 8 Νοεμβρίου, των Καθολικών. 

Η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε στις 26 Οκτωβρίου με το παλιό, αλλά το «γιορτάζουν» σήμερα .

 Τέλος πάντων, χρόνια πολλά σε όσους Δημήτρηδες γιορτάζουν σήμερα. Θα τους τα ξαναπούμε και σε 13 ημέρες. 

Και μην ξεχνάμε οτι ο Άγιος «πολιούχος», μεταφέρθηκε στην Θεσσαλονίκη  από την Σρέμσκα Μιτρόβιτσα ,το Σίρμιο, που ήταν μία από της πρωτεύουσες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κατά την διάρκεια της Τετραρχίας, στον Ιππόδρομο της οποίας αγωνιζόταν ο Λυαίος.

 Ο διοικητής της 8ης Στρατιάς του Αυτοκρατορικού Οθωμανικού Στρατού , Χασάν Ταχσίν Πασάς υπέγραψε στο «Διοικητήριο Θεσσαλονίκης», την άνευ όρων παράδοση του οθωμανικού στρατού τη νύχτα της 26 Οκτωβρίου/ 8 Νοεμβρίου 1912.

Ο Χασάν Ταχσίν Πασάς , (1845-1918), ήταν γόνος της ευγενούς αλβανικής δυναστείας των Μεσαρέ, και έμαθε γράμματα στη Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων. Είχε νυμφευτεί εξισλαμισμένη Ελληνίδα και γιος του ήταν ο ζωγράφος Κενάν Μεσαρέ.

Για την παράδοση της Θεσσαλονίκης ο Χασάν Ταχσίν Πασάς καταδικάστηκε από τουρκικό στρατοδικείο ερήμην σε θάνατο ως προδότης. Μετά το πέρας των πολέμων στάλθηκε από την ευγνωμονούσα κυβέρνηση Βενιζέλου για λόγους ασφάλειας και υγείας στη Γαλλία και κατόπιν στην Ελβετία.
Πέθανε στη Λωζάννη το 1918. Τα οστά του μεταφέρθηκαν το 1937 στον οικογενειακό τάφο των Μεσαρέ στο αλβανικό νεκροταφείο της Τριανδρίας στη Θεσσαλονίκη και, όταν το νεκροταφείο καταπατήθηκε, το 1983, στο οστεοφυλάκιο της Μαλακοπής. Από το 2002 βρίσκονται θαμμένα στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο των Βαλκανικών Πολέμων στη Γέφυρα κοντά στη βίλα Μοδιάνο, που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων.
Το υπογεγραμμένο πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης που.... έκανε φτερά.
Το έγγραφο της παράδοσης έχει κλαπεί.

Ο ελληνικός στρατός εισήλθε στην πόλη της Θεσσαλονίκης και την «απελευθέρωσε» στις 27 Οκτωβρίου/ 9 Νοεμβρίου 1912.

- Στις 26 Οκτωβρίου/ 8 Νοεμβρίου 1912 , η Ταξιαρχία Ιππικού που είχε απελευθερώσει την Κοζάνη, μετά από κίνηση 8 ημερών έφθασε μέσω της στενωπού του Τριποτάμου στον Λαγκαδά και τον απελευθέρωσε μετά από μάχη. 


3 σχόλια:

  1. ΟΡΘΟΤΑΤΟΣ! ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΥΣΤΟΧΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΕΥΘΕΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΒΟΛΗ
    ΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΔΑΙΜΟΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.ΝΑ ΞΕΡΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΠΟΥ ΤΗΡΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΑΚΕΡΑΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΘΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί θεωρείτε τόσο εύκολα ότι η παράδοση μας είναι ψευδής; Ιδίως όταν πρόκειται για Χριστιανούς Αγίους θέλει προσοχή.

    Μακεδονικά Τομ. 16, 1976
    Σίρμιον ή Θεσσαλονίκη;
    (επανεξέτασις μιας
    κριτικής εξετάσεως της περί του Αγίου Δημητρίου
    παραδόσεως)
    Θεοχαρίδης Γ.
    https://doi.org/10.12681/makedonika.641

    https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/makedonika/article/view/6196

    Σύντομη μελέτη 41 σελίδων, πλήρες κείμενο. Περιμένω να αναθεωρήσετε το κείμενο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΣΒΕΥΟΥΝ ΟΤΑΝ ΚΑΚΟΔΟΞΟΙ ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΑΠΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΟΡΤΑΖΟΥΝ.ΤΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΛΛΟΙΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΦΥΛΑΤΤΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΑΝΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή