18/10/21

Όταν ο Γεώργιος Παπανδρέου δοξάστηκε στην Ακρόπολη και είπε στους Κομμουνιστές στο Σύνταγμα, «Πιστεύουμε και στην λαοκρατία»!!!!

Η κυβέρνηση του Λιβάνου αποβιβάστηκε από το θωρηκτό «Αβέρωφ» στον Άγιο Γεώργιο στο Κερατσίνι, και με επικεφαλής τον Γ. Παπανδρέου ανέβηκε από τον Πειραιά στην απελευθερωμένη Αθήνα. 
Στο πρώτο ανοιχτό όχημα της πομπής επιβιβάστηκε δίπλα στον Γεώργιο Παπανδρέου ο Βρετανός στρατηγός Σκόμπι. Ο Παπανδρέου , ο Σκόμπι και τα μέλη της Κυβέρνησης κατευθύνθηκαν στην Ακρόπολη όπου ύψωσαν την Ελληνική σημαία την οποία μετέφεραν τα κορίτσια του Λυκείου Ελληνίδων με την συνοδεία ευζώνων και αντιστασιακών. 
 Αμέσως μετά, με την συνοδεία πάντα του Άγγλου υποστράτηγου Σκόμπυ κατευθύνθηκαν στην Μητρόπολη όπου εψάλη δοξολογία χοροσταντούντος του αρχιεπισκόπου -και μελλοντικού αντιβασιλέα- Δαμασκηνού. Μετά την δοξολογία ο Παπανδρέου πήγε στην Πλατεία Συντάγματος από όπου εκφώνησε το μνημειώδη λόγο του για την Απελευθέρωση στον οποίο και μίλησε για την πολιτική της κυβέρνησης εθνικής ενότητας. 
«Ασπαζόμεθα την ιεράν γην της ελεύθερης πατρίδας μας… Οι βάρβαροι αφού εβεβήλωσαν, επυρπόλησαν και εδήωσαν, επί τρία και ήμισυ έτη, πιεζόμενοι πλέον από την γενικήν συμμαχικήν νίκην και την εθνικήν μας αντίστασιν, τρέπονται εις φυγήν. Και η κυανόλευκος κυματίζει μόνη εις την Ακρόπολιν… Από τα βάθη της ιστορίας οι ελληνικοί αιώνες πανηγυρίζουν την επάνοδον της ελευθερίας εις την αρχαίαν πατρίδαν της… Από την εποχή του Λιβάνου διακηρύξαμε ότι κύριος σκοπός της κυβερνήσεως είναι η εθνική απελευθέρωσις και αποκατάστασις. 
Το συμβόλαιο του Λιβάνου, το οποίον έχουν συνυπογράψει όλα τα κόμματα, ορίζει ως περιεχόμενον του εθνικού μας προγράμματος «την πλήρη ασφάλεια των νέων συνόρων μας…» Οφείλομεν να αποβλέπωμεν δια το μέλλον εις την σοβαρά αύξησιν του εθνικού μας εισοδήματος και ταυτοχρόνως εις την δικαίαν διανομήν του. το ιδεώδες μας είναι να πραγματοποιήσεωμεν συγχρόνως και την οικονομικήν ευημερίαν και την κοινωνικήν δικαιοσύνην…»
 Η κλάκα του ΚΚΕ φώναζε «λαοκρατία!», «Οι εθνοπροδότες στο λαό», και τραγουδούσε το, «τόχουμε γράψει βαθιά μες στην καρδιά μας, λαοκρατία κι όχι βασιλιά». Τα χωνιά, διέκοπταν συνεχώς τον Παπανδρέου. Τότε ο Παπανδρέου είπε: «Θα κάμωμεν και λαοκρατίαν». 
Ακολούθησε θύελλα χειροκροτημάτων και επευφημίες υπέρ της κυβέρνησης της εθνικής ενότητας. Ο Παπανδρέου τότε είπε  « … Είναι πλέον καιρός, έπειτα από την μακράν περίοδον της δουλείας, όπως ο ελληνικός λαός, απηλλαγμένος πάσης και υλικής και ψυχολογικής βίας, αποφασίσει κυριάρχως και διά το πολίτευμα και διά το κοινωνικόν καθεστώς και διά την κυβέρνησιν της αρεσκείας του, καθώς επίσης και διά τους δημοτικούς και κοινοτικούς άρχοντας του. Δεν ημπορούμε να προχωρούμε με τα τεκμήρια του παλαιού παρελθόντος, το οποίον ευλόγως τίθεται υπό αμφισβήτησιν… Το έθνος χρειάζεται οριστικόν πολίτευμα και λαοπρόβλητον κυβέρνησιν, ώστε να αναληφθή μετά σταθερότητος η προσπάθεια της μεγάλης δημιουργίας του μέλλοντος…»>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου