17/2/22

Η 17η Φεβρουαρίου στην Ιστορία

Η 17η Φεβρουαρίου είναι η 48η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολόγιου. Απομένουν 317 ημέρες μέχρι τέλος του έτους.

364. Ο γεννημένος στο Σιγκίντουνουμ, (Βελιγράδι), αυτοκράτορας Φλάβιος Ιοβιανός, πέθανε μετά από βασιλεία 8 μηνών, ενώ επέστρεφε στην Κωνσταντινούπολη. Βρέθηκε νεκρός στη σκηνή του , δηλητηριασμένος .Ο πατέρας του, Βαρρωνιανός, ήταν διοικητής της αυτοκρατορικής φρουράς του Κωνστάντιου Β΄. Ο Ιοβιανός που ήταν Χριστιανός, ως διοικητής της αυτοκρατορικής φρουράς ακολούθησε τον Ιουλιανό το 363 στην εκστρατεία στη Μεσοποταμία. Μετά τη δολοφονία του Ιουλιανού, ο στρατός τον έκανε αυτοκράτορα, και ο Ιοβιανός αναίρεσε άμεσα όλα τα αντιχριστιανικά διατάγματα του προκατόχου του και επέτρεψε να επιστρέψουν από την εξορία οι επίσκοποι Ρώμης Λιβέριος, Αλεξανδρείας Αθανάσιος και Αντιοχείας Μελέτιος. 

1370. Βόρεια Σταυροφορία. Ο Μεγάλος Μαγίστρος των Τευτόνων Ιπποτών. Βίνριχ του Κνιπρόντε νίκησε τους Λιθουανούς στη μάχη του Ρουντάου. Το Λιβωνιανό Χρονικό του Χέρμαν ντε Γουόρμπεργκ αναφέρει ότι οι Λιθουανοί υπέστησαν βαριά ήττα.


1371. Πέθανε ο Τσάρος των Βουλγάρων Ιβάν-Αλεξάνταρ που οδήγησε το κράτος του σε οικονομική ανάκαμψη και πολιτιστική και θρησκευτική αναγέννηση.Στην εποχή τυ εμφανίστηκε η Μαύρη Πανώλη.


1391. Μετά τον θάνατο του Ιωάννη Παλαιολόγου στέφτηκε Βυζαντινός αυτοκράτορας ο Μανουήλ β ' Παλαιολόγος.

1411. Ο γιος του Σουλτάνου Βαγιαζίτ Α΄ και της Ντεβλέτσαχ Χατούν Μουσά Τσελεμπή, πολιόρκησε με την βοήθεια των Βλάχων του Μιρτσέα του Πρεσβύτερου τον αδελφ'ο του Σουλεϊμάν Τσελεμπή που κατείχε την Αδριανούπολη , και ο οποίος δραπέτευσε στα Βυζαντινά εδάφη. Ετσι ο Μουσά Τσελεμπή έγινε σουλτάνος της Αδριανούπολης. Ο ηττημένος Σουλεϊμάν σκοτώθηκε στα βυζαντινά εδάφη στις 18 Φεβρουαρίου από χωρικούς.
1448. Υπογράφηκε το κονκορδάτο της Βιέννης μεταξύ του Φρειδερίκου Γ΄ και του Πάπας Νικόλαου Ε΄ που ρύθμιζε τις σχέσεις μεταξύ των Αψβούργων και της Αγίας Έδρας και παρέμεινε σε ισχύ μέχρι το 1806.
1454. Ένα χρόνο μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης ο Φίλιππος ο Καλός , της Βουργουνδίας της Φλάνδρας και του Αρτουά έδωσε στη Λίλ τον «όρκο του φασιανού», υποσχόμενος την απελευθέρωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Τούρκους . Η σταυροφορία, αυτή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
1500. Η Μάχη του Χέμινγκστεντ στη Δανία, κατά την οποία 6000 αγρότες του Ντίτμαρσεν , «με την βοήθεια της Υπερμάχου Στρατηγού», κατατρόπωσαν 12000 επαγγελματίες στρατιώτες του βασιλιά της Δανίας Ιωάννη και του αδελφού το Δούκα Φρειδερίκου. Στη Μάχη του Χέμινγκστεντ περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των ιπποτών του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν έχασε τη ζωή του. Σαν αποτέλεσμα η Δημοκρατία των Αγροτών του Ντίτμαρσεν επιβίωσε ντε φάκτο για άλλα 59 χρόνια.

1568. Υπογράφηκε η Συνθήκη της Αδριανούπολης μεταξύ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και των Οθωμανών, με την οποία έληξε ο πόλεμος που διαρκούσε από το καλοκαίρι του 1566. Ο Αυτοκράτορας Μαξιμιλιανός Β΄ υποχρεώθηκε να καταβάλλει ετήσιο φόρο στο Σουλτάνο Σουλεϊμάν Β.


1598. Ο Μπαρίς Γκοντουνόφ ανακηρύχθηκε Τσάρος της Ρωσίας.


1600. Ο Τζορντάνο Μπρούνο κάηκε ζωντανός, ως αιρετικός, στο Κάμπο ντε Φιόρι στη Ρώμη.


1670. Η Γαλλία υπέγραψε μια αμυντική συμμαχία με τη Βαυαρία.


1673. Ο Μολιέρος πέθανε επί σκηνής, ενώ έπαιζε τον «κατά φαντασία ασθενή».


1720. Υπογράφηκε η Συνθήκη της Χάγης μεταξύ της Ισπανίας και της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας και της Ολλανδικής Δημοκρατία, με την οποία τελείωσε ο πόλεμος της Τετραπλής Συμμαχίας .

1740. Στην αγία Πετρούπολη καταγράφηκε παγετός .μείον 40 ° C. .

1772. Ρωσία και Πρωσία συμφώνησαν μυστικά στον καταρχήν τον διαμερισμό της Πολωνίας και συμφώνησαν να περιμένουν την έγκριση του σχεδίου από την Αυστρία, η οποία το ενέκρινε στις 4 Μαρτίου. Η Πολωνία έχανε σχεδόν το ένα τρίτο του εδάφους της

1810. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης υπέγραψε διάταγμα με το οποίο ο διάδοχος θα είχε τον τίτλο Βασιλεύς της Ρώμης.


1814. Ο Ναπολέων κατά την εκστρατεία στη βορειοανατολική Γαλλία για να αντιμετωπίσει την εισβολή των Συμμάχων, συνέτριψε στην μάχη του Μορμάν το Σώμα του συνωμότη , (για την δολοφονία του Τσάρου Παύλου), Κόμη Πέτρερ Πέρόβιτς Πάχλεν. Οι Γάλλοι επιτέθηκαν στις 5 το πρωί. Από τους 4000 του Πάχλεν σκοτώθηκαν οι 2144. Αργότερα την ιδία ημέρα στην Βαγιουάν, ο στρατάρχης Βικτόρ διέλυσε το Βαυαρικό 5ο Σώμα του Αντον φον Χάρτεγκ.

1831.Στις Βρυξέλλες, εγκρίθηκε το πρώτο Σύνταγμα του Βελγίου ως ανεξάρτητης χώρας.

1836 . Με διάταγμα του πρίγκιπα Μίλος Ομπρένοβιτς ιδρύθηκε η πρώτη σερβική προξενική αρχή στο Βουκουρέστι.


1855 . Κατά τον Κριμαϊκό Πόλεμο τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν μια αποτυχημένη επίθεση στην Γιάλτα.

1867.Το πρώτο πλοίο πέρασε μέσα από τη διώρυγα του Σουέζ.


1869. Έγινε το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο του ατμοκίνητου αστικού σιδηροδρόμου Αθήνας-Πειραιά.

1871 . Στη Γαλλία ο Αδόλφος Θιέρσος ανέλαβε πρόεδρος της Δημοκρατίας και σχημάτισε κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

1880 . Η 5η αποτυχημένη απόπειρα κατά της ζωής του αυτοκράτορα Αλεξάνδρου Β.


1881 . Στη Βιέννη ‘άρχισε η διάσκεψη μεταξύ της Αυστρο-Ουγγαρίας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας για την ολοκλήρωση της διεθνούς σιδηροδρομικής γραμμής Βιέννη – Κωνσταντινούπολη.

1905 . Στη Μόσχα ο 28χρονος καλλιτέχνης και μέλος της ένοπλης ομάδας «Οργάνωση Μάχης» του Σοσιαλιστικού Επαναστατικού Κόμματος δολοφόνησε με βόμβα τον κυβερνήτη της Μόσχας και θείο του Τσάρου , Μέγα Δούκα Σεργέι Ρομανώφ.

1908. Δολοφονήθηκε από τους βουλγάρους στον Νικήτα Χαλκιδικής ο Μακεδονομάχος Ευάγγελος Λύκας
1913. Η μάχη της Νιγρίτας. Μια ελληνική διλοχία και μακεδονομάχοι απέκρουσε την προσπάθεια του βουλγαρικού στρατού , με ένα τάγμα πεζικού , μια ίλη ιππικού και πυροβολικό , να καταλάβει τη Νιγρίτα. Την ίδα ημερα, αρχισε η τετραήμερη μάχη στά Πλατανούδια της Τερπνής Σερρών μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων Η αρχή της θητείας του Προέδρου της η Γαλλικής Δημοκρατίας Ραϊμόν Πουανκαρέ.

1914. Ο Γεώργιος Χρηστάκης-Ζωγράφος, ανακήρυξε την 17η Φεβρουαρίου/ 2 Μαρτίου στο Αργυρόκαστρο την «Αυτόνομη Δημοκρατία της Βορείου Ηπείρου» και σχημάτισε την Προσωρινή Κυβέρνηση της Βόρειας Ηπείρου . Η Γαλλική βουλή απέρριψε την επιβολή φόρου εισοδήματος ως ανήθικη.


1915. Ο γερμανικός στρατός κατέλαβε το πολωνικό λιμάνι του Μέμελ.


1917.Στην Πρωσία δημιουργήθηκε το Υπουργείο τροφίμων για την καταπολέμηση της πείνας .



1919. Στην Ουκρανία η κυβέρνηση του Σιμόν Πετλιούρα ζήτησε βοήθεια από την Αντάντ και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για να αντιμετωπίσει τους Μπολσεβίκους. Το 7ο ΣΠ κατέλαβε το Νικολάγιεφ.

1925. Στη Σόφια, σε απάντηση για τη δολοφονία στις 13 Φεβρουαρίου, από τους μπράβους του Βλάχωβ και της Κομιντέρν του (Φλωρινιωτη) Νίκολα Μίλεφ, δολοφόνησαν με μια σφαίρα στο κεφάλι, μέσα στο δρόμο τον βούλγαρος πολιτικό και βουλευτή Τόντορ Στρασιμίροφ.


1935. Ο Χίτλερ καθιέρωσε το οκτάωρο στη Γερμανία.


1941. Η Ιταλία και Τουρκία υπέγραψαν σύμφωνο μη επίθεσης.

1942. Ο Βουλγαρικός Στρατός που κατέλαβε το Λέσκοβατς κατέστρεψε τα χωριά Βοινίκα και Ντράγοβατς σκοτώνοντας σχεδόν όλους τους κατοίκους.
1944. Δύο μήνες μετά το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων ελασίτες του Αιγίου με επικεφαλής τον Νικήτα (Νίκος Πολυκράτης) σκότωσαν λίγο έξω από την Πάτρα τρεις Γερμανούς και μετά εξαφανίστηκαν.


1946. Δημοσιεύτηκε στο Ριζοσπάστη η απόφαση της 2ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ, για «την κατάσταση στην Ελλάδα», και τα «προβλήματα του δημοκρατικού αγώνα». Η Ολομέλεια τόνισε «την ανάγκη της έντασης του αγώνα για την εξασφάλιση ομαλής δημοκρατικής εξέλιξης και ταυτόχρονα, κάλεσε το λαό να αποκρούσει τη δολοφονική τρομοκρατία της αντίδρασης με την ανάπτυξη της μαζικής λαϊκής αυτοάμυνας». Η Ολομέλεια, παίρνοντας υπόψη την παρουσία αγγλικών στρατευμάτων κατοχής στην Ελλάδα, αποφάσισε «την προοδευτική έναρξη του ένοπλου αγώνα, σε συνδυασμό πάντα με την πολιτική δουλειά και τη μαζική πάλη για τη συμφιλίωση και για την ειρηνική εσωτερική δημοκρατική εξέλιξη. Αποφασίστηκε ακόμη η αποχή από τις εκλογές».



1947. Η Φωνή της Αμερικής, άρχισε τις εκπομπές της προς τη Σοβιετική Ένωση. ΄Έτσι άρχισε ο Ψυχρός Πόλεμος.

1957. Στην Κύπρο σε μάχη της ΕΟΚΑ με τους Άγγλους κοντά στο Πελέντρι σκοτώθηκε ο Σωτήριος Τσαγκάρης 34 ετών από το Πελέντρι, σε άλλη συμπλοκή με «δυνάμεις ασφαλείας» σκοτώθηκε παρά την Ποταμίτισσα ο Δημήτριος Χριστοδούλου 21 ετών από τη Δερύνεια . Στη Λεμεσό σκοτώθηκε από Άγγλους ο Απόστολος Δημητρίου 61 ετών από το Κοιλάνι.


1968. Το Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 1968,, ο κομματικός ραδιοσταθμός του ΚΚΕ «Φωνή της Αλήθειας», που εξέπεμπε από την έδρα της εξόριστης καθοδήγησης του Κ.Κ.Ε στο Βουκουρέστι, μετέδωσε το μήνυμα των τριών μελών του Πολιτικού Γραφείου , των Δημήτρη Παρτσαλίδη, Πάνου Δημητρίου και Ζήση Ζωγράφου, που ενημέρωναν τα μέλη του κόμματος και τους κομμουνιστές στην Ελλάδα «για την κρίσημη κατάσταση που δημιουργήθηκε στην καθοδήγηση του κόμματός» και ελεγαν ότι οι τρεις , «ζήτησαν ανοιχτά την αποπομπή του πρώτου γραμματέα του Κ.Κ.Ε., Κώστα Κολιγιάννη, στον οποίο χρέωναν τις ευθύνες για την αδιέξοδη πορεία της Αριστεράς». Οι τρείς , «κάλεσαν τη βάση του κόμματος να συσπειρωθεί γύρω τους», ισχυριζόμενοι ότι εκφράζουν τα μισά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και τόνιζαν: «Δώδεκα χρόνια μετά την 6η ολομέλεια του 1956, ο σύντροφος Κολιγιάννης και η ομάδα του, εκπροσωπώντας τη συντήρηση και τη δογματική σκληρότητα, επιχειρεί να ολοκληρώσει μια πορεία απομάκρυνσης από το πνεύμα της ολομέλειας και επιστροφής στο ανώμαλο εσωκομματικό καθεστώς του παρελθόντος, που τόσα δεινά προκάλεσε στο ΚΚΕ και το λαϊκό κίνημα της χώρας».

1969 .Τέθηκε σε ισχύ ο νέος καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος.


1970 . Η Μόσχα δια του πρακτορείου «Ταςς» ανέφερε ότι τη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το Εθνικό Μέτωπο , μεθοδεύει την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και ως εκ τούτου την πλαγία ένταξή της στο ΝΑΤΟ.


1972 . Η κάτω βουλή του βρετανικού Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της προσχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα .

1979. Ο στρατός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας υποστηριζόμενος από αεροσκάφη και άρματα μάχης εισέβαλε στο Βιετνάμ.


1982 .Ο πρωθυπουργός της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε απομάκρυνε από την Κυβέρνηση τον Τζόοσυα Νκόμο .Στην Ελλάδα καθιερώθηκε ο πολιτικός γάμος .

1984 . Σκληρές μάχες μεταξύ των ιρακινών δυνάμεων και των Ιρανών στα 160 χιλιόμετρα ανατολικά της Βαγδάτης.

1986 .Υπογραφή της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Πράξης για τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων με αποχή της Δανίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας.
1986.Στο Λουξεμβούργο, υπογράφηκε η ενιαία ευρωπαϊκή πράξη

1990. Στο Κνίν ιδρύθηκε το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα, με επικεφαλής τον Δρ. Ράσκοβιτς και πολύ γρήγορα, έγινε ο πολιτικός φορέας των Σέρβων της Κροατίας . Μετά τον θάνατο του Ράσκοβιτς στις 28 Σεπτεμβρίου, την ηγεσία το Κόμματος ανέλαβε ο Μίλαν Μπάμπιτς.

1992. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος-Γκάλι συνέστησε την ανάπτυξη Ειρηνευτικής Δύναμης 13000 Κυανοκράνων στην πρώην Γιουγκοσλαβία. 13.000 μέλη 
Στην Κροατία στο χωριό Τσέρνι Κροάτες κροατικής παραστρατιωτικοί δολοφόνησαν την οικογένειας Ολούγιτς. Σκοτώθηκαν, ο Ράντομιρ (38), η Άνιστσα (37), η Μιλένα (16) και ο Μάρκο (13).

1994. Ο ηγέτης της Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς δέχτηκε πριν από το τέλος του τελεσιγράφου του ΝΑΤΟ, να αποσύρει τα βαρέα όπλα από την περιοχή του Σεράγεβο, σε αντάλλαγμα για την αποστολή ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης.


1995 . Οι Αλβανοί στο Τέτοβο, άρχισαν μαζικές διαδηλώσεις κατά της άρνησης της κυβέρνησης της πΓΔΜ να αναγνωρίσει το «αλβανικό πανεπιστήμιο» που λειτουργούσε στην πόλη. Σε συγκρούσεις με την αστυνομία σκοτώθηκε ένας διαδηλωτής. Κατόπιν μεσολάβησης του Ο.Η.Ε. συμφωνήθηκε εκεχειρία στον πόλεμο μεταξύ του Περού και του Ισημερινού

1999 .Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Ραμπουγιέ, το ΝΑΤΟ κατέθεσε επιχειρησιακό σχέδιο για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Αρχηγός του Γιουγκοσλαβικού Στρατού Αντιστράτηγος Ντράγκολιουμπ Οϊντάνιτς διέταξε την αύξηση της ετοιμότητας του Γιουγκοσλαβικού Στρατού για την προστασία των κρατικών συνόρων και την υπεράσπιση της ακεραιότητας της χώρας.


2008 .Στην Κύπρο έγιναν οι πλέον αμφίρροπες προεδρικές εκλογές στην ιστορία του νησιού. Εκτός του δευτέρου γύρου έμεινε ο Τάσσος Παπαδόπουλος που έλαβε 31,7% Ο ευρωβουλευτής Γιαννάκης Κασουλίδης που υποστηρίχθηκε από το Δημοκρατικό Συναγερμό ήταν πρώτος , με ποσοστό 33,5% έναντι 33,2% για το ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια. Το Κόσσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του. Σφοδρή κακοκαιρία έπληξε όλη την Ελλάδα. Πρωτοφανείς ισχυρές χιονοπτώσεις.

2009 .O Βάλτερ Βελτρόνι παραιτήθηκε από τη θέση του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας

2011. Την «ημέρα της οργής» ξεκίνησαν οι λαϊκές εξεγέρσεις στη Λιβύη κατά του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι.

2012. Ψήφισμα 2035 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το το Σουδάν. Ο Γερμανός Πρόεδρος Κρίστιαν Γουλφ παραιτήθηκε από το αξίωμα εν μέσω σειράς καταγγελιών σχετικά με  κατάχρηση εξουσίας.

 2014.Ο πρώην Πρωθυπουργός της Γεωργίας Βάνο Μεραμπισβίλι καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών για κατάχρηση εξουσίας, δωροδοκία ψηφοφόρων και παράνομη χρήση κονδυλίων του προϋπολογισμού.

2016. Στην Τουρκία, βομβιστική επίθεση των Κούρδων κατά στρατιωτικού Λεωφορείου στην Αγκυρα.38 νεκροί και 61 τραυματίες

2019. Χάος στην Σκιπερία: Άγρια επεισόδια και ξύλο . Πάνω από 100.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης  στους δρόμους των Τιράνων. Mασκοφόροι διαδηλωτές επιτέθηκαν με μολότοφ στην έδρα της κυβέρνησης. Πολλοί τραυματισμοί . Ο Μπάσα είπε ότι προβοκάτορες του Ράμα υλοποίησαν «το βίαιο σενάριο» . «Αυτό είναι το τρομοκρατικό σενάριο του Έντι Ράμα», είπε..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου