26/6/22

26 Ιουνίου 1974. 19 ημέρες πριν το Πραξικόπημα_στην_Κύπρο, και 24 ημέρες πριν τον Αττίλα, ο υπάλληλος Cia Ανδρουτσόπουλος τα είπε με τον Ετζεβίτ στις 26 στις Βρυξέλλες με την μεσολάβηση των Αμερικανών, όπως και ο πράκτωτ Εφιαλτένσκι με τον Ταγίπ. Στην 4ωρη Συνάντηση Κορυφής η τουρκική πλευρά πρότεινε , κάτι που είχαν σκεφτεί οι Αμερικανοί, τη συγκρότηση ελληνοτουρκικών επιτροπών που θα εξετάσουν τα διμερή προβλήματα. Η πλευρά Ιωαννίδηαπέρριψε αυτή τη συμμαχική μεθόδευση που την δέχτηκαν 30 χρόνια μετά ο Σημίτης και το Αβάπτιστο.


(Ο Ανδρουτσόπουλος ήταν προτελευταίος από αριστερά στην Οικογενειακή Φωτογραφία)

Στις 26 Ιουνίου ούτε ο Ιωαννίδης ήξερε ότι θα έκανε πραξικόπημα ούτε ο Ετζεβίτ ήξερε οτι θα εισεβαλε στην Κύπρο. Την απειλή ενός κινήματος των "Γριβικών" με την υποστήριξη των Ελλήνων Αξιωματικών της Εθνοφρουράς  την γνώριζαν τα Κλιμάκια της   Cia  και του MI6 που εισηηούτναι στον Μακάριο "δυναμική αντιμετώπιση του Ιωαννίδη". Για τις εξελίξεις που τις είχε προβλέψει 9 μηνες πριν ο Μάγος ανησυχούσε και ο Κουφός στο Παρίσι.
Ανδρουτσόπουλος και Ετζεβίτ είχαν να λύσουν τα προβλήματα της Υφαλοκρηπίδας και του εναέριου χώρου του Αιγαίου.
  
Το κλίμα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που είχαν "ομαλοποιηθεί" μετή την απόσυρση της Μεραρχίας από την  Κύπρο, και τις προτάσεις του Παπαδόπουλου για το όραμα της Ελληνοτουρκικής Ομοσπονδίας, επανήλθε,    λόγω της εύρεσης πετρελαίου στη Θάσο.
Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, συναντήθηκαν ο πρωθυπουργός του Αόρατου Ταξιάρχου, ο Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος με τον Μπουλέντ Ετζεβίτ. Για την Συνάντηση μεσολάβησαν οι αμερικανοί. 
 Η τουρκική πλευρά πρότεινε , τη συγκρότηση ελληνοτουρκικών επιτροπών που θα εξέταζαν τα  διμερή προβλήματα. Αυτή η πρόταση επανήλθε μετά το πρακτικό της Μαδρίτης με την συγκρότηση των επιτροπών που εξετάζουν τα ΜΟΕ. 
 Η τότε ελληνική πλευρά απέρριψε τότε αυτή τη συμμαχική μεθόδευση που την δέχτηκαν 30 χρόνια μετά ο Σημίτης και ο Αβάπτιστος Τζέφρυ. 
 Πριν τη Συνάντηση στις Βρυξέλλες, η Τουρκική στρατιωτική ηγεσία έστειλε στο Αιγαίο στις 29 Μαΐου το «Τσανταρλί» για υποθαλάσσιες έρευνες το οποίο συνοδευόταν από Τουρκικά πολεμικά . 
 Ο Ιωαννίδης έβγαλε τον ελληνικό στόλο στο Αιγαίο και οι δύο νηοπομπές συναντήθηκαν μεταξύ Χίου και Ψαρών.
 Η ένταση εκτονώθηκε χάρις την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών.  Ο Ιωαννίδης στις 30 Ιουνίου διέψευσε την παρουσία του Τσανταρλί. 

 Οι συνομιλίες που ακολούθησαν μεταξύ των 2 χωρών κατέληξαν στη συνάντηση των Βρυξελλών. 
Μετά την Συνάντηση ο Ετζεβίτ δήλωσε:
Ο Αδαμάντιος είπε:


45 χρόνια μετά.  στις 26 Ιουνίου 2019, και ενώ οι ψηφοφόροι τηλεθεαττές, ανέμεναν στις παραλίες των Αθηνών, «τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο», και σκέπτονταν να ψηφίσουν μαζικά τον Εφιαλτάκη για ....να μην έχουμε περιπέτειες, ο  εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ,στη Τουρκία του AKP, απάντησε σε μια προεκλογική «κορώνα» του Τσιπρέφσκι και του είπε, «να αφήσει τις κούφιες δηλώσεις». 
 Για την «ταμπακιέρα», είπε ότι λένε και οι σύμμαχοι: «Ελλάδα και Κύπρος επιχειρούν να «βάλουν χέρι» στις πηγές ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου μονομερώς». 

 Ιν Ντόλαρ γουί Τράστ Στην Αθήνα δημοσιεύτηκε το ακόλουθο ρεπορτάζ της Πρεσβείας: «Πτυχές του παρασκηνιακού «πολέμου» στην Ουάσιγκτον, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, έρχονται στο προσκήνιο της επικαιρότητας, μετά την έγκριση από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας του νομοσχεδίου για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, που αποτελεί ισχυρό ράπισμα στον Ερντογάν για τις προκλητικές, παραβατικές κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως αποκαλύπτεται, στο διαρκή πόλεμο του λόμπινγκ ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα για την άσκηση επιρροής στην αμερικανική πολιτική, η ελληνική πλευρά με τη βοήθεια της Αμεριανοεβραϊκής Επιτροπής και του (σύντροφου) Τζεφρυ , κινήθηκε για μήνες αθόρυβα και μεθοδικά, τόσο στο στάδιο της προετοιμασίας του νομοσχεδίου για την Ανατολική Μεσόγειο, όσο και κατά την, ακόμη δυσκολότερη, διαδικασία της προώθησής του στο Κογκρέσο». ΥΓ. Καταλάβατε τώρα την «Εθνική» σημασία των Πρεσπών; Η αστερόεσσα πάνω από όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου