28/8/22

Η 28η Αυγούστου στην Ιστορία

28η Αυγούστου, είναι η 240ή ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 125 ημέρες πριν από το τέλος του έτους.

475 . Ο Γερμανός στρατηγός Φλάβιος Ορέστης καθαίρεσε τον αυτοκράτορα του Δυτικού Ρωμαικού Κράτους Ιούλιο Νέπω και τον έδιωξε από την Ραβέννα και ενθρόνισε ως αυτοκράτορα τον γιο του Ρωμύλο Αυγουστύλο.

489 . Ο Θεοδώριχος ο Μέγας, βασιλιάς Οστρογότθων νίκησε τον Οδόακρο στην μάχη του Ισόντσο.


1185. Κωνσταντία Ωτβίλ της Σικελίας δέχτηκε στο Ριέτι τους απεσταλμένους του Φρειδερίκου Μπαρμπαρόσα εν όψει του γάμου της με το γιο του Ερρίκο.


1189 . Κατά την Γ΄ Σταυροφορία, ο Γκυ των Λουζινιάν, άρχισε την Πολιορκία της Άκρας.

.1619. Ο Φερδινάνδος Β' εκλέχτηκε αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1697. Ο Μέγας Πέτρος έφτασε στο Ζάανταμ στις Κάτω Χώρες όπου επισκέφθηκε τα ναυπηγεία.


1739 . Κατά τον 5ο Ρωσοτουρκικό πόλεμο, (1735-1739), οι ρωσικές δυνάμεις (61.000)υπό τπ τον στρατάρχη Μπούρκχαρντ Χριστόφ φον Μύνιχ, αφού διέβησαν το Δνείπερο, νίκησαν στις 17/28 Αυγούστου 90000 Τούρκους που διοικούσαν ο Βαλή πασάς και ο Βούλγαρος εξωμότης Κολτσάκ Πασάς στο χωριό Σταβουχάνυ, της Ουκρανίας 12 χιλιόμετρα από το Χοτίνο. Αποτέλεσμα της μάχης ήταν η παράδοση του Χοτίνου δυο ημέρες μετά, και η κατάληψη του Ιασίου.


1793. Ξεκίνησε η πολιορκία της Τουλόν την οποία οι αντίπαλοι της Συμβατικής είχαν παραδώσει στον Νέλσονα.

1826.Έναρξη των τριήμερων μαχών των Μανιατών για την απόκρουση της εισβολής των Αιγυπτίων στην Μάνη. Οι Αιγύπτιοι που λεηλατούσαν την έξω Μάνη από τις 21 Αυγούστου στις 27 Αυγούστου για να περάσουν στα ενδότερα της Μάνης, προσπάθησαν να περάσουν από το χωριό Μανιάκοβα που το υπεράσπιζε ο Παναγιώτης Κοσονάκος με τους άνδρες του που κλείσθηκαν εντός των οικιών αμυνόμενοι Τότε φάνηκε ο Γιώργος Μαυρομιχάλης με το δικό του απόσπασμα. •Όλοι οι Έλληνες στην Μανιάκοβα , συμπεριλαμβανομένων και των περί τον Μαυρομιχάλην, ήσαν μόλις 300 και για αυτό υποχώρησαν σε καλύτερη θεση όπου πολεμούσαν μέχρι αργά το απόγευμα όταν επιτέθηκε εκ των νότων στους Αιγυπτίους ο Ηλία; Κατσάκος μετά 300 και οι Αιγύπτιοι υποχώρησαν και προσπάθησαν να πάνε στο Πολυάραβο περνόντας παό το χωριό Δέσφινα, που το υπεράσπιζε ο Θεοδωρής Σταθάκος. Οι Τούρκοι έκαψαν τον Πύργο μαζί με τους υπερασπιστές του.

1849. Έπειτα από ένα μήνα πολιορκίας, οι Αυστριακοί υπό τις διαταγές του Γιόχαν Ραντέσκι κατέβαλαν την αντίσταση των Ιταλών και κατέλαβαν τη Βενετία, που είχε αυτοανακηρυχθεί ανεξάρτητη, το Μάρτιο του 1848.


1851. 
Εγκαινιάστηκε η σιδηροδρομική συγκοινωνία μεταξύ της Αγίας Πετρούπολης και της Μόσχας.

1900‎‎ . Στο Μαυροβούνιο μετά από πέντε χρόνια κατασκευής, έγιναν τα θυρανοίξια της Εκκλησίας τ
ου Αγίου Βασίλι του Οστρογκ στο Νίκσιτς, που ανεγέρθηκε για να τιμήσει τους ήρωες του Μαυροβουνίου και της Ερζεγοβίνης που σκοτώθηκαν στους απελευθερωτικούς πολέμους του 1875 -1876, χτίστηκε το 1876.  

1904. Ο ανθυπολοχαγός του πυροβολικού Παύλος Μελάς που ορίστηκε από το Μακεδονικό Κομιτάτο αρχηγός όλων των ανταρτικών σωμάτων στην Δυτική Μακεδονία, διέσχισε την ελληνοτουρκική μεθόριο κοντά στην μονή Μερίτσας στην Καλαμπάκα και μαζί με 30 μακεδονομάχους.

1906‎‎ . To  Μαυροβουνίο έκοψε τα πρωτα δικά του νομίσματα   σε χρυσό, ασήμι, νικέλιο και χαλκό,.

1909. Στις 15/28 Αυγούστου εκδηλώθηκε το κίνημα στο Γουδί.

1910. 
Στις 15/28 Αυγούστου  σε ειδική συνεδρία στην Τσετίνιε η Εθνοσυνέλευση του Μαυροβουνίου κήρυξε την πλήρη ανεξαρτησία του πριγκιπάτου του Μαυροβούνιου από την Τουρκία και ανακήρυξε τη χώρα σε βασίλειο, υπό την προστασία της Ρωσίας , και ο Πρίγκιπας Νικόλαος Πέτροβιτς έγινε βασιλιάς.Πλήθος καλεσμένων παρευρέθηκαν στην τελετή διακήρυξης: ο Βασιλιάς Βίκτορ Εμανουέλ Β ́ της Ιταλίας και η Βασίλισσα Γελένα, ο  Φερδινάνδος της Βουλγαρίας, ο Έλληνας Διάδοχος Κωνσταντίνος, ο Σέρβος Διάδοχος Αλεξάνταρ Καραντιόρντιεβιτς, στενοί συγγενείς του Ρώσου Τσάρου Νικολάι Β' Ρομάνοφ και άλλοι.‎

1914.Στη ναυμαχία της Ελιγολάνδης, οι Γερμανοί έχασαν τρία ελαφρά καταδρομικά και ένα αντιτορπιλικό. Οι Άγγλοι δεν είχαν απώλειες.

1916. Η Γερμανία κήρυξε τον πόλεμο στη Ρουμανία .

1922. Άρχισε από τις 11.00 το πρωί στην Σμύρνη από την αρμενική συνοικία η οργανωμένη καταστροφή, λεηλασία και σφαγή. Ο Μουσταφά Κεμάλ διόρισε τον Νουρεντίν Πασά ως στρατιωτικό διοικητή. Ο μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος, κατακρεουργήθηκε από τον τουρκικό όχλο. Ο Σοβιετικός διπλωμάτης Αράλωφ απέστελλε θερμή συγχαρητήρια επιστολή στον Κεμάλ για την επιτυχία των τουρκικών δυνάμεων. Στην Αθήνα   ανέλαβε Πρωθυπουργός ο Νικόλαος Τριανταφυλλάκος.

1924. Στη Γεωργία ξεκίνησε η εξέγερση εναντίον της σοβιετικής κατοχής. Η εξέγερση του Αυγούστου ήταν μια ανεπιτυχής αντισοβιετική εξέγερση στη Γεωργιανή Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο του 1924. Στόχος της ήταν να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία της Γεωργίας από τη Σοβιετική Ένωση και επικεφαλής της ήταν < η Επιτροπή για την Ανεξαρτησία της Γεωργίας. Eνα μπλοκ αντισοβιετικών οργανώσεων με επικεφαλής το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γεωργίας.


1939.Στη Γερμανία άρχισε η διανομή δελτίων τροφίμων και καυσίμων.

1941. Με διάταγμα του Πρεζίντιουμ του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ διατάχτηκε η μεταφορά στη Σιβηρία των 600000Γερμανών του Βόλγα.


1943. Πέθανε δηλητηριασμένος ο Μπόρις Γ ́ της Βουλγαρίας. Γενική απεργία στη Δανία εναντίον της Γερμανικής κατοχής

1944. Στο Λονδίνο, υπό την πίεση του Ουίνστον Τσόρτσιλ, η εξόριση γιουγκοσλαβική κυβέρνηση και ο βασιλιάς Πέταρ Β Καρατζόρτζεβιτς, αποκήρυξαν δημόσια τον Ντράγκολιουμπ Ντράζα Μιχαΐλοβιτς, και κάλεσαν του Τσέτνικ να αναγνωρίσουν τον Γιόσιπ Μπροζ Τίτο για αρχηγό.

1946: Τα ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ Γ. Ιωαννίδης και Π. Ρούσος πήγαν στη Σόφια, και έδωσαν στην Δημητρώφ έκθεση της ηγεσίας του ΚΚΕ, προς τον Στάλιν, για την κατάσταση στην Ελλάδα, τις προοπτικές και τις ανάγκες του ένοπλου λαϊκού κινήματος.

1948. Ξεκίνησε η επιχείρηση «Ταύρος» του Εθνικού Στρατού για την εκκαθάριση από τους Κ/Σ της Μουργκάνας. Στο χωριό Λια της Μουργκάνας στη Θεσπρωτία , οι κομμουνιστές εκτέλεσαν την πολύτεκνη μάνα Ελένη Γκατζογιάννη , 41 ετών, επειδή δεν παρέδωσε τα παιδιά της στο παιδομάζωμα.


1949
. Από το μεσημέρι της 28ης Αυγούστου άρχισε η σύμπτυξη των δυνάμεων των Κομμουνιστοσυμμοριτών προς το κέντρο του μετώπου και η οργάνωση της υποχώρησης προς την Αλβανία.


1962. Ισχυρή σεισμική δόνηση που έγινε γίνεται αισθητή στην Κορινθία, στο Ναύπλιο και την Τρίπολη.


1965
. Καταψηφίστηκε η δεύτερη κυβέρνηση Ανακτόρων /MI6/CIA υπό τον πράκτορα Ηλία Τσιριμώκο.

1969. Ο Χένρι Τάσκα διορίστηκε νέος πρέσβης των Η.Π.Α. στην Αθήνα στη θέση του Φ.Τάλμποτ.

1970. Άρχισε να εκπέμπει η τηλεόραση του Ο.Τ.Ε. μέσα από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

1971
. Έκλεισαν οι φυλακές Αβέρωφ.

1975 .Η Γαλλία έστειλε στρατό και αστυνομία στην Κορσική για να καταστείλει τις διαδηλώσεις των αυτονομιστών . Οι Γάλλοι αγόρασαν την Κορσική από τη Γένοβα το 1768. 

1987. Ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, Κάρολου Παπούλια, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την άρση του εμπολέμου με την Αλβανία.

1989. Καταστράφηκαν στην υψικάμινο της Χαλυβουργικής οι φάκελοι πολιτικών φρονημάτων με απόφαση της κυβερνήσεως του Ανδρέα Παπανδρέου. Χιλιάδες δολοφόνοι αθώων Ελλήνων πολιτών, βιαστές και κάθε λογής αντικοινωνικά στοιχεία, έσβησαν το παρελθόν τους στο όνομα μιας δήθεν Εθνικής συμφιλιώσεως.

1991. Στην ΕΣΣΔ οι βουλευτές του Σοβιέτ ψήφισαν ομόφωνα την καθαίρεση της κυβέρνησης , λόγω της ανάμιξης υπουργών στο αποτυχημένο πραξικόπημα.
Στο Βελιγράδι, μετά από μακρά ασθένεια πέθανε ο Πατριάρχης της Γερμανός, ο οποίος ηγήθηκε της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για 32 χρόνια. (1958-1990).Το Ιράκ ανακοίνωσε την προσάρτηση του Κουβέϊτ

1994. Σε δημοψήφισμα, οι Σέρβοι της Βοσνίας με 94% απέρριψαν το ειρηνευτικό σχέδιο της Ομάδας Επαφής.

1995. Έκρηξη βόμβας στην αγορά «Μερκάλε» του Σεράγεβο, σκότωσε 37 μουσουλμάνους καταναλωτές. Οι αμερικανοί κατηγόρησαν τους Σέρβους , και δύο μέρες αργότερα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν θέσεις του Στρατού της Δημοκρατίας της Σερβίας.
Στο Βελιγράδι, η ηγεσία της Ρεπούμπλικα Σερπσκα και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας συμφωνήσαν για το σχηματισμό ενιαίας αντιπροσωπείας για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Ντέιτον, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

2001. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ανακοίνωσε ότι συγκεντρώθηκαν 3.008.901 υπογραφές υπέρ του δημοψηφίσματος για το αν θα πρέπει να αναγράφεται το θρήσκευμα στις ταυτότητες.

2010. Πέθανε στο νοσοκομείο της Φλώρινας. ο Μακαριστός Μητροπολίτης Κυρός Αυγουστίνος Καντιώτης,

2014. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε ο 12ος πρόεδρος της Τουρκίας.

2017. Το Ισλαμικό Κράτος αποσύρθηκε από τον Λίβανο.

2019: Στην Υεμένη, ο Στρατός κατέλαβε το Άντεν καταλαμβάνεται από τονστρατό3.

2020. Στην Ιαπωνία, ο Σίνζο Άμπε, πρωθυπουργός από το 2012, ανακοίνωσε την επερχόμενη παραίτησή του για λόγους υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου