«Αξιωματικοί και οπλίται της Ογδόης Μεραρχίας, Ο Πρέσβης της Ιταλίας εν Αθήναις εζήτησεν από την Κυβέρνησιν ημών να διέλθη ο Ιταλικός Στρατός δια του εδάφους μας. Η Κυβέρνησις απέρριψε την αίτησιν ταύτην και διέταξε αντίστασιν μέχρις εσχάτων. Ήδη διανοίγεται το στάδιον της εκτελέσεως του υπέρτατου προς την πατρίδα καθήκοντος δια αντιστάσεως, μέχρι εσχάτων συμφώνως προς το σχέδιον ενεργείας. Αξιωματικοί και οπλίται της Ογδόης Μεραρχίας αμυνθήτε του Ιερού Πατρίου εδάφους μετά φανατισμού εναντίον του επιδρωμέως όστις θέλει να προσβάλη ημάς ύπουλως και ανάνδρως. Αναμνησθήτε των ενδόξων παραδόσεων του Έθνους μας και πολεμήσατε μετά λύσσης κατά του ανάδρου εχθρού όστις τόσον ατίμως και άναδρως θέλει να προσβάλη τούτο. Δείξατε εις αυτόν ότι είμεθα εις θέσιν να δώσουμεν την δέουσαν απάντησιν όπως έδωσαν οι Πρόγονοί μας εις τους επιδρομείς Πέρσας. Ο Θεός ας βοηθήσει τον Τίμιον υπέρ Πατρίδος αγώνα μας και ας ευλογήσει τα όπλα μας διότι θα αγωνισθώμεν υπέρ βωμών και εστιών και υπέρ της ελευθερίας μας. Με την πεποίθησιν ακράδαντον υπέρ της νίκης αναφωνώ μεθ’ ημών. Ζήτω, το Έθνος! Ζήτω, η Πατρίς! Ζήτω, ο Στρατός! Χαράλαμπος Κατσιμήτρος υποστράτηγος »
Προσοχή:
Ο Κατσιμήτρος, προέταξε τον ρόλο του Ιωάννη Μεταξά , «ο Πρέσβης της Ιταλίας εν Αθήναις εζήτησεν από την Κυβέρνησιν ημών….η Κυβέρνησις απέρριψε …..και διέταξε αντίστασιν μέχρις εσχάτων» , ενώ ο τενεκές Παπάγος διέταξε υποχώρηση στον Αχελώο , και δεν αναφώνησε, «Ζήτω ο βασιλεύς», αλλά μόνον , Ζήτω, το Έθνος! Ζήτω, η Πατρίς! και Ζήτω, ο Στρατός!
Το Διάγγελμα του Ιωάννη Μεταξά προς τον Ελληνικό Λαό στις 28 Οκτωβρίου 1940
Όλον το Έθνος ας εγερθή σύσσωμον, αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά σας, και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών Προς τον ελληνικόν λαόν.
Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της. Μολονότι επεδείξαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην, προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημας το δικαίωμα να ζώμεν ως ελεύθεροι Έλληνες μου εζήτησεν σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν, την παράδοσιν τμημάτων του εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της. θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρέσβυν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ' εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος. Έλληνες, τώρα θα αποδείξωμεν εάν είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας, την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος ας εγερθή σύσσωμον, αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά σας, και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών!
Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως Ιωάννης Μεταξάς
"Οσον αφορα τον Παπαγο...τιποτε δεν τον σωζει απο την ιστορικη του ευθυνη οτι αφησε λογω της απουσιας του απο το μετωπο τις τοσες ευκαιριες να πεταξουμε τους Ιταλους στη θαλασσα...Το διακηρρυσω με ολη μου την δυναμη και την ευθυνη ως διοικητης του Συνταγματος το οποιο βρεθηκε βαθυτερα ολων εντος του αλβανικου εδαφους και του διεφυγε το γερας να παραδωσει τον Αυλωνα στην ελληνικη και παγκοσμια ιστορια,λογω απουσιας διοικησεως επι τοπου.Δυο ταγματα,ενα συνταγμα ζητουσα και τοτε δεν θα υπηρχε κατοπιν ουτε Τεπελενι,ουτε Τρεμπεσινα,ουτε Σεντελι.Θα ειχαν πεσει σαν ωριμο φρουτο.Οι δε επιτελεις στο Γενικο Στρατηγειο,επαγγελματικως υπερειχαν του υπευθυνου διοικητου,ομως απο τον καθενα τους ελειπαν εκεινες οι χαρακτηριστικες ιδιοτητες που πολλαπλασιαζουν,που συμπληρωνουν τα προσοντα του διοικητου ή αναπληρωνουν τα ελλατωματα.Αυτοι ηταν οι στρατηγοι Πλατης,Μελισσηνος, Στριμπερ, Καρασσος,συνταγματαρχης Κιτρυλακης,συνταγματαρχης Καννελοπουλος,συνταγματαρχης Δοβας.Ολοι επαγγελματικως εθεωρουντο καλλιστοι,με μια υπεροχη του Δοβα,επειδη ηταν αποφοιτος της Γαλλικης Σχολης Πολεμου.Μα ολοι τους ανεξαιρετως δεν ειχαν διοικησει μαχιμη μοναδα πλην του Δοβα,ή κατ'ελαχιστον χρονικο διαστημα (βασικη ελλειψη).Μα το χειροτερο για ολη την υποθεση ηταν ηξεραν καλα να μετρουν μα δεν ηξεραν ννα πηδανε (βασικο ελλατωμα).Ολοι τους ειχαν τα κεφαλια σκυμμενα.Ολοι τους απαισιοδοξοι,κανεις αισιοδοξος.Ολοι τους εργαζονταν παντοτε με άλλου την ευθυνη και ποτε δεν επαιρναν δικη τους ευθυνη.Κανενας δεν ριψοκινδυνευε.Προτιμουσαν τα κεκτημενα παση θυσια παρα μια πιθανη αποτυχια.Γιαυτο χασαμε τις ομορφες,αλλα φευγαλεες περιπτωσεις που η εκμεταλλευση τους θα μας δοξαζε για παντα...Ο Παπαγος ηταν υπευθυνος,γιατι στην μοναδικη περιπτωση του "Η ταν ή επι τας" αρνηθηκε να διαλεξει αετους και υπηρχαν παμπολλοι,ο καλυτερος ολων τοσο σε φρονηση οσο και ριψοκινδυνος ηταν ο διευθυντης του Γραφειου Αρχηγου,αντισυνταγματαρχης Αθ.Κοροζης που διαρκως επισκεπτετο το μετωπο.Μα αυτος δεν ειχε αρμοδιοτητα να ξεσηκωσει τη ναρκη.Οτι μπορουσε εκανε και του ανηκει περισσοτερο ολων επαινος".
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντιστρατηγος Θρασυβουλος Τσακαλωτος, αρχηγος ΓΕΣ 1951-52