15/12/22

ΙΣΤΟΡΙΑ. 15 Δεκεμβρίου 1940. 49η ημέρα του Πολέμου

 Στις 15 Δεκεμβρίου 1940  τα Ι και ΙΙ Τάγματα του 12ου Συντάγματος επιτέθηκαν  για την κατάληψη των ανατολικών και δυτικών υψωμάτων του χωριού Κιπαρό. Αν και η επίθεση απέτυχε για το ΙΙ/12 Τάγμα, ωστόσο, το Ι/12 Τάγμα κατόρθωσε τη μερική προσέγγιση των ανατολικών κλιτών του υψώματος 613.

Το Απόσπασμα Τσακαλώτου που το αποτελούσαν το 3/40 Σύνταγμα Ευζώνων  και το Ι/42 Τάγμα της Μεραρχίας Πατρών  εξόρμησε, κάτω από δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες και έλαβε επαφή με τους Ιταλούς. Η αμυντική τοποθεσία Κούτσι, περιλάμβανε τα υψώματα Μάλι – ε – Τζόρετ (ύψ. 1440) – αυχένας Κούτσι – Μάλι Ιτέρας – Παπαθιά. 

Ήταν φύσει οχυρή τοποθεσία, που κατεχόταν από το 41ο Σύνταγμα Πεζικού της Μεραρχίας Σιένα,  και είχε οργανωθεί με ορύγματα και συρματοπλέγματα σε μέτωπο 2.000 μέτρων. Η κατάληψη του αυχένα Κούτσι από τους Έλληνες διάνοιγε την οδό προς Αυλώνα.

Η Προσπάθεια να υπερκεράσουν την αμυντική τοποθεσία από τον ορεινό όγκο της Παπαθιάς δεν απέδωσε λόγω του χιονιού, το οποίο είχε φθάσει σε ύψος 0,80 – 1,20 μ., και της ισχυρής εχθρικής αντίστασης.
Ο Διοικητής του αποσπάσματος πείσθηκε ότι η υπερκέραση ήταν αδύνατη και αποφάσισε την εκπόρθηση της τοποθεσίας από την κατεύθυνση του αυχένα Κούτσι. 
Η 4η Μεραρχία διατάχθηκε από τον Παπάγο να καταλάβει το Τεπελένι.Το Σχέδιο Επιχειρήσεων του Α’ Σώματος Στρατού, προέβλεπε: Την κατάληψη του κόμβου Τεπελενίου και την εκκαθάριση των κοιλάδων Δρίνου και Ζαγοριά από τη IV Μεραρχία, με απώτερο σκοπό την αποκοπή της οδού Τεπελενίου – Αυλώνος και την αγκίστρωση των εχθρικών δυνάμεων στην περιοχή.

Στο Κούτσι  σκοτώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1940 ο  στρατιώτης Χατζηαντωνίου Παρασκευάς του Προδρόμου, του 30ου ΣΠ. Στο Μπάρτζι  έπεσε μαχόμενος ο στρατιώτης Κουταλόπουλος Αντώνιος του Αθανασίου.
Το Αρχηγείο των Ιταλικών  Ενόπλων Δυνάμεων στις 15 Δεκεμβρίου 1940 στο ανακοινωθέν Νο 191 ανέφερε :

 Μετά την εκκένωση του Σίντι ελ Μπαράνι, χθες – έκτη ημέρα της μεγάλης μάχης – ιταλικά και βρετανικά στρατεύματα συγκρούστηκαν από το πρωί μέχρι το σούρουπο στην περιοχή της ερήμου Φόρτε Καπούτσο – Σόλουμ – Μπάρντια. Το πεδίο της μάχης είναι γεμάτο με ομάδες τεθωρακισμένων αυτοκινήτων και εχθρικά άρματα μάχης που καίγονται. Αλλά η πίεση των εχθρικών δυνάμεων δεν έχει ακόμη χαλαρώσει. Η πολεμική αεροπορία έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, με το αξιοθαύμαστο πνεύμα θυσίας που τη διακρίνει, βομβαρδίζοντας συνεχώς. Στις χθεσινές μάχες, έντεκα εχθρικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν  . Περαιτέρω έλεγχοι αύξησαν σε δώδεκα τα εχθρικά αεροσκάφη που καταρρίφθηκαν . Έξι από τα βομβαρδιστικά μας δεν επέστρεψαν. Ο εχθρός πραγματοποίησε βομβαρδισμούς εναντίον της βάσης της Μπάρδια και της Τρίπολης. Στην τελευταία πόλη καταρρίφθηκαν δύο εχθρικά αεροσκάφη.

Στο ελληνικό μέτωπο, οι εχθρικές επιθέσεις σε διάφορους τομείς αποκρούστηκαν από τις αντεπιθέσεις μας κατά τη διάρκεια των οποίων ο εχθρός υπέστη σημαντικές απώλειες. Οι αεροπορικοί σχηματισμοί μας πραγματοποιούν συνεχώς αποτελεσματικούς βομβαρδισμούς συγκεντρώσεων ελληνικών στρατευμάτων, σε χώρους και οχήματα σε άμεση συνεργασία με χερσαίες επιχειρήσεις. Βομβαρδίστηκε  γέφυρα του σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης – Αθηνών.

Στην Ανατολική Αφρική, τα αεροπλάνα μας βομβάρδισαν εχθρικούς στρατιωτικούς στόχους στην περιοχή Gallabat. Στις σουδανικές συνοριακές περιπολίες και δραστηριότητες πυροβολικού. Ο εχθρός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε ορισμένες τοποθεσίες στην Ερυθραία, χωρίς να προκαλέσει απώλειες ή να προκαλέσει σημαντικές ζημιές.

Το υποβρύχιο Neghelli, υπό τη διοίκηση του καπετάνιου της Carlo Ferracuti, τορπίλισε και βύθισε στα ανοικτά των αιγυπτιακών ακτών ένα εχθρικό καταδρομικό τύπου Σαουθάμπτον. Χθες το βράδυ, η Νάπολη αποτέλεσε αντικείμενο τριών αεροπορικών επιδρομών με βόμβες που έπεσαν στο λιμάνι . Στο λιμάνι χτυπήθηκε μια μονάδα μεσαίας χωρητικότητας της R. Marina. οι ζημίες δεν είναι σημαντικές· Περίπου πενήντα νεκροί και τραυματίες του πληρώματος. Οι φωτιές στους επάνω ορόφους κάποιων σπιτιών κατασβέστηκαν αμέσως με την επέμβαση έκτακτης ανάγκης της πυροσβεστικής. Οκτώ άμαχοι έχουν τραυματιστεί. Συμπεριφορά πληθυσμού, υποδειγματική.


Στην Γαλλία, υπό την Γερμανική  Κατοχή , το καθεστώς του Βισύ, μετέφερε η τέφρα του Ναπολέοντα Β ́ στο Ινβαλίντ ,100 χρόνια μετά από εκείνη  του πατέρα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου