24/12/22

Δεκεμβριανά: 20η ημέρα

24 Δεκεμβρίου 1944. Κατα τα ΔεΕμαρτύρησε στα χέρια των  ΟΠΛΑτζήδων  ο Ιερομόναχος Αναστάσιος Ιβηρίτης, εφημέριος του Αγίου Ανδρέου Κάτω Πατησίων


Από το Θησείο οι Άγγλοι επιτέθηκαν μέσα στα στενά του Ψυρρή. Πέρασαν την Πειραιώς και μπήκαν στο Μεταξουργείο, μέχρι την οδό Μυλλέρου. Και συγχρόνως επιτέθηκαν στο Γκάζι, όπου είχαν «οχυρωθεί» οι ΕΛΑΣίτες Έπεσε το Γκάζι, και οι Αλεξιπτωτιστές έφτασαν στην Ιερά Οδό.

Στους υπονόμους από το Μεταξουργίο  η αποστολή των Δυναμιτιστών του ΚΚΕ  πήγαινε να ανατινάξει την Μεγάλη Βρετανία με τα εκρηκτικά που είχαν αφήσει οι Γερμανοί τον Οκτώβριο. 

Στα Κάτω Πατήσια, στο Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου ο αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Ιβηρίτης-Κρητικός τελούσε τη θεία Λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων . Μόλις τελείωσε η λειτουργία συνελήφθη από τους άθεους ΟΠΛΑτζήδες μέσα στον αγαπημένο ναό. 

Λίγη ώρα μετά μετά βρέθηκε το λείψανό του πεταμένο σ’ ένα παράμερο δρόμο σαν να ήταν σκουπίδι. Ένας ιερεύς έγραψε προς την αρχιεπισκοπή Αθηνών: «Το πτώμα του έφερε παντοίας κακώσεις και τραύματα εκ σφαγής εις τον λαιμόν». 

Ο Κύριος της ζωής και του θανάτου δέχθηκε τον μαρτυρικό του θάνατο τα Χριστούγεννα εκείνα υπέρ τα τίμια δώρα των μάγων της Βηθλεέμ, χρυσό, λίβανο και σμύρνα ….

Στη διάρκεια της κατοχής ο Ναός του, Αγίου Ανδρέα  δεν ήταν μόνο τόπος θείας λατρείας, αλλά ήταν και ιατρείο ψυχών και σωμάτων, πηγή παρακλήσεως των δυστυχισμένων και τροφής των πεινασμένων. Ο αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Ιβηρίτης κουβαλούσε σακιά με τρόφιμα για τους φτωχούς. Έγινε για πολλούς πατέρας και φίλος, δάσκαλος και γιατρός, τροφέας και συμπαραστάτης, εξομολόγος και αδελφός, και έσωζε ανθρώπους από την ασθένεια, την πείνα και την απελπισία, προπάντων παιδιά.

Ο Ιερομόναχος Αναστάσιος Ιβηρίτης γεννήθηκε το 1905 στην Ίμβρο και λεγόταν Γεώργιος Κρητικός. Εισήλθε στην ιερά μονή Ιβήρων, το 1923, όπου εκάρη μοναχός το 1924 και χειροτονήθηκε διάκονος το 1925 και πρεσβύτερος το 1933. Ήρθε στην Αθήνα, όπου σπούδασε θεολογία, ιατρική και μουσική.

Στον πόλεμο του 1940 υπηρέτησε ως στρατιωτικός ιερεύς.

 Ήταν παρών στην πρώτη γραμμή του πυρός, ενθαρρύνοντας τους στρατιώτες. Έδωσε πνοή στους αποθαρρημένους, κινούμενος με αυτοθυσία.


Ο διοικητής του έγραψε γι’ αυτόν: 

«Ιερεύς με αρτίαν ηθικήν και πνευματικήν μόρφωσιν, πλήρης δε πίστεως και πατριωτικού ενθουσιασμού ευρίσκετο κατά τας δυσκολωτέρας στιγμάς πάντοτε πλησίον των στρατιωτών, ενισχύων αυτούς ψυχικώς και συμμεριζόμενος τους κόπους και τους κινδύνους αυτών, δειχθείς ούτως αντάξιος της στρατιωτικής και εν γένει της εθνικής αποστολής του Έλληνος κληρικού εν πολεμώ …». 

-Ο Γ. Παπανδρέου διόρισε αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού τον αντιστράτηγο Γεώργιο Δρομάζο σε αντικατάσταση του Ευστάθιου Λιώση.

Τα "κατορθώματα" του αγωνιζόμενου Κόκκινου «λαού» τον Κόκκινο Δεκέμβρη 

ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΡΤΥΡΑ 20 Δεκεμβρίου 1944 

Ο μάρτυρας Διονυσίος Ντινιώτης του Αθανασίου ετών 29 Ιατρός έκ Φιλιατρών. 
 «Την 5η Δεκεμβρίου ημέρα Τρίτη κατά το βράδυ άρχισαν οι Εαμίτες την επίθεση εναντίον της Ανωτέρας Διοικήσεως Στερεάς από την Πλατεία Αγίου Γεωργίου και των γύρω παρόδων. Το απόγευμα της ιδίας ημέρας πέρασαν από το σπίτι μου και πληροφορηθέντες οτι είμαι ιατρός με επιστράτευσαν, όπως τούτο έπραξαν και δι' άλλους, δια να προσφέρω τας υπηρεσίας μου. Με ωδήγησαν με 11 νοσηλευομένους ιδικούς των εις τα Τουρκοβούνια επάνω πρός Κυψέλη και εις ένα πρόχειρο Νοσοκομείο σε κάποιο σπίτι και μου συνέστησαν να μην επιχειρήσω να φύγω, διότι θα υποστώ την τύχη ην υπέστησαν οι άνδρες της Ανωτέρας Διοικήσεως προσθέτοντας ότι, αυτούς τους εξετέλεσαν ως προδότες. Εκεί εις τό προσωρινό ιατρείο έφθασα περί την 5ην απογευματινή ώρα. Κατά τας 6,30' μ.μ. της ιδίας ημέρας ήκουσα δυνατούς θρήνους, προερχομένους από μία σπηλιά απέχουσα από το ιατρείο περί τα 50 μέτρα. Εζήτησα πληροφορίας και τότε μου ανεκοινώθη ότι σκοτώνουν τούς προδότας της Ανωτέρας Διοικήσεως. Οί θρήνοι ήσαν πολλών ανθρώπων: «Μάνα μου, Παναγιά μου και άλλα συγκεχυμένα» και διήρκεσαν επί ημίσεια ώρα. Συνάγεται ότι επρόκειτο περί εκτελέσεων γενομένων ουχί διά πυροβόλων όπλων άλλα δι' άλλων μέσων»

 Αναφορά της Φρουράς Χωροφυλακής του Νοσοκομείου Ερυθρού Σταυρού 

 Την 21-12-44 παρουσιάσθη στο Νοσοκομείο γυμνός και αιμόφυρτος ο Χωροφύλαξ Λόγκας Αριστείδης του Γεωργίου, όστις ανέφερε τα έξης : 

" Κρατούμενος εις τας Φύλακας Αβέρωφ, ώς δοσίλογος, συνελήφθη υπό των έλασιτών την 18-12-44 κατά την γενομένην ύπ' αυτών κατάληψιν τών Φυλακών μετά 100 περίπου έτέρων κρατουμένων μεταξύ των οποίων και οι τέως Υπουργοί Μπακος και Πηρουνάκης και ώδηγήθησάν είς τήν Πολιτοφυλακήν Γκύζη κακοποιηθέντες καθ' οδόν.
 Την 20-12-44 ο ανωτέρω Χωροφύλαξ μεθ' έτέρων 6 κρατουμένων, μεταξύ των όποιων, ό Χωροφύλαξ της Ειδικής Ασφαλείας Πάλλας, εις έτερος Χωροφύλαξ και εις Νομάρχης αγνώστου ταυτότητος, ώδηγήθησαν είς το άκρον του συνοικισμοϋ Γκύζη εντός ρέματος προς εκτέλεσιν. Πράγματι αφού απεγυμνώθησαν εβλήθησαν δι' αυτομάτου και εξετελέσθησαν. Ό Χωροφύλαξ όμως ούτος δεχθείς δύο τραύματα εις την αριστεράν ωμοπλάτη και τον βραχίονα έπεσε πρηνής παριστάνων τον νεκρόν. Ακολούθως οι εκτελεσταί έβαλον διά περιστρόφου την τελειωτική βολή κατά της κεφαλής των έκτελεσθέντων. Κατ' ευτυχή όμως σύμπτωση ή σφαίρα έπληξε τούτον ελαφρώς και ούτω κατόρθωσε μετά την αποχώρηση του εκτελεστικού αποσπάσματος, να διαφύγει νά τύχει κατά• τη νύκτα εκείνην περιθάλψεως παρά τινι οίκία καί την επομένη να παρουσιασθεί εις το Νοσοκομείο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου