Το 33ο ΣΠ της Φλωρίνης επιτίθετο στο Μάλι Φερόσι εκεί έπεσαν μαχόμενοι οι Στρατιώτες Αγγελής ή Γιδαράκος Ιωάννης , Δαδιώτης Ιωάννης, Καζάνης, Γεώργιος, και Κεφάλας Θωμάς Παναγιώτη, Στρατιώτης, και στο ύψωμα 897 δίπλα από το 1220 που είχε καταληφθεί στις 28 Δεκεμβρίου.
Εκεί σκοτώθηκε ο Στρατιώτης Παπακωνσταντίνου Αθανάσιος του 33ου .
Στο ύψωμα1280 σκοτώθηκε ο Στρατιώτης Καλτσάς Σπυρίδων του 3ου ΣΠ.
Το 28ο ΣΠ προωθείτο προς την Κλεισούρα. Σκοτώθηκε ο ανθυπολοχαγός ΝΤΕΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ.
Το 66ο επιχειρούσε προς το Μπεράτι.Στον αυχένα Σιρακούτ σκοτώθηκαν ο στρατιώτηςΠαπαϊωάννου Βασίλειος και Μἀμαλης Λεωνίδας.
Το 36ου ΣΠ. επιχειρούσε στο ύψωμα Μπένσας , νότια του Τεπελενίου. Εκεί σκοτώθηκε ο στρατιώτης Λέλας Αριστείδης.
«Στο ελληνικό μέτωπο έλαβαν χώρα μάχες κυρίως τοπικού χαρακτήρα. Ο εχθρός υπέστη σημαντικές απώλειες και άφησε όπλα και αιχμαλώτους στα χέρια μας. Οι ναυτικές μονάδες πραγματοποίησαν έντονη βομβιστική ενέργεια εναντίον εχθρικών κέντρων ανεφοδιασμού κατά μήκος των ελληνοαλβανικών ακτών με ορατά αποτελέσματα. Πολυάριθμοι βομβαρδισμοί και προσέβαλαν συνεχώς στρατιωτικές προετοιμασίες, γέφυρες και δρόμους. Τα λιμάνια και οι στρατιωτικοί στόχοι της Θεσσαλονίκης και της Πρέβεζας και τα αεροδρόμια των Ιωαννίνων και της Κοζάνης βομβαρδίστηκαν με εξαιρετικά αποτελέσματα. Δύο εχθρικά αεροσκάφη καταστράφηκαν στο έδαφος. Μια περίπολος Hurricane που προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τον σχηματισμό βομβαρδιστικών μας αποκρούστηκε και ένα καταρρίφθηκε».
Είναι ξεκάθαρο ότι η άρνηση του Μεταξά να εγκατασταθούν βρετανικά αεροσκάφη στη Θεσσαλονίκη ήταν ο λόγος που οι Βρετανοί τον έβγαλαν από τη μέση… Ήθελαν πάση θυσία να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο στο νότο, για να απασχολούν τους Γερμανούς και να τους απομακρύνουν από τα παράλιά τους…
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον Μεταξά τον σκότωσαν για το μετά τον πόλεμο σχεδιασμό τους.....
ΑπάντησηΔιαγραφή