4/12/22

Η 4η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

Η 4η Δεκεμβρίου είναι η 338η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 27 ημέρες ως το τέλος του έτους. 

771. Πέθανε  ο βασιλιάς της Αυστρασίας, Καρλομάν Α΄, και ο συμβασιλέας αδελφός του Κάρολος , (ο μετέπειτα Καρλομάγνος), έγινε βασιλιάς ολόκληρης της Φραγκίας.

1110 .Οι Σταυροφόροι από το  Βασίλειο της Ιερουσαλήμ κατέλαβαν τη Σιδώνα.

1137. Θάνατος του  αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Λοθαρίου Β.

1248. Τα καστιλιάνικα στρατεύματα του βασιλιά Αλφόνσου κατέλαβαν το μαυριτανικό φρούριο, που βρίσκεται πάνω από το Αλικάντε.

1259. Υπογράφηκε η Συνθήκη των  Παρισίων ανάμεσα στον  Ερρίκο Γ΄ της Αγγλίας και το Λουδοβίκο  Θ΄ της Γαλλίας με την οποία ο Ερρίκος παραιτήθηκε  από τις αξιώσεις του στα ελεγχόμενα από του Γάλλους εδάφη και τη Νορμανδία και έδωσε το φεουδαρχικό όρκο  στο Γάλλο βασιλιά. Σε αντάλλαγμα ο Λουδοβίκος απέσυρε την υποστήριξη του στους Άγγλους επαναστάτες.


1371.
 Πέθανε σε ηλικία 35 ετών, ο Αυτοκράτορας των Σέρβων, των Ελλήνων, των Βουλγάρων, των Βλάχων και των Αλβανών Στέφανος Ούρος Ε΄ Νέμανιτς,  ο Αδύναμος, ο γιος του αυτοκράτορα Στέφανου Ντούσαν και μοναδικός κληρονόμος της μεγάλης Σερβικής αυτοκρατορίας.  Με το θάνατο του, διαλύθηκε  η  Σερβική Αυτοκρατορία. Ο θάνατός του εξαφάνισε  και τη Γραμμή του Νέμανιτς.  Τον διαδέχθηκε ο Μάρκο Μρνγιάβτσεβιτς, αλλά την  εξουσία στη βόρειο Σερβία ασκούσε ο Λάζαρ της Σερβίας από τον Οίκο των Λαζάρεβιτς. (βασ. 1355-1371). Ο εξάδελφός του Συμεών Ούρος κυβέρνησε μια περιοχή της Ηπείρου και της Θεσσαλίας κυβέρνησε  στην περιοχή της Ηπείρου και της Θεσσαλίας ως κατ΄ όνομα Αυτοκράτορας Σέρβων και Ελλήνων μέχρι το 1373 που έγινε μοναχός.. Το 1384-1385 βοήθησε την αδελφή του Μαρία Αγγελίνα Δούκαινα Παλαιολογίνα να κυβερνήσει την Ήπειρο (ήταν χήρα του Θωμά Β΄ Πρελούμπου, Δεσπότη της Ηπείρου.

1374.   Οι Γενουάτες από την Αμμόχωστο επέδραμαν, κατέλαβαν  και λεηλάτησαν  την Λευκωσία.

1533. Στη Ρωσία, ο μόλις τριών ετών, Ιβάν Δ΄ διαδέχτηκε τον πατέρα του, Βασίλη .

1534
. Κατά τον πόλεμο με τους Πέρσες Σαφαβίδες, οι Οθωμανοί υπό τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν κατέλαβαν  τη Βαγδάτη.


1563. Στο Τρέντο έληξε η Οικουμενική Σύνοδος της καθολικής Εκκλησίας υπό τον Πάπα Πίο Δ .Η Σύνοδος εξέδωσε καταδίκες για τις  Προτεσταντικές αιρέσεις και όρισε τις διδασκαλίες της  καθολικής Εκκλησίας στα θέματα των Γραφών και της Παράδοσης, του Προπατορικού Αμαρτήματος, των Μυστηρίων, της Θείας Ευχαριστίας, της Θείας Λειτουργίας και τον εορτασμό των αγίων.

1601. Οι Τούρκοι απαγχόνισαν  στο Φανάρι της Καρδίτσας τον επίσκοπο Φαναρίου και Νεοχωρίου Σεραφείμ που ηγήθηκε της αγροτικής εξέγερσης  στην περιοχή των Αγράφων.


1642. O  Καρδινάλιος Μαζαρέν ανέλαβε πρωθυπουργός του Λουδοβίκου 14ου.

1644. Στη  Βεστφαλία άρχισαν οι διαβουλεύσεις μεταξύ Γαλλίας, Ισπανίας και Σουηδίας που τελικά οδήγησαν  στο τέλος του πολέμου των τριάντα ετών, και στην ειρήνη της Βεστφαλίας.


1676 . Οι Σουηδοί νίκησαν του Δανούς που διοικούσε ο βασιλιάς Χριστιανος Ε΄ στη μάχη της Λουντ.8.000 Σουηδοί με  10 όπλα κανόνια αντιμετώπισαν   12.300 Δανούς  με 56 κανόνια. Οι Σουηδοί είχαν 3.000 νεκρούς και τραυματίες και οι Δανοί 6.000. Νεκρούς και  τραυματίες και 2.000 αιχμαλωτίστηκαν .

1707
.Tο πρώτο κρατικό ιατρικό ίδρυμα στη Ρωσία άνοιξε στη Μόσχα . To στρατιωτικό νοσοκομείο, στο Λεφόρτοβο.

1745. Ο στρατός του Κάρολου Εδουάρδου Στιούαρτ έφθασε στο Ντέρμπι, το απώτατο σημείο του κατά τη διάρκεια της Εξέγερσης των Ιακωβιτών.

1808. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης εισήλθε στη Μαδρίτη και με το πρώτο του διάταγμα κατάργησε  την ιερά εξέταση στην Ισπανία.

1871. Ο Πρωσικός νομισματικός νόμος της 4ης Δεκεμβρίου καθιέρωσε το Μάρκο  ως το ενιαίο νόμισμα της γερμανικής αυτοκρατορίας.

1897. Στις 22 Νοεμβρίου/4 Δεκεμβρίου, υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη από τον Αλέξανδρο Ζαΐμη η Συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως, που συνέταξαν οι Μεγάλες Δυνάμεις, με την οποία έληξε ο ατυχής Πόλεμος του 1897. Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημίωση στην Τουρκία 4.000.000 τουρκικών λιρών ως πολεμική επανόρθωση.

1903. Με το άνοιγμα της Βουλής  ο Δημήτριος Ράλλης υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησης του στον βασιλιά. Η κυβέρνηση αποχώρησε δυο ημέρες μετά . Η εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως δόθηκε  στον Γεώργιο Θεοτόκη.

1908. Εγκαινιάστηκε στη Σόφια το πρώτο κινηματογραφικό θέατρο στη Βουλγαρία.
1910. Στο πλαίσιο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, το Μαυροβούνιο ψήφισε το Νόμο για το Κρατικό Νόμισμα. 
Κόπηκαν 300.000 ασημενια «πέρπερα» (υπέρπυρα)  και χρυσά 70.000 «πέρπερα».
 
1913. Στις 4/17 Δεκεμβρίου  υπογράφηκε στη Φλωρεντία από τις Μεγάλες Δυνάμεις το πρώτο  πρωτόκολλο, με το οποίο καθορίζονταν  τα σύνορα του νεοδημιουργηθέντος αλβανικού κράτους.

1920. Στο Μιλάνο πραγματοποιείται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του  Κωνσταντίνου Α'. Οι συλληφθέντες διατελούσαν σε επαφή και με άλλους συνενόχους και σκόπευαν να τοποθετήσουν βόμβες στην αμαξοστοιχία, στην οποία επέβαινε ο βασιλιάς.


1926. 
Ορκίστηκε η οικουμενική Κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη.         Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης που ανέλαβε την πρωθυπουργία δεν ήταν βουλευτής και στην κυβέρνηση που σχημάτισε συμμετείχαν όλα τα μεγάλα κόμματα. Η σύνθεση της πρώτης κυβέρνησης Ζαΐμη ήταν: Αλέξανδρος Ζαΐμης Πρωθυπουργός και υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Ανδρέας Μιχαλακόπουλος υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος υπουργός Δικαιοσύνης Παναγής Τσαλδάρης υπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Αργυρός υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεώργιος Καφαντάρης υπουργός Οικονομικών Γεώργιος Μερκούρης υπουργός Εθνικής Οικονομίας Ιωάννης Μεταξάς υπουργός Συγκοινωνιών Αλέξανδρος Παπαναστασίου υπουργός Γεωργίας Μιχαήλ Κύρκος υπουργός Υγιεινής Προνοίας & Αντιλήψεως Αλέξανδρος Μαζαράκης υπουργός Στρατιωτικών Αλ. Κανάρης υπουργός Ναυτικών Αν. Μπακαλμπάσης υφυπουργός Γεωργίας.


1938. Στη Σουδητία, (Sudetenland), έγιναν εκλογές για την ανάδειξη 41 βουλευτών στο γερμανικό Ράιχσταγκ.  Η συμμετοχή ήταν 98.90%. Το NSDAP έλαβε 2,464,681 ψήφους η 98.68%.

1939. Ρωσία απέρριψε τις προτάσεις της Κοινωνίας των Εθνών   για την διευθέτηση της διαφοράς με τη Φινλανδία, αναφέροντας ότι:       « Η ΕΣΣΔ δεν είναι σε πόλεμο με την Φινλανδία και δεν απειλεί με πόλεμο στον φινλανδικό λαό. Κατά συνέπεια, η αναφορά στο άρθρο 11, παράγραφος 1, είναι αδικαιολόγητη. Η Σοβιετική Ένωση διατηρεί ειρηνικές σχέσεις με την Λαϊκή Δημοκρατία της Φινλανδίας, της  οποίας η κυβέρνηση υπέγραψε με την ΕΣΣΔ  στις 2 Δεκεμβρίου, σύμφωνο  βοήθειας και  φιλίας. Με το σύμφωνο αυτό λύθηκαν όλα τα ζητήματα  που η Σοβιετική κυβέρνηση μάταια είχε συζητήσει με τους εκπροσώπους της πρώην φινλανδικής κυβέρνησης. Με τη διακήρυξη της 1ης Δεκεμβρίου η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Φινλανδίας ζήτησε από τη Σοβιετική κυβέρνηση  βοήθεια στις ένοπλες δυνάμεις της με σκοπό την κοινή εκκαθάριση  της πολύ επικίνδυνης κατάστασης  που δημιούργησαν  στη Φινλανδία οι πρώην κυβερνώντες
1940. Η Βρετανία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία εμπορίου.
Το  12ο ΣΠ, επιχειρούσε στους Γεωργουτσάδες και το ύψωμα 1160 , Πλατοβούνι.Υπεγράφη, στο Βερολίνο, "Πρωτόκολλο για τη ρουμανική-γερμανική συνεργασία" για την υλοποίηση ενός δεκαετούς σχεδίου για την αποκατάσταση της ρουμανικής οικονομίας με τα οποία το γερμανικό κεφάλαιο διείσδυσε στη ρουμανική οικονομία. Έτσι, η Ρουμανία έγινε σημαντικός εξαγωγέας πρώτων υλών και ο μεγαλύτερος προμηθευτής γεωργικών προϊόντων του Τρίτου Ράιχ, με την οικονομία της να υπάγεται πλήρως στη «νέα ευρωπαϊκή οικονομική τάξη», που καθιερώθηκε από τους Ναζί.

1943. Στο Κάϊρο άρχισαν οι τριήμερες συνομιλίες του Πρόεδρου των ΗΠΑ Θίοντορ Ρούζβελτ, και του Βρετανού πρωθυπουργού Ουίνστον Τσόρτσιλ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού στο Κάιρο συζήτησαν κοινές δράσεις στο πλαίσιο του συνασπισμού αντι-Χίτλερ. Η Τουρκία, αρνήθηκε να κηρύξει τον πόλεμο στη Γερμανία. Στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε το τέλος της μεγάλης ύφεσης . Ο βομβαρδισμός της Λειψίας.

1944. Το 2ο Σύνταγμα της 2ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ αφοπλίστηκε από βρετανικές δυνάμεις στην περιοχή της Φιλοθέης ενώ ερχόταν στο κέντρο των Αθηνών .Τα ξημερώματα, στην περιοχή του Θησείου διεξήχθη η πρώτη μάχη ανάμεσα σε δύο τάγματα του ΕΛΑΣ και το σύνολο της Οργάνωσης Χ που έδρευε στην περιοχή. Η μάχη διήρκεσε μερικές ώρες και ο ΕΛΑΣ κατέβαλε την άμυνα των αντιπάλων του. Οι Βρετανοί επενέβησαν με άρματα και μετέφεραν τον αρχηγό της Χ, Γεώργιο Γρίβα, στο κέντρο της Αθήνας. Το ΚΚΕ οργάνωσε τις κηδείες των θυμάτων της 3ης Δεκεμβρίου, με νέα επεισόδια και συμπλοκές, με 40 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Την ίδια ημέρα οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ προχώρησαν σε κατάληψη πολλών αστυνομικών τμημάτων στον Πειραιά και σε περιοχές περιμετρικά του κέντρου της Αθήνας, όπως στην Κυψέλη, στον Νέο Κόσμο, στους Αμπελόκηπους, στον Κολωνό, και στα Πατήσια και αλλού.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας δυνάμεις του ΕΛΑΣ επιτέθηκαν στις φυλακές Βαριώτη, στην αρχή της λεωφόρου Βουλιαγμένης τις οποίες κατέλαβαν
Ο Σκόμπι κήρυξε τον στρατιωτικό νόμο στην Αθήνα. Τη νύχτα της 4ης προς 5η Δεκεμβρίου οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ επιχείρησαν την κατάληψη των φυλακών Συγγρού. Η επίθεση ανακόπηκε μετά από παρέμβαση των Βρετανών που χρησιμοποίησαν τεθωρακισμένα . Παρόμοια εξέλιξη είχε η επίθεση στις φυλακές Χατζηκώστα που έληξε με παρέμβαση των Βρετανών. Στη Γερμανία, ,έγινε μια από τις μεγαλύτερες συμμαχικες αεροπορικές επιθέσεις στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ο βομβαρδισμός της Χαϊλμπρόν, της Βυρτεμβέργης. Καταστράφηκε ολόκληρο ιστορικό κέντρο της πόλης. Πάνω από 6.500 νεκροί. Στη Γιουγκοσλαβία οι παρτιζάνοι μετά από ένα μήνα συγκρούσεων, κατέλαβαν το Κνιν.

1945. Με ψήφους 65 υπέρ και 7 κατά, η Γερουσία των Η.Π.Α. ενέκρινε τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

1947. Στη Βουλγαρία η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση ψήφισε το Σύνταγμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, γνωστού ως «Συντάγματος Ντιμιτρόφ».

1950. Το Σμήνος Μεταφορικών Αεροσκαφών του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας εκανε από το αεροδρόμιο Χουνγκάτ της Κορέας την πρώτη αποστολή μεταφοράς τραυματιών από το πεδίο μάχης.

1967. Άρχισε η λειτουργία των μικτών κακουργιοδικείων για την εκδίκαση των πολιτικών εγκλημάτων και των εγκλημάτων Τύπου. Επικηρύχθηκε ο βομβιστής Λαμπράκης Θεόδωρος Νίκας. Δηλώσεις Πιπινέλη για τη συμφωνία με την Τουρκία


1969. Οι Μαύροι Πάνθηρες  Φρέντ Χάμπτον και Μαρκ Κλαρκ εκτελεστηκαν στον ύπνο τους κατά τη διάρκεια  εφόδου 14 αστυνομικών του Σικάγο.

1971. Ο  Ινδικός στρατός εισήλθε στην Ανατολική Βεγγάλη, που αποσπάστηκε  από το Πακιστάν δημιουργώντας  το Μπανγκλαντές.

1976. Ο Μποκάσσα , στέφτηκε αυτοκράτορας Μποκάσσα Α ' της Κεντροαφρικανικής αυτοκρατορίας.

1991. Η κυβέρνηση του Εφιάλτη με υπουργό εξωτερικών τον Σαμαρά, κατέληξε σε τρεις όρους για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ: α) Να αλλάξει η ονομασία «Μακεδονία», β) Να αναγνωρίσει ότι δεν έχει εδαφικές βλέψεις κατά της Ελλάδας και γ) Να αναγνωρίσει ότι στην Ελλάδα δε υπάρχει «μακεδονική μειονότητα».

1992. Με απόφαση του Προέδρου Μπους άρχισε η απόβαση 28.000 Αμερικάνων στρατιωτών στη Σομαλία.

1995. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέστειλαν τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας το 1992.Οι πρώτοι στρατιώτες του ΝΑΤΟ, για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον, προσγειώθηκαν με δύο αεροπλάνα στο αεροδρόμιο του Σεράγεβο.

1997. Έληξε η Διάσκεψη του Λονδίνου για το ναζιστικό χρυσό. 5,5 τόνοι διατεθηκαν για τα θύματα του Ολοκαυτώματος .

2001. Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στις παλαιστινιακές πόλεις της Δυτικής Όχθης και κατέλαβε το διεθνές αεροδρόμιο στη Γάζα.

2008.Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το προεξοφλητικό της επιτόκιο κάτω από το 0,75%.

2011.Εγιναν βουλευτικές εκλογές στην Κροατία.

2016. Στην Ιταλία καταψηφίστηκαν σε δημοψήφισμα οι μεταρρυθμίσεις του Ματέο Ρέντζι. Ο  οικολόγος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν εκλέχθηκε  Πρόεδρος της Αυστρίας,


2017. Το Ουρογκρουπ συμφώνησε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο, να διαδεχθεί τον Γερούν Ντάϊζενμπλουμ. Θάνατος του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, κατά τη διάρκεια της μάχης της Σανάα ,εναντίον των Χούτι.

2018. Έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» εναντίον της απόφασης του προέδρου της Εμμανυέλ Μακρόν να επιβάλει φόρους στα καύσιμα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε  ότι τα σχέδια αυτά αναβάλλονται για τουλάχιστον ένα εξάμηνο. Με τη σύμφωνη γνώμη του ΣτΕ, αλλάζει ο αριθμός των εκλογικών περιφερειών σε 59. Ειδικότερα, οι νέες αλλαγές είναι: Α΄ Αθηνών 13 έδρες, Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών 15 έδρες, Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών 11 έδρες, Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών 17, Α Πειραιώς 5, Β΄ Πειραιώς 7, Α΄ Ανατολικής Αττικής 10, Β΄ Δυτικής Αττικής 4, Αιτωλοακαρνανίας 7, Αργολίδος 2, Αρκαδίας 3, Άρτης 2 και Αχαΐας 8. Στη Ρωσία τα αεροδρόμια  της Μόσχας, « Σερμέτιεβο» και  «Ντομαντέντοβο» μετονομάστηκαν  σε «Αλεξάντερ Πούσκιν» και «Μιχαήλ Λομονόσοφ αντίστοιχα. ¨

2020. Η κυβέρνηση του Ζντράβκο Κριοβάπιτς στο Μαυροβούνιο έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου