11/1/23

Η 11η Ιανουαρίου στην Ιστορία

Η 11η Ιανουαρίου είναι η 11η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 354 ημέρες ως το τέλος του έτους. 

381. Έφθασε στην Κωνσταντινούπολη και ζήτησε άσυλο από τον Αυτοκράτορα Θεοδόσιο ο εκθρονισθείς βασιλιάς των Βησιγότθων της Δακίας Αθανάριχος.

532 . Κλιμακώθηκε η Στάση του Νίκα στην Κωνσταντινούπολη με βίαιες συγκρούσεις.

812. Ο γιος του Νικηφόρου Α΄ και συμβασιλέας με τον πατέρα του Σταυράκιος που είχε τραυματισθεί κατά την πανωλεθρία του βυζαντινού στρατού από τους Βουλγάρους του Κρούμου στη Μάχη της Πλίσκας και που είχε καταφύγει σε μοναστήρι.  Πέθανε στις 11 Ιανουαρίου του 812 από το τραύμα του, που είχε μολυνθεί.

1055 . Με το θάνατο του Κωνσταντίνος Θ´ του Μονομάχου, η κόρη του Κωνσταντίνου Η', Θεοδώρα  έγινε αυτοκράτειρα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, σε ηλικία 74 ετώνΟι Μονομάχοι προσπάθησαν να αναγορεύσουν αυτοκράτορα τον δούκα Βουλγαρίας Νικηφόρο Πρωτεύοντα, ενώ και ο πατρίκιος Βρυέννιος, εκπρόσωπος της στρατιωτικής αριστοκρατίας και στρατηγός του Θέματος  της Μακεδονίας προσπάθησε  να στασιάσει.


1158. Ο Βλαδίσλαος Β' έγινε  βασιλιάς της Βοημίας.

1571. Ο Μαξιμιλιανός Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας για να ενώσει τους Χριστιανούς , και να εκδιώξει τους Τούρκους από την Ουγγαρία, υπέγραψε το διάταγμα για την παραχώρηση Θρησκευτικής  Ελευθερίας  στους Ευγενείς της Αυτοκρατορίας.

1636. (1η/11 Ιανουαρίου). Στον  Τριακονταετή Πόλεμο,  οι Σουηδοί νίκησαν  τους Αυτοκρατορικούς, στη πρωτοχρονιάτικη μάχη του Χάζελουνε, κοντά στη Βρέμη.

1693.Εξερράγη το ηφαίστειο της Αίτνας. Ισχυρός σεισμός κατεστρεψε την Κατάνια .Σκοτώθηκαν περίπου 60.000.Πολλές ζημιές και νεκροί στο Νότο. Επλήγη και η Μάλτα. 

1700.Το Ιουλιανό ημερολόγιο εισήχθη στη Ρωσία αντί του Βυζαντινού ημερολογίου από κτίσεως Κόσμου . Μετά την 31 Δεκεμβρίου, 7208 ήρθε η 1η Ιανουαρίου, 1700. 

1811. Η πρώτη Συνέλευση της σερβικής Επανάστασης στο Βελιγράδι, ψήφισε το πρώτο εξαμελές Εκτελεστικό . Υπουργός στρατιωτικών ο Μλάντεν Μιλοβάνοβιτς, Δικαιοσύνης ο Πέταρ Ντόμπρινατς, Εξωτερικών ο Μιλένκο Στοΐκοβιτς, Παιδείας,
ο Δωσίθεος Ομπράντοβιτς, Οικονομικών ο Σίμα Μάρκοβιτς, και Εσωτερικών
ο Γιάκοβ Νενάντοβιτς. 

1822. Ιδρύθηκε η τράπεζα αποταμιεύσεων της Βενετίας, η πρώτη τράπεζα ταμιευτηρίου της Ιταλίας.

1828. H αγγλική  φρεγάτα των 76 κανονιών «Γουόρσπαϊτ» που μετέφερε  τον Καποδίστρια κατέπλευσε στην Αίγινα. Ο Κυβερνήτης έφθασε στην Μητρόπολη , όπου εψάλλει η επίσημη δοξολογία. Η αντικυβερνητική επιτροπή τον οδήγησε σε υπερυψωμένο θρόνο που είχαν φτιάξει ειδικά γι’ αυτόν. Ο Κυβερνήτης αρνήθηκε και «έμεινε εις το έδαφος όρθιος και ασκεπής», και παρακολούθησε τη Λειτουργία  με ευσέβεια και κατάνυξη.

1843.Ο αυτοκράτορας Φερδινάνδος απαγόρευσε τη χρήση των Ιλλυρικών ονόματων, ειδικά στις «εφημερίδες και τα δημόσια αρχεία.»

1882. Κατά την εξέγερση στην Ερζεγοβίνη επιθέσεις των ανταρτών σε αστυνομικά τμήματα της Αυστρο-ουγγρικής αστυνομίας .

1915. Η βρετανική κυβέρνηση με  διακοίνωση προς την Ελληνική την κάλεσε να πολεμήσει στο πλευρό των Συμμάχων. Στη διακοίνωση αυτή έγινε για πρώτη φορά λόγος για παραχωρήσεις εδαφών της Μικράς Ασίας στην Ελλάδα.

1916.  Γαλλικά στρατεύματα κατέλαβαν την Κέρκυρα για να διασφαλιστεί  η ασφάλεια των συμμάχων από τα υποβρύχια   των Γερμανών οι οποίοι, κατά τους συμμάχους, ανεφοδιάζονταν στην Κέρκυρα και για να φιλοξενηθεί  ο σερβικός στρατός.

1919. Η Ρουμανία προσάρτησε την Τρανσυλβανία, η οποία ήταν μέρος της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας μέχρι τη διάλυσή της το 1918.

1921. Η Γερμανία χορήγησε βοήθεια στη Βουλγαρία 1.500. 000 χρυσών Μάρκων σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο πόλεμο στο πλευρό των κεντρικών δυνάμεων.

1923 . Ο Κωνσταντίνος ΙΒ΄ πέθανε σε ξενοδοχείο στο Παλέρμο της Σικελίας από ανακοπή. Η Γαλλία μαζί το Βέλγιο, κατέλαβαν το Ντύσελντορφ  ξεκινώντας την κατοχή της κοιλάδας του Ρουρ για να αναγκάσουν τη Γερμανία να πληρώσει τις αποζημιώσεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

1924. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος  ορκίστηκε πρωθυπουργός και δήλωσε πως η ανάμειξή του στα πολιτικά πράγματα ήταν προσωρινή. Επί των Εξωτερικών υπουργός ήταν ο Γεώργιος Ρούσσος . Επί της Δικαιοσύνης υπουργός ο Γεώργιος Καφαντάρης, Επί των Εσωτερικών υπουργός ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, Επί των Εκκλησιαστικών και της Δημοσίας εκπαιδεύσεως υπουργός ο Ιωάννης Βαλαλάς. Επί των Οικονομικών υπουργός ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος. Επί της Εθνικής Οικονομίας υπουργός ο Κωνσταντίνος Σπυρίδης. Επί των Δημοσίων Συγκοινωνιών υπουργός ο Εμμανουήλ Τσουδερός. Επί της Γεωργίας και Δημοσίων κτημάτων υπουργός, ο  Αλέξανδρος Μυλωνάς. Επί της Υγιεινής, Προνοίας, και Αντιλήψεως υπουργός, ο Απόστολος Δοξιάδης. Επί των Στρατιωτικών υπουργός ο Κωνσταντίνος Γόντικας. Επί των Ναυτικών υπουργός, ο Ιωάννης Καναβός.

1930. Ο Κωστής Παλαμάς έγινε πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.


1939. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Νέβιλ Τσάμπερλεν επισκέφθηκε τη Ρώμη και συναντήθηκε  με τον Μουσολίνι.


1941.Ο Ιταλός Αρχιστράτηγος Ούγκο Καβαλέρο διέταξε την ιταλική 7η Μεραρχία Πεζικού  των Λύκων της Τοσκάνης και την επίλεκτη 3η Ταξιαρχία Αλπινιστών «Τζούλια», να ανακαταλάβουν την Κλεισούρα  με την υποστήριξη της αεροπορίας,  Η Μεραρχία των Λύκων αποδεκατίστηκε. Το Ι­Ι­Ι/2 Τάγμα του ταγματάρχη Στρα­τιώ­τη  απέκρουσε 10 νυ­κτε­ρινές επι­θέ­σεις του εχθρού στα υψώματα του Ροντέν. Ως ενίσχυση του Τάγ­ματος διατέθηκε μόνον ο 11ος Λό­χος (Γκε­ρέ­κου) του 5ου ΣΠ, ο μό­νος εφε­δρι­κός. Το Τάγ­μα είχε 11 νεκρούς και 105 τραυ­μα­τί­ες.

1944. Βομβαρδίστηκε από τη Βρετανική Βασιλική Αεροπορία ο Πειραιάς από τις 12 το μεσημέρι και για 3 ώρες..Από το ανηλεές σφυροκόπημα η πόλη υπέστη τεράστιες καταστροφές και τα θύματα ξεπέρασαν  τις 5.500.
Στη Βερόνα, εκτελεστήκαν ο Τσιάνο, ο Εμίλιο ντε Μπόνο, ο Λουτσιάνο Γκοτάρντι ο Τζιοβάνι Μαρινέλι και ο Κάρλο Παρέτσι. 


1945. Ο Γιάννης Ζεβγος και ο Δημήτρης Παρτσαλίδης υπέγραψαν εκ μέρους του ΚΚΕ την συνθηκολόγηση με τους Άγγλους και εκκένωσαν την Αττικοβοιωτία, τη Θεσσαλονίκη, τη Φθιώτιδα, την Εύβοια, τη Μαγνησία, την Αργολιδοκορινθία, την Αχαΐα και τα νησιά.

1946 . Η Συντακτική Συνέλευση στα Τίρανα κήρυξε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Αλβανίας, και ο Ενβέρ Χότζα έγινε Πρόεδρος.

1948. 
Από της πρωίας της 11ης Ιανουαρίου 1948 τμήματα Στρατού και. Χωροφυλακής  ενήργησαν επιχείρησιν εναντίον των συμμοριτών της  Ανατολικής Μακεδονιας & Θρακης με Αρχηγό τον ΛΑΣΣΑΝΗ. Οι συμμορίτες  υπέστησαν πανωλεθρία αποδιωχθέντες υπό του Πεζικού και σφυροκοπηθέντες υπό πυροβολικού και Αεροπορίας. Ανευρέθησαν εις τον τόπον της συμπλοκής 25 νεκροί συμμορίτες και συνελήφθησαν αιχμάλωτοι 3. Επίσης ανευρέθησαν παντός είδους εγκαταστάσεις των συμμοριτών· καταστραφείσαι. Ούτοι εσχον και έτέρους νεκρούς και πολλούς τραυματίας παραληφθέντας . Εκ των ημετέρων  εφονεύθησαν δύο στρατιώτες.
Η σφαγή του Μογκαντίσου.Στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, δεκάδες Ιταλοί που έμειναν να ζήσουν στην πρώην Ιταλική αποικία  σφαγιάστηκαν στο πλαίσιο  μιας φαινομενικά παράλογης και απροσδόκητης έκρηξης βίας από τους Σομαλούς.


1949.
 Η Χ Μεραρχία του ΔΣΕ με 2.500 μαχητές, επιτέθηκε στη Νάουσα, και εισήλθε εντός της πόλεως. Ταυτόχρονα εκδηλώθηκε επίθεση και κατά της Έδεσσας. Η μάχη της Νάουσας κράτησε ως τις 15 Ιανουαρίου.


1958. Στην Κύπρο απέδρασαν από το στρατώνα Πύλας οι πολιτικοί κρατούμενοι, Τεύκρος Λοϊζου και Νίκος Κόσιης. Εξέγερση των αγροτών στη Ρουμανία   κατά της διαδικασίας της κολεκτιβοποίησης .

1970 . Έξω από τον Μολύβο της Λέσβου, και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων τουρκική ακταιωρός εμβόλισε και βύθισε ελληνικό αλιευτικό. Ο στρατός της Νιγηρίας μετά από 32 μήνες μαχών κατέλαβε την Οβερία, την πρωτεύουσα της επαρχίας της Μπιάφρα.

1972.Το Ανατολικό Πακιστάν μετονομάστηκε σε Μπανγκλαντές.

1973.Σεισμός στον Πύργο Ηλείας. 

1989 . Κάτω από την μεγάλη πίεση των διαδηλωτών του Μιλόσεβιτς μπροστά από το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου η κομματική και κρατική ηγεσία παραιτήθηκε και ανέβηκαν στην εξουσία οι νέοι κομμουνιστές με επικεφαλής τον Μομίρ Μπουλάτοβιτς και τον Μίλο Τζουκάνοβιτς.

1990. Διαδήλωση στο Βίλνιους 200.000 Λιθουανών, που απαιτούσαν τον τερματισμό της Σοβιετικής Κατοχής.

1991. Ιδρύθηκε στην Δερβιτσάνη η Δημοκρατική Ένωση  της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ».Στην Κολομβία οι αντάρτες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού συμφώνησαν με την κυβέρνηση.

1992. Δημοψήφισμα στην Βόρεια  για την εδαφική και πολιτική αυτονομία των Αλβανών.

1993. Στο Μαυροβούνιο, επανεκλέχτηκε Πρόεδρος ο Μόμιρ Μπουλάτοβιτς

1995. Στην Άγκυρα, η τουρκική εφημερίδα  «Σαμπάχ»  ζήτησε από τον μουσουλμάνο ηγέτη της Βοσνίας  Αλία Ιζετμπέκοβιτς να δώσει  μια εξήγηση για την τύχη των 350 εκατομμυρίων δολαρίων που κατατέθηκαν σε έναν λογαριασμό στην Ελβετία, τον οποίο διαχειρίστηκαν αυτός και τα μέλη της  οικογένειες  του.
Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι, σε περίπτωση που, η Κύπρος ενταχθεί στην Ε.Ε, υπάρχει ενδεχόμενο να ξεσπάσει ελληνοτουρκικός πόλεμος.

1999.Πρωθυπουργός της Τουρκίας ανέλαβε ο Μπουλέντ Ετσεβίτ

2000 . Ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα παραχώρησε γενική αμνηστία για τα μέλη του Ισλαμικού Στρατού Σωτηρίας, σε αντάλλαγμα της διάλυσης των οργανώσεών τους.

2001. Στη Βιέννη, το μόνιμο συμβούλιο του ΟΑΣΕ αποφάσισε  για την ίδρυση της αποστολής του στη Γιουγκοσλαβία.Στο Βελιγράδι, η Γιουγκοσλαβική κυβέρνηση αποφάσισε την ανανέωση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Γιουγκοσλαβίας και της Δημοκρατίας της Αλβανίας, οι οποίες διακόπηκαν  στις 17   Απριλίου 199. Ως συνέπεια της ενεργού υποστήριξης και συμμετοχής της Αλβανίας στην επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. 

2008‎‎ .Η International Herald Tribune έγραψε ότι ΗΠΑ και Γερμανία συμφώνησαν να αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο και προέτρεψαν την υπόλοιπη Ευρώπη να πράξει το ίδιο όταν η επαρχία διακηρύξει την ανεξαρτησία του .‎Επικαλούμενοι ισότητα μεταξύ θρησκευτικών κοινοτήτων στο Σύνταγμα του Μαυροβουνίου, οι εκπρόσωποι του κυβερνώντος συνασπισμού DPS- SDP του Μαυροβουνίου απέρριψαν τη δήλωση του Ρώσου Πατριάρχη Αλέξιου Β' ότι κινδυνεύει  η  Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο.‎

2013. Στη Συρία οι Ταφκιρί αντάρτες κατέλαβαν  την αεροπορική βάση της Ταφτανάζ στα βόρεια της Συρίας.

2015. Στην Κροατία η Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς κέρδισε  στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με  50,74% τον Αριστερό , Ίβο Γιοσίποβιτς και εκλέχτηκε πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Κροατία.

2019. Η Βουλή της Βόρειας  επικύρωσε με εξαγορά ψήφων  την συνταγματική αναθεώρηση  και την Συμφωνία των Ψαράδων για την μετονομασία της  χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία» Στη Βενεζουέλα ο αυτόκλητος Χουάν Γκουαϊδό ανέλαβε υπηρεσιακός Πρόεδρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου