18/4/23

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν τους δολοφόνους του Κορυζή

Η επίσημη εκδοχή της ώρας για την «αυτοκτονία» του Αλέξανδρου Κοριζή, από τον Διάκο είναι το πλαστό τηλεγράφημα προς το Λονδίνο του Πρέσβη της Αγγλίας Πάλερετ, που δίνει ως χρόνο τις 17.35.

Το πρωτοσέλιδο της Ακροπόλεως  τις 19ης Απριλίου ανέφερε:
 «Ώρα 4.00 μμ απεβίωσε χθες αιφνιδίως ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κοριζής». 
Φυσικά και τα δύο είναι ψευδή. 

Το αποκαλύπτει το στενογραφημένο αγγλικό πρακτικό της σύσκεψης στη Μεγάλη Βρετανία με την παρουσία του Διοικητή των βρετανικών Δυνάμεων Μ. Ανατολής Άρτσιμπαλντ Ουέιβελ, που έγινε το απόγευμα της 18ης Απριλίου 1941 , και το οποίο  δημοσιεύτηκε το 1980 στην έκδοση «Ελληνικά Διπλωματικά έγγραφα 1940-41» του Υπουργείου Εξωτερικών.

 Παρόντες ήσαν : Γεώργιος Β', Βασιλεύς των Ελλήνων. Α.Παπάγος, Αρχιστράτηγος ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων. Μ. Πάλερετ Πρεσβευτής της Μ. Βρετανίας στην Αθήνα. Άρτσιμπαλντ Ουέιβελ, Διοικητής βρετανικών Δυνάμεων Μ. Ανατολής Η. Μ. Ουίλσων Αρχηγός των βρετανικών Δυνάμεων στην Ελλάδα . Ντ. Αλμπιακ, Αρχηγός των βρετανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Μέσης Ανατολής Ναύαρχος Ο. Τερλ. Στρατηγός Ο. Χέιγουντ, Συνταγματάρχης Σάλσμπουρι-Τζόουνς. Αντισυνταγματάρχης Κ. Δόβας. Αντισυνταγματάρχης Ντόριαν Σμιτ. Συμμετείχαν επίσης , ο Διάδοχος Παύλος και ο Πρίγκιψ Πέτρος, ο στρατηγός (έ.ά.) Α. Μαζαράκης-Αίνιάν, και ο Λ. Μελάς, Διευθυντής Πολ. Υποθέσεων 'Τπ. Εξωτερικών.

Το πρακτικό αναφέρει ως ώρα έναρξης 16.00. Δηλαδή την ώρα που ανέφερε η Ακρόπολις ως ωρα θανάτου του Κορυζή.

Η παρουσία του Αλέξανδρου Μαζαράκη Αινιάν , τον οποίο ο βασιλιάς Γεώργιος προόριζε για την αντιπροεδρία της κυβέρνησης αφού ανέλαβε ο ίδιος πρωθυπουργός μετα την παραίτηση Κορυζή και μάλιστα επιλογή αυτή έγινε αποδεκτή από τον Βρετανό πρέσβη Πάλερετ αν και δεν θεωρούσε τον Μαζαράκη «ηγετική προσωπικότητα», δείχνει ότι από την παραίτηση Κοριζή ως τις 1600, μεσολάβησε αρκετός χρόνος για να γίνουν διαβουλεύσεις , να ειδοποιηθεί  ο Μαζαράκης Αινιάν και να προσέλθει στην Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Λογοκρισίας που δημοσίευσαν εφημερίδες της επομένης. «ο Κοριζής φεύγοντας από τη Μεγάλη Βρετανία, φίλησε το χέρι του βασιλιά κι έφυγε για να πάει σπίτι του να κλειστεί στο γραφείο του, ενώ ο διάδοχος έτρεχε πίσω του.

Δεν πρόλαβε καν να χαιρετίσει τη σύζυγό του, όταν ακούστηκαν οι δύο πυροβολισμοί». 

Το «Ελεύθερον Βήμα» έγραψε: «O βασιλιάς φαίνεται να ανησύχησε κι έστειλε τον διάδοχο Παύλο στο σπίτι του, αλλά εκείνος έφτασε αργά. Ο θάνατός του επήλθεν αιφνιδίως.

Άρα στις 16.00, ο (Πφούστης) Παύλος, που «έτρεχε πίσω από τον Κοριζή» είχε προλάβει να πάει στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 51, στο σπίτι του Κορυζή, (στο υψος του Μετρό Ευαγγελισμός) και να  ανέβει στο γραφείο του, και να επιστρέψει στη Μεγάλη Βρετανία, στις 1600.

Ο Κορυζής δολοφονήθηκε διότι θα έκανε δηλώσεις για την Προδοσία του Βασιλιά που δεν έπρεπε να κάνει.

Για τον λόγο αυτό η ΟΠΛΑ εκτέλεσε και τον αδελφό του ως πιθανό μάρτυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου