23/8/23

Η 23η Αυγούστου στην Ιστορία

Η 23η Αυγούστου είναι η 235η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απέμειναν 130 ημέρες ως την 31η Δεκεμβρίου.

1244 
. Το τελευταίο οχυρό αντίστασης των Σταυροφόρων στην Ιερουσαλήμ, ο πύργος του Δαβίδ παραδόθηκε στους μουσουλμάνους.

1268. Σε μια από τις πιο ορεινές περιοχές στην Ιταλία στην Λ' Άκουιλα του Αμπρούτσο 50 μίλια νοτιοανατολικά της Ρώμης, ο Κάρολος Ανζού νίκησε στη μάχη του Ταλιακότσο τους Γιβελίνους οπαδούς του Κορραδίνου των Χοενστάουφεν, στην οποία μετείχαν και οι Γιβελίνοι Καποδίστριες. 


1305. Ο μαρτυρικός θάνατος στο Λονδίνο του Εθνάρχη του Σκωτσέζικου Λαού Γουίλιαμ Γουάλας.  Ο Γουάλας συνελήφθη από τους Άγγλους μετρά από προδοσία του Σκωτσέζου Εφιάλτη Ιωάννη του Μεντείθ στις 5 Αυγούστου 1305. Εκτελέστηκε δημόσια στο Σμίθφιλντ.πριν τον αποκεφαλίσουν τον ευνούχισαν, και του έβγαλαν τα άντερά του και τα έκαψαν μπροστά του.


1328. Η βασιλεία του Φιλίππου Βαλουά της Γαλλίας ξεκίνησε με μια μεγάλη επιτυχία με την εκστρατεία στην Φλάνδρα, όπου τερμάτισε την εξέγερση των αγροτών που διαρκούσε από το 1323. Στη Μάχη του Κασέλ ο Φίλιππος με 14000 άνδρες νίκησε τους 8000 του ηγέτη των ανταρτών Νίκολας Ζενέκιν. Ως αποτέλεσμα της νίκης ο Φίλιππος αποκατέστησε τον Λουδοβίκο Α΄ της Φλάνδρας που είχε ανατραπεί με λαϊκή εξέγερση.

1382 . Στην υπεράσπιση της Μόσχας από την επιδρομή των Τατάρων  για πρώτη χρησιμοποιήθηκε πυροβολικό. 


1388 .Nίκη του κόμη της Βυρτεμβέργης Έμπερχαρτ Β΄ στην μάχη του Ντέφινγκεν κατά του στρατού των Ελευθέρων Πόλεων που είχαν 1000 νεκρούς.

1514 . Ο σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Σελίμ Α΄, νίκησε στη μάχη του Τσαλντιράν τους Πέρσες του  σάχη Ισμαήλ Α'. Στο Τσαλντιράν, οι Οθωμανοί είχαν περισσότερο και καλύτερα εξοπλισμένο στρατό με δύναμη μεταξύ 60.000  ενώ οι Κιζιλμπασί Τουρκομάνοι αριθμούσαν περίπου 40.000 .Ο  Σάχης Ισμαήλ Α΄, ο οποίος τραυματίστηκε και παραλίγο να αιχμαλωτιστεί στη μάχη, έχασε τις συζύγους του που συνελήφθησαν από τον Σελίμ Α΄.  
Οι Οθωμανοί ως αποτέλεσμα απέκτησαν τον έλεγχο της ανατολικής Μικράς Ασίας και του βόρειου Ιράκ.

1552 .Ο στρατός του Ρώσου Τσάρου Ιβάν του Τρομερού άρχισε την  πολιορκία του Καζάν.

1572. Στο Παρίσι συνήλθε για να εξετάσει την απόπειρα δολοφονίας τους ναυάρχου Κολινύ το συμβούλιο του βασιλιά της Γαλλίας Κάρολοy Θ΄,  παρουσία της βασίλισσας μητέρας Αικατερίνης των Μεδίκων .Τα στοιχεία βάρυναν την οικογένεια ντε Γκυζ. Το σπίτι απ’ όπου ρίχτηκαν οι πυροβολισμοί κατά του Κολινύ ανήκε  στην μητέρα ντε Γκυζ που είχε ορκιστεί τον θάνατο του ναυάρχου τον οποίο θεωρούσε υπεύθυνο της δολοφονίας του συζύγου της προ δεκαετίας.
 Ο δράστης είχε διαφύγει με άλογο που είχε πάρει από τους σταύλους των Γκυζ. Ο αδελφός του βασιλιά, ο δούκας ντ’ Ανζού, φαινόταν αναμεμειγμένος, (το όπλο ανήκε σ’ ένα από τους φρουρούς του), πίεζε μάλιστα για την εξόντωση των Ουγενότων αρχηγών. Ένας πράκτοράς του κατέφτασε με την πληροφορία ότι οι Ουγενότοι ετοίμαζαν εξέγερση για την άλλη μέρα. Προ των, αληθών ή υποτιθεμένων, κινδύνων να χάσει την επιρροή της στον βασιλιά γιο της, να κηρυχθεί πόλεμος με την Ισπανία και να κινδυνεύσει η ζωή της, η Αικατερίνη αποφάσισε τον όλεθρο των Ουγενότων.Αργά το βράδυ,  άρχισε στο Παρίσι το μαζικό πογκρόμ των Ουγενότων, γνωστό ως η Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου.

1595 . Ο πρίγκιπας της Βλαχίας Μιχαήλ ο Γενναίος, 13/23 Αυγούστου νίκησε τον οθωμανικό στρατό που διοικούσε ο Σινάν Πασάς, στη μάχη του Τσιλουγκιρένι .Παρόλο που οι Βλάχοι εξήλθαν νικητές από τη μάχη, ο Μιχαήλ αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να περιμένει βοήθεια από τους συμμάχους του, τον πρίγκιπα Σιγισμόνδο Μπάτορι της Τρανσυλβανίας και το Ροδόλφο Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1614.Ίδρυση του Πανεπιστημίου του Γκρόνιγκεν


1752.Πέθανε στο Βουκουρέστι στις 23 Αυγούστου/ 3 Σεπτεμβρίου   ο  ηγεμών της Βλαχίας Γρηγόριος Β΄ Γκίκας. Ο Επίσκοπος Βασίλιε Πέτροβιτς του Μαυροβουνίου ταξίδεψε στη Ρωσία για να ζητήσει από την Αυτοκράτειρα Ελισάβετ και τη ρωσική κυβέρνηση την προστασία του Μαυροβουνίου.Ήταν η συνέχεια της διατήρησης και εμβάθυνσης των σχέσεων με τη Ρωσία, που δρομολογήθηκαν από τον Επίσκοπο Ντανίλο Πέτροβιτς.‎

1793.Αναδιοργάνωση του γαλλικού πεζικού σώματος, με τη συγχώνευση των βασιλικών στρατευμάτων στα επαναστατικά σώματα. Η Εθνοσυνέλευση αποφάσισε  τη μαζική στράτευση των ανδρών ηλικίας 25 έως 35 ετών.

1797. Το Πέραστ στον Κόλπο του Κότορ  ήταν η τελευταία πόλη  της Ενετικής Δημοκρατίας, που υπέστειλε τον Λέοντα και παραδόθηκε στους Γάλλους.

1799 . Λαμβάνοντας νέα για αναταραχή στη Γαλλία, και για πραξικόπημα ο Ναπολέων ανέθεσε τη διοίκηση στην Αίγυπτο στον Κλεμπέρ  εγκατέλειψε την Αίγυπτο και επέστρεψε στη Γαλλία.


1800. Γεννήθηκε  στο Λάμποβο Αργυροκάστρου, ο Ευάγγελος Ζάππας.

1813. Κατά τον  έκτο Συνασπισμό , 80000 Πρώσοι και Σουηδοί νίκησαν τους 60.000 του Νικολά Ουντινό στη μάχη του Γκρόσμπερεν, τους οποίους ο Ναπολέων είχε διατάξει να καταλάβουν  το Βερολίνο. Η βροχή που αχρήστευσε τα μουσκέτα έπαιξε ρόλο στη μάχη. Οι Γάλλο είχαν 3000 νεκρούς και 1500 αιχμαλωτίστηκαν.

1839. Η Βρετανική Αυτοκρατορία κατέλαβε  το Χονγκ Κονγκ.
 

1866. Έληξε ο Αυστρο-πρωσικός πόλεμος με την υπογραφή της Συνθήκης της Πράγας με την οποία Αυστρία δέχτηκε τη διάλυση της Γερμανικής Συνομοσπονδίας και τα εδάφη κάτω από την αυστριακή επιρροή γύρισαν στην Πρωσία. Η  Βενετία παραχωρήθηκε στην Ιταλία.

1877 . Ρωσοτουρκικός πόλεμος . Στις 11/23 Αυγούστου  εγινε η σκληρότερη και πιο πολύνεκρη μάχη για τη Σίπκα.


1910 . Ενόψει των επαναληπτικών εκλογών ανακοινώθηκε στην Αθήνα η ίδρυση του κόμματος του Ελευθέριου Βενιζέλου, με το όνομα «Κόμμα των Φιλελευθέρων».


1913
.Εγκαίνια του αγάλματος της Μικρής Γοργόνας από τον Έντβαρντ Έρικσεν στην Κοπεγχάγη


1914 .  O Χίντεμπουργκ, ανέλαβε την διοίκηση της γερμανικής 8ης Στρατιάς, στο  ανατολικό μέτωπο. Στο δυτικό μέτωπο, η μάχη της Μονς , οπου το βρετανικό εκστρατευτικό σώμα νίκησε τους Γερμανούς. Η  Ιαπωνία κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία και βομβάρδισε  το Τσινγκτάο στην Κίνα.

1916 . Η Ρουμανία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Αυστροουγγαρίας.

1921. Στις 10 Αυγούστου/ 23 Αυγούστου το Α' και το Γ' Σώμα  Στρατού εξαπέλυσαν κατά μέτωπο επίθεση  στον Σαγγάριο  με σκοπό την διάσπαση της γραμμής Ινλάρ Κατραντζή - Ιλιτζά. Το Β' Σώμα Στρατού εκτελούσε κυκλωτικό ελιγμό από το αριστερό πλευρό της τουρκικής αμυντικής γραμμής που καταλάμβανε το όρος Καλέ Γκρότο. 
Ο Φαϊζάλ Α ́ στέφτηκε  βασιλιάς του Ιράκ.


1922. Στις 23 Αυγούστου/ 5 Σεπτεμβρίου το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων (με επικεφαλής τον Νικόλαο Πλαστήρα) απέκρουσε  την  επίθεση τουρκικής μεραρχίας ιππικού για την κατάληψη του Σιδηροδρομικού Σταθμού του Σαλιχλή, 96 χιλιόμετρα ανατολικά της Σμύρνης, καλύπτοντας την   υποχώρηση τριών ελληνικών μεραρχιών που κινδύνευαν να κυκλωθούν. Την επομένη,  το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων υποχώρησε συντεταγμένα από την κωμόπολη.

1923.Η Επαναστατική Κυβέρνηση , των Πλαστήρα, Γονατά αποφάσισε να αναμετρηθεί με το Κομμουνιστικό Κόμμα και ο στρατός και η αστυνομία διέλυσαν τους συγκεντρωμένος στο Πασαλιμάνι Κομμουνιστές. Στις συγκρούσεις που ακλούθησαν σκοτώθηκαν 11 οπαδοί του ΣΕΚΕ. Την ίδια ημέρα άρχισε η εκκένωση της Κωνσταντινούπολης από τα συμμαχικά στρατεύματα, μετά την επικύρωση της Συνθήκης της Λωζάνης από την Εθνοσυνέλευση της Άγκυρας.

1927. Εκτελέστηκαν στη Βοστόνη οι Ιταλοί αναρχικοί Νίκολας Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι, που κρίθηκαν ένοχοι φόνου.


1939. Υπογράφτηκε στη Μόσχα, από τον Υπουργό Εξωτερικών του Γ’ Ράιχ, Γιόακιμ φον Ρίμπεντροπ και τον σοβιετικό κομισάριο , Βιάτσεσλαβ Μολότοφ, το Γερμανο-Σοβιετικό Σύμφωνο μη Επίθεσης, με το οποίο έγινε δυνατός ο δεύτερος παγκόσμιος Πόλεμος.

1942.Άρχισε η Μάχη του Στάλινγκραντ.


1943. 
Ολοκληρώθηκε η μάχη του Κουρσκ, η μεγαλύτερη αρματομαχία στην ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Απελευθέρωση του Χάρκοβο. Μεγάλη απεργία δημοσίων υπαλλήλων στην κατεχόμενη Αθήνα.Μετά από δείπνο στην ιταλική πρεσβεία στη Σόφια, ο βασιλιάς Μπόρις Γ ́ βρεθηκε αναίσθητος.

1944 . Η εμφάνιση των σοβιετικών στρατευμάτων στον ποταμό Προύθο οδήγησε σε πραξικόπημα στο Βουκουρεστι. Ανατράπηκε ο Ίον Αντονέσκου, και ο Βασιλεύς της Ρουμανίας Μιχαήλ συνθηκολόγησε άνευ όρων προς τους Συμμάχους και διέταξε κατάπαυση του πυρός.  Η νέα κυβέρνηση συνθηκολογεί και αμέσως συντάσσεται με την άλλη αντιμαχόμενη πλευρά. Η μεταστροφή της Ρουμανίας ανάγκασε τη Βουλγαρία να συνθηκολογήσει και τον Οκτώβριο οι Γερμανοί εγκαταλείψανε  την Ελλάδα, την Αλβανία και τη νότια Γιουγκοσλαβία.  Απελευθέρωση της Μασσαλίας.

1945. Ο Ιωσήφ Στάλιν υπέγραψε το διάταγμα (Αρ. απόφασης 9898cc) σχετικά με τους αιχμαλώτους πολέμου του Ιαπωνικού στρατού στη Σοβιετική Ένωση. Η προσωρινή εθνοσυνέλευση της  Γιουγκοσλαβίας ψήφισε το νόμο για την αγροτική μεταρρύθμιση , ο οποίος κατάσχεσε το «πλεόνασμα» της γης και της γεωργικής ιδιοκτησίας από τους αγρότες, τις εκκλησίες και τα μοναστήρια και τους αποκαλούμενους μη επιτόπιους  αγρότες.‎

1948. Ίδρυση του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών, από 147 Εκκλησίες 44 χωρών.

1958. 
Στην Κύπρο εφονεύθησαν στη Λύση από ενέδρευουσα Αγγλική περίπολο , ενώ μετέφεραν οπλισμό ο Μιχαήλ Καϊλής 25 ετών και ο Καλλής Σακκά 27 ετών από τη Λύση.
Η δεύτερη κρίση στα στενά της Ταϊβάν με τον βομβαρδισμό του Κουεμόϊ από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό.

 1963. Στην Αθήνα ο αστυφύλακας Κ. Σαρδέλλης δολοφόνησε «δι' ασήμαντον αφορμήν» τον υποδιευθυντή του Ληξιαρχείου Αθηνών Β. Παπαθανασίου. Το θύμα τον είχε παρατηρήσει επανειλημμένα για τη σκαιά συμπεριφορά του προς τους πολίτες.

1973. Ο χιλιανός Προέδρος Σαλβαδόρ Αλιέντε διόρισε τον Αουγκούστο Πινοτσέτ ως αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων. Εκτοξεύθηκε ο τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος Ίντελσατ.

1975 .Κομμουνιστικό πραξικόπημα στο Λάος

1976 . Μεγάλος σεισμός στην Κίνα 7,8 Ρίχτερ. 240.000 νεκροί.

1985. Η Ανατολική Γερμανία ανακοίνωσε  ότι διέφυγε σε αυτήν ο επικεφαλής της δυτικής γερμανικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας Χανσγιοάκιμ Τίντετζ. 

1989. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επί ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασόπουλος, παραπέμφθηκε στο ειδικό δικαστήριο, από τη Βουλή, ως υπεύθυνος του σκανδάλου ελληνοποίησης  του  γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού. Με το άνοιγμα των συνόρων της Ουγγαρίας με την Αυστρία και την επακόλουθη έξοδο της Ανατολικής Γερμανίας ξεκινά η διαδικασία που θα οδηγήσει στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου.Επανάσταση του τραγουδιού: Δύο εκατομμύρια άνθρωποι από την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία βγήκαν στο δρόμο Βίλνιους-Ταλίν, πιασμένοι χέρι χέρικαι σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα ελευθερίας 600 χιλιομέτρων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την 50ή επέτειο της ενσωμάτωσής τους στην ΕΣΣΔ μετά το σοβιετικό-ναζιστικό σύμφωνο μη επίθεσης.

1990 .Η Ανατολική και η Δυτική Γερμανία ανακοινώνουν ότι θα συγχωνευθούν στις 3 Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Η Αρμενία κήρυξε  την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση. Ο Σαντάμ Χουσεΐν εμφανίστηκε στην ιρακινή κρατική τηλεόραση με δυτικούς «καλεσμένους» (στην πραγματικότητα ομήρους) για να προσπαθήσει να αποφύγει τον πόλεμο του Κόλπου.

1991.Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μπόρις Γέλτσιν υπέγραψε το διάταγμα αναστολής των δραστηριοτήτων του Κομμουνιστικού Κόμματος, και την αναστολή κυκλοφορίας της εφημερίδας ΠΡΑΒΝΤΑ

1996. Απέλαση των παράνομων μεταναστών που είχαν καταλάβει  την εκκλησία του Αγίου Βερνάρδου  στο Παρίσι. Σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Γιουγκοσλαβίας και της Κροατίας. 
Εγκαινιάστηκε στο Βελιγράδι το γραφείο συνδέσμου του δικαστηρίου του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου 

1999 . Η Γερμανία θα κυβερνάται και πάλι από το Βερολίνο. Η κυβέρνηση της Γερμανίας μετακόμισε στο Βερολίνο. 
 
2000 .Αεροσκάφος A320 της Gulf Air έπεσε  στον Περσικό Κόλπο κοντά στη Μανάμα του Μπαχρέιν. 143 νεκροί.

2005. Δημιουργήθηκε  ο τυφώνας Κατρίνα.

2011‎‎. 
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στο Βελιγράδι, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Σερβία πρέπει να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Κοσσυφοπέδιο εάν επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.‎
2022. ΣΟΚ. Στην Ρουμανία όπου μόνον τι 30% του πληθυσμού είχε εμβολιαστεί κατά του ΚΟΒΙΝΤ πέθαναν  10  από τους οποίους  οι 9, (90%!!!!) , ΗΣΑΝ «ΠΛΗΡΩΣ» ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΗΣ PFIZER, ΠΟΥ, ΕΓΓΥΗΜΕΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΝΟΣΟΥΣΑΝ ΒΑΡΙΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΜΠΑΙΝΑΝ ΣΕ ΜΕΘ ΚΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΙΝΑΝ ΑΠΟ ΚΟΒΙΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου