24/12/23

Δεκεμβριανά: 21η ημέρα. Εμαρτύρησε στα χέρια των ΟΠΛΑτζήδων ο Ιερομόναχος Αναστάσιος Ιβηρίτης, εφημέριος του Αγίου Ανδρέου Κάτω Πατησίων

24 Δεκεμβρίου 1944 η ΟΠΛΑ συνέχιζε τις εκκαθαρίσεις των ¨αντιδραστικών¨βάσει των προγραφών.
Στα Κάτω Πατήσια, στο Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου ο αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Ιβηρίτης-Κρητικός τελούσε τη θεία Λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων . Μόλις τελείωσε η λειτουργία συνελήφθη από τους άθεους ΟΠΛΑτζήδες μέσα στον αγαπημένο ναό. 

Λίγη ώρα μετά μετά βρέθηκε το λείψανό του πεταμένο σ’ ένα παράμερο δρόμο σαν να ήταν σκουπίδι. Ένας ιερεύς έγραψε προς την αρχιεπισκοπή Αθηνών: «Το πτώμα του έφερε παντοίας κακώσεις και τραύματα εκ σφαγής εις τον λαιμόν». 

Ο Κύριος της ζωής και του θανάτου δέχθηκε τον μαρτυρικό του θάνατο τα Χριστούγεννα εκείνα υπέρ τα τίμια δώρα των μάγων της Βηθλεέμ, χρυσό, λίβανο και σμύρνα ….

Στη διάρκεια της κατοχής ο Ναός του, Αγίου Ανδρέα  δεν ήταν μόνο τόπος θείας λατρείας, αλλά ήταν και ιατρείο ψυχών και σωμάτων, πηγή παρακλήσεως των δυστυχισμένων και τροφής των πεινασμένων. Ο αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Ιβηρίτης κουβαλούσε σακιά με τρόφιμα για τους φτωχούς. Έγινε για πολλούς πατέρας και φίλος, δάσκαλος και γιατρός, τροφέας και συμπαραστάτης, εξομολόγος και αδελφός, και έσωζε ανθρώπους από την ασθένεια, την πείνα και την απελπισία, προπάντων παιδιά.

Ο Ιερομόναχος Αναστάσιος Ιβηρίτης γεννήθηκε το 1905 στην Ίμβρο και λεγόταν Γεώργιος Κρητικός. Εισήλθε στην ιερά μονή Ιβήρων, το 1923, όπου εκάρη μοναχός το 1924 και χειροτονήθηκε διάκονος το 1925 και πρεσβύτερος το 1933. Ήρθε στην Αθήνα, όπου σπούδασε θεολογία, ιατρική και μουσική.

Στον πόλεμο του 1940 υπηρέτησε ως στρατιωτικός ιερεύς.

 Ήταν παρών στην πρώτη γραμμή του πυρός, ενθαρρύνοντας τους στρατιώτες. Έδωσε πνοή στους αποθαρρημένους, κινούμενος με αυτοθυσία.

Ο διοικητής του έγραψε γι’ αυτόν: 

«Ιερεύς με αρτίαν ηθικήν και πνευματικήν μόρφωσιν, πλήρης δε πίστεως και πατριωτικού ενθουσιασμού ευρίσκετο κατά τας δυσκολωτέρας στιγμάς πάντοτε πλησίον των στρατιωτών, ενισχύων αυτούς ψυχικώς και συμμεριζόμενος τους κόπους και τους κινδύνους αυτών, δειχθείς ούτως αντάξιος της στρατιωτικής και εν γένει της εθνικής αποστολής του Έλληνος κληρικού εν πολεμώ …». 

Εκτός από τον Ιερομόναχο Αναστασιο Ιβητίτη συνελήφθη και εκτελέσθηκε ο έφεδρος  Στρατιωτικός Ιερεύς Χαράλαμπος Παναγιωτόπουλος, Ηταν 26 ετών  Εκτελέσθηκε  λόγω του βαθμού του Λοχαγού που έφερε στον πόλεμο του 40.

Ξέρουμε ακόμα ότι, συνελήφθη στις 24 Δεκεμβρίου 1944 επί της οδού Χάνσεν αριθ.15 και εκτελέσθηκε, λόγω της ιδιότητάς του ως Αξιωματικού, ο υποστράτηγος εν αποστρατεία Ιωάννης Καλατζόπουλος. Ηταν 61 ετών. Στο Άσυλο Κοκκινιάς εκτελέστηκε ο Εύζωνας Μιχαήλ Κοιλάκος  από το Οίτυλο. Ήταν 22 ετών. Στον Πειραιά εκτελέσθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1944, λόγω της ιδιότητάς του ως Αξιωματικού ο έφεδρος στρατιωτικό ιατρός Στυλιανός Χριστοφοράκης.

- Έξω από το Νέο Γυναικόκαστρο Κιλκίς εκτελέστηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1944. Αγωνιστής των Ε.Ο.Ε. Αναστάσιος Κιζιρίδης

Στις εκκαθαριστηκες επιχειρήσεις οι Άγγλοι  από το Θησείο επιτέθηκαν μέσα στα στενά του Ψυρρή. Πέρασαν την Πειραιώς και μπήκαν στο Μεταξουργείο, μέχρι την οδό Μυλλέρου. Και συγχρόνως επιτέθηκαν στο Γκάζι, όπου είχαν «οχυρωθεί» οι ΕΛΑΣίτες Έπεσε το Γκάζι, και οι Αλεξιπτωτιστές έφτασαν στην Ιερά Οδό.

-Η Ομάδα  των Δυναμιτιστών του ΚΚΕ  μπήκε τους υπονόμους από το Μεταξουργίο  και πήγαινε να προς την την Μεγάλη Βρετανία για να την ανατινάξει με εκρηκτικά που είχαν αφήσει οι Γερμανοί τον Οκτώβριο. 

-Ο Γ. Παπανδρέου διόρισε αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού τον αντιστράτηγο Γεώργιο Δρομάζο σε αντικατάσταση του Ευστάθιου Λιώση.

Οι μεγαλύτερες μάχες του ΕΔΕΣ με τον ΕΛΑΣ έγιναν στον Άγιο Γεώργιο Φιλιππιάδος στον Κάμπο Φιλιατών στο Λέχοβο , στο χωριό Γκόλιαθες στο Κουτσελιό στα Μάρμαρα Ιωαννίνων. Ο ΕΔΕΣ σε αυτές είχε 13 νεκρούς.

 Ο ΕΛΑΣ εκτέλεσε στις 24 Δεκεμβρίου 1944΄σε διάφορες τοποθεσίες και τους ακόλουθους 6 ΕΔΕΣίτες που πιάστηκαν αιχμάλωτοι: Ευάγγελος Τσινάς από το Κομπότι Άρτας . Ηταν 27.  Βασίλειος Κάλλης από το Λυτίο Θεσπρωτίας. Γεώργιος Γρηγορίου από  την Άρτα, Βασίλειος Δάσκας από την Λεπτοκαρυά Δωδώνης. Ήταν 20 ετών. Νικόλαος Κολέτσης από τη Μηλιά Ιωαννίνων.28 ετών. Γρηγόριος Μπέλος από το Κάτω Ζεχώρι Θεσπρωτίας1944.


Το χρονικό του Ριζοσπάστη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου