870 .Έληξε η Δ' Οικουμενική Σύνοδος της Κωνσταντινουπόλεως που συγκλήθηκε από τον αυτοκράτορα Βασίλειο Α' τον Μακεδόνα, στις 5 Οκτωβρίου 869 . Η Σύνοδος που συνήλθε σε 10 συνεδριάσεις υιοθέτησε 27 Ιερούς Κανόνες, και αφόρισε του Πατριάρχη Φωτίο, λόγω της αντικανονικής εκλογής του.
1246. Κατά τη χριστιανική ανάκτηση της Ιβηρικής χερσονήσου, έληξε η πολιορκία της Χαέν με την κατάκτηση της πόλης από το Στέμμα της Καστίλης.
1525. Ο βασιλιάς των Αζτέκων Κουαουτεμόκ εκτελέστηκε τα ξημερώματα από τον Ερνάν Κορτές.
1770. Ο Θεόδωρος Ορλόφ κατέπλευσε στο Βίτυλο, (Οίτυλο), της Μάνης με 5 πλοία με 1000 άνδρες και παρακίνησε τους Έλληνες να εξεγερθούν κατά των Τούρκων.
1785. Εκτελέστηκαν , οι ηγέτες της εξέγερσης των αγροτών της Τρανσυλβανίας.
1813. Στην πόλη Κάλιτς της σημερινής κεντρικής Πολωνίας, η Ρωσία και η Πρωσία υπέγραψαν τη συμμαχία κατά του Ναπολέοντα.
1825 . Η Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν συμφωνία για την οροθέτηση των συνόρων μεταξύ της Αλάσκας και του Καναδά.
1826. Οι Τουρκοαιγύπτιοι κυρίευσαν τα νησάκια Ντολμά και Πόρο στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου διακόπτοντας έτσι κάθε επικοινωνία της πόλης με τον έξω κόσμο.
1870. Μετά την υπογραφή του φιρμάνιου του σουλτάνου Αμπντούλ Αζίζ, ιδρύθηκε η Βουλγαρική Εξαρχία ως αυτόνομη Ορθόδοξη Εκκλησία , κατά παράβαση των ιερών Κανόνων και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η Βουλγαρική Εξαρχία ήταν ο φορέας της βουλγαρικής ανεξαρτησίας του άκρατου φυλετικού μίσους κατά των Σέρβων, Ρουμάνων και ιδιαίτερα των Ελλήνων.
1872 . Ο Μητροπολίτης Βίντιν Ανθίμ εξελέγη Έξαρχος της Βουλγαρίας.
1892. Εκδόθηκε το διάταγμα ίδρυσης , του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, στη μνήμη της Δούκισσας Αλεξάνδρας , τρίτου παιδιού του Γεωργίου Α’, που πέθανε από εκλαμψία στον τοκετό. Λειτούργησε το 1908 σαν μαιευτήριο στην οδό Ακαδημίας 32.
1921. Ξέσπασε η εξέγερση στο ναύσταθμο της Κρονστάνδης ενάντια στους μπολσεβίκους.
1922 . Η Μεγάλη Βρετανία επίσημα διακήρυξε την ανεξαρτησία της Αιγύπτου, αλλά διατήρησε τον έλεγχο της διώρυγας του Σουέζ.
1925. Στο Κουρδιστάν άρχισε η εξέγερση του Σεΐχη Σαΐντ κατά του Κεμάλ.
1932. Επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στον Πειραιά, λόγω της φυλάκισης του Δημάρχου, Τάκη Παναγιωτόπουλου, για υπεξαίρεση μεγάλου ποσού από τα ταμεία του Δήμου. Νέος Δήμαρχος εκλέχτηκε ο ναύαρχος Αθανάσιος Μιαούλης.
1933 .Μία ημέρα μετά τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ, ο Καγκελάριος Αδόλφος Χίτλερ, ζήτησε από τον Πρόεδρο Χίντερμπουργκ να υπογράψει ένα διάταγμα για την προσωρινή κατάργηση των εγγυήσεων της Προσωπικής Ελευθερίας της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου και της ελευθερίας του συνέρχεσθαι. Τις επόμενες ημέρες συνελήφθησαν πάνω από 4.000 κομμουνιστές.
1940.Εγιναν τα εγκαίνια των δύο σταθμών ασύρματης επικοινωνίας με το εξωτερικό, στο Χαρβάτι και στη Λούτσα.
1941. Ο διάδοχος Παύλος στο πλαίσιο περιοδείας του στο μέτωπο επισκέφτηκε τα Ιωάννινα.Απέτυχε μια βρετανική προσπάθεια κατάκτησης των ιταλικών Δωδεκανήσων,
1943 «Ηχήστε σάλπιγγες...» .Η κηδεία του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά στο Α’ Νεκροταφείο.Βρετανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το Βερολίνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
1948. Ο Λόχος Γκούρας Κορινθίας συνεπλάκη επί 5ωρον μετά 200μελούς συμμορίας Εκ των ημετέρων τραυματίσθηκαν δύο Χωροφύλακες. Απώλειες
1953. Η Ελλάδα, η Γιουγκοσλαβία και η Τουρκία υπέγραψαν στην Άγκυρα συμφωνία για την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συνεργασία, πενταετούς διάρκειας , γνωστή και ως Βαλκανική Συμμαχία.
1956 . Διαδηλώσεις υπέρ της Ένωσης στις πόλεις της Μεγαλονήσου με την ευκαιρία της παρουσίας του υπουργού Αποικιών Λένοξ Μπόιντ στην Κύπρο.
1958. Παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση Καραμανλή οι υπουργοί Παναγιώτης Παπαληγούρας (Εμπορίου και Βιομηχανίας), Γεώργιος Ράλλης (Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων) και Τ. Τριανταφυλλάκος (υφυπ. Οικισμού) και διορίστηκαν οι
1963 .Η Ένωση Κέντρου ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις εργασίες της επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
1964. Ο γιος του Ευθύμιου Καραχισαρίδη, Τουργκούτ Ερενερόλ διαδεχτηκε τον πατερα το ως Τουρκο-ορθόδοξος πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως με το όνομα Ευθύμ Β.
1966 .Στη Βουλγαρία στο χωριό Πάβελ έπεσε ένας μικρός μετεωρίτης περίπου 2-3 κιλά.
1968.Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε στην Στοκχόλμη την ίδρυση του ΠΑΚ σε ομιλία του στο Σουηδικό Κοινοβούλιο1970 .Καθιερώθηκε για πρώτη φορά εν καιρώ ειρήνης ο βαθμός του στρατηγού τον οποίο έλαβε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Οδυσσέας Αγγελής.
1972. Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο Υπουργός Δημοσίας Ασφαλείας της κυβέρνησης της 4ης Αυγούστου Κωνσταντίνος Μανιαδάκης. Ιδρύθηκε η Αυτόνομη Περιφέρεια του Νότιου Σουδάν.
1974 . Μετά από επταετή διακοπή οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Αίγυπτος
αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις.
1975 . Στη Λομέ υπογράφηκε η πρώτη σύμβαση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας με 46 χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (χώρες ΑΚΕ).
1986. Δολοφονήθηκε στο κέντρο της Στοκχόλμης ο Σουηδός πρωθυπουργός και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ούλοφ Πάλμε, σε ηλικία 59 ετών.Υπογράφηκε για δεύτερη φορά στη Χάγη η Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη.
1991 . Κατά τον Πόλεμο του Κόλπου. Το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν μετά από 11 ημέρες που διήρκεσε η Επιχείρηση «Καταιγίδα» της Ερήμου συνθηκολόγησε και δέχτηκε όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Κουβέιτ.Με κοινή απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Κράινας και του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου εγκρίθηκε το «Ψήφισμα για την αποσύνδεση της Δημοκρατίας της Κροατίας από τη Κράινα».
1993.Η αμερικανική αεροπορία άρχισε τον ανεφοδιασμό από αέρος των μουσουλμάνων στην ανατολική Βοσνία.
1994 . Έγινε η πρώτη αερομαχία του ΝΑΤΟ, 45 χρόνια μετά την ίδρυσή του. Δύο Αμερικανικά καταδιωκτικά των F-16 εντός της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, κατέρριψαν δυτικά της Μπάνια Λούκα, τέσσερα Γιουγκοσλαβικά μαχητικά «Γκάλεμπ», («γύπας»). επειδή «παραβίασαν» τον εναέριο χώρο της Βοσνίας. Η Συρία, Ιορδανία και Λίβανος αποχώρησαν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ, λόγω της σφαγής των Παλαιστινίων στη Χεβρώνα. Η Νότια Αφρική παραχώρησε τον έλεγχο του θύλακα του Γουάλβις Μπέι στη Ναμίμπια.
1995 . Στη Βοσνία, άγριες μάχες στον θύλακα του Μπίχατς.
1996.Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, συμφώνησαν την έναρξη διαπραγματεύσεων για το πολιτικό μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας.
Η Ρωσία έγινε η 39η χώρα μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.
1997. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην Τουρκία έκανε ένα «σιωπηλό» πραξικόπημα στην Τουρκία, αποφασίζοντας 18 μέτρα εναντίον των ισλαμιστών. Ως αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός Νετσμετίν Ερμπακάν παραιτήθηκε τέσσερεις μήνες αργότερα.
1998. Μετά την δολοφονία τεσσάρων Σέρβων αστυνομικών από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου, κοντά στο Γκλόγκοβατς η σερβική αστυνομία άρχισε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Γκλόγκοβατς τη Σρμπίτσα και στην περιοχή της Ντρένιτσα του Κοσσυφοπεδίου, και σκότωσαν 16 τρομοκρατες και συνέλαβαν 9
2002. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι δεν θα επεκτείνει την έρευνα για τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από το προσωπικό της Αρμοστείας
2004. Στο Βελιγράδι, η Συνέλευση της Γιουγκοσλαβίας υιοθέτησε τον χάρτη για τα δικαιώματα των μειονοτήτων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών, ο οποίος δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση της κρατικής Ένωσης της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.
2013. Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ παραιτήθηκε οικειοθελώς.
2018. Ανασχηματισμός της κυβέρνησης του Τσιπρόφσκι Υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο Γιάννης Δραγασάκης.
2023. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα έγινε στα Τέμπη μετωπική σύγκρουση μεταξύ δύο τρένων ,που τα άφησε στην ίδια γραμμή το κομματόσκυλο που διόρισε το διεφθαρμένο κομματικό Κράτος της Νέας Δημοκρατίας σαν σταθμάρχη. Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 57 προσώπων. Τα περισσότερα θύματα ήταν νέοι – φοιτητές που επέστρεψαν στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης από την Αθήνα. Ο αριθμός των λαθραίων αλλοδαπών επιβατών που σκοτώθηκαν και εξαερώθηκαν παραμένει άγνωστος
https://www.youtube.com/watch?v=bLSBTrD6mwY
ΑπάντησηΔιαγραφή1943 The Bombing of Hamburg - UNCENSORED German Film
Τα βαγονια με τα παρανομα ευλεκτα υλικα του αλλου τραινου, ανηκαν στην ισραηλινη ΖΙΜ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΨαχτε το να δειτε οτι ......δεν λειπει ο Μαρτης απ την σαρακοστη