7/2/24

Ζαχάροβα: O Πουστρόν έχει φαντασιώσεις για την προστασία της ΕΕ με γαλλικά πυρηνικά όπλα


 Οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Πουστρόν  σχετικά με την ευθύνη της Γαλλίας  να προστατεύσει την ΕΕ με τα πυρηνικά της όπλα είναι  φαντασιώσεις «θερινής νυκτός». Αυτό δήλωσε η  εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μαρία Ζαχάροβα.

 «Από ποιον θα προστατεύσει ο Πουστρόν  τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων; Εάν εννοεί τη Ρωσική  Ομοσπονδία , θα πρέπει να το πει ξεκάθαρα  . Μιλάνε για άλλη μια φορά για το παραμύθι της ρωσικής απειλής για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», δήλωσε η Ζαχάροβα .

 «Μια τέτοια ρητορική οδηγεί μόνο σε περαιτέρω αύξηση της δυσπιστίας και στη συσσώρευση δυνατοτήτων σύγκρουσης στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Είναι πραγματικά έτοιμο το Παρίσι να αναλάβει την ευθύνη για εκείνους τους απερίσκεπτους Ευρωπαίους συμμάχους που ονειρεύονται να κλιμακώσουν την κατάσταση στην Ευρώπη και έναν πόλεμο με τη Ρωσία, όπως το θέτουν, σε μια στρατηγική ήττα ή σε ένα νικηφόρο τέλος;» αναρρωτήθηκε  η Ζαχάροβα.

Η Γαλλία διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο περίπου 290 πυρηνικών κεφαλών. Σχεδόν όλοι τους έχουν αναπτυχθεί ή είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Βασίζεται σε βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια (SLBM). Υπό τη διοίκηση των Στρατηγικών Ωκεάνιων Δυνάμεων (Force Océanique Stratégique, ή FOST), το Γαλλικό Ναυτικό διαθέτει τέσσερα πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων εξοπλισμένα με πυρηνικές κεφαλές. Triomphant (αριθμός ουράς S616), Le Téméraire (S617), Le Vigilant (S618) και Le Terrible (S619).

 

Η Γαλλία δεν έχει πολιτική μη πρώτης χρήσης πυρηνικών όπλων και διατηρεί το δικαίωμα να ξεκινήσει ένα περιορισμένο πυρηνικό χτύπημα για να σηματοδοτήσει σε έναν αντίπαλο ότι έχει περάσει τη γραμμή ή να σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητα των Γάλλων να ξεκινήσουν περαιτέρω πυρηνικά χτυπήματα, εάν είναι απαραίτητο, σε μια προσπάθεια να «αποκατασταθεί η αποτροπή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου