26/3/24

Η 26η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 26η Μαρτίου είναι η 86η ημέρα του δίσεκτου 2024 και η 8η της Μεγάλης Σαρακοστής . Κατα το Γρηγοριανό ημερολόγιο απομένουν 280 ημέρες μέχρι το τέλος του έτους. 

590.Ο αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας Μαυρίκιος ανακήρυξε το γιο του, Θεοδόσιο, συναυτοκράτορα. 

631.Στην Ιβηρική Χερσόνησο, εκθρονίστηκε έπειτα από δέκα χρόνια βασιλείας ο βασιλιάς των Βησιγότθων Σουιντίλα.

1027. Ο Πάπας Ιωάννης ΙΘ έστεψε στην Κολωνία τον Κονράδο Β και τη σύζυγο του Γκιζέλα της Σουηβίας ως αυτοκράτορα και αυτοκράτειρα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1169.Ο κουρδικής καταγωγής Σαλάχ αλ-Ντιν που καταγόταν από το Τικρίτ  έγινε ο πρώτος Σουλτάνος Αγιούντ της Αιγύπτου και της Συρίας .

1344. Στην Ισπανία, μετά από είκοσι ένα μήνες πολιορκίας καταλήφθηκε η  Αλχεθίρα. 

1495.Ο Μαξιμιλιανός Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κήρυξε την έναρξη της Δίαιτας της Βορμς.

1511.Σεισμός με επίκεντρο μεταξύ Φρίουλι και Σλοβενίας προκάλεσε καταστροφές στην Τεργέστη και στη Βενετία. Ακολούθησε τσουνάμι στην Αδριατική .Περίπου 10.000 νεκροί.

1636.Ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία.

  1786 .Ξεκίνησε η ηγεμονία του Νικολάου Μαυρογένη στη Βλαχία που διήρκεσε από τις 26 Μαρτίου 1786 έως τις 8 Ιουνίου 1790. 

1807 .Στη Ρωσία συγκροτήθηκε το Εθελοντικό Σώμα Ευγενών, για σύντομη στρατιωτική εκπαίδευση των ευγενών που είχαν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους. Το 1859, το σώμα μετονομάστηκε σε σχολείο, και από το 1894 ονομάστηκε Σχολή Πυροβολικού «Κωνσταντίνοφσκι

1812.Στη Βενεζουέλα, ένας σεισμός μεγέθους 7,7 της κλίμακας ρίχτερ κατέστρεψε την πόλη του Καράκας, αφήνοντας 26 000 θύματα.

1821. Ο πρόκριτος της Γαστούνης Γεώργιος Σισίνης κήρυξε την Επανάσταση στην Ηλεία και πολιόρκησε τους Τούρκους στο φρούριο του Χλεμουτσίου. Ο Χαράλαμπος Βιλαέτης ύψωσε την Σημαία της Επαναστάσεως στον Πύργο Ηλείας. Επιδόθηκε στους Προξένους στην Πάτρα η «Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς». 

1827.Πέθανε στη Βιέννη ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν .

 1828. Ο Αυστριακός συνθέτης Φραντς Σούμπερτ έκανε τη μοναδική δημόσια συναυλία του.

1832.Εκδηλώθηκε στο Παρίσι η επιδημία χολέρας που είχε εμφανιστεί στις 15 Μαρτίου στο Καλέ.. Η επιδημία έσπειρε τον όλεθρο στο Παρίσι, και κυρίως στις φτωχές γειτονιές . 12.733 θύματα τον Απρίλιο και μόνο. 

1841.Ο Βούλγαρο-εβραίος κληρικός Νεόφυτος Μποζβέλι από το Κοτέλ, που εργαζόταν για την εθνική αφύπνηση των Βουλγάρων και κατα του ελληνικού Πατριρχείου,  εξορίστηκε στο Άγιο Όρος, ρπριδή αρνήθηκε να υπηρετήσει ως πρωτοσύγγελος του Ελληνα Μητροπολίτη  του Τάρνοβο

1848.O Τσάρος Νικόλαος εξέδωσε ένα «μανιφέστο» σε σχέση με την επανάσταση του Φεβρουαρίου στο Παρίσι, και την εξέγερση στη Βιέννη, τονίζοντας οτι «η Ρωσία, παρέμεινε το προπύργιο της Ευρώπης».

1871..Έγιναν εκλογές στην Κομμούνα του Παρισιού. Στο Γενικό Συμβούλιο βγήκαν εκπροσώποι από όλες τις επαναστατικές τάσεις

1881.Η Ρουμανία από δυο Πριγκιπάτα έγινε Βασίλειο  και ο πρίγκιπας Κάρολος Α , ανακηρύχθηκε ο πρώτος βασιλιάς της Ρουμανίας. 

1896.Ο Λεωνίδας Πύργος έγινε ο πρώτος Έλληνας ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Στον τελικό του ξίφους ασκήσεως νίκησε τον Γάλλο Περονέ.

1906 . Στη Ρωσία άρχισαν οι εκλογές για την Πρώτη Κρατική Δούμα.
1913. Μετά από μακρά πολιορκία το 2ο ΣΣ της Βουλγαρίας κατέλαβε την Αδριανούπολη.

1917.Κατά τον πρωτο παγκόσμιο πόλεμο , οι Τούρκοι σταμάτησαν τους Άγγλους στην πρώτη μάχη της Γάζας. 

1923.Το Ρουμανικό Κοινοβούλιο ψήφισε το Σύνταγμα της Μεγάλης Ρουμανίας, που κηρώθηκε με βασιλικό διάταγμα στις 28 Μαρτίου 1923. Στην Ιταλία ξεκίνησε  η κατασκευή του πρώτου αυτοκινητόδρομου στον κόσμο, της λεγόμενης «Αουτοστράντα Ντέϊ Λάγκι» για να συνδεθεί το Μιλάνο με το  Κόμο και το Βαρέζε και με τις τουριστικές περιοχές της λίμνης Κόμο και της λίμνης Ματζόρε.

1930. Ο Γκιγιέρμο Μαρκόνι άναψε  τις λάμπες του Δημαρχείου του Σύδνεϋ μέσω ραδιοφωνικού σήματος από το γιοτ του «Elettra» που ήταν αγκυροβολημένο στη Γένοβα, 

1939 . Ο Μπενίτο Μουσολίνι σε ομιλία του είπε: «θέλουμε ο κόσμος να ενημερωθεί για τις ιταλικές διεκδικήσεις : Ονομάζονται Τύνιδα, Τζιμπουτί, και Διώρυγα του Σουέζ».

1940. Πέθανε ο Σπύρος Λούης. 

 1941. H Ιταλική στρατιωτική διοίκηση διεταξε τη διακοπή της εαρινής επίθεσης. Στην ΕΣΣΔ καθιερώθηκαν τα "Βραβεία Στάλιν"

1944 . Τα σοβιετικά στρατεύματα έφθασαν στα σύνορα της ΕΣΣΔ κοντά στον ποταμό Προύθο

 1946. Κοινοποιήθηκε στον Όλυμπο η απόφαση του ΚΚΕ για την επίθεση στο Λιτόχωρο. Η Αμερικανική Γερουσία με ψήφισμά της αναγνώρισε τα Ελληνικά δικαιώματα στην Β. Ήπειρο. 

 1953 .Ο Λαβρέντι Μπέρια υπέβαλε στο Προεδρείο της Κεντρικής Επιτροπής σχέδιο αμνηστίας, σύμφωνα με το οποίο περίπου οι μισοί από τους φυλακισμένους έπρεπε να απελευθερωθούν αμέσως. Την επόμενη μέρα, το σχέδιο εγκρίθηκε από το Προεδρείο της Κεντρικής Επιτροπής.

1954.Η σοβιετική κυβέρνηση αναγνώρισε την πλήρη κυριαρχία της Λαοκρατικής Γερμανίας.

 1956. Στην ΕΣΣΔ, η άδεια μητρότητας αυξήθηκε από 77 σε 112 ημέρες.

 1965 .Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Νικόλαου Μπακόπουλου για οριστική παύση του εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κωνσταντίνου Κόλλια. 

1969.Εκτοξεύθηκε στο διάστημα ο πρώτος σοβιετικός μετεωρολογικός δορυφόρος.

 1971 .Το Ανατολικό Πακιστάν ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από το Πακιστάν ως Λαϊκή Δημοκρατία του Μπανγκλαντές. 

 1976. Ο Ανουάρ Σαντάτ απαγόρευσε την είσοδο σοβιετικών πολεμικών πλοίων σε λιμάνια της Αιγύπτου.
1979. Ο Ανουάρ Σαντάτ, ο Μεναχέμ Μπέγκιν και ο Τζίμι Κάρτερ υπέγραψαν στην Ουάσινγκτον τη Συνθήκη Ειρήνης Αιγύπτου-Ισραήλ. Σεισμός μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στην Ηλεία, σε βάθους 5 χιλ, προκάλεσε βλάβες στη Βαρβάσαινα Ηλείας, στον Πύργο και τα χωριά Επιτάλιο, Κρέστενα, Μακρίσια, Στρέφιο και Γούμερο. 

 1991. Η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ουρουγουάη και η Παραγουάη υπέγραψαν τη Συνθήκη της Ασουνσιόν, για την ίδρυση της Μερκοσούρ.

1992. Στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη στο Μποσάνσκι Μπροντ μουσουλμάνοι και Κροάτες –παραστρατιωτικοί σκοτώσαν 70 Σέρβους στο χωριό Σιέκοβατς. 

1993. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε  την αποστολή 30.000 κυανόκρανων στη Σομαλία, στη μεγαλύτερη και πιο δαπανηρή ειρηνευτική επιχείρηση του ΟΗΕ μέχρι σήμερα.

1995. Τέθηκε σε ισχύ η συνθήκη του Σέγκεν. Γεννήθηκε η Ευρώπη χωρίς σύνορα για επτά χώρες: Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Πορτογαλία. Περίπου 215 εκατομμύρια ανθρώποι θα ταξίδευαν στον «χώρο Σένγκεν» χωρίς ελέγχους στα σύνορα. 

 1996 .Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε δάνειο για 6,9 δις δολαρίων για τη Ρωσία.Το μεγαλύτερο ως τότε δάνειο στην ιστορία του ΔΝΤ.

1999. Κατά την τρίτη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών της ΟΔ. Γιουγκοσλαβίας επλήγησαν περίπου 40 πόλεις και οικισμοί. Ο κύριος στόχος ήταν στρατόπεδα , αεροδρόμια, θέσεις αντιαεροπορικής άμυνας , οι τηλεπικοινωνίες και κέντρα διοίκησης. Σε αερομαχία με αμερικανούς καταρρίφθηκε πάνω από την Λόζνιτσα το MIG-29 του επισμηναγού Ζόραν Ραντοσάβλιεβιτς. Ο δεύτερος πιλότος επισμηναγός Σλόμπονταν Πέριτς, επεσε με το αλεξίπτωτο και σώθηκε. Ο Ραντοσάβλιεβιτς, είχε γεννηθεί στις 26 Δεκεμβρίου 1965 στην Πριστίνα. Ο πατέρας του ήταν αξιωματικός του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού. Οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχία για αύξηση της βίας εναντίον των και προειδοποίησαν ότι συλλέγουν στοιχεία για τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου από Γιουγκοσλάβους πολιτικούς και στρατιωτικούς . Η Μόσχα διέταξε τους εκπροσώπους του ΝΑΤΟ στη Ρωσία να εγκαταλείψουν τη χώρα. Οι Ρωσικές στρατηγικές πυραυλικές μονάδες, τέθηκαν σε «κατάσταση του υψηλότερου συναγερμού», σύμφωνα με τον επικεφαλής των ρωσικών στρατηγικών πυραυλικών μονάδων Αντιστράτηγο Βλαντιμίρ Γιάκοβλιεφ. Ο Κινέζος Πρόεδρος δήλωσε ότι οι επιθέσεις του ΝΑΤΟ στην ΟΔΓ «θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή των Βαλκανίων» και κάλεσε για άμεση δράση για επίλυση της κρίσης. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αποδέχθηκε ρωσική πρόταση ψηφίσματος που απαιτούσε την διακοπή τον βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ κατά της ΟΔ. Γιουγκοσλαβίας. Η Ινδία ανακοίνωσε ότι θα εργαστεί για την επίτευξη συναίνεσης των αδέσμευτων χωρών κατά των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ. Το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου ενέκρινε ψήφισμα το οποίο όριζε ότι οι κρατικές αρχές στο Μαυροβούνιο εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές τους σύμφωνα με το Σύνταγμα και το νόμο.

 2000. Ο Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν με το 52,9% των ψήφων εκλέχτηκε πρόεδρος της Ρωσίας από τον πρώτο γύρο. Η Ελλάδα ‘έγινε πλήρες μέλος της Συνθήκης του Σένγκεν. Υπογράφηκε  το πρωτόκολλο  μεταξύ των κυβερνήσεων της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας για την κατασκευή της γέφυρας Βιντίν-Καλαφάτ στο Δούναβη.

2002.Το δικαστήριο της Χάγης απήγγειλε κατηγορίες στην πρώην Αρχηγό Ασφαλείας του Στρατού της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα Λιούμπισα Μπέαρα για γενοκτονία και άλλα εγκλήματα στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995. Ο Μπέαρα παραδόθηκε στις σερβικές αρχές στις 9 Οκτωβρίου 2004. και στη συνέχεια εκδόθηκε στο δικαστήριο.


2006. Στις κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία, τις πρώτες μετά την πορτοκαλί επανάσταση, το κόμμα των Περιφερειών του Βίκτορ Γαινουκόβιτς έλαβε το 32%. Το αμερικανόφιλο φιλελεύθερο Μπλόκ της κ. Τιμοσένκο έλαβε 22%. 

 2007. Ο Σερζ Σαρκισιάν ανέλαβε προσωρινά την πρωθυπουργία της Αρμενίας μετά τον ξαφνικό θάνατο του Αντρανίκ Μαρκαριάν. Ο διορισμός του εγκρίνεται από τη Βουλή στις 4 Απριλίου.
 Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ζήτησε για τη χρήση γυναικών ως σεξουαλικών αντικειμένων σε οίκους ανοχής στα μέτωπα, τον καιρό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. 


2012
 . Για πρώτη φορά, ένας άνθρωπος ,ο Κάναδος Τζέϊμς Κάμερον, έφθασε με βαθυσκάφος  στον πυθμένα της τάφρου των Μαριανών, το βαθύτερο σημείο όλων  των ωκεανών.

 2017.Πρόωρες εκλογές στην Βουλγαρία με συμμετοχή του 52.57%. Ο Μπορίσοφ πήρε 32.65%. οι σοσιαλιστές 27.19% , Οι Ενωμένοι Πατριώτες 9, 07%, οι μουσουλμάνοι 8,99% και το κίνημα 
«Βόλια» 4,15%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου