Στη δίκη των δωσιλόγων τον Απρίλιο του 1945, οι Τσολάκογλου και Δεμέστιχας μίλησαν για μια σύσκεψη των Σωματαρχών που έγινε στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1941 στην οποία το κύριο ζήτημα ήταν η υποχώρηση του Ελληνικού Στρατου στην Γραμμή του Ολύμπου σε περίπτωση Γερμανικής Επίθεσης.
Ο Τσολάκογλου και ο Δεμέστιχας δεν ανέφεραν ημερομηνία ,αλλά, αναμφιβόλους θα έγινε μετά την 4η Μαρτίου όταν ο Γεώργιος και ο Παπάγος συμφώνησαν με τους Άγγλους. Και προφανώς έγινε πριν εκδηλωθεί η Ιταλική εαρινή επίθεση της 9ης Μαρτίου. Αρα στο διάστημα 5-8 Μαρτίου.
Ο Τσολάκογλου είπε μόνο ότι η σύσκεψη «έγινε μετά την επίσκεψη του διαδόχου Παύλου στο Μέτωπο».
Όπως είπαν στις καταθέσεις τους οι δυο επιζώντες Σωματάρχες, (ο τρίτος ο Γεώργιος Μπάκος εκτελέστηκε από το ΚΚΕ), ο Παπάγος δεν τους είπε ότι επρόκειτο περί ειλημμένης απόφασης αλλά ότι επρόκειτο περί Αγγλικής Προτάσεως.
Οι «Παπαγικοί» Μπακόπουλος και Πιτσίκας συμφώνησαν αλλά Τσολάκογλου Δεμέστιχας και Μπάκος διαφώνησαν και μάλιστα για να τους πείσουν εμφάνισαν στην σύσκεψη τον «Στρατηγό» Ιωάννη Διάκο, τον αρχιμασόνο και πράκτορα των Άγγλων και τον επίσης Μασόνο και πράκτορα των Άγγλων Μανιαδάκη που , «τους είπαν, ότι «ο στρατός είτε πρέπει να παραδοσθεί είτε να συμπτυχτεί στην Γραμμή του Ολύμπου».
Η εμφάνιση των «Μεταξικών», «4Αυγουστιανών» «Διάκου και Μανιαδάκη» δείχνει την αμηχανία των Προδοτών, και την δύναμη των Σωματαρχών, που απέριψαν την εγκατάλειψη της Θράκης, της Μεκεδονίας και της Ηπείρου.
Όπως είπε ο Τσολάκογλου, "μετά από αυτό, η κυβέρνηση δεν ήθελε να κατέβη κανείς αξιωματικός στην Αθήνα", «διότι εφοβείτο».
Ο Παπάγος και ο Βασιλιας δεν είχαν στόχο την «περιφρούρηση της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της χώρας».
Συμφώνησαν με τους Άγγλους να παρατάξουν τον Ελληνικό Στρατό στην Γραμμή του Ολύμπου εγκαταλείποντας την Ήπειρο, την Μεκεδονια και την Θράκη , και για τον λόγο αυτό τα οχυρά του Ρούπελ βρέθηκαν να πολεμούν τους Γερμανούς με μειωμένη σύνθεση και η Μεραρχία του Λιούμπα δεν είχε ούτε έναν νεκρό μαχόμενη για την Θεσσαλονίκη,
Η Προδοσία είναι περισσότερο από προφανέστατη.
Το αποδεικνύει άλλωστε η σιωπή επί χρόνια των ειδικών και των "Ιστορικών" μέχρι που πρόσεξε ο Χατζάρας ,την αναφορά στην κατάθεση Τσολάκογλου, στην σύσκεψη, στην Προδοτική πρόταση της υποχώρισης, και στη Προδοτική Παρουσία των πρακτόρων Διάκου και Μανιαδάκη.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ
Εύγε Σπύρο, νά 'σαι καλά !
ΑπάντησηΔιαγραφή