27/5/24

Η 27η Μαΐου στην Ιστορία

Η 27η Μαΐου είναι η 148η ημέρα του δίσεκτου 2024 . Απομένουν 218 ημέρες πριν από την 31η Δεκεμβρίου 

927.Θάνατος του Συμεών των Βουλγάρων σε ηλικία 63 ετών.


1234.
Οι Σταυροφόροι του Πάπα Γρηγόριου Θ’ επέβαλαν την τάξη του Θεού και τα δικαιώματα του Αρχιεπίσκοπου  ́ της Βρέμης και το Κόμη του Όλντενμπουργκ, και κατέσφαξαν  του ανυπάκουους αγρότες των Βάλτων του Στέντιγκεν.  Στην επιστολή «Littere vestre nobis» (17 Ιουνίου 1233), που απευθυνόταν στους επισκόπους του Μίντεν, του Λύμπεκ και του Ράτζεμπουργκ ο Πάπας ] έθεσε τη σταυροφορία του Στέντιγκεν σε ισότιμη βάση με τις σταυροφορίες στους Αγίους Τόπους. Οι Σταυροφόροι που μαζεύτηκαν ήσαν 8-10.000. Και ο στρατός των αγροτών ήταν 2-3000. Μαζί με τις γυναίκες, τους γέρους και τα παιδιά σφάχτηκαν περί τις 11000. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, οι νεκροί ήταν τόσο πολυάριθμοι που έπρεπε να ταφούν σε μαζικούς τάφους.

1328. Ο Φίλιππος ΣΤ ́, έγινε βασιλιάς της Γαλλίας. Ήταν   ο πρώτος  του Οίκου των Βαλουά.

1358 . O Λουδοβίκος ο Μέγας, της Ουγγαρίας και της Κροατίας υποχρέωσε τη Βενετία με τη Χάρτα του Βίσεγκραντ να εγκαταλείψει τις Δαλματικές κτήσεις της και το Ντουμπρόβνικ έγινε ελεύθερο κράτος.

1525. Δώδεκα ημέρες μετά την ήττα του στη μάχη του Φρανκεχάουζεν αποκεφαλίστηκε στο στρατόπεδο των ηγεμόνων στο Μύλχαουζεν, ο ηγέτης της επανάστασης των Γερμανών Γεωργών Τόμας Μύντσερ.

1660. Το τέλος του Δεύτερου Βόρειου Πολέμου με την  Υπογραφή  της Συνθήκης της Κοπεγχάγης από τη Σουηδική Αυτοκρατορία, τη Δανία-Νορβηγία και την Πολωνολιθουανική Κοινοπολιτεία. 

1679. Ο βασιλιάς Κάρολος Β της Αγγλίας υπόγραψε το νόμο «Habeas Corpus «Έχε το σώμα σου» , που απαγόρευε την αυθαίρετη σύλληψη χωρίς ένταλμα.

1703. Τέθηκε ο θεμέλιος λίθος για το Φρούριο Πέτρου και Παύλου στις εκβολές του Νέβα και αυτή θεωρείται ως ημέρα της ίδρυσης της Αγίας Πετρούπολης.

1753. Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του ναού του Αγίου Ανδρέα στο Κίεβο.

1794. Η αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β 'εξέδωσε διάταγμα για την οικοδόμηση νέας πόλης στο Χατζήμπεη (Οδησσός), και ενέκρινε το πρώτο γενικό σχέδιο της πόλης της Οδησσού.


1797. Καρατομήθηκε στην Πλατεία Βαντόμ στο Παρίσι ο ταραχοποιός, ηγέτης του κινήματος των « Ίσων», Φρανσουά Νοέλ Μπαμπέφ μαζί με τον Αύγουστο Αλέξανδρο Νταρτέ. Η δίκη του Μπαμπέφ και των Ιακωβίνων οπαδών του, κράτησε από τις 20 Φεβρουαρίου μέχρι την 26η Μαΐου.
Αθωώθηκαν όλοι πλην των Μπαμπέφ και Νταρτέ, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι συνωμοσίας και προετοιμασίας εξέγερσης και καταδικάστηκαν σε θάνατο δι' αποκεφαλισμού, χωρίς δικαίωμα έφεσης. Εκτελέστηκαν την επόμενη 27 Μαΐου.


1799 
. Κατά τον δεύτερο Συνασπισμό οι αυστριακές δυνάμεις νίκησαν τις γαλλικές στη μάχη του Βίντερτουρ της Ελβετίας, εξασφαλίζοντας τον έλεγχο του βορειοανατολικού ελβετικού οροπεδίου.



1807. Ο Ιωάννης Καποδίστριας έφθασε στην Λευκάδα στις 27 Μαΐου/8 Ιουνίου1807. και πέρασε τις δύο πρώτες νύχτες στα χαρακώματα, καθώς αναμενόταν απόβαση των Τουρκαλβανών, Μαζί του ήταν και ο αδελφός του Αυγουστίνος , και οι νεαροί Κερκυραίοι, Καβάσιλας, Καραντινός και Βάρθης. Συνεχείς ήσαν οι κανονιοβολισμοί των Τουρκαλβανών κατά του φρουρίου «Αλέξανδρος», προετοιμάζοντας την απόβαση, ενώ οι Έλληνες απαντούσαν με τα κανόνια του φρουρίου της Αγίας Μαύρας.

1813.Στον πόλεμο του δολαρίου του 1812 μεταξύ του Κογκρέσου των ΗΠΑ και των Ρότσιλντ , οι Αμερικανοί κατάλαβαν το Φορτ Τζορτζ, στον Καναδά.
1821. Στις 8:30 π.μ. της 27ης Μαΐου/8 Ιουνίου 1821, δύο «ηφαίστεια» αποσπάστηκαν από τον Ελληνικό στόλο με για να επιτεθούν στο τουρκικό δίκροτο που βρισκόταν στην Ερεσσό. Το πυρπολικό του Γεωργίου Καλαφάτη, που είχε αφιχθεί από τα Ψαρά και το πυρπολικό του Παπανικολή. Ο Παπανικολής πλεύρισε με επιτυχία το πυρπολικό του κάτω από την πρώρα του τουρκικού πλοίου, και έβαλε μπουρλότο  .Οι φλόγες που ξεπετάχθηκαν, άρχισαν να γλείφουν το δίκροτο. Ο Καλαφάτης έκανε προσπάθεια να πλευρίσει με το πυρπολικό του το τουρκικό , αλλά απέτυχε και αναγκάστηκε να αποχωρήσει οριστικά από την καταδρομική επιχείρηση.Οι 21 γενναίοι του Παπανικολή, υπό τα καταιγιστικά πυρά των Τούρκων, πήδησαν από το πυρπολικό στη βάρκα διαφυγής και επέστρεψαν στη βάση τους σώοι και αβλαβείς.Στο τουρκικό πλοίο επικρατούσαν απερίγραπτες σκηνές πανικού. Η φωτιά επεκτεινόταν διαρκώς και επικρατούσε η λογική του «σώζων εαυτόν σωθήτω». Πολλοί αξιωματικοί και ναύτες είτε πνίγηκαν πέφτοντας στη θάλασσα, είτε κάηκαν πάνω στο κατάστρωμα του πλοίου. Η καταστροφή του πλοίου ολοκληρώθηκε με την έκρηξη της πυριταδαποθήκης, που προκάλεσε μεγάλο αριθμό θυμάτων. Η τραγωδία του τουρκικού δίκροτου κράτησε μισή ώρα. Σε απάντηση η Τούρκοι προέβησαν στη σφαγή του Αϊβαλή.

1824. Στις 27 Μαΐου/8 Iουνίου ο στόλος της Αιγύπτου επιτέθηκε στην Κάσο με 45 πλοία και αποβίβασε τέσσερις χιλιάδες στρατό υπό του Χουσεΐν Μπέη.
Η κυβέρνηση των αγγλόφιλων υποσχέθηκε ψευδώς βοήθεια στην απειλούμενη Κάσσο. Στις 27 Μάϊου /8 Ιουνίου, ο τενεκές των αγγλικών δανείων ο αγγλοτσολιάς Γεώργιος Κουντουριώτης, υπέγραψε επιστολή που υποσχόταν βοήθεια στον επαναστατημένο λαό της Κάσου. «Η Διοίκησις, ως κοινή μήτηρ, δέν θέλει αδιαφορήσει καί εις τάς πολεμικάς χρείας, καί φθάσαντος τού δανείου θέλει σάς οικονομίσει αναλόγως. Τά πολεμικά πλοία εξ Ύδρας καί Σπετσών δέν εκπλέουσιν ακόμη εξ αιτίας όπου τό ταμείον δέν έχει χρήματα νά πληρώσει τούς ναύτας, άμα όμως φθάσουν τά χρήματα καί πληρωθούν οι ναύται θέλουν έβγει ευθύς επειδή είναι έτοιμα. Απορεί η Διοίκησις παρατηρούσα ότι έχετε έλλειψιν εφοδίων, ενώ ειξεύρει ότι καί πρότερον ήσθε εφωδιασμένοι από αυτά καί τελευταίον λαβόντες τά όσα εκ Κρήτης έφθασαν αυτόθι, εφοδιασθήτε έτι μάλλον τούτο. Αν ο εχθρικός στόλος αποτολμήση νά πλησιάση εις τήν νήσον ταύτην καί νά φροντίση νά κάμη έφοδον, η Διοίκησις γνωρίζουσα τήν γενναιότητά σας καί τήν απόφασίν σας νά θυσιασθήτε πάντες υπέρ πίστεως καί πατρίδος, πληροφορηθείσα ότι καί αρκετά ξένα άρματα ευρίσκονται εις τήν νήσον σας είναι βεβαία ότι θέλετε δώσει τρόμον εις τόν εχθρόν.
 Εν Μύλοις Ναυπλίου τή 27 Μαΐου 1824 Ο Πρόεδρος Γεώργιος Κουντουριώτης» 

1850. Ξεκίνησαν  επιθέσεις κατά των Τούρκων στο Βίντιν, το Λομ, το Μπελογκράνττσικ με πρωταγωνιστές τους Πολωνούς,  Ούγγρους, Ιταλούς  και Γερμανούς «επαναστάτες» που μετά  την καταστολή της Ουγγρικής Επανάστασης, πέρασαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και ενθάρρυναν τους Βούλγαρους να προετοιμάσουν μια νέα εξέγερση στην περιοχή

1855. Υπογράφηκε στη Κωνσταντινούπολη η πρώτη ελληνοτουρκική συμφωνία. Η «Συνθήκη Εμπορίου και Ναυτιλίας», με την οποία εντάχθηκαν στο καθεστώς των διομολογήσεων οι έλληνες υπήκοοι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. 

1859. Στην Ιταλία, η μάχη του Σαν Φέρμο: Nίκη των Κυνηγών των Άλπεων και απελευθέρωση του Κόμο

1860.Aρχισε η εξέγερση στο Παλέρμο, τα οποία θα οδηγήσει στη κατάληψη της πόλης από τους εθελοντές του Γαριβάλδη.


1875. Έληξε το πενθήμερο Συνέδριο της Γκότα, με την υιοθέτηση Κοινού προγράμματος ανάσα στους Λασαλιστές και τους Μαρξιστές και την ίδρυση του Σοσιαλιστικού Κόμματος των Εργαζομένων της Γερμανίας.


1883. Στον καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κρεμλίνο έγινε η στέψη του Αυτοκράτορα Αλεξάνδρου Γ '. Στην Κόκκινη Πλατεία εγκαινιάστηκε το Ιστορικό Μουσείο.

1905. Κατά τον Ρωσοϊαπωνικό Πόλεμο άρχισε στο στενό της Κορέας η καθοριστική για την έκβαση της σύγκρουσης ναυμαχία της Τσουσίμα.

1915. Ο Υπουργός Εσωτερικών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Ταλαάτ πασάς, εισηγήθηκε στο Κοινοβούλιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τον προσωρινό νόμο σχετικά με τον εκτοπισμό των υπόπτων για παράβαση των μέτρων που λαμβάνονται από την κυβέρνηση σε περιόδους πολέμου. Ο «Τεχίρ κανουνού» που επέτρεπε την απέλαση του Αρμενικού και του Ελληνικού πληθυσμού πέρασε στις 27 Μαΐου 1915, και δημοσίευτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα την 1 Ιουνίου 1915 (18 Rajab 1333hiǧrī / 19 Μαΐου 1331rūmī) και ήταν σε ισχύ μέχρι 8 Φεβρουαρίου 1916


1923.
33 Αυτοκίνητα  τερμάτισαν στις πρώτες 24 ώρες του Λε Μαν, που έληξαν χωρίς νικητή, γιατί ήταν αγώνας επίδειξης.

1927. Ο Τόμας Μάζαρικ  εκλέχτηκε Πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας για δεύτερη φορά

1939. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κορντέλ Χαλ ζήτησε από το Κογκρέσο την άρση του εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων.

1940. Στη μάχη της Δουνκέρκης οι Γερμανοί εκτέλεσαν 97 Βρετανούς αιχμαλώτους του τάγματος του Νόρφολκ.Ο Γερμανός διοικητής, λοχαγός Fritz Knochlein, απαγχονίστηκε ως εγκληματίας πολέμου το 1949.

1941. Ο Ρούζβελτ δήλωσε ότι οι Ναζί δεν θα περιοριστούν στην Ευρώπη αλλά θελουν να καταλάβουν τον κόσμο και έθεσε τις ΗΠΑ σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκηςΤα συμμαχικά στρατεύματα άρχισαν την εκκένωση της Κρήτης.
Οι Γερμανοί κατέλαβαν τα Χανιά. 
Το βρετανικό ναυτικό βύθισε το γερμανικό θωρηκτό «Μπίσμαρκ» στη Βόρεια Θάλασσα.  Στο Βελιγράδι, η γερμανική στρατιωτική διοίκηση δημοσίευσε ένα διάταγμα, που απαγόρευε επί ποινή θανάτου, την ακρόαση ξένων ραδιοφωνικών σταθμών, με εξαίρεση των Γερμανικών. Μετά τις ενέργειες των Βουλγαρικών αρχών απελευθερώθηκαν από τα γερμανικά στρατόπεδα, περίπου  ως Βούλγαροι περίπου 12700 αιχμάλωτοι πολέμου από την Βαντάρσκα που υπηρετούσαν στον Γιουγκοσλαβικό Στρατό. 

1942. Η απόπειρα δολοφονίας του «προστάτη του Ράιχ» Ράϊνχαρντ Χάϊντριχ, στην Πράγα. Στις 27 Μαΐου 1942, στο πλαίσιο της επιχείρησης "ανθρωποειδές" οι πράκτορες της SoE Γιαν Κούμπις και Γιόζεφ Γκάμπτσικ , οι οποίοι είχαν εκπαιδευθεί και εξοπλιστεί στη Βρετανία, πυροβόλησαν την πράσινη Μερτσέντες Χάιντριχ χωρίς αποτέλεσμα αλλά έριξαν, και μια χειροβομβίδα, εμβαπτισμένη σε δηλητήριο που τον τραυμάτισε . Ο Χάϊντριχ βγήκε από το αυτοκίνητο με το πιστόλι στο χέρι και τους καταδίωξε.

1943. Στο Μαυροβούνιο έπεσε με αλεξίπτωτα η βρετανική στρατιωτική αντιπροσωπεία με εντολή να αποκαταστήσει σύνδεση με τους αντάρτες.


1960.
 Πραξικόπημα στην Τουρκία από τον στρατηγό Τζεμάλ Γκιουρσέλ ανέτρεψε τον Πρόεδρο Τζελάλ Μπαγιάρ και τον Πρωθυπουργό Μεντερές. Πανηγυρισμοί του Αθηναϊκού Τύπου.

1961. Τραγωδία στη βάση του Ελληνικού. Η Αμερικανίδα Ανίτα Μπέικερ, σύζυγος λοχία που υπηρετούσε στη βάση των Η.Π.Α. στο Ελληνικό, στραγγάλισε τα τρία μικρά παιδιά τους και αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, όταν έμαθε ότι ο σύζυγός την απατούσε με Ελληνίδα τηλεφωνήτρια της βάσης.

1963. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης πέθανε στη Θεσσαλονίκη παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των γιατρών να τον σώσουν. Με υπουργική απόφαση επιβλήθηκε η τοποθέτηση των ταξίμετρων.       Ο Τζόμο Κενυάτα εκλέχτηκε πρόεδρος της Κένυας.


1964.
Η Ίντερ του Χελένιο Χερέρα σήκωσε το πρώτο της Ευρωπαϊκό Κύπελλο, νικώντας στον τελικό της Βιέννης τη Ρεάλ Μαδρίτης        με 3-1.

1966. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κυπριανού μετέφερε μήνυμα του Μακαρίου στην Αθήνα.

1970 .Το Κ.Κ. Ιταλίας οργάνωσε στη Ρώμη συλλαλητήριο εναντίον της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ με ομιλητή το Μίκη Θεοδωράκη.

1971. Παρουσία 103 χιλιάδων θεατών πραγματοποιήθηκε το αποχαιρετιστήριο ματς του Λεβ Γιασίν.

1974. Ο βαλερί Ζισκάρ Ντ’Εστέν διόρισε τον Ζακ Σιράκ. πρωθυπουργό.

1985 . Στη Ρώμη άρχισε η δίκη του Βούλγαρου  Σεργκέϊ Αντόνοφ για συνέργεια στην απόπειρα δολοφονίας του Ιωάννη Παύλου Β ́. Ερήμην δικάστηκαν οι  Τοντόρ Αϊβάζοφ και Ζέλιο Βασίλεφ. Ο Αντόνοφ το 1986 κρίθηκε Αθώος.


1988. Αθωώθηκε για τη δολοφονία του Διαμαντόπουλου την οποία αρχικά είχε ομολογήσει με ψήφους 4-3 ο Αθανάσιος Νάσιουτζικ.

1992. Στο Γκοράζντε στην ανατολική Βοσνία και Ερζεγοβίνη, οι μουσουλμανικές δυνάμεις σκότωσαν 56 άτομα από 8 σερβικές οικογένειες , στο χωριό Gornja Bukovica.




1999. Η 65η ημέρα της επίθεσης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία ήταν η χειρότερη από όλες. Έγιναν 741 έξοδοι και συμμετείχαν 308 αεροσκάφη. Τουλαχιστον εννέα άμαχοι νεκροί από τους οποίους δυο παιδιά.Από τον νέο βομβαρδισμό του Αλέξινατς σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο πολίτες και 10 άτομα, από επτά πυραύλους που έπεσαν σε κατοικίες. Τρία άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της γέφυρας Γιαμπλάνιτσα στον ποταμό Πλάνιε. Σκοτώθηκαν δυο παιδιά ο Ντέγιαν Παύλοβιτς 5 ετών και ο Στέφαν Παυλοβιτς 8, και η Μπίλιανα Μομτσίλοβιτς 29 ετών. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν κατά τον βομβαρδισμό των χωριών και Τζελέκαρε και Άνω Μπουτρίγκα στο δήμο της Κοσόφσκα Βυτίνα. Βομβαρδίστηκε σφοδρά με περισσότερους από 10 πυραύλους ο γεωργικός συνετερισμός «Ντμπρίτσεβο» στην Τσούπρια. Σφοδρά βομβαρδίστηκε για μια ακόμα φορά η Κουρσούμλια, και ιδιαίτερα το προάστιο Μαρκοβίτσι.Markovići. Στην Ούζιτσε κατέστρεψαν τον αναμεταδότη της τηλεόρασης. Με δύο πυραύλους χτύπησαν μια αποθήκη της «Germia» στη Λεμπάνε. Την ίδια ημέρα ασκήθηκαν διώξεις για εγκλήματα πολέμου κατά του συνόλου της Γιουγκοσλαβικής ηγεσίας . Η Λουίζ Αρμπόρ απήγγειλε κατηγορίες κατά του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, του Πρόεδρο της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, του αναπληρωτή πρωθυπουργού Νίκολα Σαΐνοβιτς, του υπουργού Εσωτερικών της Σερβίας, Βλάικο Στογίλκοβιτς και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του Γιουγκοσλαβικού Στρατού Ντραγκολιούμπ Οϊντάνιτς .
Η Αρμπόρ είπε ότι είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τους κατηγορούμενους και τους «προέτρεψε να παραδοθούν στο Δικαστήριο».
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ κάλεσε σε συνομιλίες στη Βόννη τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, τον ΟΑΣΕ, τον ΟΟΣΑ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ιαπωνία και τον Καναδά για να επεξεργαστούν ένα είδος νέου σχεδίου Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μετά το τέλος της επίθεσης κατά της Γιουγκοσλαβίας, και για «την προώθηση της δημοκρατίας και οικονομικής ανάπτυξης στα Βαλκάνια».

2007 . Στη Συρία ο Μπασάρ αλ-Άσαντ κέρδισε τις αδιαμφισβήτητες προεδρικές εκλογές

2010. Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Τζεφρυ για την αυτοδιοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, από 160 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ και τρεις ανεξάρτητοι).

2011.Επεκτάθηκαν οι διαδηλώσεις του ισλαμιστών σουνιτών στις πόλεις της Συρίας. Οι δυτικοί προπαγανδιστές κατηγόρησαν τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας ότι συνέλαβαν ένα αγόρι, το βασάνισαν και εν συνεχεία να το πυροβόλησαν. Οι ηγέτες των χωρών που ανήκουν στην ομάδα G8 συμφώνησαν να χρηματοδοτήσουν τις μεταρρυθμίσεις στην Αίγυπτο και στην Τυνησία με το ποσό των 20 δισ. δολαρίων. Οι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Μετβέντεφ ζήτησαν την παραίτηση του Μουαμάρ Καντάφι

2016. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποίησε την 3η επίσκεψη του στην Ελλάδα και είδε τον Προκόπη, και τον Χάβαναγκίλα. Ο Πούτιν επισκέφτηκε και το Άγιο Όρος θα συνοδευόταν από 50 μητροπολίτες , πολυπληθή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών και εννέα υπουργούς. Λόγω το αμερικανικού Φερμπότεν η επίσκεψη δεν απέδωσε τίποτα ούτε για την Οικονομία ούτε για την πολιτική. 
Ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε το Πάρκο Μνήμης της Χιροσίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου