16/8/24

102 χρόνια από την Μικρασιατική Προδοσία . Στις 16 Αυγούστου 1922 η "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" πρότεινε την αποφασιμένη ταχεία εκκένωση της Ιωνίας. Οι προδότες "συσκέπτονταν συνεχώς" και υποστήριζαν ότι η κατάσταση μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο. Ο Θεοτόκης με τον Στράτο πήγαν επί τόπου στην Σμύρνη. Αναχώρησαν στις 1900 της 16ης /29ης Αυγούστου με το Ατμόπλοιο "Αιγάιο"



Στις 16 /29 Αυγούστου πριν από την ανατολή του ηλίου  η 1η Μεραρχία του Φράγκου μαζί με τα τμήματα της 4ης που τον ακολουθούσαν και το 5/42 του Πάγκαλου, συνέχισαν την υποχώρηση τους προς το Ντουμλού Πινάρ όπου προβλεπόταν να σχηματιστεί Γραμμή Αμύνης. Ο Κεμάλ γνώριζε ότι το σχέδιο του Χατζηανέστη   ήταν να υποχωρήσει στο Ντουμλουπινάρ,  να συγκεντρώσει δυνάμεις εκεί και έτσι να αποκόψει το δρόμο προς τη Σμύρνη και διέταξε όλες τις δυνάμεις να πάνε προς το Ντουμλουπινάρ.

Η Ανεξάρτητη Μεραρχία και οι Ελληνικές Δυνάμεις στο Εσκί Σεχήρ και την Κιουτάχεια που υποχωρούσαν προς τη Μυτιλήνη   καταδιώχτηκαν από έφιππα  τμήματα «τσετών». 

Ο Τοτρκικός Στρατός πήγαινε προς το Ντουμπλου ΠΙνάρ. 

Ο προδότης Τρικούπης μαζί με τον Διγενή και τον Δημαρά, είχαν "χαθεί" επί του όρους Μουράτ Νταγκ προσπάθοντας να βρουν τον δρόμο προς το Ουσάκ.



 



ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΟΥΣΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΕΞΙ 




ΟΙ ΒΑΣΙΛΟΦΡΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΡΙΠ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΕΠΊΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΕΝΩ Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΩΝ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου