25/8/24

Η 25η Αυγούστου στην Ιστορία

H 25η Αυγούστου είναι η 238η ημέρα του δίσεκτου έτους2024. Απομένουν 128 ημέρες ως την 31η Δεκεμβρίου 



325.Ολοκληρώθηκε η Α 'Οικουμενική Σύνοδος, της Νίκαιας. 

357.Η Μάχη του Στρασβούργου, μεταξύ του ρωμαϊκού στρατού με επικεφαλής τον Καίσαρα Ιουλιανό και της φυλετικής Συνομοσπονδίας των Γερμανών Αλαμάνων με επικεφαλής τον βασιλιά Χνοδομάριο . Η μάχη του Στρασβούργου ήταν το αποκορύφωμα της εκστρατείας του Ιουλιανού κατά τα έτη 355 και 357 για να σταματήσει τις  επιδρομές των βαρβάρων και να αποκαταστήσει μια ισχυρή αμυντική γραμμή κατά μήκος του Ρήνου. Αν και αντιμετώπισαν έναν εχθρό τρεις φορές μεγαλύτερο, τα στρατεύματα του Ιουλιανού κέρδισαν τη νίκη με μικρες  απώλειες και απώθησαν τους Αλμάνους πέρα από το Ρήνο, προκαλώντας τους τις βαριές απώλειες 

766.Η Συνομωσία των «19» στην Κωνσταντινούπολη,κατά του εικονομάχου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ε΄ . Ανάμεσα τους σωματοφύλακες του αυτοκράτορα , (σπαθάριοι), 2 στρατηγοί, και 2 Λογοθέτες του Δρόμου. Ο Επικεφαλής ήταν ο πατρίκιος και Λογοθέτης Κωνσταντίνος Ποδοπάγουρος που αποκεφαλίστηκε στον Ιππόδρομο μαζί με τον αδελφό του. Οι άλλοι 17 τυφλώθηκαν και εξορίστηκαν. 

1258 Στα Εννιάμερα του Θεοδώρου Β Δούκα-Λάσκαρη, στην Μονή των Σωσάνδρων στο Νυμφαίο της Βιθυνίας, δολοφονήθηκαν ο επίτροπος του ανήλικου αυτοκράτορα Ιωάννη Δ' Λάσκαρη, Γεώργιος Μουζάλων, και τα αδέλφια του, παρουσία του πατριάρχη Αρσενίου Β' του Αυτωρειανού. Επικεφαλής του πραξικοπήματος ήταν ο Μιχαήλ Παλαιολόγος που σφετερίστηκε το θρόνο της Νίκαιας.

 1270.Κατά την έβδομη και τελευταία σταυροφορία, ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος Θ΄ , ο Άγιος, πέθανε από πανώλη κατά την πολιορκία της Τύνιδας.

1330. Η μάχη της Τέμπα στην Μάλαγα κατά την οποία σκοτώθηκε ο βασιλιάς της Σκωτίας Τζέιμς Ντάγκλας που πολεμούσε ως σταυροφόρος μαζί με τον βασιλιά της Ανδαλουσίας Αλόνσο εναντίον των Μαυριτανών.

1497‎‎.Ο ηγεμών της Ζέτας  ΤζούρτζεΤσερνόγεβιτς συναντήθηκε στο Μιλάνο με τον Γάλλο βασιλιά Λουδοβίκο 12ο για να του ζητήσει σταυροφορία κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Γάλλος βασιλιάς του προσέφερε άσυλο.

1580. Η μάχη της Αλκάνταρα έξω από την Λισσαβώνα ανάμεσα σε 12000 Ισπανούς και 8000 Πορτογάλους για την διαδοχή στον θρόνο της Πορτογαλίας. Νίκησαν οι Ισπανοί. Οι πορτογάλοι έχασαν 4000. - Οι Ισπανοί  προσάρτησαν την Πορτογαλία στην Ισπανία

1604. Ο πρώτος Ψευτοδημήτριος εμφανίστηκε στην Μόσχα υποστηριζόμενος από ένα στρατό Πολωνών και Ουκρανών μισθοφόρων  


1609
O  Γαλιλαίος Γκαλιλέϊ παρουσίασε την εφεύρεση του τηλεσκοπίου στον Δόγη της Βενετίας και στο Μεγάλο Συμβούλιο της Δημοκρατίας 

















1758.
 Κατά τον Επταετή Πόλεμο έγινε στην Πομερανία η πολύνεκρη μάχη του στο χωριό Ζόρνντορφ, (σήμερα Σαμπρίνοβο στην Πολωνία). 25000 πρώσοι που τους διοικούσε Φρειδερίκος Β , αντιμετώπισαν 40.000 ρώσους που δεν είχαν διοικητή γιατί ο Σκωτσέζος Βίλεμ Φέρμορ είχε χαθεί στο δάσος. Μετά από μια έντονη μάχη, που κράτησε όλη την ημέρα, ο Πρώσικος στρατός υπέστη τεράστιες απώλειες.
1791. Στο Ανάκτορο Πίλνιτς, στην Δρέσδη άρχισε η τριήμερη διάσκεψη του αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και βασιλιά της Ουγγαρίας και της Βοημίας Λεοπόλδου και του βασιλιά της Πρωσίας, Φρειδερίκου Γουλιέλμου στην οποία συζητήθηκαν ο τερματισμός του Πολέμου με την Τουρκία σε συνδυασμό με το «Πολωνικό ερώτημα» και τη γαλλική επανάσταση. 

1793. Οι Γάλλοι Επαναστάτες κατέλαβαν τη Μασσαλία. 

1805. Στο Μπογκενχάουζεν, ο Ναπολέων υπέγραψε τη συμμαχία με τη Βαυαρία. 

1807.‎‎ Ο Γάλλος στρατηγός Μαρμόν και ο Μαυροβούνιος επίσκοπος Πέταρ Α συναντήθηκαν στο Kotor. Σχετικά με τη συνάντηση με τον Επίσκοπο του Μαυροβουνίου, ο Μαρμόν σημείωσε στα απομνημονεύματά του: «Ο επίσκοπος ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος περίπου 55 ετών και ισχυρού πνεύματος. Αντιμετωπίζει τον εαυτό του με πολλή αριστοκρατία και αξιοπρέπεια. Η θετική και νομική εξουσία του είναι μικρή στη χώρα του, αλλά η επιρροή του είναι απεριόριστη».‎ 

1821. Η πρώτη ημέρα της Μάχης στα Βασιλικά της Φθιώτιδας. Οι οπλαρχηγοί της Ανατολικής Ελλάδας οχυρώθηκαν στα Βασιλικά για να ανακόψουν την κάθοδο του τουρκικού στρατού. Ο Παπά-Ανδρέας Κοκοβιτσιανός με τριακόσιους άνδρες κατέλαβε το πυκνό δάσος στην είσοδο της κοιλάδας. Ο Αντώνης Κοντοσόπουλος και ο Κωνσταντής Καλύβας με άλλους εξακόσιους τοποθετήθηκαν στο εσωτερικό της κοιλάδας, ενώ ο Δυοβουνιώτης μαζί με τον γιο του και άλλους χίλιους επιάσαν την έξοδο. Στις 25 Αυγούστου /6 Σεπτεμβρίου εμφανίστηκε η τουρκική προφυλακή, μια δύναμη δύο χιλιάδων Ιππέων που αποδεκατίστηκε. Έχασαν οκτακόσια άλογα .Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ουρουγουάης. 
1825. Η Ουρουγουάη κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Βραζιλία
1826.Ο Παύλος Μαρία Βοναπάρτης, ανιψιός του Ναπολέοντος, έφτασε στην Ελλάδα για να λάβει μέρος στον Αγώνα. 

1830. Ξεκίνησε η Βελγική εξέγερση κατά των ολλανδικών αρχών. 

1854. Μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις νυκτερινές ώρες κατέστρεψε το τότε Βασιλικό Τυπογραφείο, μετέπειτα Εθνικό. Η ζημία ανήλθε σε  60.000 δραχμές.

1898.Η σφαγή στο Ηράκλειο. Όταν οι χριστιανοί υπάλληλοι πήγαν να παραλάβουν την υπηρεσία του τελωνείου της πόλης, στο πλαίσιο της παράδοση των διοικητικών υπηρεσιών απ' τους μουσουλμάνους στους χριστιανούς, με την απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων, για την αυτόνομη Κρητική Πολιτεία, με την συνοδεία 17 Σκοτσέζων στρατιωτών ξεκίνησε ο μεγάλος «αρμπεντές» των Τούρκων, εις βάρος του άμαχου χριστιανικού πληθυσμού του Ηρακλείου. Ο μουσουλμανικός όχλος, έβαλε φωτιά και λεηλάτησε σπίτια, γραφεία και καταστήματα στην περιοχή Βεζίρ Τσαρσί. (τη σημερινή οδό 25ης Αυγούστου). Οι νεκροί από αυτές τις σφαγές υπολογίζονται σε 400-700. Οι μουσουλμάνοι όμως είχαν σκοτώσει και τους 17 Σκωτσέζου που συνόδευαν τους χριστιανούς υπαλλήλους 

1906 .Βομβιστική επίθεση κατά του  επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης Πιότρ Στολίπιν  27 άνθρωποι πέθαναν επί τόπου, 33 τραυματίστηκαν σοβαρά, πολλοί αργότερα πέθαναν.

1912 . Ιδρύθηκε στην Κίνα το Κουομιντάγκ .

1913. Ο βασιλιάς της Σερβίας Πέταρ Καρατζόρτζεβιτς, υπέγραψε στην Ρίμπαρσκα Μπάνια, (μεταξύ Κρούσεβατς και Πρόκουπλιε) τη Διακήρυξη για την επιστροφή του Κοσσυφοπεδίου και του Μετόχιου στο Βασίλειο της Σερβίας, που είχε απελευθερωθεί από τους Τούρκους το 1912 από τις σερβικές δυνάμεις υπό τη διοίκηση του στρατηγού Μπόζινταρ Γιάνκοβιτς .

1914.¨Έληξε η πρώτη μάχη του ρωσικού και το στρατού της Αυστροουγγαρίας στη Γαλικία, στο Κράσνικ με νίκη των Αυστριακών. Οι Ρώσοι έχασαν 18000 άνδρες, και 6000 αιχμαλωτίστηκαν .Ιδρύθηκε ο στρατός Μαυροβουνίου-Σαντζάκ υπό τη διοίκηση του Γιάνκο Βούκοτιτς.‎

1915 .Τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν το Μπρεστ-Λιτόφσκ. Στο Ιταλικό μέτωπο, μετά από δεκαήμερη προπαρασκευή πυροβολικού οι Ιταλοί εξαπέλυσαν με την Ταξιαρχία Τρεβίζο επίθεση για να διασπάσουν τις γραμμές των Αυστριακών στα βουνά του Τρέντο που απέτυχε παταγωδώς.

1916 . Τα Ρωσικά στρατεύματα διέσχισαν το Δούναβη και εισέβαλαν  στο έδαφος της Βουλγαρίας. 

1917.Στο Τορίνο εκδηλώθηκε αυθόρμητη εξέγερση των κατοίκων κατά της πείνας και του πολέμου. Η καταστολή άφησε περισσότερους από πενήντα νεκρούς. 

1920. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος επέστρεψε από το Παρίσι μετά την υπογραφή της συνθήκης των Σεβρών. Έληξε η μάχη του ποταμού Βιστούλα για την Βαρσοβία με καταστροφική ήττα του Κόκκινου Στρατού. Ο αντικομουνιστής στρατηγός Γιόζεφ Κλέμενς Πιλσούντσκι και οι στρατιώτες του νίκησαν το στρατό των Μπολσεβίκων του στρατάρχη Τουχατσέφσκι. 

1921. Στις 25 Αυγούστου /7 Σεπτεμβρίου μετά 13 ημέρες επιθέσεων αποφασίστηκε η διακοπή της επίθεσης στον Σαγγάριο για τη διάσπαση της τρίτης και τελευταίας αμυντικής γραμμής των Τούρκων και διατάχτηκε η προσωρινή μετάπτωση σε άμυνα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγφραψαν συνθήκη ειρήνης με την ηττημένη Γερμανία, τερματίζοντας επίσημα την κατάσταση πολέμου μεταξύ των δύο χωρών. 


1922.
Η πόλη της Σμύρνης παραδόθηκε στους Συμμάχους από τον Ελληνικό στρατό. Άρχισε η μαζική έξοδος του Ελληνισμού της Σμύρνης, αλλά και των προσφύγων της ενδοχώρας που ακολούθησαν την υποχωρητικήκίνηση του Ελληνικού στρατού και είχαν ήδη συρρεύσει στην πόλη. Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη

 1928. Στα Τίρανα, ο   Αχμέντ Ζόγγολι, αυτοανακηρύχθηκε βασιλεύς της Αλβανίας, με το ονομα Ζώγου Α’ και το πολίτευμα του κράτους έγινε απόλυτη μοναρχία και ο βασιλεύς είχε την διακυβέρνηση.

1933 .
Ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σοβιετική Ένωση, η Αυστραλία και η Αργεντινή υπέγραψαν στο Λονδίνο, τη συμφωνία των σιτηρών με σκοπό την αύξηση και την σταθεροποίηση των διεθνών τιμών για το προϊόν αυτό.

1936. Στη Μόσχα  μετά την ολοκλήρωση τις δίκης των «16» τροτσκιστών εκτελέστηκαν ο γαμπρός του Τρότσκι Λεβ Μπόρισοβιτς Ρόζενφελντ (Κάμενεφ) και ο Χιρς Απφελμπάουμ ,           ( Γκριγκόρι Ζινόβιεφ). Το 1988, κατά τη διάρκεια της περεστρόικας, οι Κάμενεφ, και Ζινόβιεφ και οι συγκατηγορούμενοί τους απαλλάχθηκαν επίσημα από όλες τις κατηγορίες. Ο δεύτερος γιος του Κάμενεφ, εκτελέστηκε στις 30 Ιανουαρίου 1938, σε ηλικία 17 ετών. Ο μεγαλύτερος γιος του, αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας Α. Κάμενεφ, εκτελέστηκε στις 15 Ιουλίου 1939, σε ηλικία 33 ετών. Η πρώτη του σύζυγος, Όλγα, η αδελφή του Λεόν Τρότσκι εκτελέστηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1941, στο δάσος Μεντβέντεφ έξω από την Οριόλ, μαζί με τον Κρίστιαν Ρακόφσκι, τη Μαρία Σπιριντόνοβα και άλλους 160 εξέχοντες πολιτικούς κρατούμενους. 

1939. Μετά το σύμφωνο της Μόσχας, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Πολωνία υπέγραψαν σύμφωνο αμοιβαίας συνδρομής με το οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο υποσχέθηκε να υπερασπιστεί την Πολωνία σε περίπτωση που δεχόταν εισβολή.

 1940 . Η Βρετανική Βασιλική Αεροπορία βομβάρδισε για πρώτη φορά το Βερολίνο.

1941. Σοβιετικές και βρετανικές δυνάμεις εισέβαλαν στο ουδέτερο Ιράν.Οι Γερμανοί κατέλαβαν το Ντεπροπετρόφσκ στην Ουκρανία.


1944.
 Είσοδος των συμμαχικών δυνάμεων στο ΠαρίσιΜετά από το πραξικόπημα και την ανατροπή του Αντονέσκου η γερμανική αεροπορία βομβάρδισε το Βουκουρέστι και η Ρουμανία κήρυξε τον πόλεμο στην Γερμανία.

1949 . O Χότζας έδιωχνε του Έλληνες από την Βόρεια Ήπειρο. Ο Ελληνικός Εθνικός Στρατός συνέχισε την τελική επίθεσή του στον Γράμμο εναντίον των Κομμουνιστοσυμμοριτών.


1957.
Το πρώτο επιβατηγό ιπτάμενο δελφίνι
 αναχώρησε από το Γκόρκι (τώρα Νίζνι Νόβγκοροντ) για το Καζάν. Η παραγωγή  τέτοιων  πλοίων  ξεκίνησε το 1957.

1960 .Άρχισαν  στη Ρώμη οι XVII Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Συμμετείχαν περισσότεροι από 5 χιλιάδες αθλητές από 83 χώρες ήρθαν στο διαγωνισμό. Οι πρωτοεμφανιζόμενοι των Αγώνων ήταν οι ομάδες της Ομοσπονδίας Δυτικών Ινδιών, του Μαρόκου, του Αγίου Μαρίνου, του Σουδάν και της Τυνησίας. Η ΕΣΣΔ κατάγγειλε  το δογματισμό του κινέζου ηγέτη Μάο Τσε Τουνγκ

1971. Στον κυβερνητικό ανασχηματισμό ο Νικόλαος Μακαρέζος επιφορτίστηκε με καθήκοντα Β' Αντιπροέδρου της κυβερνήσεως.

1975. Το υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μετέτρεψε τις θανατικές καταδίκες των πρωταιτίων της 21ης Απριλίου σε ισόβια δεσμά.

1983 . Η Σοβιετική Ένωση υπέγραψε συμφωνία για την αγορά από τις ΗΠΑ σιταριού αξίας 10 δις. δολαρίων.

1988. Ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, αναχώρησε για το Λονδίνο, για να υποβληθεί από τον Γιακούμπ σε εγχείρηση καρδιάς στο νοσοκομείου του Χέρφιλντ.  Τεράστια πυρκαγιά στο ιστορικό κέντρο της Λισαβόνας. 

1989.
 Ο Ταντέους Μαζοβιέτσκι έγινε ο πρώτος μεταπολεμικός μη κομμουνιστής Πρωθυπουργός στην Πολωνία.

1990. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε τη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ. Το Ανώτατο Σοβιέτ της Αμπχαζίας κήρυξε την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας από τη Γεωργία.

1991 .Άρχισε η επίθεση του JNA (Γιουγκοσλαβικoύ Λαϊκού Στρατού στο Βούκοβαρ. Το Κοινοβούλιο της Λευκορωσίας αποφάσισε την ανεξαρτησία από την ΕΣΣΔ. Ο πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας Μπόρις Γέλτσιν δήλωσε ότι ο πρόεδρος της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσώφ είχε ευθύνες για το πραξικόπημα.Η ιδιοκτησία του ΚΚΣΕ δηλώθηκε ως κρατική ιδιοκτησία της Ρωσίας.


1993. Οι Τούρκοι κατέστρεψαν το Ελληνικό νεκροταφείο της κοινότητας Νεοχωρίου στην Κωνσταντινούπολη.

1999 .Συνελήφθη στην Βιέννη, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, βάσει μυστικού κατηγορητήριου του Δικαστηρίου της Χάγης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Στρατού της Δημοκρατίας της Σερβίας, Πτέραρχος Μόμιρ Τάλιτς.

2006 .Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες αποφάσισε την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης 7000 στρατιωτών στο νότιο Λίβανο.
2007‎‎.Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κήρυξε την Ελλάδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών που στοίχισαν τη ζωή 47 ανθρώπων σε δυο ημέρες.‎

2014. Στη Γαλλία, παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλλς. 

2016.  Στη Γερουσία της Βραζιλίας άρχισε η δίκη για τη καθαίρεση της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ. Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαιντέλ Αλ Αραμπί χαιρέτισε την απελευθέρωση  της πόλης Καγιαρά  νότια της Μοσούλης, Μετά από την απελευθέρωση , τα μέλη της φυλής  Τζουμπούρ από τα  γύρω χωριά συγκρότησαν  το 39ο σύνταγμα λαϊκής Πολιτοφυλακής για να πιλαλήσουν  ενάντια  στο Ισλαμικό Κράτος στη Μάχη της Μοσούλης .

2017. Επίθεση  σε τζαμί Σιιτών στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άτομα.

2019. Πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Αμπχαζία πέρασαν στον δεύτερο ο απερχόμενος Πρόεδρος Ραούλ Χατζίμπα  και ο Αλχάς Κβιτσίνια 

2020. Το Ρωσικό  Ερευνητικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Γκαμαλέγια» έλαβε άδεια για τη διεξαγωγή κλινικής δοκιμής του εμβολίου «Sputnik V» κατά του κορονοϊού. Στη μελέτη συμμετείχαν 40 χιλιάδες εθελοντές άνω των 18 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου